LinkedCar, de eerste spin-off van Karel de Grote Hogeschool is een feit

Voorspellen wanneer de banden van je auto aan vervanging toe zijn? De error van je e-bike uitlezen met je smartphone? Dat lijkt toekomstmuziek, maar niets is minder waar. LinkedCar, de allereerste spin-off van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen maakt dit mogelijk. “Ons unieke algoritme ontcijfert voertuigdata en voedt het platform van LinkedCar. LinkedCar maakt ons algoritme dan weer slimmer. Dat is een gouden combi”, aldus Kris Martens, van het onderzoekscentrum Duurzame Industrie van KdG. KdG en LinkedCar zetten met de spin-off hun pioniersrol in mobiliteitstechnologie wereldwijd op de kaart. 

Deze spin-off biedt ons de kans om pioniers te zijn in de ontwikkeling van een slim en geconnecteerd mobiliteitsplatform.
Kris Martens
Coördinator onderzoeksdomein Duurzame Energie en Mobiliteit van KdG

Connector

“Je e-bike of wagen genereert vandaag al veel data, maar jij als eigenaar hebt geen zicht op deze data en ze wordt bovendien niet ten volle benut. Dat willen wij met LinkedCar veranderen”, aldus CEO Mario Schraepen van LinkedCar, een Limburgse start-up die deel uitmaakt van de Start it @KBC accelerator. LinkedCar wil de data, geproduceerd door je voertuig, gebruiken als een connector voor elke partner die zich bezighoudt met mobiliteit, van verkopers en lease-managers tot verzekeraars en pechverhelpers.

Het uitlezen van de voertuigdata bleek een moeilijkere opdracht dan gedacht. Schraepen: “Gelukkig kwamen we in contact met het expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van de Karel de Grote Hogeschool. Zij beschikken over de expertise om die data uit te lezen en te capteren en werken bovendien vanuit dezelfde visie, namelijk streven naar een datagedreven mobiliteitsplatform.” 

Customer Relationship Management-systemen

Het onderzoekscentrum Duurzame Industrie beschikt over de hardware en een online platform voor het capteren van voertuigdata. Het doel is om haar gebruikers op een gebruiksvriendelijke manier toegang te geven tot de ontcijferde voertuigdata. Tegelijkertijd bouwt LinkedCar zijn eigen platform op basis van Salesforce- technologie, wereldleider in Customer Relationship Management-systemen. Schraepen “Deze twee systemen worden aan elkaar gekoppeld en die combinatie versterkt de werking tussen de diverse mobiliteitsspelers op de markt. Leasingbedrijven zullen beter zicht hebben op de werkelijke waarde van hun voertuigen, pechverhelpers kunnen sneller inspelen op het probleem met jouw elektrische fiets en verzekeringskantoren kunnen een verzekering aanbieden die écht op maat is. Het is een win-win voor iedereen binnen de mobiliteitssector.”

Met ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek willen we de motor zijn van een groene welvaart door verantwoorde consumptie en productie. LinkedCar is een prachtig voorbeeld van die waardecreatie.
Veerle Hendrickx
Veerle Hendrickx
Algemeen directeur KdG

Ontcijferalgoritme

Volgens Kris Martens zorgt de spin-off ervoor dat het ontcijferalgoritme, dat zijn labo inmiddels ontgroeid is, doorontwikkeld kan worden in een commerciële omgeving. Bovendien ontsluit het voor LinkedCar een schat aan real-time voertuigdata. “De data die het Linkedcar-platform samenbrengt, biedt ons de kans om pioniers te zijn in de ontwikkeling van een slim en geconnecteerd mobiliteitsplatform. De universele algoritmes maken deze verschuiving van voertuigbezit naar gedeelde en slimme mobiliteit mogelijk.”

Award

Erkenning voor dit project is er al. Het innovatieve idee rond data van e-bikes trok de aandacht van de provincie Limburg die een subsidie van 50.000 euro toekent voor het project en onlangs werd LinkedCar uitgeroepen tot ‘Top 10 Automotive Technology Solution Provider in Europe’.

LinkedCar is de eerste spin-off van de Karel de Grote Hogeschool. “We zijn ontzettend trots”, aldus Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. “Met ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek willen we de motor zijn van een groene welvaart door verantwoorde consumptie en productie. LinkedCar is een prachtig voorbeeld van die waardecreatie. Een samenwerking die zo’n maatschappelijke relevantie heeft dat hij KdG ontgroeit en als een volwaardige spin-off kan voortbestaan, dat is een bevestiging van formaat dat we sterk bezig zijn in onderzoek & bijdragen aan groene welvaart.”

Meer weten of samenwerken?

Je kan bij ons bijvoorbeeld terecht voor:

  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.   

  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.   

Contacteer ons vrijblijvend