Van schadelijke thinner naar duurzaam alternatief via AI

Hoe vervang je een schadelijk oplosmiddel in je producten door een duurzaam alternatief, dat onderzocht het onderzoekscentrum Duurzame Industrie. In het kader van dit onderzoeksproject ‘SUSSOL’ werkten we samen met onze opleiding Toegepaste Informatica en met Eco-Point en zochten we naar een duurzaam alternatief voor een schadelijk oplosmiddel.

Solventen zijn veelgebruikte verdunners in chemische productieprocessen en in producten als verf, reinigingsmiddelenmiddelen, lijm en inkt. Klassieke solventen zijn meestal brandbaar, toxisch, niet hernieuwbaar of niet bio-afbreekbaar. Er zijn duurzame alternatieven voorhanden, maar de zoektocht naar het ideale duurzame solvent is tijds- en arbeidsintensief.

In het onderzoeksproject ‘SUSSOL - Sustainable Solvents Selection and Substitution Software’ werkt het onderzoekscentrum Duurzame Industrie samen met de opleiding Toegepaste Informatica. Het doel is om software te ontwikkelen die ondernemingen toestaat om op een eenvoudige manier duurzame alternatieven te identificeren voor schadelijke solventen.

In samenwerking met verschillende partners uit de gehele solvent-waardeketen werd de SUSSOL-software ontwikkeld. Op basis van Artificial Intelligence algoritmes ‘clustert’ de software soortgelijke solventen. Uit deze clusters kan op basis van een ‘duurzaamheidsscore’ eenvoudig het beste alternatief geselecteerd worden.

Innovatieve leermethodieken die helpen bij behouden van medewerkers met de juiste competenties en skills
Eco-point sussol
Ik vond het verrassend dat er voorstellen uit de SUSSOL-software komen die je op basis van kennis en ervaring niet zou verwachten, maar die wel degelijk functioneel zijn!
Jacco Quist – Product Manager Eco-Point

De uitdaging

DS Smith produceert in een fabriek in Bilzen herbruikbare kratten voor bier en frisdrank. Die kratten bedrukken ze nadien op vraag van de klant via zeefdruk.

Om de zeefdrukramen, borstels en spatels te reinigen gebruikt het bedrijf cellulosethinner. Cellulosethinner is een schadelijk solvent: het zou schade kunnen toebrengen aan ongeboren kinderen en aan organen bij langdurige blootstelling.

Daarom contacteerde DS Smith Eco-Point, een van de partners in het SUSSOL-onderzoeksproject van KdG. KdG en Eco-Point zochten samen naar alternatieven via de SUSSOL-software die KdG ontwikkelde.

Van de huidige thinner-alternatieven op de markt kwam er geen enkel tegemoet aan de specifieke vereisten van de inkt gebruikt voor het zeefdrukken van de kratten. Er moest dus een veilig en duurzaam alternatief voor de gebruikte cellulosethinner ontwikkeld worden. Het alternatief moest efficiënt de inkt kunnen oplossen en verwijderen, maar ook een efficiënte droogtijd was van groot belang.

Onze aanpak

Eco-Point is een expert in de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke alternatieven voor gevaarlijke industriële reinigingsmiddelen. In nauwe samenwerking met de afdelingen Productie en Gezondheid en Veiligheid van DS Smith Plastics identificeerde Eco-Point alle verwachtingen en vereisten voor het nieuwe product.

Het onderzoekscentrum Duurzame Industrie bouwde de voorbije jaren heel wat expertise op rond duurzame solventen en hoe deze op een slimme manier te selecteren. Op basis van de vereisten geïdentificeerd door Eco-Point en de fysische eigenschappen van de cellulosethinner werden enkele mogelijke producten geïdentificeerd met de SUSSOL-software. Hiermee ging Eco-Point aan de slag in zijn kenniscentrum. Tijdens de ontwikkelingsperiode werd het product regelmatig getest en aangepast totdat de ideale formule was gedefinieerd.

Het resultaat

De uiteindelijke formule van de nieuwe inktverdunner, die op de markt verkrijgbaar zal zijn onder de naam 'Eco Remoscreen', overtrof alle verwachtingen en kan worden gebruikt als alternatief voor cellulosethinner, terpentine, aceton en nafta.

In tegenstelling tot de huidige marktoplossingen is de nieuwe, milieuvriendelijke inktverdunner biologisch afbreekbaar, zuiniger en vereist minder product om te reinigen en grondig te ontvetten. Bovendien is het product veelzijdiger omdat het ook kan worden gebruikt als ontvetter voor de technische afdeling en voor het spoelen van apparatuur. Ten slotte is het product aangenamer om mee te werken omdat het na gebruik geen onaangename geur achterlaat in het productiegebied. En omdat gevaarlijke ingrediënten werden geëlimineerd, is er minder risico op arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Zowel het milieu als de gezondheid en veiligheid van werknemers zijn onze hoogste prioriteiten. We zijn enorm trots dat we erin geslaagd zijn om ons proces 100% veilig en milieuvriendelijk te maken.
Vincent Roox, Health and Safety Officer DS Smith Plastics, Injection Molding, Bilzen

Over

  • Eco-Point is fabrikant van ecologische reinigingsmiddelen voor de professionele markt. Veel van hun producten bevatten hernieuwbare grondstoffen en zijn vrij van gevaarsymbolen. Als innovatief bedrijf blijft Eco-Point, via zijn eigen kenniscentrum, op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen om zijn producten en diensten steeds te verbeteren.
  • DS Smith is een toonaangevend internationaal verpakkingsbedrijf. DS Smith heeft sites in onder andere Gent, Bilzen, Harelbeke en Buggenhout.
  • Het onderzoekscentrum Duurzame Industrie (KdG) werkt in dit project intensief samen met de opleiding Toegepaste Informatica, ook aan de Karel de Grote Hogeschool.

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Duurzame Industrie onder meer terecht voor:

  • Het vergroenen van chemische processen en hergebruiken van afvalstromen.
  • In-house ontwikkelde AI-gebaseerde tools om processen en producten te optimaliseren.
  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.
  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.

Contacteer ons vrijblijvend