Volgend jaar treedt het BOA-decreet volledig in werking. In aanloop hiernaar richtte de dienst Kind aan Zet van de Stad Antwerpen een werkgroep op rond toegankelijke vrije tijd en solidaire kostendeling. Deze werkgroep werd begeleid door ons onderzoekscentrum. We reflecteren samen met twee betrokkenen op de resultaten en uitdagingen van dit traject.
Nog iets meer dan jaar en dan treedt het BOA-decreet volledig in werking. De dienst Kind aan Zet van de Stad Antwerpen zette tijdens de overgangsperiode onder andere een werkgroep op poten over toegankelijke vrije tijd, samen met een systeem van solidaire kostendeling.
Onderzoekscentrum Pedagogie in Praktijk van de Karel de Grote Hogeschool kreeg de opdracht om deze werkgroep te begeleiden. Collega Kris De Visscher, expert in toegankelijke vrije tijd begeleidde deze werkgroep en blikt samen met Laurina Van Hulle van Kind aan Zet en Mieke Jacomen, organisator van Kamp Zuid en lid van de werkgroep terug op dit traject.
Een breed bereik door samenwerking
“Toegankelijkheid staat al lang in onze missie,” vertelt Mieke Jacomen, “maar onze acties kenden wisselend succes. Door dit traject slagen we erin een groter aandeel kinderen in een kwetsbare positie te bereiken. We hebben enorm veel geleerd uit de ervaringen van anderen en vonden veel steun binnen de groep. Daarnaast hebben we ons netwerk kunnen uitbreiden, onder andere via contacten met vrijetijdsbemiddelaars. Dit hielp ons om het beeld van onze werking bij te stellen.”
Ook Laurina Van Hulle benadrukt het belang van samenwerking. “Voor de dienst Kind aan Zet is het essentieel om een nieuwe beleidsmaterie samen met het werkveld te ontwikkelen. Door betrokken en bereikbaar te zijn, hebben we een sterke band opgebouwd. Toegankelijkheid is hierdoor echt een gezamenlijk doel geworden.”
Financiële uitdagingen en kansen
De werkgroep bracht niet alleen positieve dynamieken op gang, maar maakte ook enkele uitdagingen zichtbaar. “Ik ben blij dat we de intervisies kunnen voortzetten,” zegt Mieke. “Voor onze studenten die Kamp Zuid organiseren, zijn het bijzonder leerrijke bijeenkomsten. Toch maak ik me zorgen over onze financiële draagkracht als het aandeel kinderen met kansentarief verder toeneemt.”
Laurina vult aan: “Met de Stad hopen we om de inkomstenderving nog meer te compenseren. We kijken uit naar de beslissing van de Vlaamse regering. Het blijft onze ambitie om rond toegankelijkheid een positieve en wervende dynamiek te creëren.”
Dit traject toont aan dat toegankelijkheid creëren een werkwoord is. Aanvullend aan het traject maakten we een bundel met handige tools voor een toegankelijke opvang en vrije tijd. De bundel biedt concrete instrumenten en richtlijnen om toegankelijkheid en inclusie in de praktijk verder te versterken.
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij ons onderzoekscentrum Pedagogie in Praktijk bijvoorbeeld terecht voor:
- Ondersteuning die past bij organisaties die werken met kinderen en hun gezinnen.
- Intervisie, werkplekleren, spellen, methodieken en online reflectietools.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 3 613 15 12
- E-mail karolien.vangeldre@kdg.be