Het is een hele uitdaging om mensenmassa’s nauwkeurig te meten, en al zeker op evenementen. In de media hoor je vaak uiteenlopende bezoekersaantallen over hetzelfde evenement. Op zich niet zo verwonderlijk. Want je kan op verschillende manieren mensen tellen. Maar welke methode spreekt de waarheid? Tijd voor onderzoek! Ons onderzoekscentrum Publieke Impact stuurt haar onderzoekers uit en we volgen hen tijdens hun metingen op het eerste testcongres in ons land en de wekelijkse markt in Bornem.
Verschillende telmethoden
In samenwerking met IDLab-imec van de UAntwerpen onderzoekt het onderzoekscentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool de nauwkeurigheid van verschillende telmethoden. Op minstens tien evenementen worden verschillende telmethoden ingezet en vergeleken met het werkelijk aantal bezoekers. Zo telden de onderzoekers al op het eerste testcongres in Antwerpen en op de wekelijkse markt in Bornem.
Of het tellen van bezoekers op evenementen nu nog belangrijker is dan voor de coronacrisis? “Absoluut”, zegt Christine Merckx, hoofd van het onderzoekscentrum. “Voor de coronacrisis was tellen vooral belangrijk omwille van commerciële en economische redenen.” En toen kwam de coronacrisis. “In tijden van corona is het eens zo belangrijk omwille van de veiligheid. Er moet overal geteld worden om de corona- en afstandsmaatregelen te kunnen garanderen. Dat is onmogelijk als er geen accuraat beeld is van het aantal bezoekers.”
Naar één enkele gouden standaard voor tellingen?
Voor de opbouw van de telinstallaties op de markt van Bornem komt het onderzoeksteam al om 6 uur ’s morgens aan, samen met de eerste marktkramers. De onderzoekers hangen gezwind camera’s en bakjes op strategisch gekozen plaatsen op. Bestaat er een telmethode die wél exact aangeeft hoeveel mensen er op een bepaalde plaats zijn? UAntwerpen-onderzoeker Raf Berkvens antwoordt ietwat teleurgesteld: “Helaas niet. Uit eerder onderzoek, waarbij we nieuwe telmethoden hebben ontwikkeld, ontdekten we dat er niet echt één gouden standaard is.”
Met behulp van testevenementen wil het onderzoeksteam de verschillende telmethoden met elkaar vergelijken, legt Raf Berkvens uit: “Het doel is om minstens op tien verschillende types evenementen van verschillende groottes de telmethoden te testen. Telkens zetten we de verschillende technologieën in. Per technologie, en afhankelijk van de specifieke variabelen van het evenement, berekenen we de foutmarge.”
Het belang van testevenementen
Dit onderzoek kan dus niet zonder testevenementen. Door de coronacrisis werd het selecteren van geschikte evenementen voor dit onderzoek wel plots een enorme uitdaging. Dan kwam het verlossende nieuws dat de overheid testevenementen zou (laten) organiseren om de sector zo veilig mogelijk te kunnen heropenen. Dinsdag 27 april: het eerste officiële testcongres in Vlaanderen. Het FMCCA in Antwerpen vult zich met 200 professionals uit de evenementensector. Nadat elke aanwezige een corona-sneltest ondergaat, worden ze geteld met vijf verschillende telmethoden: kliktelling, kwadranttelling, Wi-Fi-telling, radiogolventelling en cameratelling.
“Dit soort testevenementen zorgt ervoor dat we technologieën gemakkelijk naast elkaar kunnen leggen. Net omdat alles heel gestructureerd is. Er is een enorme organisatie, een enorme flow die vastligt, zodat wij veel beter onze data kunnen vergelijken met elkaar”, legt Maarten Weyn, professor aan de UAntwerpen, uit.
De ontwikkeling van een online Telwijzer voor evenementen
De bevindingen resulteren in een gratis online tool, de Telwijzer. Door een aantal parameters in te geven, zoals de oppervlakte, het aantal toegangswegen en het beschikbare budget krijgt de event professional een duidelijk zicht in de geschikte telmethoden voor dat evenement.
Tijdens de zomer van 2022 kunnen we de finale versie van de online tool verwachten, met inzichten in de nauwkeurigheid van elk van deze telmethoden, maar je kunt de telwijzer nu al inzetten om meer inzicht te krijgen in de geschikte telmethoden voor jouw evenement.
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij het onderzoekscentrum Publieke Impact bijvoorbeeld ook terecht voor:
- Onderzoeksdata en expertise over de brede evenementensector.
- Tools en richtlijnen om jouw evenementen impactvoller te maken.
- Navormingen en een netwerk van experten.
- Onderzoek, advies en begeleiding op maat.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 486 475 386
- E-mail joris.verhulst@kdg.be