Werk met de kracht van spel

Jonge kinderen spelen de hele dag door. Dat mag, meer nog: dat moet! Spel is een krachtige context waarin kinderen met ondersteuning van een vaardige begeleider volop groeien. Spelbegeleiding is verkennen, verbinden en verrijken. Samen op pad gaan en leren van elkaar. Jo Van de Weghe, onderzoeker van onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs schreef mee aan het boek De Kracht van Spel in de Kleuterklas over dit onderwerp.

Bestel het boek

Maak van kinderen assistent-regisseurs

Het onderzoeksteam kleuteronderwijs van het expertisecentrum Groeikracht in onderwijs werkte onder meer het hoofdstuk uit over partners in spel. "We bieden een breed overzicht van tools die kinderen laat meedenken over onderwijsthema’s in de kleuterklas", vertelt Jo Van de Weghe. "Met een aantal eenvoudig inzetbare technieken kom je te weten waar kinderen over dromen en oogst je betrokkenheid in je lessen. Praktijkonderzoek van ons onderzoeksteam toont aan dat kinderen de rol van assistent-regisseur van het curriculum echt kunnen waarmaken. Wat soms start met knikkende knieën bij de leerkracht eindigt in krachtig onderwijs op maat waarbij zowel de kinderen als de leerkracht groeien."

Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kindinteracties

De auteurs stellen in dit boek een aantal gerichte vragen over de kracht van spel in onderwijs en educatie: Hoe kun je spel in de klas ten volle waarderen? Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kindinteracties die het spel van kinderen verrijken en uitdagen? Hoe verbind je je met de groep via spel? Liggen er dan ook kansen in het spontane spel? En wanneer ontstaat intense betrokkenheid?

Onderwerpen zoals relatie en gedrag, zelfsturing, taal en rekenen met jonge kinderen en inbreng van kinderen in het thema komen uitgebreid aan bod. Interactie met kinderen is steeds het sleutelwoord.

Het boek De kracht van Spel is een theoretisch sterk onderbouwd en tegelijkertijd praktisch boek waarmee je volop handvatten krijgt om het spel op een hoger plan te brengen. Verkennen, verbinden, verrijken en ook taal- en rekenkansen binnen spel worden uitgebreid behandeld.
Lianne Jongsma-Oudijk
De Kleuterspecialist, influencer

Voor wie is het bedoeld?

De Kracht van Spel biedt achtergrond, inspireert met mooie praktijkvoorbeelden en laat je groeien in spel. Het boek is bedoeld voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, begeleiders, opleiders, vormingswerkers, studenten, opvoeders en iedereen met een passie voor het jonge kind.

Deze uitgave is gebaseerd op onderzoeken waarin leerkrachten en andere begeleiders van peuters en kleuters samen met experts de kracht van spel in hun eigen praktijk hebben onderzocht.

Hoe kwamen we tot dit boek?

Het idee van De kracht van Spel ontstond na een lange lunch in café De Werf in Leuven. Vier praktijkonderzoekers die gepassioneerd zijn door het bijzondere van onderwijs aan het jonge kinderen zaten aan die tafel in Leuven. Die vier bronnen van professionele ervaring zijn samengebald in dit krachtig boek rond spel als brug naar groeien, leren en ontwikkelen.

Jo Van de Weghe, Lien De Coninck en Hannelore De Greve zijn de onderzoekers van KdG die meewerkten aan het boek. Zij werkten samen met Jan Van de Wiele van CEGO Leuven en Stefanie Leirens, directeur basisschool Bunderbos in Zele.

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs bijvoorbeeld terecht voor:

  • Ondersteuning in kwaliteitsvol onderwijs vanuit de (groot)stedelijke context.
  • Expertise in duurzaam onderwijs, schoolleiderschap en diversiteitscompetenties van schoolteams.

Contacteer ons vrijblijvend