We onderzoeken over welk welzijnsaanbod zorgorganisaties in Vlaanderen beschikken om psychosociale ondersteuning te bieden aan hun medewerkers.
In het kort:
- Ziekenhuisverpleegkundigen in Vlaanderen hebben een hoog risico op emotionele uitputting, burn-out of het stoppen met de job.
- Ze bespreken deze emotionele en psychische belasting vaak niet in hun eigen team omwille van stigmatisering en zoeken om die reden geen professionele hulp.
- Verpleegkundigen die ondersteuning van naasten ervaren, scoren hoger op jobtevredenheid en -retentie, en vallen minder uit omwille van burn-out.
- We onderzoeken of en hoe peer supportgroepen een plaats hebben binnen het huidige welzijnsaanbod voor zorgprofessionals binnen Vlaamse zorgorganisaties.
Output:
Contact
Financieringskanaal: PWO
Onderzoekscentrum Zorg in Connectie
Looptijd: 1 oktober 2021 tot 30 september 2023
Projectpartners:
- AZ Monica Antwerpen
- AZ Klina Antwerpen
- Mariaziekenhuis Noorderhart Limburg
- AZ Groninge Kortrijk
Probleemstelling
Ziekenhuisverpleegkundigen in Vlaanderen hebben een hoog risico op emotionele uitputting, burn-out of het stoppen met de job. Zo stelt de Nurses Early Exit Study dat 39% van de verpleegkundigen in België jaarlijks minstens éénmaal denkt aan het verlaten van de job en dat 10 tot 15% hiervan deze stap effectief zet. Bovendien blijkt uit het rapport Werkbaar werk van het Vlaams instituut voor vorming en opleiding in de social-profit, dat ziekenhuisverpleegkundigen die aan het werk blijven in vergelijking met de totale Vlaamse arbeidsmarkt aanzienlijk hoger scoren op werkgerelateerde emotionele belasting (40,9 % vs 20%), op werkdruk (36,6% vs 29%) en -stress (32,7% vs 29,3%).
Echter, Vlaamse verpleegkundigen ervaren een gebrek aan emotionele ondersteuning, zowel door rechtstreekse collega’s, als door familie en vrienden. Ze blijken zich vaak niet veilig te voelen om deze emotionele en psychische belasting te bespreken in hun eigen team omwille van stigmatisering en zoeken om die reden geen professionele hulp. Het verbeteren van de emotionele ondersteuning is daarom cruciaal om de werkgerelateerde emotionele belasting te bufferen en de weerbaarheid te verhogen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verpleegkundigen die ondersteuning van naasten ervaren hoger scoren op jobtevredenheid en -retentie, en minder uitvallen omwille van burn-out. Momenteel bestaat er echter een gap in het structureel aanbieden van deze emotionele ondersteuning aan ziekenhuisverpleegkundigen.
Onderzoeksvraag
Het voorliggende onderzoek beoogt het inventariseren van het bestaande welzijnsaanbod voor zorgprofessionals binnen zorgorganisaties in Vlaanderen. Met dit onderzoek gaan we dus na over welk specifiek welzijnsaanbod zorgorganisaties in Vlaanderen beschikken om psychosociale ondersteuning te bieden aan hun medewerkers. Komt peer support hier reeds in aan bod en zo ja, op welke manier.
Om de primaire onderzoeksvraag: ‘Hebben peer supportgroepen een plaats binnen het huidige welzijnsaanbod voor zorgprofessionals binnen Vlaamse zorgorganisaties?’ te beantwoorden hebben de onderzoekers specifieke secundaire onderzoeksvragen opgesteld. Deze secundaire onderzoeksvragen behelzen:
- Waaruit bestaat het huidige welzijnsaanbod binnen Vlaamse zorgorganisaties?
- Op welke manier krijgt het aanwezige welzijnsaanbod binnen Vlaamse zorgorganisaties vorm?
- Wat is de inhoud van het bestaande welzijnsaanbod binnen Vlaamse zorgorganisaties?
- Hoe worden welzijnsprogramma’s georganiseerd?
- Wat zijn de verwachtingen/resultaten van uitgevoerde welzijnsprogramma’s?
Onderzoekers
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:
- Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
- Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
- Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 3 613 19 29
- E-mail joni.gilissen@kdg.be