Implementatiegids voor peersupportgroepen (PSG) voor Vlaamse ziekenhuisverpleegkundigen

Ziekenhuisverpleegkundigen in Vlaanderen hebben een hoog risico op emotionele uitputting, burn-out of het stoppen met de job. Ze ervaren echter een gebrek aan emotionele ondersteuning, zowel door rechtstreekse collega’s, als door familie en vrienden. Peersupportgroepen (PSG) kunnen hierop een antwoord bieden. Ze kunnen de weerbaarheid van deelnemers verbeteren en zijn uiterst geschikt voor thema’s die onderhevig zijn aan stigma.

Dit project beoogt daarom een implementatiegids te ontwerpen en te evalueren die ziekenhuizen ondersteunt om zelf het (reeds ontwikkelde) PSG-programma in te bedden binnen de eigen instelling om de emotionele weerbaarheid van de ziekenhuisverpleegkundigen te verhogen.

We voeren dit onderzoek uit in twee fasen. In de eerste fase wordt volgens het principe van Human Centered Design (HCD) een implementatiegids in 5 stappen ontwikkeld. De tweede fase omvat de pilotering en de evaluatie van de ontwikkelde implementatiegids door de eindgebruikers en de ziekenhuisverpleegkundigen die deelnamen aan PSG.

Dit project zal resulteren in een implementatiegids voor Vlaamse ziekenhuizen om zelf een PSG-programma voor hun verpleegkundigen te organiseren, in te bedden en te evalueren.

Contact

kristof.faes@kdg.be,

+32 3 502 29 32

silvia.peeters@kdg.be,

+32 477 93 35 41

Financieringskanaal: PWO

Looptijd: 1/10/2021 tot 30/09/2023

Projectpartners: 

  • AZ Monica Antwerpen
  • AZ Klina Antwerpen
  • Mariaziekenhuis Noorderhart Limburg
  • AZ Groninge Kortrijk

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

Contacteer ons vrijblijvend