Het onderzoekscentrum Publieke Impact onderzoekt hoe bedrijven in de evenementensector divers talent kunnen aantrekken, behouden en inclusief samenwerken door middel van praktische tools en activiteiten.
In het kort:
- Inclusief beleid biedt voordelen, maar divers talent vinden en behouden blijft een uitdaging, vooral in de evenementensector.
- Het onderzoek gebruikt de design thinking methode, met focus op de behoeften van eindgebruikers.
- TEAMinclusie(f) biedt 22 activiteiten voor inclusiever teamwerk, gratis beschikbaar in Nederlands en Engels.
- De D&I-kit bevat 10 bouwstenen met tools en tips voor inclusief werven en selecteren.
Output:
Dit onderzoek biedt praktische oplossingen, zoals TEAMinclusie(f) en een D&I-kit, die organisaties in de evenementensector ondersteunen bij het creëren van een inclusieve werkvloer en het aantrekken en behouden van divers talent.
Contact
- Onderzoekscentrum Publieke Impact
- Financiering: ESF
- Duur onderzoek: 1 september 2020 – 31 augustus 2022
- Projectpartners:
- Sociaal Fonds voor Podiumkunsten
- Event Confederation
- Untitled Workers Club
- De Aanstokerij
- Society in Motion
- 3CLab
Probleemstelling
Hoewel onderzoek aantoont dat een inclusief organisatiebeleid veel economische en sociale voordelen biedt, blijkt het aantrekken en behouden van divers talent een uitdaging. Bedrijven en organisaties geven vaak aan dat ze moeilijk divers talent kunnen vinden, en als ze dat wel doen, ervaren ze een hoog verloop. Dat geldt ook voor de evenementensector, die in onze land 80.000 mensen tewerkstelt. Dit project heeft als doel om bedrijven en organisaties in de evenementensector te helpen bij divers-sensitief werven en selecteren, en om talent te behouden door middel van inclusief teamwerk.
Onderzoeksvraag
Hoe kunnen bedrijven en organisaties in de evenementensector een meer diverse werknemerspool opbouwen en inclusief teamwerk bevorderen om divers talent aan te trekken en te behouden?
Onderzoeksaanpak
Dit onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van de design thinking methode. In deze methode staat het begrijpen van de behoeften van de eindgebruiker (de Vlaamse cultuur-en evenementensector) centraal en wordt deze betrokken in iedere stap van het proces.
Output
- TEAMinclusie(f): We ontwikkelden 22 ervaringsgerichte activiteiten die bijdragen aan het versterken en inclusiever maken van de samenwerking in een team en dragen zo bij aan de retentie van werknemers op een inclusieve werkvloer. De activiteiten ondersteunen teamleiders in het creëren van een inclusief team en zijn zowel online als offline gratis beschikbaar, in het Nederland en het Engels. Met behulp van de handleiding kunnen teamleiders zelfstandig met de activiteiten aan de slag gaan.
- D&I kit: We stelden een toolkit samen met 10 bouwstenen voor inclusief rekruteren en selecteren. In deze toolkit zijn kennis, concrete opdrachten, tools en tips opgenomen.
Hoewel dit project vertrok vanuit het perspectief van de brede culturele- en evenementensector, zijn zowel de D&I kit als de TEAMinclusie(f) activiteiten inzetbaar binnen uiteenlopende sectoren. Eventuele begeleiding kan aangevraagd worden bij het onderzoekscentrum Publieke Impact (publiekeimpact@kdg.be).
Meer?
We maakten i.k.v. dit project ook:
- Een opleidingstraject inclusieve rekrutering, selectie en onboarding voor leidinggevenden. Op basis van de D&I-toolkit werd een opleidingstraject uitgewerkt waarin relevante kaders en concepten uitgelegd en toegepast aan de hand van concrete oefeningen.
- Een Train the Trainer-sessie voor het inzetten van de ervaringsgerichte activiteiten: Hummus (2023), IOM (2024), Skill Builders (2024), Ecco La Luna (2024). Tijdens deze sessie worden de mogelijkheden van TEAMinclusie(f) bekeken en de manier waarop de 22 activiteiten ingezet kunnen worden.
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij het onderzoekscentrum Publieke Impact bijvoorbeeld ook terecht voor:
- Onderzoeksdata en expertise over de brede evenementensector.
- Tools en richtlijnen om jouw evenementen impactvoller te maken.
- Navormingen en een netwerk van experten.
- Onderzoek, advies en begeleiding op maat.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 486 475 386
- E-mail joris.verhulst@kdg.be