MyT Learning-app: ondertiteling tijdens je les

In de les op school hou je best je hoofd erbij. Maar wat als je het Nederlands nog niet helemaal beheerst? En dan nog eens al die vaktermen... Het project MyT Learning-app wil meertalige leerlingen sneller aansluiting laten maken bij hun klasgenoten, door de lessen live te ondertitelen in het Nederlands.

De live-ondertiteling gebeurt door een AI Speech-To-Text-applicatie op de laptop van de leerling. De combinatie van geschreven en gesproken taal maakt het voor leerlingen die het Nederlands nog niet helemaal beheersen een stuk gemakkelijker om te volgen. Zo leren ze sneller de lesinhoud en taal, en groeit bovendien hun spreekdurf en zelfvertrouwen. Win, win, win dus.

Wist je dat... dit project voortkomt uit een aflevering van het Canvasprogramma Team Scheire? Daarin zocht Lola, een meisje uit Nigeria die les volgt in het OKAN-onderwijs, een manier om beter te begrijpen wat de leerkracht vertelt. Faktion zorgde toen al mee voor een eerste prototype van de oplossing!

Update

Faktion en KdG hielden in februari een kick-off met het team om goed van start te kunnen gaan. Ze bepalen van de juiste eigenschappen van de toepassing zijn en rekruteren scholen, leerkrachten en leerlingen die deel willen nemen aan het project. Ze hebben hiervoor al verschillende interviews met OKAN- en wiskunde-leerkrachten achter de rug.

“Er bestaan al vele applicaties die leerlingen helpen, maar deze leggen vaak een extra belasting op de leerkracht. De kracht van onze applicatie is dat ze niet louter de leerling ondersteunt, maar ook de leerkrachten en hen daarmee doet groeien in het werken op maat.” – Joeri Van Steen (Faktion)

Contact

Onderzoekscentrum: Toekomstgedreven Onderwijs

Betrokken opleiding: EBASO

Financieringskanaal: Amai!

Looptijd: 1/1/2022 tot 31/12/2022

Projectpartner: Faktion, artificial intelligence applied

 

 

Amai! MyT Learning-app

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs bijvoorbeeld terecht voor:

  • Ondersteuning in kwaliteitsvol onderwijs vanuit de (groot)stedelijke context.
  • Expertise in duurzaam onderwijs, schoolleiderschap en diversiteitscompetenties van schoolteams.

Contacteer ons vrijblijvend