NAVO

Context: Plantaardige oliën en vetten worden gebruikt in allerhande toepassingen bijvoorbeeld in voeding en cosmetica.

Probleem/nood: Oliën en vetten kunnen oxideren (= slecht worden) door contact met de lucht in combinatie met verhoogde temperatuur en/of zonlicht. Er worden antioxidanten toegevoegd aan oliën en vetten om oxidatie te voorkomen. De  antioxidanten die momenteel gebruikt worden zijn meestal van synthetische oorsprong. Bedrijven willen evolueren naar natuurlijke antioxidanten.

Doel van het onderzoek: In dit onderzoek willen we op zoek gaan naar olie-oplosbare natuurlijke antioxidanten of bestaande natuurlijke antioxidanten zo te modificeren dat ze olie-oplosbaar worden.

Onderzoekaanpak: In overleg met de projectpartners worden natuurlijke grondstoffen (gewassen en nevenstromen uit voeding en landbouw) geselecteerd. Op deze grondstoffen worden via extractie antioxidanten gewonnen. Met de meest veelbelovende extracten worden applicatietesten uitgevoerd, bijvoorbeeld in spreads en in de stabilisatie van frituurolie.

Beoogde output: Op het einde van het project ligt er een rapport dat een overzicht geeft van natuurlijke, olie-oplosbare antioxidanten, de beschikbaarheid en de oorsprong ervan alsook mogelijke toepassingen. Daarnaast zullen er geoptimaliseerde reactieprocedures zijn om antioxidanten zo te modificeren dat ze olie-oplosbaar worden.

Contact

ann.vermoesen@kdg.be

els.dhondt@kdg.be

  • Financiering: PWO
  • Duur onderzoek: 1 januari 2021 - 31 december 2022
  • Partners: Delphy, Ecotreasures, Flanders Food, Food Pilot, Inagro, Proefcentrum Herent, Vandemoortele Centre (UGent), Wouters