PRODIGY

Het project PRODIGY ontwikkelt AI-software die geur en smaak van producten kan voorspellen en nieuwe recepturen kan voorstellen op basis van gewenste sensorische eigenschappen.

In het kort:

  • Sensorische eigenschappen zoals geur en smaak zijn essentieel voor succes in voeding en cosmetica.
  • De software voorspelt geur en smaak op basis van chemische analyses met een GC-MS.
  • Bedrijven kunnen hiermee sneller en goedkoper producten op maat ontwikkelen zonder een sensorisch panel.
  • Het deep learning model wordt getest in case studies in de voedings- en cosmeticasector.

Output:

  • AI-software die sensorische eigenschappen voorspelt en recepturen suggereert.
  • Tools die de productontwikkeling efficiënter en betaalbaarder maken voor bedrijven.

Contact

hannes.sels@kdg.be
+32 3 502 22 20

In dit project willen we met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) software ontwikkelen die op basis van een eenvoudige GC-MS analyse in staat is om de sensorische eigenschappen (smaak en geur) van een product te voorspellen en die bovendien nieuwe recepturen kan suggereren op basis van een gewenst sensorisch profiel.

Geur en smaak zijn een belangrijke succesfactor

Sensorische eigenschappen (geur, smaak, textuur, uitzicht) zijn primordiaal voor het succes van een voedingsmiddel of cosmetische formulatie. Sensorische analyse krijgt een steeds belangrijkere rol in productontwikkeling en kwaliteitsbeoordeling in de Vlaamse (voedings)industrie. Bovendien is er een trend ontstaan bij bedrijven om in te zetten op ‘custom made’ producten. Er is nood aan een methode om op een snelle en betrouwbare manier de sensorische eigenschappen van een product te kunnen voorspellen, zonder dat er een panel nodig is. Dit kan de ontwikkeling van een nieuw product versnellen en goedkoper maken. Dit is noodzakelijk voor bedrijven die producten op maat willen ontwikkelen.

Deep learning model voorspelt sensorische eigenschappen

Na het verzamelen van de nodige data (chemisch en sensorisch) en het programmeren van de software architectuur zal een deep learning model getraind worden. Met dit deep learning model worden de sensorische eigenschappen voorspeld op basis van chemische analyses. De software zal gevalideerd worden aan de hand van twee case studies: één in de voedingsindustrie en één in de cosmeticasector.

Onderzoekers

PRODIGY staat voor PRediction of Olfactory properties by Deep learnIng based on GaschromatographY.

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Duurzame Industrie onder meer terecht voor:

  • Het vergroenen van chemische processen en hergebruiken van afvalstromen.
  • In-house ontwikkelde AI-gebaseerde tools om processen en producten te optimaliseren.
  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.
  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.

Contacteer ons vrijblijvend