Buddy@School is een project waarbij jij als student Sociaal Werk, anderstalige nieuwkomers uit het basisonderwijs ondersteunt.
- Met Buddy@School kan je écht een verschil maken voor anderstalige nieuwkomers.
- Je stapt uit je comfortzone en leert werken met verschillende culturen.
- Je bent een steunpilaar voor de kinderen én de ouders.
- Dankzij het project leer je de context en de leefwereld van de kinderen kennen en zal je een betere professional worden.
Word jij ook een buddy zoals Félix?
Hoe werkt Buddy@School?
Jij helpt de nieuwkomer te ontdekken wie hij is, wat hij kan, waar hij van droomt en wat hij zou willen worden. Dat gebeurt op verschillende manieren: je oefent samen Nederlands, gaat op zoek naar een leuke hobby, trekt samen de stad in, bezoekt de bibliotheek of maakt samen huiswerk. Door vrijetijdsactiviteiten te organiseren krijgt het zelfvertrouwen van de kinderen een enorme boost.
Tussen november en mei wordt je ondergedompeld in de leefwereld van het kind. Het ideale moment voor de ouders om de jou vragen te stellen over het Belgisch onderwijssysteem. Als buddy heb jij regelmatig contact met de school en sluit indien mogelijk aan bij een oudercontact. Zo vorm jij de brug tussen de school en de ouders.
- Als buddy krijg je meer inzicht in de leefwereld van de doelgroep waarmee jij in je professionele leven in aanraking zal komen.
- Je creëert een vertrouwensband en leert om ‘the bigger picture’ te zien.
- Je leert samenwerken met ouders en een andere cultuur.
- Ouders voelen zich ondersteund, kinderen voelen zich zelfverzekerd en jij ontwikkelt talenten die je zullen helpen in jouw verdere professionele leven.
Voor wie: Studenten uit het derde jaar Sociaal Werk, Orthopedagogie, Lager Onderwijs, Secundair Onderwijs (ook de verkorte) én Pedagogie van het Jonge Kind kunnen zich hiervoor aanmelden.
Studiepunten: Buddy@School is een interdisciplinair keuzevak van 3 studiepunten. Je engageert je van oktober tot mei.
Meer weten?
E-mail aicha.ajhnejh@kdg.be



Ook Joke is een buddy. Ze gaat samen met Saimon op zoek naar de ideale secundaire school en spelen ze spelletjes om zijn Nederlands te verbeteren. Dit geeft Saimon zelfvertrouwen.