Inhoud en studiepunten van Leraar Secundair Onderwijs (verkort)

Krachtig leren

30 studiepunten

Krachtig leren voor jouw vak

(12 studiepunten)

Yes, you can teach! Je onderzoekt, voor jouw onderwijsvak, hoe je de inhoud het best overbrengt. In didactische ateliers voor eigen klasgenoten, projecten en stagelessen bouw je geleidelijk aan praktijkervaring op.

Krachtig leren in de school

(18 studiepunten)

Hier breek je helemaal uit, met onder andere een didactisch vakoverschrijdend project en praktijkonderzoek. Je bewijst dat je klaar bent om mee te draaien in de dagelijkse schoolpraktijk.

Focus verbreden

30 studiepunten

Leren en ontwikkelen

(6 studiepunten)

Hoe komt het dat je de ene keer iets onthoudt en de andere keer niet? Hoe leren mensen eigenlijk? En wat als het leren anders verloopt dan verwacht? Je krijgt inzicht in de factoren die het leren bij mensen beïnvloeden.

Onderwijs en maatschappij

(3 studiepunten)

Welke maatschappelijke thema’s moeten zeker aan bod komen in ons onderwijs? En mag de maatschappij om het even welk thema opleggen aan leerkrachten? Door welke maatschappelijke factoren wordt ons onderwijs het meest beïnvloed? Je krijgt oog voor maatschappelijke tendensen en trekt zelf op onderzoek uit.

Samen school maken

(6 studiepunten)

Hoe voer je een gesprek met ouders tijdens een oudercontact? Welke externe onderwijsdiensten helpen leerkrachten bij het uitvoeren van hun job? Wanneer kan je een beroep doen op het CLB? Je krijgt zicht op de ruime schoolcontext.

Keuzetrajecten

(6 studiepunten)

In deze lerarenopleiding volg je twee verschillende keuzetrajecten. Je bepaalt zelf welke inhoud je graag verder zou uitdiepen.

Vakgericht vernieuwen

(3 studiepunten)

Je bewijst dat je vakinhoud die je in je vorige bachelor- of marteropleiding nog niet bestudeerde zelfstandig onder de knie krijgt én dat je de nieuwe informatie kan vertalen naar een lessenpakket.

Actieonderzoek

(3 studiepunten)

Je vertrekt vanuit een eigen leervraag. Dit kunnen net zo goed problemen op de werkvloer zijn als interesses en uitdagingen in de beroepspraktijk. Dit leertraject impliceert zelfreflectie en leidt tot een wezenlijke verbetering van je (toekomstige) job.

Verbredingsstage

(3 studiepunten)

Tijdens een verbredingsstage vind je extra uitdagingen in een nieuwe’schoolcontext naar keuze, bijvoorbeeld het buitengewoon onderwijs, of een OKAN-klas (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers).

Deze lessentabellen zijn ter informatie voor studiekiezers. Om ze overzichtelijk en leesbaar te houden, hebben we sommige vakken gebundeld en benamingen gewijzigd. Ze kunnen afwijken van de actuele lessentabellen en vormen geen rechtsgrond.