Programma HR People & Business (voorjaar)

Kick-off: 25/02/2021
Kick Off
 • Algemene kennismaking
 • Uitleg over leerdoelen
 • Overlopen van het programma
 • Kennismaking met het team
 • Praktische informatie
 • Q&A
Dag 1: 04/03/2021
HR als strategische business partner
(
David Ducheyne - Otolith
)

Een strategie beschrijft hoe een organisatie van situatie A naar situatie B kan gaan. Het is een plan dat beschrijft hoe doelstellingen kunnen gehaald worden. De uitvoering van een strategie is afhankelijk van het feit of de mensen die verbonden zijn met de organisatie (medewerkers, freelancers) in staat zijn en bereid zijn om bij te dragen. En als men over de mens in de organisatie spreekt, dan spreekt men toch over HR?

Sedert jaar en dag probeert HR een plaats aan de strategische tafel te veroveren. In deze sessie gaan we in op de aard van strategie, de relatie tussen HR en strategie en hoe  en worden twee methodes voorgesteld om strategie te bepalen, genaamd OGySAM en AUDEIO®.

Innovatie en de rol van HR
(
Peter Bertels - Norsu
)

Hoe kan HR een drijvende kracht zijn voor vernieuwing en innovatie in de organisatie? Met het 4 x I innovatiemodel zet Peter Bertels van Norsu je concreet op weg. Hij reikt je een aantal tools aan om design thinking en innovatie toe te passen in je personeelsbeleid. Zo neem je het voortouw om te bouwen aan een innovatiecultuur.

Dag 2: 11/03/2021
Interne Employer Branding: hoe bepaal ik mijn werkgevers-identiteit
(
Ellen Van Hoof - Insilencio
)

Ellen Van Hoof is experte employer marketing. Tijdens twee interactieve workshops toont Ellen hoe je succesvol bouwt aan je employer brand.

Hoe kom je tot een authentieke en onderscheidende werkgevers positionering? En hoe zorg je ervoor dat de hele organisatie je werkgeversmerk (be)leeft? Aan de hand van theoretische kapstokken, praktijkvoorbeelden en opdrachten leer je alles over employer branding en ga je er ook actief mee aan de slag.

Sessie één:
-    Introductie tot Employer Branding en Employer Marketing
-    Employee Value Proposition: je sterktes/ zwaktes / uitdagingen als werkgever in kaart brengen
-    Employer Brand Story: je sterktes / zwaktes / uitdagingen als werkgever vertalen in een correct verhaal naar nieuwe kandidaten
-    Bouwen aan de Candidate Experience: een binding creëren doorheen het jobzoekproces.

Externe Employer Branding & Recruitment Strategie: hoe werken marketing en HR samen?
(
Ellen Van Hoof – Insilencio
)

Ellen Van Hoof is experte employer marketing bij Insilencio. Tijdens twee interactieve workshops toont Ellen hoe je succesvol bouwt aan je employer brand.

In sessie twee gaat het over Employee Experience.

 • Wat is Employee Engagement en wat is de invloed van de employee journey op Employee Engagement?
 • Bouwen aan de Employee Experience: medewerkers naar duurzaam Employee Engagement krijgen?
Dag 3: 18/03/2021
Werving & Selectie
(
Katelijne Berré - HaKaJuMa
)

Beschrijving nog niet beschikbaar

Change management
(
Leen Lievens - De Opleidingscoach & Great@Work
)

Leen Lievens is Manager en Teamcoach bij De Opleidingscoach en Great@work. Als L&D consultant begeleidt ze organisaties in het realiseren van verandering en de daarbij horende leerplannen. Ze gelooft erin dat leren het fundament is van alles wat met verandering en duurzame gedragsverandering te maken heeft. Gewapend met een achtergrond als bedrijfspsychologe is ze er steevast van overtuigd dat het menselijk aspect van change hét verschil kan maken bij verandertrajecten en transformaties.

Wist je dat 70% van de change projecten binnen organisaties mislukken? En wist je dat binnen veranderingsprojecten 80% van de aandacht gaat naar de technologische oplossing en 20% naar de impact die deze verandering zal teweeg brengen voor mensen.

Hoe kan je als organisatie wél succesvol omgaan met verandering? Welke rollen zijn er binnen veranderingstrajecten en wat is de rol van HR?

En wat kunnen wij als HR professional doen om het aanpassen aan veranderingen zo pijnloos mogelijk te maken?

Dag 4: 25/03/2021
Digitale transformatie van HR
(
Glenn Walschap – JiGSO
)

Glenn is HR Tech & Analytics Manager bij Brussels Airport en een gepassioneerd spreker over digital HR. Ook binnen HR brengt digitalisering heel wat voordelen met zich mee zoals efficiëntie, lagere kosten, meer waardevol werk en een competitief voordeel. Er zijn echter ook enkele valkuilen. Glenn bekijkt de mogelijkheden, praktijkvoordelen en handige tips & tricks om de digitalisering binnen HR verder te zetten en vanuit HR meer waarde te creëren.

Employee Journey
(
Glenn Walschap en Roland Coppin – Brussels Airport
)

Roland is organisation development expert bij Brussels Airport. Glenn en Roland werken als tandem aan de Employee Journey bij Brussels port. Employee Journey, Experience, Wellbeing zijn trends die in 2020 meer aandacht kregen dan andere jaren. Ondersteund door technologie, data en projecten krijgen deze concepten steeds meer aandacht in organisaties. De medewerkers centraal zetten is een eerste stap, maar hoe bouw je de volledige journey uit voor hen? Dit kom je te weten in deze sessie met afwisseling tussen theorie, voorbeelden en oefeningen, om de concepten en de belangrijkste aandachtspunten onder de knie te krijgen.

Dag 5: 01/04/2021
Leiderschapsstijlen
(
Yvonne Van Deursen & Ivie Cardinaels – People in progress
)

Yvonne en Ivie zijn 2 eigenzinnige, complementaire coaches met een jarenlange ervaring in sales, research, en strategie bij nationale en internationale bedrijven. Dat is ook de reden dat ze deze sessie samen geven. “Onze contactpersonen zijn vaak HR business partners en HR managers waardoor we ons heel goed kunnen inleven in jullie realiteit.” Op het einde van deze praktische interactieve sessie:

 • Heb je een overzicht van verschillende leiderschapsstijlen en de evolutie hierin
 • Ben je je bewust van je eigen leiderschapsstijl vandaag
 • Kun je met -meer- impact je HR-mandaat opnemen
Eindwerksessie: kennismaking met de coaches
(
Bieke Janssens – Programma Manager
)

Elke cursist krijgt maximaal 8 uur coaching van een HR coach. Tijdens deze sessies maken cursisten en coaches kennis en wordt bepaald wie met welke coach verder gaat.

Dag 6: 22/04/2021
Agile implementeren
(
Anja Van Wingene – Telenet
)

Hoe transformeert Telenet naar een agile organisatie?
Anja Van Wingene leidt het transformatie team bij Telenet, dook de voorbije 3 jaar helemaal in agile en kijkt er heel erg naar uit om haar inzichten en ‘lessons learned’ te delen. In deze sessie komen de volgende dingen aan bod:

 • Wat is ‘agile’?
 • Waarom willen meer en meer bedrijven die ‘agility’ binnenbrengen?
 • Waarom en hoe heeft Telenet beslist die weg op te gaan?
 • Wat betekent deze transformatie voor HR?

Anja heeft een brede HR achtergrond opgebouwd in de voorbije 20 jaar en specialiseerde zich in change management & transformatie.

Van talent naar career management
(
Sarah Tijskens – Greenyard
)

In deze sessie gaan we van een strategische blik op talent management naar de praktische toepassing in de vorm van een sessie waar we in gesprek gaan met elkaar. We challengen definities en huidige processen en stellen ons open voor alternatieve mogelijkheden.

Centrale thema's zijn:

 • Loopbaan-modellen in een veranderende wereld
 • Strategisch talent management t.o.v. andere HR topics zoals performance management
 • Het definiëren en detecteren van talent
 • Het stimuleren van talent

Je vertrekt met een kritische blik op het huidige talent management binnen jouw organisatie en ideeën om deze te optimaliseren.

Vandaag is Sarah Tijskens Group HR Business Partner bij Greenyard, een multinational in de distributie van fruit en groenten. Daarvoor was ze zelfstandige HR consultant om bij organisaties de win-win te maximaliseren  voor medewerker en werkgever.

Dag 7: 29/04/2021
Organisatiedesign
(
Jurgen Christiaens - Oracle BeLux
)

Jurgen Christiaens behaalde een Master in Psychologie en in Human Resource Management. Hij ving zijn carrière aan bij Randstad en ging nadien aan de slag als Scientific Member bij het HR Centre van de Vlerick Business School in Gent. Vervolgens startte hij bij Bpost, waar hij kennismaakte met de verschillende domeinen van de HR-functie, doorheen verschillende HR Management-posities, die hij uitoefende in een bedrijf in volle verandering. Vervolgens werkte hij bij Coca-Cola Enterprises, waar hij eerst Senior HR Manager en nadien Associate Director HR was voor de commerciële populatie in België en Luxemburg. Momenteel is Jurgen werkzaam in de IT-sector en is hij HR Director voor Oracle BeLux. Sinds een heel aantal jaren is hij ook free-lance HR docent bij verschillende instanties.

‘Form follows function’. Met deze slogan uit de kunstwereld zou men evengoed de wereld van ‘organisatiedesign’ kunnen beschrijven. De businesstrategie bepaalt de HR –strategie, maar bepaalt ook hoe een organisatie best gebouwd wordt om die strategie te realiseren. Dit onderdeel gaat in op wat er terzake allemaal mogelijk is.

Learning & Development Strategie
(
Els Minner – De Opleidingscoach
)

Els Minner is oprichter van o.a. ‘De Opleidingscoach’. Ze specialiseerde zich reeds meer dan 10 jaar in Learning & Development, in de brede zin van het woord. Ze is bovendien High Impact Learning that Lasts (HILL)-ambassadeur. Met haar creativiteit en humor weet ze als geen ander gesprekspartners en deelnemers te inspireren.

De omgeving waarin organisaties moeten werken, ondergaan een continue change: jobs wijzigen of verdwijnen, marges komen onder druk te staan, inzetbaarheidseisen worden alsmaar hoger, het nieuwe werken en kennisborging zijn top prioriteit... 

Tegelijk komt persoonlijke welzijn alsmaar hoger op de agenda. De rol van de HR- en L&D-professional wordt er dan ook alsmaar uitdagender op. In deze sessie neemt Leerexpert Els Minner je mee in hoe je een strategisch leer- en opleidingsbeleid kan opzetten dat een meerwaarde kan betekenen voor de business. Els gaat dieper in op:

 • wat wetenschap zegt over rendement van opleiding
 • wat nodig is om een L&D-business partner mét impact te zijn
 • welke de nieuwste trends, tools en systemen in het leerlandschap zijn
 • hoe je mensen kennis kan laten delen en borgen
Dag 8: 06/05/2021
Basis juridische context
(
Gert Van Gavere - Geleva
)

Gert Van Gavere is freelance HR professional die zijn comp & ben expertise opbouwde in diverse rollen bij Acerta en als comp&ben manager bij Eternit NV. In dit bedrijf lag zijn focus  op sociale relaties en de implementatie van een shared service center payroll. 

Gert is een man van de praktijk die bruikbare en praktische tips meegeeft rond payroll en comp & ben. Tijdens deze 2 sessies zal de focus liggen op de hedendaagse verloningstechnieken en de steeds veranderende sociale wetgeving. 

Compensation & Benefits individualiseren
(
Gert Van Gavere – Geleva
)

Gert Van Gavere is freelance HR professional die zijn comp & ben expertise opbouwde in diverse rollen bij Acerta en als comp&ben manager bij Eternit NV. In dit bedrijf lag zijn focus  op sociale relaties en de implementatie van een shared service center payroll. 

Gert is een man van de praktijk die bruikbare en praktische tips meegeeft rond payroll en comp & ben. Tijdens deze 2 sessies zal de focus liggen op de hedendaagse verloningstechnieken en de steeds veranderende sociale wetgeving. 

Dag 9: 20/05/2021
Performance management
(
Jurgen Christiaens - Oracle BeLux
)

Het begeleiden van medewerkers in het bereiken van de vooropgestelde resultaten is een permanente opgave voor elke leidinggevende, waarbij HR in een ondersteunende rol dient te functioneren. Een belangrijk hulpmiddel daartoe is het voeren van doelstellings-, functionerings-, en evaluatiegesprekken. Wat zijn deze gesprekken, waarop dient u te letten en zijn er ook alternatieven denkbaar voor deze oude recepten ?

Sociale Relaties
(
Tony Verlinden, AviaPartners/VETO
)

Sociale relaties, sociale dialoog, sociaal overleg, labour relations, industrial relations, arbeidsverhoudingen.
Actief managen versus lijdzaam ondergaan?

Dag 10: 27/05/2021
People Analytics
(
Deloitte
)

People analytics is een combinatie van harde data en surveys (well-being scans). Dit wordt kort theoretisch uitgelegd en toegelicht aan de hand van concrete business cases.

 • Tips om met people analytics te starten en datacultuur te introduceren in de organisatie.
 • Hoe overtuig ik de raad van bestuur?
 • Dashboarding: voorspellen van verzuim en verloop, …
Diversiteit en inclusiviteit
(
Fatima Yassir
)

Beschrijving nog niet beschikbaar.

Dag 11: 03/06/2021
Eindwerksessie
(
Bieke Janssens – Programma Manager
)

In deze sessie bespreken de deelnemers onderling hoe ver ze met hun case staan,en waar ze nog hulp kunnen gebruiken.

Welzijn op het werk
(
Sofie Van Ham – Travvant
)

Sofie werkt als outplacementcoach bij Travvant en trekt als BUM het team loopbaanbegeleiding onder het merk Passion for Work. In deze sessie start Sofie met het toelichten van het Huis Van Werkvermogen en belicht daarna volgende vraagstukken:

 • Waarom is dit een sleutel tot duurzame inzetbaarheid?
 • Waarom eerder inzetten op energie management (welzijn) in plaats van time management?
 • Hoe kan loopbaanbegeleiding hierin een rol spelen?
 • Wat is het verschil met outplacement?
Dag 12: 10/06/2021
Privacy Wetgeving
(
Herman Maes – DailyBits
)

Herman Maes van Intracto is een Digital Marketing expert die zijn loopbaan startte als SAP HR Payroll Consultant en sinds enkele jaren al het nieuws rond privacy en GDPR op de voet volgt. In deze sessie komen volgende aspecten aan bod:

 • Wat zijn de algemene principes van GDPR en de gevolgen voor HR?
 • Zijn er al boetes rond HR aspecten uitgedeeld in Europa en wat kunnen we hieruit leren?
 • Hoe belangrijk is de rol van HR bij indienst, en ook uitdienst en hoe kan de dienst HR daarin de leiding  nemen? 
 • Wat mogen we met persoonsgegevens doen en waarop moeten we letten?
 • Wat als het dan toch fout gaat? Bijvoorbeeld de loongegevens zijn naar het hele bedrijf gemaild. Wat doe je dan best?
 • Wat zit het nu concreet met HR op de werkvloer? Denk maar aan personeelsdossiers, Covid19 aspecten, camera’s, mailboxen van ex-werknemers,...

Deze sessie zal geen saaie juridische opsomming worden, maar via concrete praktijkgevallen de belangrijke nuances en reeds gekende uitspraken toelichten.

Open inspiratiesessie: De toekomst in HR
(
David Ducheyne
)

In een wereld die digitaliseert, complexer wordt en geteisterd wordt door klimatologische verandering, ligt de oplossing voor vele uitdagingen bij de mens, dankzij o.a. leiderschap, samenwerking, leren en creativiteit. Het is niet de vraag of HR een toekomst heeft, maar wel hoe die toekomst er zal uit zien. Die toekomst van HR zal zeker waardengedreven, resultaatsgericht en evidence-based zijn. In deze sessie wordt nagedacht over hoe HR professionals concreet kunnen bijdragen tot het vorm geven aan die toekomst.

Examen
Mondeling examen met jury