Op kot in een woonzorgcentrum?

In primeur in Antwerpen: vanaf september gaan studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) op kot in woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen.​

Sociaal engagement

“Voor een gunstige huurprijs en een paar uur van hun tijd mogen onze studenten op kot in woonzorgcentra”, vertelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG.

“Elke week trekken ze vijf uur op met de ouderen in het rusthuis: samen boodschappen doen, een koffie drinken, voorlezen, een spel spelen, deelnemen aan animatie … Voor de studenten een unieke kans om extra levenservaring op te doen en voor de ouderen een betekenisvol menselijk contact. Dit sociaal engagement laat beiden toe om elkaar te ontmoeten over veel generaties heen.”

Kostprijs: zo'n 300 euro per maand

Een kamer kost gemiddeld 300 euro per maand of 10 euro per dag voor water- en energieverbruik, tv, wifi, bedlinnen, handdoeken, ijskasten én poets.

Studenten kunnen kiezen of ze gaan voor een lang verblijf, een kort verblijf of voor een verblijf in combinatie met een stage in het woonzorgcentrum. “Toch is dit initiatief niet enkel voor onze studenten verpleegkunde bedoeld. Ook studenten uit andere opleidingen zijn van harte welkom”, vult Veerle Hendrickx aan. Het project start met een beperkt aantal plaatsen. “Als alles goed loopt, breiden we dat aantal uit.”

“Mag mijn kleinzoon dan hier op kot komen?”

In woonzorgcentrum De Gulden Lelie in Antwerpen-centrum zijn ze alvast benieuwd naar de nieuwe buren. Terwijl de ene hoopt op een vierde man bij het kaarten, vragen andere bewoners zich al af of ze zullen worden uitgenodigd voor de studentenfeestjes.

Clementine (94): “Zijn er ook studenten bij die een toneelopleiding volgen? Dan vind ik misschien een compagnon om naar het theater te gaan …” Joris (96) reageert: “Mag mijn kleinzoon dan hier op kot komen?”

“Tijdens de blokperiode zien we nu al hoe onze bewoners de studenten verwennen. Samenwonen onder één dak gaat deze dynamiek zeker nog wederzijds versterken”, zegt regiodirecteur Veerle Verheyen van Zorgbedrijf Antwerpen.

KdG-studenten zijn enthousiast

Ook de KdG-studenten zien het zitten. Maaike Michils, tweedejaarsstudente orthopedagogie: “Ik koos voor ortho omdat ik mensen wil helpen. Daar op kot gaan geeft mij de kans om echt dichter bij de bewoners te komen. Bovendien kan het kotleven snel eenzaam worden en daar heb je altijd mensen om je heen.”

Studenten vinden meer info op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/studeren en zijn welkom op de infodag van KdG zaterdag 23 juni van 11 tot 17 uur.

Studenten op kost in woonzorgcentra 2