Weg met wegwerpbekers

KdG kiest voor herbruikbaar

“Wat is jouw droom?” Deze simpele vraag stuurde de Karel de Grote Hogeschool (KdG) op haar studenten af. Heleen Soontjens durfde luidop te dromen van een plasticvrije hogeschool. Vorig jaar mocht ze een actie organiseren met herbruikbare drinkflessen om aan de waterkraantjes te vullen. Nu mag ze herbruikbare Billie Cups verwelkomen in alle koffiebars van KdG.

“Hogescholen hebben een enorme impact, niet alleen op de afvalberg, maar ook op het gedrag en de gewoontes van duizenden studenten,” aldus de studente Sociaal Werk. “Zij moeten het goede voorbeeld tonen.”

55.000 wegwerpbekers

Vorig academiejaar belandden er bij KdG nog 55.000 wegwerpbekers in de vuilnisbakken. Maar vanaf nu zijn er Billie Cups: herbruikbare bekers die uitgeleend worden aan 1 euro waarborg. Ze zijn verkrijgbaar en inwisselbaar op 3 campussen (Zuid, Pothoek en Sint Lucas Antwerpen) maar ook op tal van andere plaatsen die take-away aanbieden.

Het overkoepelend systeem maakt het gemakkelijk om een afvalvrije keuze te maken: je hoeft geen herbruikbare beker meer te kopen of mee te sleuren. En het kost je niets, want je krijgt je euro terug als je de beker indient.

Heel wat universiteiten en hogescholen roepen de wegwerpcultuur een halt toe. De Billie Cup wordt dit academiejaar ook gebruikt op de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Universiteit Antwerpen (UA), KASK Conservatorium en Luca School of Arts. Ook in Antwerpen is het herbruikbaar systeem aan een opmars bezig. Er zijn intussen al meer dan 10 plaatsen waar je de beker kunt uitlenen en terugbrengen, waaronder Caffe Mundi, Coffee Corner, Charlie’s, Story Urban Deli Shop, Toko139, Foodmakers, Local Store, 8tea5, The Soul Antwerp en Nelly Coffee.

Waarom?

Wegwerpbekers zorgen voor overlast en onnodig afval. Ze overladen publieke vuilnisbakken en zijn een belangrijke bron van zwerfvuil. Ook bij de Karel de Grote Hogeschool zorgen ze voor veel (rondslingerend) afval. Wegwerpbekers zijn door de combinatie van karton en (bio-)plastic enorm moeilijk recycleerbaar. Meer dan 99% belandt in de verbrandingsoven. Het is waanzin om zoveel hout, water, grondstoffen, energie en transport te verspillen aan een beker die we maar een paar minuten gebruiken. Billie Cup voert een vorm van statiegeld in. Een beker die 1 euro waard is, die wordt teruggebracht en opnieuw gebruikt.

Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG: “We zetten graag onze schouders onder het initiatief van onze studente Heleen. Streven naar duurzaamheid is al langer een leidraad in het beleid van onze hogeschool. Zo is campus Zuid een van de meest duurzame campussen in Vlaanderen met zonnepanelen, ledverlichting, nachtkoeling, zonnewering … In onze Eetbâr voorzien we biologisch afbreekbaar bestek en borden en een menu met lokale en biologische voeding. Er zijn ook watertappunten, herbruikbare drinkflessen ...”

Kies voor herbruikbaar

  • Gratis. Je 1 euro waarborg krijg je terug als je je Billie indient.
  • Gemakkelijk. Je hoeft geen herbruikbare beker van thuis mee te brengen.
  • Swag. Je bent op stap met een handige en coole beker.
  • Milieuvriendelijk. De afvalberg krimpt en je impact op het milieu verkleint.

Meer over de droom van Heleen? Bekijk het filmpje: www.kdg.be/droom

Billie Cups

Foto door Antonella Buonsenso