Studenten Logistiek Management stellen eigen digitaal platform voor aan rederij ICL

Studenten Logistiek Management hebben in december hun Pick me up-platform voorgesteld aan kaderleden van carrier ICL. Het platform is nog een gevolg van de Havenhackaton van twee weken geleden. De rederij was onder de indruk.

Jasper Geerts, Alexis Wouters, Maxim Schroeyers en Laurent Moyersoen zijn vier studenten Logistiek Management aan de Karel de Grote Hogeschool. Op de Havenhackaton van begin december vormden zijn een team, samen met twee studenten uit de IT-sector. Ze bedachten een digitaal platform dat een reder als een extra dienst aan zijn klant kan bieden. Een toepassing waarin ze hun pas verworven kennis over demurrage & detention en het belang van arrival notices, meteen verwerkten in bits en bytes.

Haalbaar

Tegen het ervaren en vaak internationale digitaal geweld op de Hackaton konden de vier ‘groentjes’ van de hogeschool niet op. Hun platform haalde de finale niet, maar dat schrikte het jonge geweld niet af. Ze geloven in de haalbaarheid van hun toepassing en dankzij goede contacten van de school met het bedrijfsleven toonden twee carriers, ACL en ICL, belangstelling voor de toepassing van het viertal. Donderdagnamiddag luisterden drie kaderleden van ICL, een resem docenten en heel wat medestudenten naar een presentatie over het Pick me up-platform.

IT-manager Peter Obourdin, HR manager Wendy de Groote en Process Manager Hendrik Moerkerke van ICL luisterden geboeid. Het platform geeft op een visuele en heldere manier aan alle betrokken partijen weer waar een container tijdens een zending zich bevindt en welke processen er wanneer plaatsvinden. “Software as a service”, zeggen de studenten over hun toepassing. “Door die data beschikbaar te maken, kunnen alle partijen winnen. De directe klant bespaart tijd en kan kosten beheersen door onder meer de container tijdig op te halen. De rederij wint tijd en ruimte en kan ook besparen door een betere containerrotatie.”

Onder de indruk

De aanwezigen van ICL waren onder de indruk. “De toepassing heeft zeker toegevoegde waarde voor ons en de klant”, klonk het in een eerste reactie. “Vooral het visualiseren van de info, waardoor je in groene en rode blokken de timing kan volgen, is zeer goed gevonden.”

De studenten, de hogeschool en de mensen van ICL gaan nu bekijken op welke manier de toepassing in de komende tijd getest en verfijnd kan worden. Lector Ilse Van Vlierberghe is alvast apetrots. “Het doet goed om te zien hoe de theorie die je geeft zo sterk wordt opgepikt. De studenten van dit academiejaar hebben echt uitzonderlijk hoog niveau. De passie en het enthousiasme waarmee zij alles vastpakken, is echt uniek.”

Bron: Bart Timperman - Flows