Hoe is 't nu echt?

Avond rond mentaal welzijn op donderdag 28 november

  • Heb jij het soms ook (een beetje) moeilijk? Zie je het (af en toe) ook niet meer zitten? Of wil je gewoon meer weten over dit onderwerp?
  • Kom dan op donderdag 28 november naar onze avond rond mentaal welzijn op campus Zuid.
  • Op het programma: onder andere een aantal bekende creators, workshops, yoga, zelfverdediging, , mindfulness en nog veel meer.
  • Helemaal gratis!

Nog vragen?

Mail student.engagement@kdg.be

Voor wie?

  • KdG-studenten
  • KdG-medewerkers
  • En alle sympathisanten van KdG

Programma

Plenaire sessie (18.30 - 19.45 u.)

  • Jaël Ost, Steffie Mercie en ??? op de sofa met Yasmine Naciri.

Workshops (19.45 - 21 u.)

Babbelcafé met de campushonden (19 - 21.45 u.)

  • Effe nababbelen?
  • Of liever geen workshop volgen?
  • Je kan verpozen in het babbelcafé.

Praktisch

  • Wanneer
    Donderdag 28 november 2023 van 18 tot 21 u.
  • Waar
    Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
  • Prijs
    Helemaal gratis

Ja, ik schrijf me in

Workshops

Mindfulness & meditatie - Liesbeth Van Ouytsel

We maken in deze workshop kennis met mindfulness. Heb je al langer interesse in leren mediteren of zoek je een manier om zorgzaam en bewuster met jezelf om te gaan, dan ben je meer dan welkom!

Rouw - Roosmarijn Smits & Evelyn Goris

Voor iedereen die rouwt of iemand hard mist. We vertellen en luisteren naar ieders verhaal, we doen een paar werkvormen op zoek naar troost en kracht.

Een filosofische blik op verslavingspreventie - CGG VAGGA

In deze interactieve lezing openen we een filosofische blik op verslavingspreventie. We ontrafelen kort de wetenschap erachter en gaan na wat ‘evidence based’ is.
Maar vooral staan we stil bij wat we zelf kunnen betekenen voor de andere en de mensen die we liefhebben. Hiervoor spiegelen we verslavingspreventie aan vriendschap en zien zo hoe het een leidraad kan zijn voor ons eigen handelen.

Dwangmatig gedrag - Hanne Demeulenaere & Sigrid Liedts

Beter leren luisteren naar een ander? Binnen het thema mentaal welzijn speelt actief luisteren een centrale rol. In groep gaan we aan de slag om elkaar niet alleen te horen, maar ook echt naar elkaar te luisteren. Aan de hand van deze gesprekstechniek willen we ons oordeel en interpretatie aan de kant schuiven, met de volledige focus op de ander.

Piekeren - Inez Baeten

Piekeren is het zorgelijk nadenken over een probleem of iets vervelends, zonder dat je tot een oplossing komt.
Iedereen piekert wel eens. Een conflict met vrienden, een doktersafspraak waar je tegenop ziet, of een examen dat je gaat afleggen, kunnen allemaal redenen zijn om te piekeren. Als je piekert heb je last van een eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan. Die gedachten beginnen vaak met de woorden 'Wat als...?' 'Stel dat...?'
Pieker je zoveel dat het je dagelijkse leven beïnvloedt? Dan kan het zinvol zijn ermee aan de slag te gaan.

SOS stressbox - Lynn Seberechts

 Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Stress kan je helpen om tijdelijk goed te presteren, maar kan ook erg belastend zijn als dit intens en langdurig aanwezig is in je leven. Gelukkig zijn er heel wat tips & tricks om met stress om te gaan. Weten welke signalen bij jou wijzen op stress, wanneer je goed voor jezelf moet zorgen en wat jij op die momenten nodig hebt, kan hierin al erg ondersteunend zijn.

Samen Zorgzaam - Evelien Horemans

In je studententijd kunnen er heel wat fijne momenten zijn, maar kan je ook voor de nodige uitdagingen komen te staan. Dit geldt voor alle studenten. Op moeilijke momenten kan de steun van een zorgzame omgeving veel betekenen. Toch staat zorgzaam zijn voor elkaar nooit los van zorgzaam zijn voor jezelf. Hier een balans in vinden is niet altijd eenvoudig. Aan de slag gaan met volgende vragen kan je hierin ondersteunen: Hoe kan jij als vriend of studiegenoot van betekenis zijn? Hoe draag je zorg voor iemand? Hoe kan ik zorgzaam zijn en ook grenzen stellen? Hoe kan ik in de zorg voor iemand anders ook zorgzaam zijn voor mezelf? Waar kan je als student terecht?

Coping with Fear of Failure  (English) - Wouter Vandyck

 Fear of failure occurs in different situations, everyone suffers from it at some point. Some people experience it when having to perform in an exam, when giving a presentation, while exercising or during a telephone conversation…
Although stress and anxiety are both basic emotions that can be useful when we have to respond quickly to a threatening situation, sometimes the stress can seriously affect our daily lives.
Is your fear no longer in proportion to the performance you have to deliver and does it affect your daily life? Then it may make sense to get started.
 

(B)Lijf jezelf!  - Philippe Minguet

Als kinesist geeft Philippe Minguet je nieuwe inzichten over de link tussen je lijf en je mentaal welzijn. Hij laat het je mogelijks ook "aan den lijve ondervinden". En ja, Philippe Minguet ken je nog van de Mol 2022. Hij was dat jaar ook “the keynote” op de allereerste editie van Hoe is ’t nu echt. Sindsdien blijft hij studenten inspireren.

Mandala's kleuren 

Mandala’s werden vroeger door monniken gebruikt tijdens het mediteren. In de Boeddhistische en Tibetaanse kunst staan ze symbool voor de kosmos. Ze vormen een soort van inspiratiebron voor innerlijke verrijking. Kom mee kleuren en ervaar de rustgevende werking die ervan uitgaat.

Yoga - Brigitte De Ruysscher

Voor de yogasessie is geen ervaring of bijzondere lenigheid vereist; iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau. We focussen op een rustige vorm van yoga, waarbij ademhaling en eenvoudige houdingen centraal staan. Naast het versterken van het lichaam, leggen we ook de nadruk op mentaal welzijn en stressreductie. Kom ontspannen en laad je lichaam en geest op!

Eet je fit! - Fatima Astite

 Tijdens de workshop “Eet je fit” gaat het over je mentaal welzijn boosten via voeding. 
Jawel, een snelle hap of kleine snack kan positief zijn voor je ‘wellbeing’ want … gezonde voeding is als een medicijn voor lichaam en geest.

Assertiviteit - Cindy Theunis

Wat is de link tussen “assertief communiceren” en mentaal welzijn?  Gaat het over grenzen stellen? “Neen” durven zeggen? Opkomen voor jezelf? Je zal verbaasd zijn te ervaren dat assertief communiceren een (h)eerlijke win-win is van jouw mentaal welzijn én dat van anderen. Cindy Theunis is gepassioneerde coach & trainer en gelooft dat oprechte zelfkennis de sleutel tot zelfvertrouwen is. 

Ademhaling en meditatie - Yasmine Reekmans

Ben je op zoek naar praktische manieren om je stress te verminderen en je mentale gezondheid te versterken? Dan is deze workshop iets voor jou! In deze kennismakingssessie leer je eenvoudige ademhalingsoefeningen en meditatie technieken die je helpen je stress te reguleren en je hoofd tot rust te brengen. We gaan samen aan de slag met hands-on technieken die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven. Of je nu te maken hebt met deadlines, studiedruk of andere stressfactoren, deze sessie geeft je de tools om beter om te gaan met wat jou uit balans brengt.

Zelfverdediging - Pioen VZW

Tips en technieken om aanvallen te voorkomen of je ertegen te verweren. De technieken zijn laagdrempelig en kunnen uitgevoerd worden door iedereen, ongeacht je leeftijd, conditie of kracht. Eerdere ervaring met zelfverdediging is absoluut geen vereiste.

How to be single

Als single krijg je soms het gevoel dat je iets fout doet. Waarom lukt het mij niet? Je voelt je vaak zo alleen.
Want de wereld is erg gefocust op koppels en gezinnen. Als single word je vaak in een hoekje geduwd waar er uitspraken naar je hoofd geslingerd worden als: “Maar je bent toch leuk en knap, waarom ben je dan nog single?” of “Als iemand al zo lang single is, moet er toch iets aan schelen.” Tijd om daar verandering in te brengen. Want single zijn is geen wachtkamer waar je alleen maar reikhalzend uitkijkt naar de volgende relatie. Nee, het is een volwaardige periode in je leven waar je de tijd en ruimte hebt om te focussen op jezelf. In deze workshop deelt Charlotte van de podcast How to be Single haar beste tips om met eenzaamheid om te gaan, gelijkgestemden te vinden en een gezonde (single) mindset te bouwen. 

Kleurenkabaal - Martje Vancaster

We nodigen je uit voor de workshop "Kleurenkabaal, een creatieve reis naar mentaal welzijn" waarbij zelfexpressie en mentale ontspanning centraal staan. Studenten kunnen op een groot, wit papier hun gedachtes en gevoelens neer tekenen, schilderen, schrijven, ... waardoor de ruimte gevuld wordt met creativiteit. Terwijl wordt op de achtergrond live akoestische muziek gespeeld en poëzie, feitjes en verhalen over mentaal welzijn voorgedragen door studenten en/of jonge kunstenaars.