Hoe is 't nu echt?

Avond rond mentaal welzijn op dinsdag 28 november

  • Heb jij het soms ook (een beetje) moeilijk? Zie je het (af en toe) ook niet meer zitten? Of wil je gewoon meer weten over dit onderwerp?
  • Kom dan op dinsdag 28 november naar onze avond rond mentaal welzijn op campus Zuid.
  • Op het programma: onder andere Selah Sue, workshops, yoga, babbelcafé, de campushonden, mindfulness en nog veel meer.
  • Helemaal gratis!

Nog vragen?

Mail student.engagement@kdg.be

Voor wie?

  • KdG-studenten
  • KdG-medewerkers
  • En alle sympathisanten van KdG

Programma

Plenaire sessie (18.30 - 19.45 u.)

  • Selah Sue op de sofa met Céline.

Workshops (19.45 - 21 u.)

Babbelcafé (19 - 22 u.)

  • Effe nababbelen?
  • Of liever geen workshop volgen?
  • Je kan, samen met onze campushonden, verpozen in het babbelcafé.

Praktisch

  • Wanneer
    Dinsdag 28 november 2023 van 18 tot 21 u.
  • Waar
    Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
  • Prijs
    Helemaal gratis

Ja, ik schrijf me in

Workshops

Mindfulness - Liesbeth Van Ouytsel

De laatste jaren is mindfulness ‘hot’. Het focust op aandacht voor wat er is ‘hier en nu’. Het gaat over opmerkzaam zijn, pauzes inlassen, korte meditaties doen met beide voetjes op de grond. Even contact maken met jezelf, je lichaam, je ademhaling, je zintuigen.

Goed nieuws : je kan het leren. In deze workshop krijg je alvast een aanzet met inzichten en korte oefeningen. Grijp je kans en doe mee!

Yoga - Bert Hellebaut

Het woord ‘yoga’ komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘verbinden’: het verbinden van lichaam en geest. Zowat iedereen kent deze laagdrempelige vorm van zelfzorg en weet welke krachtige en tegelijk rustgevende werking ervan uitgaat. Kom dus gewoon meedoen. Breng - als dat enigszins kan - je eigen matje mee of iets wat daarvoor kan dienen.

Rouw met een gouden randje - Annelies Uten van Lost & Co

Verlies hoort bij het leven. Iemand verliezen of je eigen gezondheid (fysiek of mentaal) kwijtraken, het overkomt uiteindelijk iedereen. Toch is er voor gebroken of verloren gevoelens weinig plaats in het gewone leven van elke dag. Erover praten is niet altijd gemakkelijk.

Wis-kunde leren we van jongs af aan, maar wij vinden het belangrijk om meer mensen verlies-kundig te maken. Lost & Co steekt verlies niet weg, maar geeft het ‘een gouden randje’. We maken verhalen over verlies zichtbaar en bespreekbaar en nodigen iedereen uit daaraan mee te doen.

We voorzien een interactieve workshop waarbij we samen rond het thema rouw en verlies aan de slag gaan.

Actief luisteren - Ella, Angie, M, en Flo

Beter leren luisteren naar een ander? Binnen het thema mentaal welzijn speelt actief luisteren een centrale rol. In groep gaan we aan de slag om elkaar niet alleen te horen, maar ook echt naar elkaar te luisteren. Aan de hand van deze gesprekstechniek willen we ons oordeel en interpretatie aan de kant schuiven, met de volledige focus op de ander.

Kunst kijken en je eigen wereld groter maken - Inge Van Reeth

We kijken samen traag naar een beeld. Daardoor kijken we beter en ontdekken we er meer in. We maken ook echt tijd om naar elkaar te luisteren en samen betekenis te geven aan het beeld.  

Kennis over kunst is niet nodig. We gaan aan de slag met alle informatie die we als mens - met onze eigen verhalen en ervaringen - in onszelf dragen.

Groepsworkshop Faalangst - Valérie Everaerts

Voel je je soms verlamd door onzekerheid tijdens je studies? Denk je dat je elk moment door de mand kan vallen? Schrijf je je mislukkingen steevast toe aan je eigen incompetenties en worden je successen gevolgd door ‘Oef, ik heb geluk gehad’? De kans is groot dat jouw denken-voelen-doen tot flinke faalangst leidt. Kom kennismaken met je klachten en leer wat je kunt doen om ze aan te pakken.

Workshop SOS stressbox - Evelien Horemans

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Stress kan je helpen om tijdelijk goed te presteren, maar kan ook erg belastend zijn als die intens en langdurig aanwezig is in je leven. Gelukkig zijn er heel wat tips & tricks om ermee om te gaan. Weten welke signalen bij jou wijzen op stress, wanneer je goed voor jezelf moet zorgen en wat jij op die momenten nodig hebt, kan daarin al erg ondersteunend zijn. In deze workshop wisselen we op een laagdrempelige manier met elkaar uit over stressklachten en stressreductie. We gaan ook aan de slag met handige tools uit de SOS Stressbox. Alle deelnemers krijgen deze doos mee naar huis als hulpmiddel voor toekomstige stressmomenten.

Workshop seksueel grensoverschrijdend gedrag - vzw Punt: Caroline Vermeulen

Hoe stel je je grenzen en hoe ga je om met die  van anderen? Door dieper in te gaan op ieders grens en op wat grensoverschrijdend gedrag is. We zoeken samen naar je eigen grens en hoe je die kan overbrengen. We  bekijken ook wat je kan doen wanneer je grensoverschrijdend gedrag ziet in je omgeving.

Hartcoherentie - Sonja Scheurwegs

Tijdens deze workshop wordt zichtbaar welke invloed ademhaling heeft op je hartslag en bijgevolg ook op het stressmechanisme in je lichaam. Ervaar fysiek hoe je je lichaam tot rust kan brengen door te leren ademen. Je komt tijdens deze workshop ook meer te weten over de mechanismen van stress, chronische stress en welke impact stress heeft op ons fysiek en emotioneel welzijn.

Lezing over belang van dieren en knuffelen met de ‘campushonden’ - Celine Wessa

"Mijn hulphond is echt mijn alles. Hij voelt mijn spanning aan. Dan blijft hij me aankijken tot ik even rust inlas en hem Deep Pressure Therapy laat doen.” Dit zijn de woorden van een moedige jonge vrouw die al jarenlang worstelt met zichzelf en met de wereld, maar die dankzij haar hulphond weer een stukje van haar leven teruggekregen heeft.

Hoe kunnen dieren een waardevolle aanvulling vormen binnen de psychiatrische hulpverlening? Kunnen we hun helende werking omzetten in menselijke krachten? Kom in deze workshop te weten hoe mentaal welzijn en omgang met dieren hand in hand gaan, en maak daarna zelf kennis met enkele knuffelhonden van het AAI-team van vzw AAP (= Animal Assisted Projects).

Mandala’s kleuren

Mandala’s werden vroeger door monniken gebruikt tijdens het mediteren. In de Boeddhistische en Tibetaanse kunst staan ze symbool voor de kosmos. Ze vormen een soort van inspiratiebron voor innerlijke verrijking. Kom mee kleuren en ervaar de rustgevende werking die ervan uitgaat.

Workshop ‘Samen Zorgzaam -  Evelien Horemans

In je studententijd beleef je heel wat fijne ervaringen, maar kom je ook voor de nodige uitdagingen te staan. Op moeilijke momenten kan de steun van een zorgzame omgeving veel betekenen. Zorgzaam zijn voor elkaar staat daarbij nooit los van zorg dragen voor jezelf. Het is niet altijd eenvoudig om daar balans in te vinden. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

Hoe kan ik als vriend of studiegenoot van betekenis zijn?

  • Hoe draag ik zorg voor iemand?
  • Hoe kan ik zorgzaam zijn en ook grenzen stellen?
  • Hoe kan ik in de zorg voor iemand anders ook zorgzaam zijn voor mezelf?
  • Waar kan ik als student terecht?

In de workshop ‘Samen Zorgzaam’ gaan we dan ook interactief aan de slag met deze vragen en bieden we eenvoudige tools en handvaten in functie van zorg voor elkaar én jezelf.

Zelfverdediging - Jiu-Jitsu - Nigel van www.antwerpjiujitsu.com

Ben je op zoek naar een boeiende en empowerende kennismaking met de wereld van Brazilian Jiu-Jitsu en zelfverdediging? Dan nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan deze spannende workshop, geleid door Nigel Heylen, de hoofdcoach van Antwerp Jiu-Jitsu. Je ontdekt er de grondbeginselen van deze vechtkunst, waarbij de focus ligt op het neutraliseren van een vijand door controle, wurgingen en klemmen. Kom kennismaken met gevechtssport op een intelligente en leuke manier. Een matje is niet nodig, sportieve kledij aantrekken of meebrengen is wel een aanrader.

Wens je al meer info? Dan kan je terecht op www.antwerpjiujitsu.com.

Piekeren - Jolien Meukens

In deze workshop krijg je een introductie tot hoe je kan omgaan met piekeren en je opnieuw de baas wordt over je eigen gedachten. We gaan in op wat piekeren is, welke effecten het op je heeft en je krijgt concrete handvaten die je kan toepassen in je dagelijks leven. 

LGBTQIA+ - identiteiten - Fae Meuris & Dalma Moghiori

Seksualiteit & gender zijn een hot topic in de samenleving, maar roepen natuurlijk ook veel vragen op. Kan je soms niet meer volgen? Heb je vragen maar vind je het antwoord niet? Weet je niet waar je terecht kunt wanneer je het moeilijk hebt met je eigen seksuele identiteit? Dan is deze workshop een aanrader voor jou. De studenten die de workshop geven, hopen een rode draad te bieden in het doolhof van onzekerheden.

Dwangmatig gedrag

"De potloden moeten op kleur geordend worden, mijn OCD kan dat anders niet aan." Woorden die soms op sociale media vallen of door je onwetende vrienden worden gezegd.

Obsessive compulsive disorder (OCD) wordt in de media voorgesteld als potloden op kleur ordenen, objecten met een centimeter verzetten naar de juiste plek, je omgeving continu ontsmetten, simpelweg heel netjes en geordend zijn. Dit is echter een stereotiep gegeven. Hoewel dit effectief een vorm van OCD kan zijn, bestaan er nog talloze manieren waarop deze stoornis zich kan manifesteren. Daarnaast zit er meer achter dan simpelweg "het ordelijk willen hebben". 

OCD is een vorm van een angststoornis, die zowel je gedachten als handelingen kan beïnvloeden, soms tot in het extreme toe. In deze workshop zal er openlijk gepraat worden over wat OCD juist is, en hoe dit je leven kan overnemen vanuit een persoonlijke getuigenis. 

Experimentele dansen

To be confirmed

Slaap - David Herpoelaert en Marit De Vroey

Droom ik slapend nacht
of slaap ik dromend de dag
in licht en duister?

In deze workshop dompelen we ons onder de dekens van de goede slaap. We spreiden het bedje om ervaringen te delen over slaapgewoontes en rituelen, waarbij we dieper ingaan op de effecten van slaap en slapeloosheid op onze realiteitstoetsing. Omdat de realiteit soms als een droom aan ons verschijnt, laten we ons meewiegen op het ritme van droombeelden die als ‘Amor’ onze ‘Psyche’ bezoeken.

We mikken op minimum 7 en maximum 17 deelnemers. Om de tussenwereld van slaap en waak op te roepen, neem je het best een matje en slaapkledij mee (onesies, pyjama, …) Zo kan je je comfortabel nestelen.