IoTTo: Open connected vehicle data platform

De innovatie in de automobielsector wint steeds aan vaart. Binnen enkele jaren zijn, door de opkomst van het internet of things (IoT), de meeste wagens “connected”. Dit wil zeggen dat ze autonoom kunnen communiceren met externe smart city platformen.

Echter, een belangrijke uitdaging voor de IoT-sector van vandaag, is het overwinnen van de zogenoemde verticale silo’s. Deze treden op wanneer ontwikkelaars van zowel hard- als software enkel hun eigen platformen en datastructuren gebruiken. Zowel Europa als Vlaanderen investeert in enkele initiatieven die voor meer interconnectiviteit moeten zorgen: Smart Flanders, het Antwerp City Platform as a Service (ACPaaS) project en het Open City Application Programming Interface (OCAPI) project.

Een soortgelijke uitdaging rond het ontsluiten van data, is ook terug te vinden in de automotive wereld zelf. Hedendaagse voertuigen zijn uitgerust met tientallen sensoren, die communiceren met technologieën zoals CAN, OBD, UDS, … Hoewel deze op zich gestandaardiseerd zijn, is de invulling ervan dat niet. Autofabrikanten delen de ontcijfering niet. Vandaag de dag gebeurt deze ontcijfering dan ook manueel via reverse engineering. Het feit dat data zo moeilijk toegankelijk en soms zelfs afgeschermd is, zowel binnen IoT als automotive, staat innovatie in de weg. Het bemoeilijkt de ontwikkeling van smart (city) oplossingen en toepassingen op basis van (realtime) voertuigdata.

Daarom slaan het Expertisecentrum Duurzame Mobiliteit (ECDM) en de onderzoeksgroep van opleiding NxT Media Technology (NxT) de handen in elkaar om realtime voertuigdata via IoT in een open online platform te krijgen.

Contact

kris.martens@kdg.be
+32 474917905

  • Duur onderzoek: 01/10/19 - 30/09/21

  • Projectpartners: Mobly, Digipolis, Telenet, Faktion, IS-practice, LinkedCar, Stad Antwerpen, Universiteit Antwerpen

  • KdG-medewerkers: Kris Martens, Lorenz Adriaensen