Duurzame Energie en Mobiliteit

Onderzoeksdomein

  • Ons onderzoek richt zich op duurzame energie en mobiliteit
  • Onze specialisaties: 
    • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.   
    • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.   
  • We geven antwoord op praktische uitdagingen hierover in jouw bedrijf.  
  • We ontwikkelen praktijktools die jij direct op de werkvloer kunt inzetten.
  • We werken vanuit het onderzoekscentrum Duurzame Industrie.

Wat kunnen we voor jou doen? 

Samenwerken in onderzoeksprojecten

Onderzoeksvragen uit jouw organisatie helder krijgen om duurzame innovatie concreet te maken? Wil je een concreet idee in de praktijk testen? Heb je hulp nodig om dit op een wetenschappelijke manier aan te pakken en wil je concrete resultaten over de impact van jouw idee? We ontwikkelen met jou een traject op maat.   

Bijscholingen en workshops

Op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten uit ons onderzoek? Volg één van onze bijscholingen of workshops. Dit kan zowel op onze campus als bij jou op de werkvloer of kom naar onze open lab dag.  

Dienstverlening op maat

Gebruikmaken van onze bestaande methodieken en tools, maar dan op maat van jouw organisatie? Dat kan. We stemmen ze telkens af op maat van jouw noden en organisatievorm. Contacteer ons voor meer informatie.  

Voorbeelden:  

  • Data van analytische technieken opnemen in jouw data-pijplijn.  
  • Haalbaarheid testen van Internet of Things- en data science-toepassingen.   
  • Reverse engineeren van CAN-netwerkbussen.   
  • Emissiemetingen on site.  

Duurzame energie en mobiliteit 

Mobiliteit en energievoorziening zijn al lang geen gescheiden werelden meer. Voor nieuwe energiedragers zoals waterstof, methanol en batterijen zoeken wij uit wat werkt voor mobiliteit en energie. Dat gaat van multi-fuel injectiesystemen voor motoren tot de ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen en al hun combinaties.  

Ook communicatie wordt steeds belangrijker, mede door de toenemende elektrificering. Hoe kan je al die nieuwe systemen intelligent met elkaar laten praten? Wij focussen op voertuigcommunicatie tussen verschillende onderdelen en systemen, zoals de CAN-bus in e-bikes, personenwagens, vrachtwagens en scheepsmotoren.    

Voorbeelden

  • Testen van brandstoffen, additieven en smeermiddelen.  
  • Elektrificering van aandrijflijnen.  
  • Meting van emissies bij verbrandingsmotoren onder belasting.  
  • Analyse en reverse engineering van CAN-bus systemen.  
  • Simulaties van deelsystemen op de CAN-bus.  

Realisaties  

Projecten

CremAN helpt bedrijven op weg naar een circulaire industrie door hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van testbanken waarmee de werking van een onderdeel na herfabricatie of revisie getest kan worden.
date_range
Duur:
mei 2023 - Apr 2024
attach_money
Financiering:
IOF POC
MethOpt focust op een emissiereductie gefocust op technische haalbaarheid en economische meerwaarde voor de binnenschipper. Door de data van de emissiemetingen op de state af the art motorentestbank van het onderzoekscentrum te koppelen aan een economische kosten/batensimulatie, wordt een optimaal economische methanolinjectiestrategie bepaald.
date_range
Duur:
Sep 2021 - Aug 2023
attach_money
Financiering:
PWO
Het doel van dit project LinkedCar is de Proof-of-Concept van het Connected Mobility Ecosysteem (CME), dat data van personenwagens via een BlackBox device oplaadt naar de cloud, ontcijfert en ter beschikking stelt aan bestuurders (mobile app) en B2B-klanten (dashboard).
date_range
Duur:
mei 2021 - Apr 2023
attach_money
Financiering:
Cofinanciering,
VLAIO ontwikkelingsproject
De innovatie in de automobielsector wint steeds aan vaart. Binnen enkele jaren zijn, door de opkomst van het internet of things (IoT), de meeste wagens “connected”. Dit wil zeggen dat ze autonoom kunnen communiceren met externe smart city platformen.
date_range
Duur:
Okt 2019 - Sep 2021
attach_money
Financiering:
PWO
U-CANsim ontwikkelde een breed inzetbare toolchain en methodiek ter ondersteuning van het werkveld, bestaande uit bedrijven die reeds actief zijn of actief willen worden in de automotive herfabricage sector. De ondersteuning concentreert zich op een belangrijke stap in het herfabricage proces: het testen van geherfabriceerde onderdelen als kwaliteitscontrole.
date_range
Duur:
Jan 2019 - Maa 2021
attach_money
Financiering:
PWO

Meer weten of samenwerken?

Je kan bij ons bijvoorbeeld terecht voor:

  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.   

  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.   

Contacteer ons vrijblijvend