Hoe past AZ Klina Bedside Briefing toe?

Een betere communicatie tussen verpleegkundigen, meer zorgkwaliteit en een hogere patiëntenbetrokkenheid. Dat belooft Bedside Briefing. Maar wat is de ervaring op de werkvloer? AZ Klina in Brasschaat past BSB toe op haar afdeling Heelkunde 1.

"Onze informatieoverdracht over de patiënt gebeurt niet langer in het briefinglokaal, maar aan het bed van de patiënt",  vertelt Nancy Cas, hoofdverpleegkundige op de afdeling. "Dat vergt een wat andere aanpak. In het begin was het even wennen, maar intussen loopt het vlot. Briefings verlopen nu sneller en professioneler en doordat de patiënt aanwezig is, kan hij of zij ingrijpen indien nodig. Die betrokkenheid is cruciaal. Het draait in ons ziekenhuis tenslotte om de patiënt. Gevoelige thema's zoals mogelijke agressie, fixatie, een vermoeden van een diagnose bespreken we buiten de patiëntenkamer. Je kan nu eenmaal niet alle informatie in het bijzijn van de patiënt bespreken."

AZ Klina

Vertrouwd gevoel

Patiënte Monique Moonen is alvast tevreden over de aanpak. "Ik voel me graag betrokken bij wat er gebeurt. Tijdens de briefing zie ik meteen ook bij welke verpleegkundige ik terecht kan. Dat geeft me een vertrouwd gevoel."

Ook de verpleegkundigen op de afdeling zijn enthousiast. "Doordat je de patiënt voor je ziet, vergeet je minder informatie door te geven en verlopen de briefings beter en to the point", klinkt het bij het team. "Dat er sinds de invoering van het nieuwe briefingsysteem minder overgewerkt wordt, is een mooie plus."

  Bedside Briefing gebruiken?

  Wil je Bedside Briefing zelf toepassen in jouw zorginstelling of -afdeling? Download de flowcharts en gebruik ze tijdens je briefing, hang ze op in de verpleegpost ter inspiratie of zet ze in tijdens een vorming. Lees er meer over.

  Download de uitgebreide ISCAP-flowchart met een beschrijving van alle stappen

  ISCAP-flowchart BSB horizontaal
  ISCAP-flowchart BSB verticaal

  Deze ziekenhuizen gebruiken Bedside Briefing al:

  • AZ Klina Brasschaat
  • AZ St Jozef Malle
  • ZNA
  • Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

  Meer weten, samenwerken of een persvraag?

  Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

  Contacteer ons vrijblijvend