bAIcycle: al fietsend de staat van fietspaden in kaart brengen

Wie regelmatig fietst, kent het probleem: er zijn steeds meer goede fietspaden, maar er zijn er ook nog te veel in erbarmelijke staat. Dat is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. De staat van de fietspaden in kaart brengen is een eerste stap naar verbetering. Dit gebeurt al, maar is veel werk. Ons onderzoekscentrum wil dit met de hulp van fietsende burgers en Artificial Intelligence versnellen.

Onderzoeksproject bAIcycle

We gebruiken hiervoor een slimme meetdoos die we op een elektrische fiets plaatsen. In de toekomst kan dit ook jouw fiets zijn. Deze meetdoos leest allerlei sensoren van de fiets uit, zoals de hellings-, snelheids- en vermogensensors en combineert deze met de gps-locatie en accelerometergegevens van een smartphone. Fietsers ‘labelen’ onderweg de data, door bijvoorbeeld putten of het type wegdek in te geven. Deze gegevens worden dan gebruikt om een AI-systeem te leren om automatisch fietspaden in te delen naar inrichting en staat. De resultaten worden verwerkt in een interactieve kaart van de Vlaamse fietswegen. Zo helpen de gebruikers van de fietspaden, zoals jij en ik, de kwaliteit ervan te verbeteren. Gewoon, door erover te fietsen.

bAIcycle

Amai!

Het project bAIcycle is ontstaan dankzij amai!, een initiatief van de Vlaamse overheid om AI beter bekend te maken bij bedrijven en de samenleving. Burgers kunnen zelf onderwerpen voorstellen waar met AI een antwoord op gevonden kan worden. De projecten die gekozen worden door het publiek en een vakjury krijgen vervolgens subsidie. Zo heeft Karel de Grote Hogeschool vorig jaar 3 van de 7 projectaanvragen gewonnen. Ook dit jaar dienden we weer een projectaanvraag in. Nu is het wachten op de uitslag van de publieksstemming.

Luister hier naar een item op Radio 2 over amai!. Ook bAIcycle komt ter sprake.  

Meer weten of samenwerken?

Je kan bij ons bijvoorbeeld terecht voor:

  • Onderzoeksvragen rond toepassingen van Industriële Internet of Things (IoT) met flexibele dataloggers.
  • Datavisualisatie en simulaties en automatische verwerking van meetdata van analytische technieken.  

  • Artificiële Intelligentie (AI) toepassingen voor chemie en mobiliteit.

Contacteer ons vrijblijvend