Persoonsgerichte zorg verlenen, hoe doe je dat?

Persoonsgerichte zorg, zorg die is afgestemd op iemands persoonlijke interesses, noden en voorkeuren. Het lijkt een evident uitgangspunt, maar is het vaak niet. Hoe hou je bijvoorbeeld voldoende rekening met wie iemand diep vanbinnen echt is, wat iemand wil of kan? Hoe bouw je een relatie op met je zorgvragers? Hoe laat je iemand die zich niet goed kan uitdrukken toch meebeslissen? Het vraagt een omslag in denken over zorg die nog te weinig is gekend. Om zorgverleners en leidinggevenden handvaten te bieden om meer persoonsgericht te werken, ontwikkelden we een inspiratiehandboek met wegwijzer.

Remote video URL

Stapstenen

“Persoonsgerichte zorg is zorg verlenen waardoor iemand zich erkend en gelukkig voelt. Dat verschil maak je vaak al door kleine dingen. Maar om die kleine dingen te kunnen doen zijn een cultuuromslag en systeemverandering nodig”, aldus Sabine Van Houte, één van onze onderzoekers. “Ondanks de bewezen positieve effecten van persoonsgerichte zorg wordt er in de praktijk toch nog niet altijd en overal persoonsgericht gehandeld. Hoe komt dit? Wat zijn de hindernissen waar men in de praktijk niet overheen geraakt? Door die vraag in ons onderzoek te beantwoorden kunnen we vervolgens verschillende stapstenen aanreiken voor dit veranderproces.”

Persoonsgerichte zorg is zorg verlenen waardoor iemand zich erkend en gelukkig voelt.
Sabine Van Houte
Sabine Van Houte - onderzoekscentrum Pedagogie in Praktijk

Praktijkgerichte tools en instrumenten

Het handboek dat we maakten, zal jou als zorgverlener of leidinggevende van een zorginstelling richting geven in het uitvoeren van persoonsgerichte zorg. We vertrekken vanuit drie elementen, namelijk de persoon achter de zorgvrager leren kennen, bouwen aan een relatie en partner zijn in beslissingen. “Tijdens dit interdisciplinair onderzoek spraken we met ouders van jonge kinderen, ouderen en hun mantelzorgers, zorgverleners en leidinggevenden uit meerdere zorgorganisaties in de ouderenzorg en kinderopvang. We brachten in kaart hoe zorgteams het persoonsgerichte handelen kunnen integreren, bewaken en versterken. Door praktijkcases te verwerken in het handboek geven we handen en voeten aan hoe je dat nu effectief doet, dat persoonsgericht zorgen. We selecteerden praktijkgerichte tools en instrumenten die je kunt inzetten in je werk. Bovendien ontwikkelden we een referentiekader met randvoorwaarden en hulpmiddelen om leidinggevenden te ondersteunen die vanuit een persoonsgerichte visie hun organisatie willen leiden.”

Samenwerking

Dit onderzoek is een samenwerking tussen drie van onze onderzoekscentra, namelijk Zorg in Connectie, Sociale Inclusie en Pedagogie in Praktijk. Zo bieden we handvaten voor professionals in zowel ouderenzorg als zorg voor kinderen.

Gebruikmaken van onze expertise voor jouw project?