Het onderzoekscentrum Publieke Impact ontwikkelt een meetkader om de impact van shopping- en belevingsevenementen op lokale handel en horeca zichtbaar te maken. Zo willen ze handelaars en organisatoren helpen om data effectiever in te zetten en hun strategie hierop af te stemmen.
In het kort:
- Lokale retail en horeca-uitbaters staan onder druk door stijgende kosten en concurrentie van online winkels.
- Een datagedreven bedrijfsstrategie kan hun concurrentieel vermogen boosten, maar blijkt een uitdaging in de praktijk.
- Het onderzoek probeert een meetkader te ontwikkelen dat kan bepalen wat de meerwaarde is van shopping-en belevingsevenementen voor handelaars en horeca.
- LOKIMPACT wil de samenwerking tussen handel, horeca en evenementensector versterken, en van data een hefboom maken voor meer rendement, betere afstemming én een levendiger kernwinkelgebied.
Contact
- Onderzoekscentrum Publieke Impact
- Financiering: VLAIO TETRA
- Duur onderzoek: 1 november 2024 – 31 oktober 2026
- Projectpartner: Thomas More
Probleemstelling
Lokale handelaars en horeca-uitbaters staan vandaag onder grote druk: kosten voor energie, personeel en grondstoffen blijven stijgen, terwijl de koopkracht van klanten daalt. Bovendien groeit de concurrentie van e-commerce. Veel ondernemers zijn daarom op zoek naar nieuwe strategieën.
Data bieden hierbij veel mogelijkheden: ze bieden kansen om klanten beter te begrijpen, het aanbod af te stemmen op piekmomenten, promoties doelgericht in te zetten en efficiënter om te gaan met personeel en voorraad. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk om beschikbare data op een goede manier te gebruiken.
Ook lokale besturen en centrummanagers proberen winkelkernen aantrekkelijker te maken, onder andere met shopping- en belevingsevenementen. Zulke evenementen brengen leven in de stad, trekken bezoekers van binnen en buiten de regio aan en versterken de winkelervaring. Wanneer handelaars hun betrokkenheid bij deze evenementen baseren op datagestuurde keuzes, kunnen ze optimaal inspelen op piekmomenten, gerichte acties organiseren en hun personeel en voorraad afstemmen op verwachte bezoekersstromen. Zo kunnen evenementen niet alleen zorgen voor extra klanten en omzet, maar ook leiden tot duurzame samenwerkingen tussen handel, horeca en de evenementensector. Toch missen veel ondernemers de nodige inzichten en tools om hun werking echt af te stemmen op deze opportuniteiten. De return on investment (ROI) van evenementen blijft daardoor vaak vaag.
Onderzoeksvragen
- Wat is de impact of ROI van evenementen voor lokale handelaars?
- Hoe kunnen we die impact meten met behulp van een datagedreven aanpak?
- Op welke manier kunnen handelaars met die inzichten hun werking versterken?
Onderzoeksaanpak
Het LOKIMPACT-project ontwikkelt een praktisch meetkader waarmee lokale ondernemers de impact van evenementen beter kunnen inschatten en benutten.
- We gebruiken van een iteratieve aanpak opgebouwd uit vijf bouwblokken: data, analyse, gebruiker, business en implementatie.
- Het project start met een grondige deskresearch, aangevuld met input van stakeholders via diepte-interviews en cocreatieve sessies.
- In de proeftuinen Mechelen en Leuven testen we het meetkader in zes pilootprojecten. We verzamelen data via o.a. sensoren, kassasystemen en bevragingen. We verwerken en analyseren de gegevens met klassieke technieken, AI-tools en trendanalyses. De toepasbaarheid van het impactmeetkader wordt getoetst aan de hand van workshops en gebruikerstestenmet handelaars, eventorganisatoren en andere stakeholders.
- Op basis van de resultaten ontwikkelen we praktische tools en toegankelijke rapporten. Daarnaast ontwikkelen we een implementatiegids voor ondernemers voor de toepassing van het meetkader in hun eigen praktijk.
Output
- Een helder meetkader om de impact van evenementen op handel en horeca inzichtelijk te maken.
- Een implementatiegids voor de toepassing van datagedreven inzichten in de praktijk.
- Kennisdeling via opleidingen en publicaties, met het oog op een duurzame en brede impact binnen de betrokken sectoren.
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij het onderzoekscentrum Publieke Impact bijvoorbeeld ook terecht voor:
- Onderzoeksdata en expertise over de brede evenementensector.
- Tools en richtlijnen om jouw evenementen impactvoller te maken.
- Navormingen en een netwerk van experten.
- Onderzoek, advies en begeleiding op maat.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 486 475 386
- E-mail joris.verhulst@kdg.be