- De inspiratiegids over effectief klasmanagement biedt een praktisch en onderbouwd raamwerk voor effectief klasmanagement, met negen bouwstenen en aanbevelingen voor beleid en praktijk in het Vlaamse onderwijs.
- Doel:
- Toenemende ordeproblemen en de nood aan een veilige leeromgeving leidden tot de ontwikkeling van een toepasbaar en helder raamwerk rond klasmanagement.
- Literatuurstudie, focusgroepen, interviews en casestudies brachten inzichten samen uit onderzoek en onderwijspraktijk.
- Het raamwerk bevat negen bouwstenen zoals leerkracht-leerlingrelaties, ouderbetrokkenheid, duidelijke routines, inclusieve didactiek en socio-emotionele ondersteuning.
- Scholen versterken klasmanagement via samenwerking, gedeeld leiderschap en professionalisering, terwijl beleid inzet op ondersteuning, overleg en visieontwikkeling.
- Output:
- Onderzoeksrapport
- Download de inspiratiegids
- Gratis webinar op 12 mei van 16.30 tot 17.30 uur. Schrijf je in. Elke Struyf (Universiteit Antwerpen) en An Leroy (KdG Research) stellen de praktijkgerichte inspiratiegids van dit beleidsonderzoek voor. Je krijgt uitleg bij het raamwerk voor effectief klasmanagement en essentiële bouwstenen om hieraan te werken. Deze bouwstenen zijn gebaseerd op een grondige literatuurstudie en afgetoetst bij het werkveld. In de inspiratiegids vind je bovendien authentieke voorbeelden van hoe scholen hiermee aan de slag gaan.
Deelnemen is gratis. Schrijf je in. Enkele dagen voor de webinar ontvang je de Teamslink. - Themadag Effectief klasmanagement: van grenzen stellen tot verbinden op donderdag 25 september 2025 in Antwerpen (CNO) in het teken van de praktijkgerichte inspiratiegids met toelichtingen van experten en illustraties uit het werkveld. Meer informatie binnenkort via de website van CNO.
- Lees de blogpost over dit onderzoek.
Contact
- Duur onderzoek: 1 oktober 2022 tot 30 september 2024
- Onderzoekscentrum: Toekomstgedreven Onderwijs
- Financiering: OBPWO
- Projectpartner: Elke Struyf (promotor-coördinator), Universiteit Antwerpen
Probleemstelling
Effectief klasmanagement is een uitdaging die steeds groter wordt, ook in het Vlaamse onderwijs. Dat blijkt uit de internationale TALIS-2018-studie die aantoont dat leerkrachten steeds meer problemen ervaren met ordehandhaving. Tegelijkertijd is klasmanagement een belangrijk onderdeel van lesgeven, aangezien een goede klasmanager veel effectieve lestijd wint. Een veilig en goed georganiseerde klas- en schoolomgeving is essentieel voor leerlingen om te kunnen leren.
Doel en methodologie
Het onderzoek had twee hoofddoelen:
- Het opstellen van een raamwerk met bouwstenen voor effectief klasmanagement, gebaseerd op een literatuurstudie en empirische bevindingen uit focusgroepen en casestudies.
- Het aanbieden van praktijkvoorbeelden ter illustratie van dit raamwerk en het geven van aanbevelingen voor implementatie in het Vlaamse onderwijs.
Er werden een literatuurstudie, focusgroepen, interviews en casestudies uitgevoerd. De literatuurstudie omvatte internationale en Nederlandstalige bronnen om essentiële bouwstenen voor klasmanagement te identificeren. Daarnaast vonden focusgroepen en interviews plaats om inzichten bij Vlaamse en internationale onderwijsprofessionals en experten te verzamelen en een voorlopige versie van het raamwerk te toetsen. Tot slot onderzochten we via tien casestudies voorbeeldpraktijken die aansluiten bij de bouwstenen van effectief klasmanagement.
Het raamwerk klasmanagement
Het onderzoek presenteert een raamwerk voor effectief klasmanagement. Het raamwerk benadrukt een schoolbrede aanpak met een nadruk op preventie boven curatieve maatregelen. Er zijn negen bouwstenen geïdentificeerd voor effectief klasmanagement:
- Leerkracht-leerling relatie: Positieve relaties tussen leerkracht en leerling bevorderen gewenst gedrag en leerbetrokkenheid.
- Regels en routines: Duidelijke regels en vaste routines verlagen het risico op ordeverstoringen.
- Socio-emotioneel leren: Sociale en emotionele vaardigheden zijn belangrijk voor zowel leerlingen als leerkrachten en helpen bij gedragsregulatie.
- Herstelgericht werken: Bij conflicten bevordert herstelgericht handelen empathie en begrip.
- Omgaan met ongewenst gedrag: Preventieve maatregelen zijn belangrijk, maar ook passende reacties op storend gedrag helpen problemen te beperken.
- Didactiek en vakkennis: Effectieve instructie, differentiatie en activerende werkvormen verhogen de betrokkenheid en verminderen storend gedrag.
- Infrastructuur en inrichting: Een veilige, goed ingerichte leeromgeving draagt bij aan een positief klasklimaat.
- Cultureel responsief lesgeven: Een inclusieve aanpak die rekening houdt met culturele diversiteit ondersteunt betrokkenheid en positieve leeruitkomsten.
- Ouders als partner: Betrokkenheid van ouders heeft positieve effecten op het gedrag en de motivatie van leerlingen.
Praktijkvoorbeelden en aanbevelingen
Tien scholen werden geselecteerd voor het casestudie onderzoek, waarbij werd onderzocht hoe zij specifieke bouwstenen implementeerden. Uit deze cases kwamen gemeenschappelijke thema’s naar voren, zoals: de rol van een sterk lerarenteam, het belang van voortdurende professionalisering, en het nut van gedeeld leiderschap. Scholen gaven aan dat een focus op groepsdynamiek, motivatie en het aanleren van gedrag essentieel zijn voor klasmanagement.
Aanbevelingen voor diverse onderwijspartners (schooldirecties, schoolteams, lerarenopleidingen, en de overheid) benadrukken het belang van een duidelijke visie, een preventieve aanpak, samenwerking tussen leraren en ouders, en continue professionalisering. Voor de overheid is er de aanbeveling om ruimte te creëren voor teamoverleg en lerarenondersteuning.
Conclusies en vervolgonderzoek
Het onderzoek biedt een breed toepasbaar raamwerk voor klasmanagement dat scholen kunnen gebruiken om hun leeromgeving te verbeteren. Hoewel de studie een rijke verzameling aan praktische voorbeelden biedt, kan vervolgonderzoek verder ingaan op diepere literatuuranalyses en internationale vergelijkingen.
Effectief klasmanagement is een continu proces dat inspanning en tijd vraagt van scholen, leraren en beleidsmakers om te blijven inspelen op de kansen en uitdagingen van een veranderende maatschappelijk-culturele context.
Onderzoekers

Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij ons onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs bijvoorbeeld terecht voor:
- Ondersteuning in kwaliteitsvol onderwijs vanuit de (groot)stedelijke context.
- Expertise in duurzaam onderwijs, schoolleiderschap en diversiteitscompetenties van schoolteams.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 3 613 10 78
- E-mail haydee.deloof@kdg.be