De Slimme diabetesassistent

De Slimme Diabetesassistent is een slimme, gepersonaliseerde diabetesassistent die personen met type 1 diabetes helpt om hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen voor, tijdens en na fysieke activiteiten. Met behulp van Artificial Intelligence wordt een geavanceerde analyse gemaakt van diabetesgegevens en gegevens uit een activity tracker, die hen daarbij zal helpen. Het onderzoekscentrum Zorg in Connectie helpt UCLL in de ontwikkeling van De Slimme Diabetesassistent, samen met KU Leuven en UZ Leuven, Hippo and Friends VZW en Health House. 

Lichaamsbeweging

In België leven naar schatting 50 000 mensen met type 1 diabetes (T1D). Ondanks de grote vooruitgang sinds de ontdekking van insuline blijft het voor veel mensen met T1D moeilijk om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Naast insuline is een gezonde leefstijl met regelmatige lichaamsbeweging één van de belangrijke pijlers van de diabetesbehandeling. Lichaamsbeweging laat de bloedsuiker tegelijkertijd ook schommelen.

Zelfinzicht is hier noodzakelijk. De Slimme Diabetesassistent helpt met het verkrijgen van dit inzicht door gebruik te maken van een machine-learning algoritme. Met de integratie in een dashboard krijgen patiënt en zorgverlener een bruikbare applicatie over de invloed van lichaamsbeweging op de diabetescontrole. De Slimme Diabetesassistent introduceert hiermee AI binnen diabeteszorg en speelt daarmee in op een duidelijk maatschappelijke vraag.

Dashboard

Om de functies te ontwikkelen worden er focusgroepen georganiseerd waarbij patiënten de vereisten van de vormgeving bepalen zodat dit in praktijk bruikbaar zal zijn. Aan welke vereisten moet een dashboard volgens personen met type 1 diabetes voldoen om ondersteuning te geven in diabetesmanagement wanneer er aan lichaamsbeweging gedaan wordt? In elke Vlaamse provincie wordt er tweemaal een focusgroep met een 15-tal deelnemers georganiseerd. Zo komen we tot een werkbaar dashboard dat inzicht geeft aan de persoon met type 1 diabetes en de behandelaars over de invloed van lichaamsbeweging op voeding en insulinebehandeling.

Contact

Onderzoekscentrum: Zorg in Connectie

Financiering: Amai!

Duur onderzoek: 31 januari 2022 - 31 januari 2023

Projectpartners:

  • UCLL
  • KU Leuven
  • UZ Leuven
  • Hippo and Friends VZW
  • Health House
Amai!

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

Contacteer ons vrijblijvend