Traject Veerkrachtig Starten van start in Samen aan Z

We horen het vaak in het nieuws: de zorg- en welzijnssector in Vlaanderen en Nederland kampt met een tekort aan werkkrachten. Er is een toenemende zorgnood, te weinig mensen kiezen voor een zorgberoep, we zien een grote uitstroom uit de zorg en langdurige uitval door ziekte (burn-out) ligt op de loer. Met het Samen aan Z-project willen we het behoud van zorgverleners vergroten door in te zetten op werkbaar werk. Dat is werk waarvan je niet ziek of overspannen wordt, motiverend en boeiend is en kansen biedt op leren en ontwikkelen.

In het kader van Samen aan Z, startte onderzoekscentrum Zorg in Connectie in maart 2024 met het ontwikkelingstraject Veerkrachtig Starten, gericht op startende zorgverleners. In de projecten Blijf aan Z en Simuleer-Kracht werden interventies rond werkbaar werk ontwikkeld, gepiloteerd en deels wetenschappelijk onderbouwd. 

Ondersteuning voor starters

Vooral jonge medewerkers vormen een kwetsbare groep. De overgang van student naar startende zorg- of welzijnsmedewerker vormt een grote uitdaging. Het is deze transitie die gepaard gaat met stress, het is zoeken in je nieuwe rol als starter, wat je kwetsbaar maakt voor burn-out. Het traject Veerkrachtig Starten ondersteunt deze startende zorg- en welzijnsmedewerkers in hun ‘startproces’. 

Sinds begin maart 2024, volgen enkele starters een traject waarin zij in een veilige context ervaringen kunnen uitwisselen tijdens peer support sessies. Daarnaast kunnen ze specifieke situaties oefenen, aan de hand van simulatietraining.

 Heb je ook interesse om je in te schrijven voor Veerkrachtig Starten? Schrijf je in 

 Meer informatie over het Samen aan Z-project

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

Contacteer ons vrijblijvend