- We ontwikkelen een app die hulpverleners helpt in het ondersteunen van (kwetsbare) zwangeren.
- Doel:
- Sensibiliseren en ondersteunen van hulpverleners om op een systematische en uniforme manier psychosociale noden te detecteren bij elke vrouw.
- Geïntegreerde zorg op maat voorstellen en zorgcontinuïteit ondersteunen.
- Eilandjes van goede praktijken (multidisciplinair en over de zorglijnen heen) met elkaar verbinden.
- Contact: kathleen.biesmans@kdg.be
- Onderzoekscentrum: Zorg in Connectie
- Financiering:
- RIZIV
- Cofinanciering via KdG oc Zorg in Connectie
-
Duur onderzoek: 1 november 2021 - 14 november 2024
-
Projectpartner: Prof. dr. Katrien Beeckman (Universitair Ziekenhuis Brussel)
-
Website: Born in Belgium Pro
Binnen dit project wordt meegewerkt aan de implementatie van de app Born in Belgium Professionals, ontwikkeld binnen het witboek-project Born in Brussels (RIZIV).
De webapplicatie ondersteunt zorgverleners en welzijnswerkers in hun omkadering van (kwetsbare) zwangeren door in samenspraak met hen op basis van een gevalideerde vragenlijst hun noden in kaart te brengen en op basis daarvan een op maat gemaakt zorgpad op te maken door de nodige informatie te verschaffen en/ of de gepaste doorverwijzing te voorzien binnen het zorg- en welzijnslandschap. Bovendien brengt het alle zorg- en welzijnsprofessionals rondom een kwetsbare moeder samen op één digitale plaats waardoor multidisciplinaire samenwerking gefaciliteerd wordt. De webapplicatie verbetert de organisatie en transparantie van de aangeboden zorg en ondersteuning en kan zo een verbetering betekenen voor de moeder in kwestie. Bovendien zorgt de standaard screening naar kwetsbaarheden die het systeem beoogt voor een vroege detectie van kwetsbaarheden waardoor nog in een vroeg stadium ondersteuning gegeven kan worden.
Implementatie
Binnen het PWO ‘Kansenpad’ werd als eindproduct een gelijkaardige webapplicatie bekomen waarbij in een laatste fase ook de verschillende valorisatiepistes bekeken werden. Eén van de pistes was om de handen in elkaar te slaan met het toenmalige ‘Born in Brussels’ project. Dit project kreeg in het najaar van 2021 toestemming tot verlenging vanuit het RIZIV en de nieuwe scope om de bestaande webapplicatie te implementeren binnen heel België. Aangezien men op de hoogte was van het PWO-project ‘Kansenpad’ werd een samenwerking positief onthaald. De webapplicatie ontwikkeld binnen het PWO-project wordt als dusdanig niet verder gebruikt, maar het opgebouwde netwerk en de expertise betreffende het thema worden binnen huidig project ingezet om de implementatie van Born in Belgium Professionals te faciliteren binnen provincie Antwerpen.
Missie
De missie van het project is drieledig:
- Sensibiliseren en ondersteunen van hulpverleners om op een systematische en uniforme manier psychosociale noden te detecteren bij elke vrouw
- Geïntegreerde zorg op maat voorstellen en zorgcontinuïteit ondersteunen
- Eilandjes van goede praktijken (multidisciplinair en over de zorglijnen heen) met elkaar verbinden
Onderzoeksvragen
In dit project gaan we na in welke mate BiB professionals te implementeren is in de regio Antwerpen: wat zijn mogelijkheid qua organisatie, wat zijn drempels waar professionals en eindgebruikers tegenaan lopen.
Waarom
Pre- en postnatale zorg in Vlaanderen is versnipperd, gefragmenteerd en complex. Dit leidt in sommige gevallen tot over- in andere (meer kwetsbare populaties) tot onderbevraging van zorg. De tool is een online, gedeeld platform dat informatie over de psychosociale situatie van de zwangere vrouw centraliseert en ter beschikking stelt van haar hulp- en zorgverleners uit de (para)medische en sociale sector, dit volledig conform de privacy wetgeving (GDPR). Tijdens de zwangerschap wordt gescreend naar psychosociale kwetsbaarheden, zodat de hulp- en zorgverleners vervolgens proactief en efficiënt een gepersonaliseerde zorg aan te kunnen bieden.
De tool is vooral gericht op kwetsbare groepen en heeft als doel de optimalisatie van de toegang tot de zorg en de zorgcontinuïteit bij (kwetsbare) zwangere vrouwen.
Via deze link vind je meer informatie over het project: https://borninbelgiumpro.be/
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:
- Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
- Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
- Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 3 613 19 29
- E-mail joni.gilissen@kdg.be