Buurt-Connect 2.0 - Interprofessionele samenwerking in de buurt versterken

We ontwikkelen een beter inzicht in de huidige interprofessionele samenwerking op buurtniveau in de Antwerpse eerstelijnszones (ELZ) en dragen bij aan de ontwikkeling van effectieve strategieën om die te verbeteren.

In het kort:

  • Door professionals uit verschillende vakgebieden samen te brengen, bij voorkeur aangevuld met buurtbewoners zelf, kan de dienstverlening aan bewoners worden verbeterd.
  • Samenwerking op buurtniveau helpt bewoners om mee te beslissen over hun wijk. Dit versterkt de lokale democratie en bevordert burgerparticipatie.

Contact

maja.lopezhartmann@kdg.be

Financieringskanaal: PWO

Onderzoekscentrum: Zorg in Connectie

Looptijd: 1 januari 2024 - 31 december 2025

Projectpartners: Eerstelijnszones Antwerpen Centrum, Noord, Oost en Zuid

Probleemstelling

Eerstelijnsprofessionals worden geconfronteerd met een breed scala aan complexe en onderling verbonden problemen bij buurtbewoners op gebied van onder andere armoede, gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs en veiligheid. Deze problemen vereisen een gecoördineerde en interprofessionele aanpak om effectieve oplossingen te vinden. Door professionals uit verschillende vakgebieden samen te brengen, bij voorkeur aangevuld met buurtbewoners zelf, kan de dienstverlening aan bewoners worden verbeterd. Samenwerking kan leiden tot efficiëntere processen, betere toegang tot diensten en meer gepersonaliseerde ondersteuning. Samenwerking op buurtniveau stelt bewoners ook in staat om actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen. Dit versterkt de lokale democratie en bevordert burgerparticipatie.

Onderzoeksvragen

In dit onderzoeksproject streven we ernaar een beter inzicht te krijgen op de huidige interprofessionele samenwerking op buurtniveau in de Antwerpse eerstelijnszones (ELZ) en bij te dragen aan de ontwikkeling van effectieve strategieën om de interprofessionele samenwerking op buurtniveau te verbeteren.

  1. Hoe wordt er op buurtniveau interprofessioneel samengewerkt? Wat is het huidige niveau van interprofessioneel samenwerken in Regio Antwerpen?
  2. Wat is er nodig om beter interprofessioneel samen te werken op buurtniveau? Wat verhindert huidige interprofessionele samenwerking in de eerstelijn van Antwerpen?
  3. Hoe kan de tool (aangeboden door het onderzoekscentrum Zorg in Connectie) helpen bij het verbeteren van interprofessioneel samenwerken in de ELZ. Wat zijn noodzakelijke aanpassingen om de haalbaarheid van de tool te verhogen?

Onderzoeksaanpak

Dit onderzoek zal worden uitgevoerd als een participatief actieonderzoek, met een sterke nadruk op cocreatie met de belangrijkste belanghebbenden, waaronder professionals uit diverse disciplines, buurtbewoners, lokale gemeenschapsorganisaties en beleidsmakers.

In het eerste onderzoeksjaar (2024) zal aan de hand van de tool ‘Hoe interprofessioneel werk jij?’ en bestaande omgevingsanalyses data verzameld en geanalyseerd worden. In het tweede onderzoeksjaar (2025) zullen cocreatie sessies worden georganiseerd om gezamenlijk strategieën te ontwikkelen om de interprofessionele samenwerking te verbeteren. Dit volgens de methodiek van Design Thinking en Innovatielabs. Zowel het proces als het product worden geëvalueerd.

Output

Het onderzoek zal niet alleen theoretische kennis genereren, maar ook praktische handvaten bieden die direct toepasbaar zijn in het werkveld en kunnen bijdragen aan meer interprofessionele samenwerking en connectie met alle relevante actoren in een buurt.

  • Het cocreatieproces van het onderzoek leidt rechtstreeks naar plannen van aanpak die de betrokken buurten verder kunnen implementeren.
  • Daarnaast zal een inspiratiegids voor professionals in andere buurten/eerstelijnszones worden opgemaakt met best practices en lessons learned op basis van de onderzoeksresultaten.
  • Het onderzoek zal resulteren in een wetenschappelijk onderzoeksrapport dat de onderzoeksdoelstellingen, methodologie, bevindingen en aanbevelingen beschrijft. Dit rapport kan worden verspreid onder belanghebbenden, beleidsmakers, en professionals in het werkveld.
  • Een succesvolle financieringsaanvraag bij een financieringskanaal met vervolgproject waarin de effectiviteit van de tool kan worden getest in een pre-post design.
  • Om de impact van ons onderzoek te vergroten en ervoor te zorgen dat de gegenereerde kennis en inzichten wijd verspreid kunnen worden zullen we met een aantal organisaties samenwerken die hierbij kunnen ondersteunen zoals VIVEL, VVSG, Zorgnet-Icuro, Domus Medica, Steunpunt WVG, Federatie CAW, Lokaal Sociaal Beleid,…
  • Een slotevent zal georganiseerd worden waarop de resultaten worden gepresenteerd aan het brede Antwerpse werkveld in de eerste lijn en waar een workshop wordt gegeven om professionals te inspireren de volgende stap te zetten tot interprofessionele samenwerking in hun buurt.
  • Er wordt een Engelstalig artikel geschreven voor publicatie in een internationaal peer-reviewed tijdschrift en een Nederlandstalig artikel voor publicatie in vaktijdschriften. Een abstract zal worden ingediend voor presentatie op een nationaal en internationaal congres.

Onderzoekers

maja.lopezhartmann@kdg.be

sophie.albrecht@kdg.be

Lees meer

Blog Interprofessioneel samenwerken in wijken doe je zo

Project Connecting the dots

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderszoekscentrum Zorg in Connectie bijvoorbeeld terecht voor:

  • Praktische interventies en bijscholingen vanaf de levensstart tot de ouderenzorg.
  • Innovatieve methoden om de zorgpraktijk in jouw organisatie te verbeteren voor de patiënt en de zorgverlener.
  • Ondersteuning en verbetering van de positie van de zorgverlener.

Contacteer ons vrijblijvend