Het onderzoekscentrum Publieke Impact onderzoekt hoe publieke evenementen toegankelijker en aantrekkelijker kunnen worden gemaakt voor vrouwen, met bijzondere aandacht voor vrouwen met een migratieachtergrond.
In het kort:
- Publieke evenementen zijn niet voor iedereen even toegankelijk, met drempels die deelname voor vrouwen beperken.
- Het onderzoek richt zich op drempels en hefbomen voor vrouwen en acties om inclusiviteit te verbeteren.
- Het onderzoek combineert groepsgesprekken, interviews en een enquête onder 500 vrouwen in Vlaanderen.
- De focus ligt op ervaringen van vrouwen, inclusief perspectieven van experts en ervaringsdeskundigen.
Output:
Contact
- Onderzoekscentrum Publieke Impact
- Financiering: Agentschap Binnenlands Bestuur
- Duur onderzoek: 1 april 2022 – 31 augustus 2023
- Projectpartners:
- RoSa vzw, Demos vzw
- Ella vzw
- Event Confederation
- Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)
Probleemstelling
Evenementen zijn bedoeld om mensen samen te brengen, om te vieren, te genieten, te leren, te netwerken en plezier te maken. “Events zijn voor iedereen”, horen we vaak. Maar zijn ze ook voor iedereen ook even toegankelijk? Of ervaren sommigen meer drempels om eraan deel te nemen dan anderen? Worden er gelijke kansen gecreëerd om deel te nemen en van het evenement te genieten? Om ervoor te zorgen dat mensen met diverse achtergronden, interesses en verwachtingen zich welkom voelen en aansluiting vinden, is het belangrijk dat organisatoren verschillende perspectieven innemen. In dit onderzoek worden publieke evenementen bekeken door een vrouwelijke bril.
Onderzoeksvragen
- Wat zijn de drempels en hefbomen voor de participatie van vrouwen aan publieke evenementen?
- Welke concrete acties en maatregelen kunnen evenementorganisatoren nemen om hun evenementen (meer) aantrekkelijk te maken voor vrouwen in het algemeen en vrouwen met een migratieachtergrond in het bijzonder?
Onderzoeksaanpak
Dit project omvatte zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek om een diepgaand inzicht te verkrijgen in de ervaringen en perspectieven van vrouwen in Vlaanderen wat betreft de deelname aan evenementen. Voor het kwalitatieve luik voerden we groepsgesprekken met academici en (ervarings)deskundigen, en vrouwen met een migratieachtergrond. We hielden ook heel wat diepte-interviews met ervaringsdeskundigen en experts: eventorganisatoren en medewerkers van diverse stedelijke diensten, socioculturele organisaties, vrouwenverenigingen en organisaties die werken rond diversiteit en inclusie. Voor het kwantitatieve luik voerden we een online bevraging uit bij 500 vrouwen in Vlaanderen.
Output
Op basis van dit onderzoek maakten we de gids Zij aan Zij die inzichten, concrete tips en goede praktijkvoorbeelden aanbiedt rond zeven belangrijke thema’s omtrent het organiseren van meer inclusieve evenementen. De gids dient als leidraad bij het organiseren van evenementen die tegemoetkomen aan de interesses, behoeften en verwachtingen van vrouwen in het algemeen en vrouwen met een migratieachtergrond in het bijzonder. De gids is gratis te raadplegen en downloaden op onze website.
De gids richt zich zowel op professionele als niet-professionele evenementorganisatoren.
Meer?
We deelden de resultaten van dit project daarnaast onder andere via de KdG Research Week (november 2023), publiq Forum (december 2023), VI.BE & Het Depot Netwerkevent Internationale Vrouwendag (maart 2024) en VAF Vertonerssessie (mei 2024).
Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij het onderzoekscentrum Publieke Impact bijvoorbeeld ook terecht voor:
- Onderzoeksdata en expertise over de brede evenementensector.
- Tools en richtlijnen om jouw evenementen impactvoller te maken.
- Navormingen en een netwerk van experten.
- Onderzoek, advies en begeleiding op maat.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 486 475 386
- E-mail joris.verhulst@kdg.be