Research Week voor KdG'ers

Onderzoek aan KdG, wat is dat eigenlijk? Kom het te weten op vrijdag 1 december

Heb je het al horen waaien? We organiseren eind november de KdG Research Week om aan heel de wereld te laten zien wat voor toponderzoek en onderzoekers wij in huis hebben. Ook aan jou! 

Op vrijdag 1 december nodigen we alle KdG'ers uit op campus Zuid. Dompel je onder in ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Aan het einde van de middag ben je vast geïnspireerd en weet je nog beter waar KdG voor staat.

  • In de ochtend volg je workshops, sessies en talks op maat van jouw interesses.
  • Schuif aan voor een lekkere lunch met postersessies om de onderzoekscentra en hun projecten beter te leren kennen.
  • In de middag praten we samen met Dirk Draulans en andere toonaangevende opiniemakers over duurzaamheid, praktijkgericht onderzoek en wat dit voor jou, als mens en collega, kan betekenen. 
  • Bezoek maandag 27 november de FIKA van het onderzoekscentrum Publieke Impact op campus Groenplaats.
  • Stap buiten vol inspiratie, kennis en nieuwe contacten.

Bekijk hier in één oogopslag ons uitgebreide programma voor KdG'ers

  • Benieuwd wat we voor ons werkveld in petto hebben? Check het hier. Schrijf je gerust in voor een van deze thematische sessies als je er op vrijdag niet bij kan zijn. 

Lunch, postersessie en keynotes

12.30 - 13.30 u.: Lunch en postersessie

13.30 - 15.30 u.: Plenaire sessie met Research Talks en panelgesprek

Thematische sessies

Plan je sessie(s)

  • We organiseren 11 workshops, lezingen, presentaties en andere sessies op vrijdagvoormiddag en 1 sessie op maandag, voor elk wat wils. 

Bekijk hier een schematisch overzicht

  • De meeste sessies zijn interessant voor alle KdG-collega's (docenten, administratief en technisch personeel, leidinggevenden, onderzoekers). Voor sommige sessies specifieerden we de doelgroep verder.
  • Vergeet na je sessie(s) op vrijdag niet aan te sluiten voor de lunch, postersessie en plenaire lezingen met o.a. Dirk Draulans, collega-onderzoeker Gunilla de Graef en Yasmien Naciri.

  • Alle sessies gaan door op campus Zuid in Antwerpen, met uitzondering van de FIKA op maandag. Deze vindt plaats op campus Groenplaats.

  • Schrijf je in voor meerdere sessies om je volledig onder te dompelen in ons onderzoek en wat dit voor jou kan betekenen. Volg je verschillende sessies? Wij zorgen voor koffie tijdens je pauze.

Sessies

Maandag 27 november

1. FIKA met impact: ontmoet het onderzoekscentrum Publieke Impact (campus Groenplaats)
11.00 - 14.00 u.

Kom en doe met ons mee voor een koffiepauze op het snijvlak van kennis en gezelligheid. Welkom bij onze FIKA, waar het onderzoekscentrum Publieke Impact jou trakteert op heerlijke koffie en zoetigheden terwijl ze de deuren openen naar een wereld van innovatie en onderzoek.

Vrijdag 1 december

2. No time to waste research! Workshop waarin we bekijken hoe we research waste kunnen vermijden in praktijkonderzoek
9.15 - 10.30 u.

Als KdG-onderzoekers streven we ernaar praktijkonderzoek te voeren dat wetenschappelijk én maatschappelijk waardevol is. Iedere fase van een onderzoeksproces houdt echter risico’s en potentiële valkuilen in die kunnen leiden tot research waste, ofwel onderzoeksresultaten die niet bruikbaar zijn en/of verloren gaan.
    

Binnen deze workshop belichten onderzoekers van onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs, Duurzame Industrie en Zorg in Connectie volgende topics: wat is research waste? Wat is evidence based onderzoek voeren en hoe helpt het research waste te voorkomen? We zoemen in op drie concrete praktijken vanuit de drie onderzoekscentra en gaan in gesprek met de deelnemers rond hun ervaringen met, en visies op, het concept research waste.

Sprekers: Hannes Sels – OC Duurzame industrie, Marleen Corremans – OC Zorg in Connectie, Loth Van Den Ouweland – OC Toekomstgedreven Onderwijs

Doelgroep: onderzoekers en docenten (o.a. begeleiders van bachelor- en masterproeven) 

3. Samenwerken met ervaringsdeskundigen in de opleiding sociaal werk: presentatie van eerste onderzoeksresultaten en dialoog
9.30 - 10.30 u. 

Docenten werden gehoord en ervaringen verzameld met betrekking tot het inzetten van ervaringskennis en samenwerken met ervaringsdeskundigen in de opleiding Sociaal Werk. Graag deelt onderzoekscentrum Sociale Inclusie haar bevindingen en gaan ze met jullie in gesprek. Laten we samen zoeken hoe we dit verder kunnen verankeren en ondersteunen in de opleidingen van campus Zuid. 

Doelgroep: docenten WEG en LEO

4. Wat is de toekomst van mobiliteitsonderzoek in de stad?
9.45 - 10.45 u.

Voor deze sessie slaan de onderzoekscentra Publieke Impact en Duurzame Industrie de handen in mekaar en duiken ze dieper in het thema van duurzame mobiliteitstransformatie in de stad. We delen met jou de recentste inzichten van onze onderzoeksprojecten rond duurzame en slimme mobiliteit.

  • Liese Exelmans (OC Publieke Impact) stelt de resultaten voor van de gids “Wegwijs in evenementenmobiliteit”. Dit project onderzocht hoe evenementbezoekers een vervoerskeuze maken en hoe we die keuze kunnen beïnvloeden zodat ze vaker de wagen laten staan.

  • Remco van Schadewijk (OC Duurzame Industrie) stelt het project bAIcycle voor. Met behulp van Artificial Intelligence en gemotiveerde fietsende burgers trachten ze de kwaliteit van de fietspaden in kaart te brengen.  

In een tweede deel van deze sessie vormen ze samen met Bart Busschaert (Scelta Mobility) en Gert Trekels (Sentigrate) een panel, beiden respectievelijke partners uit de onderzoeksprojecten. Het panel zal reflecteren welke toepassing deze resultaten kunnen hebben voor de uitdagingen van stedelijke- en evenementenmobiliteit, welke mobiliteitstrends zich voordoen in de stad van de toekomst en hoe deze beantwoord kunnen worden met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek.  

5. Oh kijk, wij kunnen hier misschien iets mee… (doorlopende sessie)
10.00 - 12.30 u.

Kom, kijk en ervaar wat het onderzoekscentrum Zorg in Connectie de afgelopen jaren binnen onderzoek in verpleeg- en vroedkunde hebben uitgespookt. Wie weet, zit er wel iets tussen dat ook jij in je lessen kan gebruiken

Doelgroep: docenten

6. Workshop Verf je eigen KdG Research totebag met natuurlijke kleurstoffen
10.15 - 11.15 u.

Kleuren. Kleurstoffen. Ze zijn overal om ons heen. In deze workshop ga je aan de slag met natuurlijke kleurstoffen uit plantenmateriaal. Je gebruikt kleurextracten en plantenmateriaal om een totebag te kleuren. Experimenteer met verschillende kleuren en technieken. Tijdens deze kleurrijke activiteit vertellen collega’s van het onderzoekscentrum Duurzame Industrie je over hun project Biocolor. 

7. Workshop Digitaal evalueren van stationsproeven in jouw opleiding
10.30 - 12.30 u.

Het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs nodigt je uit voor een exclusieve workshop die je wereld zal veranderen. Stel je voor: een krachtige tool die de toekomst van het onderwijs vormgeeft, het evalueren van stationsproeven verder objectiveert en de studenten van morgen hierdoor uitrust met de vaardigheden die ze echt nodig hebben in hun werkveld. Dat is wat onze, door KdG ontwikkelde, SkillsApp doet, en het is tijd om het in actie te zien!

In deze workshop zullen we niet alleen praten – je mag het zelf ervaren. Al reanimerend (Basic Life Support), geven we je een voorproefje van hoe deze evaluatievorm werkt. 

Waarom zou je erbij zijn? Omdat we de toekomst van het onderwijs samen kunnen vormgeven. Omdat we geloven dat de beste manier om te leren is door te doen. En omdat we weten dat jullie als opleidingshoofden degenen zijn die deze innovatie naar jullie studenten kunnen brengen.

Mis deze kans niet om te ontdekken hoe de SkillsApp de lat voor leren en evalueren hoger legt. Kom naar onze workshop en laat je inspireren. Samen kunnen we een revolutie teweegbrengen in het onderwijs. We rekenen op jullie aanwezigheid om deze reis te beginnen!

Doelgroep: opleidingshoofden, docenten praktijk

8. Workshop Digitale media en kinderen: wat is wijsheid?
11.00 - 12.30 u.

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van kinderen én van volwassenen. In internationale beleidsdocumenten en onderzoeksrapporten wordt beroep gedaan op kinderopvang om een rol op te nemen in de digitale educatie van de allerjongsten. Anders bestaat er een risico van ongelijkheid op latere leeftijd. De meningen, onderzoeken en adviezen vliegen je soms om de oren. Digitale media voor jonge kinderen, het is een controversieel thema, dat warme voorstanders en felle tegenstanders kent.

Wat is wijsheid? In deze workshop denken we aan de hand van twee methodieken na over digitale media in pedagogische praktijken. Dé waarheid vind je er wellicht niet mee, een manier om over je pedagogische praktijk na te denken zeker wel. 

Deze workshop is gebaseerd op het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek DIGIPED: digitale pedagogie voor de opvang van kinderen tussen 0 en 6 jaar van onderzoekcentrum Pedagogie in Praktijk.

9. Boekpresentatie Van zoekende student naar gedreven professional 
11.00 - 12.30 u.

De voorbije jaren ontwikkelde het onderzoekscentrum Sociale Inclusie aan KdG de module Buddy@School, een uitstekend voorbeeld van de mogelijkheden van Community Service Learning, een ervaringsgerichte onderwijsvorm. We onderzochten hoe het leerproces van studenten verloopt wanneer ze rond een complexe problematiek in de samenleving zelf leren. Hoe verloopt holistisch en transformationeel leren? Hoe begeleidt je studenten hierin? We vertellen over onze inzichten en stellen je zo ons boek Van zoekende student naar gedreven professional voor.  

10. Workshop Unboxing Inclusief Teamwerk
11.00 - 12.30 u.

Ervaringsgerichte activiteiten voor een sterk en inclusief team - sneak peak in een koffer vol mogelijkheden. Probeer je de betrokkenheid van je medewerkers te verhogen? Wil je de samenwerking binnen je teams optimaliseren? Zet je in op inclusie en interculturele competenties? Dan hebben wij een nieuwe interessante toolkit voor jou. 

Het onderzoekscentrum Publieke Impact ontwikkelde het kennisplatform Inclusieve Organisaties met praktijkgerichte tools en bouwstenen voor o.a. werkgevers, teamleiders en HR-verantwoordelijken. Onderdeel van dat aanbod: een koffer met 22 ervaringsgerichte activiteiten die teamleiders toelaten om het inclusief samenwerken te versterken. De activiteiten zijn interactief, gekoppeld aan duidelijke leerdoelen en voorzien van inspiratie voor een gerichte nabespreking. Tijdens de unboxing-workshop maak je kennis met deze activiteiten en de kracht ervan om te komen tot inclusief teamwerk. 

11. Lezing Charging ahead: de toekomst van e-bikes
11.30 - 12.00 u.

De wind die door je haren waait, terwijl je moeiteloos heuvels beklimt en stadsgeluiden aan je voorbij ziet trekken - allemaal zonder een druppel zweet. Welkom in de wereld van e-bikes! In 'Charging Ahead' nemen we je mee op een fascinerende tocht door de evolutie en toekomst van deze elektrische rijwielen. Deze wonders op twee wielen transformeren niet alleen onze dagelijkse routes, maar dragen ook bij aan een groenere wereld.

Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Van innovatieve technologieën tot het vormgeven van stedelijke landschappen - e-bikes zetten de toon voor de mobiliteit van morgen. Klaar voor de rit van je leven? Stap op en laat je door Ben Roels, collega van het onderzoekscentrum Duurzame Industrie, meevoeren naar de toekomst waar de e-bike koning is!

12. Talk Scent-Sational Science
12.00 - 12.30 u.

De reukzin is één van onze meest krachtige zintuigen. Maar hoe nemen we geur eigenlijk waar en welke stoffen zijn verantwoordelijk voor deze geuren? Hannes Sels van het onderzoekscentrum Duurzame Industrie gaat in op de rol die geur kan spelen bij het beïnvloeden van onze emoties en het creëren van een bepaalde sfeer. Uiteraard hoef je niet enkel te kijken en te luisteren, ruiken wordt aangeraden!

Praktisch

  • Wanneer en waar: maandag 27 november (campus Groenplaats) en vrijdag 1 december 2023 (campus Zuid)
  • Prijs: Gratis, inschrijven is verplicht.

Ik schrijf me in

Keynotes - meer info

Zijn de jobs van de toekomst duurzaam genoeg? 

Yasmien Naciri

De maatschappelijke uitdagingen en vooruitgang op vlak van duurzaamheid ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Is onze arbeidsmarkt en het onderwijs hierop voorbereid? Leiden deze veranderingen tot duurzame jobs? Wat is de impact van deze transitie en hoe kunnen we vanuit de domeinen werk en onderwijs ons hierop voorbereiden? 

Duurzaam praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek: dromen én daden!

Gunilla de Graef

Bij KdG durven we al eens groot te denken. Ook als praktijkgerichte onderzoekers. Maatschappij, milieu, onderwijs, steden, arbeidsmarkt: op al deze vlakken willen we duurzaam dromen, denken én doen.

We delen expertise, verbinden inzichten, ontwikkelen tools en versterken competenties. We interpreteren duurzaamheid in de breedste zin van het woord: als inhoudelijke focus (sociaal en ecologisch), als timeframe (langetermijngericht) en als manier van werken (interdisciplinair, co-creatief en transformatief).

De zes KdG-onderzoekscentra buigen zich samen over duurzaamheid als transversale focus. Gunilla de Graef ondersteunt de reflectie en concrete actie rond dit topic, als trekker van de werkgroep ‘Duurzaam Onderzoek’. Gunilla is zelf onderzoeker bij het centrum Publieke Impact waar ze zich specialiseert in inclusie en duurzaam organiseren.

Complexiteit en belangrijkheid: hoe bepalen we kwaliteit, de Achilles’ hiel van implementatieonderzoek?

Prof. Dr. Hans Keune

Het belang van praktijkgericht onderzoek rond complexe maatschappelijke uitdagingen krijgt steeds meer aandacht, en terecht. Omwille van de combinatie complexiteit en urgentie, is het van belang andere wetenschappelijke benaderingen toe te passen. Dit is niet nieuw, maar wel belangrijk doe-werk. En lastig als het gaat om wetenschappelijke kwaliteit: Helga Nowotny noemde dit de Achilles’ hiel van transdisciplinaire wetenschap. Ik ga in op mijn ervaringen rond milieu, natuur & gezondheid op lokaal en internationaal niveau, zoals voor de leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving, de Belgische Hoge Gezondheidsraad en IPBES (de IPCC voor natuur).

Prof. Dr. Hans Keune is coördinator van de leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Panelgesprek

Moderator Dirk Draulans

Sinds kort heeft KdG een duurzaamheidscoördinator om onze eigen ambities scherp te stellen en samenwerkingen te promoten. Samen met onze sprekers gaat zij in debat over hoe we de inzichten rond duurzaamheid vanuit ons onderzoek kunnen laten leven binnen KdG én de organisaties waarmee we samenwerken.

  • Hoe kunnen we die uiteenlopende dimensies van duurzaamheid zinvol met elkaar verbinden en creëren we de juiste sense of urgency?
  • Hoe kunnen we de kennisdeling op het vlak van duurzaamheid tussen onderwijs, onderzoek en dienstverlening bevorderen?

  • Welke goede voorbeelden zijn er al binnen KdG? Kunnen we putten uit voorbeelden uit ons werkveld?

Contacteer ons

Heb je nog vragen? Mail nele.vennekens@kdg.be.

Inschrijven