Organisatie en Management: HR for Business

HR for Business is een traject van de professionele bachelor Organisatie en Management

 • Je wil met HR for Business mee bouwen aan een gezond bedrijf én aan het werkgeluk van werknemers.
 • Zelfontplooiing staat centraal: dankzij expert classes - die je uitkiest volgens jouw talent en passie - stippel je je eigen parcours uit.
 • We gooien de vakken door elkaar: geen aparte taallessen, wél lesmomenten zoals 'Rekrutering en selectie' in het Frans, of 'Rapportering en monitoring' in het Engels.
 • HR for Business draait om HR management, een bedrijf gezond houden, de juridische werkcontext, data-analyse en -beheer ...
 • Je bouwt mee aan de groei van het bedrijf: mensen die groeien in bedrijven doen bedrijven groeien en omgekeerd. 
 • Na het traject HR for Business kan je aan de slag als HR-manager in een bedrijf, als account-manager in een interimkantoor, als HR-consulent, Payroll-consultant ... 
 • Oud-studenten werken o.a. bij Diarough, Ritmo Interim, VF Europe, Total Raffinaderij Antwerpen, Esas.
 • Verder studeren? Na de opleiding Organisatie en Management behaal je een tweede bachelordiploma of schakel je over een master in de Communicatiewetenschappen, Organisatie en Management, Bedrijfskunde, Human Resources Management …

De opleiding Office Management heeft vanaf 2021-2022 een nieuwe naam, goedgekeurd door de Vlaamse overheid: Organisatie en Management.

Hoe ziet de opleiding eruit?

HR for Business is een traject binnen de bachelor Organisatie en Management. Je studeert af met het diploma Organisatie en Management, met expertise in HR.

Er is geen gemeenschappelijk jaar voorzien. Je kiest al vanaf het eerste jaar jouw specialisatie.

 • HR for Business vormt je tot een trendsettende HR professional, eentje met mensenkennis én bedrijfskennis: je tilt werknemers en organisaties naar een hoger niveau.
 • Human Resources draait rond job happiness en een duurzaam medewerkersbeleid. Een bedrijf kan pas groeien als er een fijn samenspel is tussen mens en organisatie. Jij helpt om HR waarderend, engagerend, verbindend, inclusief, innoverend te maken.
 • Je doet de nodige kennis op, meteen toegepast in de praktijk: elk lesmoment staat in het teken van HR en/of business. 
 • Geen aparte vakken Frans, Engels of ICT, wél lesmomenten zoals ‘Patroondoorbrekend denken’ en Français, of ‘Data-rapporten schrijven’ in English.
 • Je werkt aan real life-opdrachten en ontdekt de uitdagende wereld van HR via bedrijfsbezoeken, gastcolleges en stages.
 • Er gaat heel wat aandacht naar zelfontplooiing. Dat zal immers ook een prominente plaats innemen in je carrière, waar je op jouw beurt aan de slag gaat met het talent van (potentiële) medewerkers.
 • Dankzij de expert classes geef je je parcours een eigen accent … op basis van jouw talent.

Inhoud en studiepunten

Eerste jaar

HR Management
12 studiepunten
HR overview
(
3 studiepunten
)

De wereld van arbeid en organisatie is dynamischer geworden. Wat zijn de fundamenten van HR? Wat zijn de actuele innovaties en ontwikkelingen? Hier leer je plannen, stromen en matchen van personeel. Hoe kan je mensen zover krijgen dat ze doen wat gedaan moet worden, en dit liefst met passie en plezier? Ook het ontwikkelen van medewerkers staat centraal. Ontwikkeling is onontbeerlijk om te kunnen innoveren.

La pensée créative (Franse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Soyons créatifs! Denk anders, wees creatief en constructief over je Frans & Me@Work. Hoe krijg jij je Frans echt onder de knie? On le trouvera! Wat zijn je doelen? On les inventera! Waar vind je Franstalige professionals in HRB om te interviewen? On verra! Een uitstap in het Frans? Pourquoi pas?!

Working in a team (Engelse communicatie) 
(
3 studiepunten
)

Een manier om achter de drijfveren, normen en waarden van anderen te komen is door feedback te vragen, actief te luisteren, interviewen, de juiste vragen te stellen, ...

Développement personnel (Franse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Comment communiquer de façon positive? Quels sont mes qualités et mes défauts? Qu’est-ce qu’une priorité? Comment apprivoiser le stress? Pourquoi sortir de ma zone de confort? Sleutel in het Frans aan je unieke zelf en bereid je voor op een toekomst waar soft skills het onderscheid maken.

HR Business
17 studiepunten
Creatief en strategisch HR-beleid
(
3 studiepunten
)

Steeds meer organisaties plaatsen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) op de agenda. Centraal bij MVO staan de drie P’s: People, Planet, Profit.

In dit vak zoomen we in op de People-dimensie: een duurzaam medewerkersbeleid. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden verwerven we inzicht in de methodieken voor de ontwikkeling, het management en de implementatie van HR gericht strategisch, creatief én duurzaam beleid. We ontwikkelen een modern perspectief op het samenspel van mens en organisatie. Hoe geef je goed werkgeverschap handen en voeten? Hoe maken we HRM waarderend, engagerend, verbindend, inclusief, innoverend?

Getting organised (Engelse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Efficiënt studeren is je werk organiseren, plannen en de juiste tools gebruiken. In 'getting organised' pas je deze skills toe, alles in het Engels, of course!

Communicatievaardigheden
(
5 studiepunten
)

Taalatelier, schrijfacademie en spraakmakers zijn helemaal afgestemd op HR skills.

 • In Taalatelier, een basiscursus schrijftechniek, leer je feilloos formuleren in het Standaardnederlands. (1 studiepunt)
 • In Schrijfacademie vat je de lezer kordaat bij de kraag. Je krijgt er tips en tricks over hoe je aantrekkelijke, hedendaagse en overtuigende berichten schrijft. (2 studiepunten)
 • In het mondelinge luik Spraakmakers ga je telefoneren en presenteren: je communiceert interactief aan de telefoon en je onderhoudt je publiek met een verrassend verhaal. (2 studiepunten)
Commerciële vaardigheden
(
3 studiepunten
)

Kan een goeie verkoper ijskasten verkopen aan eskimo’s? Misschien wel. Maar een échte topverkoper verkoopt een kastensysteem op maat mét koeling/verwarming als dat nuttig is voor die klant.
Hij luistert niet alleen naar de vraag van de klant, maar trekt die open. Want vaak is de vraag maar het topje van de ijsberg.
In dit vak leer je een professioneel verkoopgesprek voeren. Klanten en prospecten detecteren, weerstanden overwinnen en je klantencontacten maximaliseren.

Economics essentials for HR
(
3 studiepunten
)

Wat is de impact van ‘de economische situatie’ op jou, je omgeving, het bedrijf, de HR afdeling waar je zo graag wilt werken? Stap in de actualiteit. Economics essentials for HR  helpt je te beseffen, begrijpen, beslissen. Je plaatst begrippen in de juiste context, je interpreteert acties van bedrijven en overheden, en je vormt je zo een gefundeerde mening over de wereld waarin je leeft, werkt en woont.

HR Legal environment
11 studiepunten
Arbeidsrecht
(
3 studiepunten
)

Het managen van instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers vindt plaats binnen een juridisch kader. Doorstroom kan bijvoorbeeld tot een contractwijziging leiden met aangepaste arbeidsvoorwaarden. Arbeidscontracten: je leert wat je tekent. Met actuele thema’s ga je aan de slag; Wie A(rbeider) zegt, zegt B(ediende) of toch niet? Hoe bereken je een opzegvergoeding? Het arbeidsrecht gidst je naar het juiste antwoord.

Sociale zekerheid
(
4 studiepunten
)

Ken je de sociale zekerheden van de Belgische werknemer? Je combineert de regels met praktijkoefeningen. Je berekent lonen, kindergeld, ziekte –uitkering. Kom oefenen en ontdek zelf de zekerheden in een wereld van sociale risico’s

Informatiemanagement
(
4 studiepunten
)
 • Onderzoeksvaardigheden (3 studiepunten)
  Inventariseer, analyseer en synthetiseer de infolawine die elke dag op ons afkomt. Leer professioneel informatie online en offline te zoeken en te verwerken. Stel je eigen informatieportfolio samen aan de hand van relevante apps.
 • fITness (1 studiepunt)
  Je gebruikt de computer efficiënt en stelt hem optimaal in.
HR Data verzamelen en analytics
7 studiepunten
Dataverwerking met Excel
(
4 studiepunten
)

Datagestuurd werken in de praktijk van HRM. Gegevens moeten verzameld worden . Hoe gaan we die gegevens inbrengen zodat we deze data kunnen beheren.

Powerpoint, Word 1, Photoshop 1
(
3 studiepunten
)

Onderbouw je speech/pitch met een professioneel inspirerende goodlooking presentatie! One picture equals 1000 words! Word Word-fan! Leer rapporten, verslagen en andere documenten professioneel vorm te geven. Je benut optimaal de online office tools.

Leer werken met dit grafisch programma om foto’s en ander digitaal beeldmateriaal te bewerken via de computer.

 • Word1 (1 studiepunt)
 • Powerpoint (1 studiepunt)
 • Photoshop 1 (1 studiepunt)
Mindset 2050 - Me.com
4 studiepunten
Me@work
(
4 studiepunten
)
 • Oriëntatie op het werkveld (2 studiepunten)
  Weet je al helemaal wat deze studierichting inhoudt? En kan je al perfect zeggen wat je later met je diploma wil gaan doen? Wij helpen jou bij jouw zoektocht! Verken je mogelijkheden. Maak kennis met jouw toekomstige werkveld. Je interviewt 3 personen naar keuze uit jouw vakgebied en observeert iemand tijdens zijn werkdag. 
 • Talentmanagement (2 studiepunten)
  Hoe bereid je jezelf voor op een latere baan, die nu nog niet eens bestaat? Hoe moet je leren voor het leven in een onzekere toekomst? Hoe kom je terecht op een plek die bij jou past? Door je te ontwikkelen vanuit je eigen innerlijk, vanuit je hart: als je weet wie je bent, wat je drijft en waar je energie van krijgt, dan weet je ook wat je wilt ontwikkelen. Reflectie is hierin heel belangrijk.  
Keuze & 4de taal
9 studiepunten
Duits 1 / Spaans 1
(
6 studiepunten
)
 • Duits
  Doe je nog graag iets met je voorkennis? Zoek je een extra troef in het bedrijfsleven? Of lijkt Duits je de ideale vierde taal om van nul te leren? Kies dan voor Duitse degelijkheid: je bouwt stap voor stap aan een stevige basis van woordenschat en grammatica en voor je het weet, spreek je toch al een aardig mondje Duits.
 • Spaans
  Hola! Ontdek de Spaanse taal en cultuur! Sla al snel je Spaanse slag in je communicatie met vrienden, collega’s en zakelijke partners.
Expert class
(
3 studiepunten
)

Projectweek HR for Business (3 studiepunten)

Nog voor je plaats hebt genomen in onze aula’s, dompelen we je onder in de wereld waarin je na je afstuderen zal terechtkomen. Een leerrijke week boordevol verrassingen en nieuwe ervaringen.

Tweede jaar

HR Management
13 studiepunten
Selectie van toptalent van morgen
(
4 studiepunten
)

Wat zijn de selectiecriteria voor toekomstbestendig talent? Hoe kan je weten of dit ‘agile’ talent past binnen de context van je bedrijf? Zijn er hulpmiddelen die de selectie kunnen objectiveren voor een groetere voorspelbaarheid van toekomstig succes?  

Sales for HR
(
3 studiepunten
)

Hier leer je de kneepjes van  profielen goed  te verkopen en met je gesprekspartner te onderhandelen. Van het telefoneren naar een nieuw bedrijf als prospect, over het verkoopgesprek, de offerte en het afsluiten, tot de after-sales en de service. Hoe maak jij het verschil met de concurrentie? Klantgericht denken is ‘the key’.

Ressources humaines, récrutement et sélection (Franse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Klink en schrijf als een professional in het Frans! Laat je stem horen als je vergadert, solliciteert, presenteert en argumenteert. Verder leer je overtuigende mails schrijven. Onze leuze is:  "Si tu veux, tu peux!"

Interculturele communicatie
(
3 studiepunten
)

De wereld ligt aan je voeten! In dit vak ontdek je de basisprincipes van krachtige communicatie in een cultureel diverse context. We starten heel concreet: welke woorden kies ik, welke gebaren maak ik, wanneer luister ik best alleen maar? Daarna verdiepen we: hoe ga je om met cultuurverschillen? Wat te doen bij cultuurshock? Je leert reflecteren en maakt het zelf mee.

HR Business
19 studiepunten
Employer marketing
(
3 studiepunten
)

Veel organisaties worstelen met het succesvol verbinden van de kracht en talenten van hun mensen (mensperspectief) met hun organisatieambities (organisatieperspectief). In deze module leer je methodes om organisaties een meer uitgesproken karakter te geven. Door organisaties te verbinden met de ‘persoonlijkheid’ van mensen in de organisatie kan een sterke employer branding tot leven worden gebracht.

Strategische personeelsplanning
(
3 studiepunten
)

Enerzijds een analyse maken van de opbrengsten van stroombeleid: de juiste mensen op de juiste plek tegen de juiste kosten aan het werk, medewerkers duurzaam inzetbaar maken, door het actief stimuleren van door-en uitstroom kunnen (nieuwe) medewerkers worden aangetrokken, waardoor innovatie wordt gestimuleerd.

Anderzijds een analyse maken van de kosten van stroombeleid: een medewerker stroomt door binnen de organisatie of verlaat de organisatie en dit leidt tot gemiste opbrengsten en/of het zoeken van een vervanger. Door – en uitstroom betekent ook een verlies van kennis en ervaring. Uitstroom, en zeker gedwongen ontslag, is nog steeds een gevoelig onderwerp.

Bedrijfspsychologie
(
3 studiepunten
)

Wie ben je, wat kan je en vooral wat denk je dat je doet? We ontdekken samen de psychologie achter de feiten. Is solliciteren objectief? Kan ik samenwerken met iedereen? Wat motiveert de werkende mens? In 12 lessen leren we alles rond gedrag in organisaties en bedrijven. Telkens vervul je opdrachten samen en individueel om je inzicht op de werkvloer te verruimen. Verbaas je..!

Le Networking (Franse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Netwerken en sociaal kapitaal management zijn van groot belang in HR. Het zijn krachtige vaardigheden om doelen te bereiken. Zet deze soft skills en je Frans op scherp. In deze module netwerken we uiteraard ook echt: in teams brengen jullie inzichten en vaardigheden samen van Interculturele communicatie en Sales for HR rond een real life case van onze bedrijfspartner.

Communicating effectively (Engelse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Hoe doe je dat? Via Leary’s rose ga je ontdekken wat de kracht is van het verbindend communiceren.

Conflictmanagement
(
1 studiepunten
)

Je krijgt een introductie tot de theorie over conflictmanagement. En dan gaan we verder aan de slag met praktijkoefeningen.

Marketingcommunicatie
(
3 studiepunten
)

Verzin een innovatief product of verrassende dienst en breng dat naar de markt met de aangepaste schrijfstrategie, zowel online als op papier.

HR Legal environment
3 studiepunten
Business ethics
(
3 studiepunten
)

Aan de hand van actuele cases nadenken en discuteren over ethische vraagstukken .

HR Data verzamelen en analytics
10 studiepunten
Data analytics: Analyse en interpretatie van data
(
4 studiepunten
)

Data gestuurd werken zorgt ervoor dat de HR afdeling goed begrijpt waarom medewerkers doen wat ze doen, wie er goed presteert en wie niet, en hoe de diversiteit in het personeelsbestand is verdeeld over de organisatie. Maar bovenal laat het zien wat er gedaan moet worden om de prestaties van de organisatie verder te verbeteren. Op deze wijze krijgt de HR-professional niet alleen zelf een helder en beter overzicht, maar ook het materiaal en daarmee de positie om een betekenisvolle rol te spelen in de besluitvorming.

Reading & reporting (Engelse communicatie)
(
3 studiepunten
)

Data over HR activiteiten worden middels onderzoek verzameld, geordend en geanalyseerd om vervolgens op basis van correlaties en causale verbanden inzichten te verkrijgen die de besluitvorming omtrent te nemen maatregelen kan verbeteren.  Beschrijvend en voorspellend onderzoek?

Digital tools for HR
(
3 studiepunten
)
 • Word 2 (1 studiepunt)
  Word-expert! Leer de kneepjes van het vak met mailmerge, building blocks enzovoort.
 • Outlook (1 studiepunt)
  Efficiënt communiceren, plannen van taken en afspraken en contactpersonen beheren is later 'part of your job'.
 • Digital transformation (1 studiepunt)
  Veel HR instrumenten kunnen (en moeten) worden ingezet om de stromen te managen. Hierbij zien we dat deze instrumenten vaak gericht zijn op plannen, werven, inzetten, ontwikkelen en afscheid nemen van medewerkers.
Mindset 2050 - Me.com
4 studiepunten
Me@work 2
(
4 studiepunten
)
 • Consultancy-opdracht (3 studiepunten)
  Tasting and experiencing with colours? Je gaat met 2 of 3 collega studenten een ‘onderzoeksopdracht’ uitvoeren in een bedrijf en verbetervoorstellen formuleren.
 • One day conference (1 studiepunt)
  Choosing colours? Laat je inspireren door keynotes en leg je eerste contacten met stagebedrijven volgens je eigen voorkeuren en interesses.
Keuze & 4de taal
11 studiepunten
Duits 2 / Spaans 2
(
5 studiepunten
)
 • Duits 2
  Nu Duits al iets meer betekent dan ‘der-die-das’ ga je verder op de ingeslagen weg. Je breidt je woordenschat en grammatica nog uit. Die kan je dan volop inzetten om onze derde landstaal te gebruiken, o.a. met Duitstalige Erasmusstudenten op onze campus en later ook met mensen uit het bedrijfsleven.
 • Spaans 2
  Proef van dit uitgebreid assortiment aan Tapas profesionales en maak kennis met de bruisende Spaanstalige bedrijfswereld! Ga aan de slag bij  Spaanse bedrijven, laat je inspireren door Spaanse merken en producten en verdiep je in de fascinerende wereld van de Spaanse steden …! 
Expert class
(
6 studiepunten
)

Check het overzicht met alle expert classes.

Derde jaar

HR Management
11 studiepunten
Agile HRM voor de toekomst
(
6 studiepunten
)
 • Lean for HR (3 studiepunten)
  Hoe kan je ‘agile’ talent binnen een bedrijf herkennen en hoe behoud je deze talenten? Lean is een mindset waarbij organisaties met minder kosten en moeite een beter eindresultaat bereiken. In deze cursus leer je over de principes, tips en tools hoe je de huidige manier van werken in organisaties kan versnellen, vereenvoudigen en verbeteren. Deze verbeterde manier van werken is niet alleen goedkoper, maar ook aangenamer voor zowel medewerkers als klanten. Topics die behandeld worden: Een introductie tot Lean, Hoe kunnen we HR processen Lean maken, Hoe kan een organisatie agile worden, etc...
 • Veerkrachtig HR-beleid (3 studiepunten)
  Ziektecijfers bij werknemers in België swingen de pan uit. Bij een groot deel daarvan zijn psychische problemen de oorzaak. In deze module krijg je meer achtergrond en duiding en geven we je tips om hier preventief mee om te gaan en veerkrachtig in jouw carrière  te staan.
Trend watching HR
(
5 studiepunten
)

Een trendonderzoek naar de HR stemming in de maatschappij, bij de consument en in de markt. Wie wil weten wat de HR geest van de tijd is, moet steeds aangesloten blijven op informatie over HR trends en HR ontwikkelingen.

 • HR trendwatching (3 studiepunten)
 • Talking trends (2 studiepunten)
HR Business
7 studiepunten
HR performance management
(
3 studiepunten
)

“Meten is weten” en “data is het nieuwe goud”, stellingen die we vaak horen maar welke impact heeft dit op de HR-afdeling en hoe vertalen we dit naar de praktijk? In een maatschappij waar organisaties geacht worden om meer flexibel en wendbaar te zijn, geldt dit ook voor het beleid en de structuren. Beslissingen zouden moeten genomen worden op basis van data en het menselijk kapitaal zou ook moeten aangestuurd worden op deze manier.

Je wordt als toekomstig HR-professional voorbereid op de wondere wereld van HR Performance Management en zoekt antwoorden op onder andere volgende vragen:

 • Wat zijn HR Informatie Systemen? Welke data hebben we in onze handen en hoe gebruiken we deze? Hoe gebeurt beslissingsvorming? Wat zijn dashboards en Key Performance Indicators?
 • Hoe gaan we deze meten en hoe beïnvloeden deze het sturen van de organisatie? Hoe gaan we processen verbeteren? Hoe creëren we waarde binnen de HR-afdeling en voor de organisatie?
Défis du marché de l’emploi belge (Franse communicatie)
(
4 studiepunten
)

Meedenken en meepraten in het Frans ? Debatteren, lezingen houden, intervisiemomenten leiden rond actuele HR topics : Voorbeelden; Meer investeren in onderwijs en permanente vorming? Hoe kunnen we  kwetsbare doelgroepen beter integreren in de arbeidsmarkt? Hoe kunnen we de concurrentie op de markt versterken?  Kunnen we via economische groei de vergrijzingskost beperken? ,….

HR Legal environment
3 studiepunten
De veranderende arbeidsmarkt
(
3 studiepunten
)

Meer dan een miljoen mensen zijn werkzaam in een andersoortige arbeidsrelatie: tijdelijk, gedetacheerd of als ZZP-er. Grote concerns worden steeds minder dominant, de grootste banengroei doet zich voor in het midden- en klein bedrijf. Functies zijn minder vaststaand, waardoor niet alleen arbeidsrelaties maar ook de matching verandert. De wereld van arbeid en organisatie is dynamischer geworden, waardoor instrumenten en modellen veelzijdiger zijn geworden. Dit vereist meer flexibiliteit en creativiteit van de HR-professional.

HR Data verzamelen en analytics
3 studiepunten
Payroll & boekhouden
(
3 studiepunten
)

Een goede HR medewerker zonder kennis van payroll is onmogelijk. Van Brutoloon naar Nettoloon en alle extra verloningen ertussenin zullen voor jou geen onbekende meer zijn. Vragen over vakantiedagen en de berekening van het vakantiegeld zal je kunnen beantwoorden!

Je weg vinden in kosten, opbrengsten, bezittingen en schulden. Kunnen meepraten over de balans en de resultatenrekening. En hoe past de payroll in dit plaatje? Wat betekent dit voor de werkgever? En voor de werknemer in relatie met zijn personenbelasting? Hier wordt de basis gelegd!

Mindset 2050 - Me.com
26 studiepunten
Me@work 3
(
26 studiepunten
)

Tijd om de theorie om te zetten in praktijk tijdens je afstudeerstages. Bewijs dat je beschikt over de nodige skills om in het werkveld aan de slag te gaan gedurende twee fulltime stages van elk 8 à 9 weken.

 • Stage 1 (13 studiepunten)
 • Stage 2 (13 studiepunten)
Keuze & 4de taal
10 studiepunten
Duits 3 / Spaans 3
(
4 studiepunten
)
 • Duits 3
  In het derde jaar word je helemaal klaargestoomd voor het werkveld. Wir schaffen das!
 • Spaans
  Ruta internacional: tijd om de internationale toer op te gaan! Verleg je grenzen en ontdek via een waaier aan activiteiten hoe je een product kan importeren vanuit Spanje en exporteren naar Zuid-Amerika. Scoor met je Spaans!
Expert class
(
6 studiepunten
)

Check het overzicht met alle expert classes.

Remote video URL
Remote video URL

Expert classes en zelfontplooiing

 • Je vult je stevige basis aan met een uitgebreid pakket specialisatievakken.
 • Expert classes geven je opleiding een eigen accent … op basis van jouw talent en passie.
 • Er gaat heel wat aandacht naar zelfontplooiing. Dat zal ook een prominente plaats innemen in je carrière, waar je op jouw beurt aan de slag gaat met het talent van (potentiële) medewerkers.

Bekijk de infographic

Een talent is een samenstelling van meerdere competenties die zich tegelijkertijd uiten. En dat maakt je als mens uniek en onderscheidend, dat is jouw unieke samenstelling ...
Marc Debisschop

Wanneer heb je les?

 • Donderdag 17 september verwachten we je op campus Pothoek voor je startdag.

 • De eerste lesweek start op 21 september 2020. Later inspringen kan tot februari.

 • Per week volg je gemiddeld 22 uur les.  Je bent aanwezig voor inspiring lectures,  persoonlijke coaching, peer coaching, team coaching, feedback …
 • Je hebt één tot anderhalve dag per week vrij. Je krijgt dus de tijd om je eigen projecten uit te werken.
 • Je hebt weinig springuren.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.

Een gezonde mix van theorie en praktijk

Expert worden? Dat doe je niet alleen door cursussen te studeren.  Daarom krijg je bij ons een gezonde mix van theorie en praktijk.

Je krijgt les van experts. In de lessen moet je niet alleen luisteren. Lessen zijn een wisselwerking: met je docenten en met je medestudenten. Je bouwt een goede relatie op met docenten en studiebegeleiders.

Maar we sturen je ook de praktijk in:

 • In het eerste jaar neem je deel aan workshops en bedrijfsbezoeken.
 • In het tweede jaar krijg je een echte HR-consultancy-opdracht.
 • In het derde een bedrijfsstage verspreid over verschillende weken.

Doorheen het traject ontmoet je dus professionals, van wie je veel van kan leren. Die ervaring is goud waard.

Je netwerkvaardigheden ontwikkelen, meer en meer ‘out of the box’ denken, berekende risico’s nemen, de volle verantwoordelijkheid dragen … Dankzij veel praktijk bereid je jezelf voor op de arbeidsmarkt.

Expert classes: kleur je eigen talentontwikkeling

Zelfontplooiing vinden wij essentieel in de opleiding Organisatie en Management, afstudeertraject HR for Business. Daarom geven we je heel wat vrijheid en verantwoordelijkheid.

Tijdens je opleiding kies je voor 15 studiepunten aan expert classes.

Deze innovatieve aanpak laat je toe om te ontdekken waar je goed in bent en om daarin uit te blinken. Zo neem je je talentontwikkeling in eigen handen.

Je kiest er 5 uit een lijst van meer dan 60 expert classes. Bijvoorbeeld:

 • Online recruitment
 • Werkbaar werk
 • Ondernemen
 • PR communicatie / online events
 • De psychologie achter gedrag

Benieuwd naar de andere expert classes?

Goed voor mens en milieu

 • Een nieuwe manier van business doen?
 • Betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving?
 • Duurzaam ondernemen en corporate social responsibility?

In de expert classes Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) vind je de balans tussen people, planet en profit. Je kan je uniek positioneren door een extra MVO-certificaat te behalen en zelfs een real-time bedrijfsscan uit te voeren.

Zin in ondernemen?

Een eigen zaak? Wij helpen je om al tijdens je opleiding te starten:

Periodesysteem: 1 academiejaar = 4 periodes

 • 1 periode is 6 weken les, 1 week examenvoorbereiding en 1 tot 3 weken examens.
 • Je krijgt regelmatig feedback over je resultaten, vorderingen en werkpunten.
 • Voordeel: je spreidt je studielast over een heel jaar en je leert plannen.

Bovendien kan je rekenen op heel wat coaching.

Projectweek ‘Career Kickstarter’

We dompelen je onder in de wereld waarin je na je afstuderen zal terecht komen. Een leerrijke week boordevol verrassingen, nieuwe ervaringen en tal van interessante ontmoetingen.

Normaal wordt dit georganiseerd in de eerste lesweek van het academiejaar maar door COVID19 verplaatsen we dit naar voorjaar 2021.

Je talenten, daar draait alles rond. Van bij de start trainen en coachen we je om die te ontdekken en optimaal te ontwikkelen.

Remote video URL

Go international!

Verruim je blik op de wereld! Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland.

 • Als laatstejaarsstudent volg je via Erasmus les aan een Europese hogeschool of universiteit: ga 3 maanden naar Madrid, Belfast, Örebro, Amsterdam …
 • Echt heel avontuurlijk aangelegd ? Kies dan voor een uitwisseling met één van onze niet-Europese partners en trek naar Canada, Chili, Taiwan …

"Een buitenlandse studie in Taiwan geeft je de kans om een stukje van die andere kant van de wereld te ontdekken."

"Een weekend is niet om uit te rusten, maar om de omgeving te ontdekken!"

"Je hebt vrienden over de hele wereld!"

Voorbeelden van cursussen, lessen, projecten ...

Voorbeeldcursussen

Voorbeeldlessen

Remote video URL

Expert Class 'Alternatief presenteren en visualiseren'

Studentenprojecten

Remote video URL

Wat is 'Agile'?

Remote video URL
Remote video URL

Wat heb je nodig?

Je hebt een recente laptop nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen ...

 • Wifi-specificaties: een toestel met 'A'-vermelding (bv. Wifi A, Wireless A, Wifi AC, Wireless AC)
 • Kan ik een Mac gebruiken? Je krijgt les in een Windows-omgeving. Heb je toch een Mac, dan kan je Windows installeren via Boot Camp. Hiervoor moet je Mac minstens voldoen aan deze specificaties: Intel iCore3 (liefst i5) / 8GB DDR RAM / 265GB SSD schijf.
  Let op! Heeft jouw Mac de nieuwe M1 chip? Dan kan je geen Windows installeren en je Mac niet gebruiken om les te volgen en examens af te leggen. 
  • Je kan dit controleren via het Apple logo –> Over deze Mac. 
  • Staat er Apple M1 vermeld bij Chip, dan is de installatie van Windows via Boot Camp niet mogelijk.
  • Staat er ‘Intel’ vermeld bij Processor, dan is de Windows installatie wel mogelijk via Boot Camp.
 • Gratis software? Als student van deze opleiding krijg je gratis Windows en Office 365.

Voor wie?

Je profiel

 • Je hebt mensenkennis
 • Je enthousiasmeert en inspireert
 • Je haalt voldoening uit anderen vooruithelpen
 • Je bent een geboren organisator
 • Je schudt aan de lopende band creatieve oplossingen uit je mouw

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)
Remote video URL
Infomoment op campus Groenplaats
Aula Campus Groenplaats - Karel de Grote Hogeschool

Waar heb je les?

 • Centrale ligging in hartje Antwerpen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
 • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
 • Studieruimte met zicht op de kathedraal

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

Campus Groenplaats

Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

 • Je kan aan de slag als HR manager, HR consulent, payroll consultant, account manager ...
 • Je klanten zijn bedrijven. Voor hen ga je op zoek naar de werknemers die echt bij hen passen.
 • Maar je bent ook een partner voor het personeel: je motiveert hen om het beste uit zichzelf te halen en staat hen bij met praktische oplossing voor hun vragen.
 • Met je expertise maak je het verschil. Je zoekt profielen die een bedrijf doen groeien, geeft strategisch en operationeel advies, beheert de payroll ...

Je vindt onze oud-studenten onder meer bij bedrijven als Diarough, Ritmo Interim, VF Europe, Total Raffinaderij Antwerpen, Esas ...

In het KdG Career Center bundelen KdG, HR Service Providers en (stage)bedrijven de krachten om jou als Young Professional te begeleiden bij je eerste werkervaringen.

Download en lees de alumni-krant

Verder studeren

 • Via een schakelprogramma kan je makkelijk doorstromen naar een master Organisatie en Management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen, Human Resources Management en Meertalige Professionele Communicatie. Je kunt tijdens je bachelor via expert classes al starten met de schakel.
 • Je kan binnen onze hogeschool ook voor een tweede professionele bachelor gaan. In 1,5 á 2 jaar behaal je een tweede diploma.

Meer weten?

Kom naar een infodag

 • Krijg een rondleiding op de campus
 • Ontdek de KdG-opleidingen
 • Spreek met studenten en docenten

 

Download of bestel een brochure

Dan kan je alle details nog eens rustig doornemen wanneer jij dat wil: download of bestel een brochure.

 

Chat met een student

Vraag je het liever aan een medestudent?
Chat met Fatima, studente HR for Business

 

Contacteer de opleiding

Vraag het aan opleidingshoofd Anne-Marie Van Oost via annemarie.vanoost@kdg.be of +32 3 613 16 66

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Meer redenen om voor KdG te kiezen

Kwaliteitsvol onderwijs

 • KdG streeft topkwaliteit na.
 • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en die samenleving vorm te geven en te dragen.
 • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

Lees meer over Kwaliteitsvol onderwijs op KdG
Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding

Voor bedrijven en organisaties

Op zoek naar een stagiair of een student die voor jou een consultancy opdracht kan uitvoeren? Neem een kijkje op het KdG Career Center.

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.

Een ander voorstel om samen te werken? Stuur een mailtje naar annemarie.vanoost@kdg.be.