Eerste jaar
Theorie: bouw kennis op via praktijkvoorbeelden
Sociaal Werk
(6 studiepunten)
Wat doet de sociaal werker, en waarom, en hoe? Welke soorten sociaal werk bestaan er? Je krijgt een inleiding in het begrippenkader van sociaal werk, leert de sociale kaart kennen, ontdekt wat het beroep inhoudt. Dit helpt je om tegen het tweede jaar een goede trajectkeuze te maken: Kunst- en Cultuurbemiddeling, Maatschappelijk Werk, Maatschappelijke Advisering (Sociaal-Juridische Dienstverlening), Personeelswerk of Sociaal-Cultureel Werk?
De samenleving
(6 studiepunten)
We vertrekken van de vaststelling dat er enige 'orde' in de samenleving is en dat heel wat dingen 'functioneren'. De verklaring ligt o.a. in het belang van cultuur en in het socialiseren. Een tweede vaststelling is dat er naast die orde ook heel wat 'wanorde' en maatschappelijke problemen bestaan. De aandacht gaat naar sociale ongelijkheid in diverse verschijningsvormen. We maken een uitgebreide en kritische analyse vanuit verschillende invalshoeken.
De mens
(6 studiepunten)
Hoe geven wij als mensen betekenis aan onze leefwereld? Na eerst stil te staan bij onze psychologische 'hardware' (bio- en neuropsychologie), gaan we vooral onze 'psychologische software' verkennen. Wij construeren immers zelf de concepten die we over onszelf en onze omgeving hebben. Deze basiskennis wordt uitgebreid met sociaal psychologische aspecten.
Grondrechten
(6 studiepunten)
In elke beroepscontext van de sociaal werker komen juridische aspecten voor. Om je daarop voor te bereiden focust deze inleiding recht op de noodzakelijke juridische kennis die je als sociaal werker nodig hebt om de juridische aspecten van een situatie te kunnen herkennen en daar mee aan de slag te gaan.
Welvaart, ongelijkheid en armoede
(6 studiepunten)
Er is in de wereld tijdens de laatste decennia heel wat welvaart gecreëerd. Wat zijn hier de achterliggende economische principes? Maar deze welvaart is zowel mondiaal als in onze eigen samenleving ongelijk verdeeld. Heel wat mensen (ook bij ons) leven nog in armoede en zijn maatschappelijk kwetsbaar. We gaan dieper in op deze uitsluitingsmechanismen en de beperkingen van de vrije markt.
Praktijk: leer en experimenteer
Sociaal Werk Lab
(15 + 15 studiepunten)
In de Labs Sociaal Werk (deel 1 & 2) leer je al doende, meestal in groepjes van 18 en begeleid door 2 vaste docent-coaches. Een intense samenwerking!
Je gaat op sociale verkenning en traint je sociale vaardigheden. Zo leer je je leergroep, opleiding en campus van binnenuit kennen, maak je verbinding met buurt, stad en werkveld, ontwikkel je een visie en krijg je vat op je beroepsrol. Je oefent in observeren & interpreteren, in actief luisteren, in feedback geven & ontvangen, in je mening geven, beargumenteren & bevragen.
Je smijt je ook in research-opdrachten, analyseert en bespreekt info over het werkveld. Je legt contacten met professionals en laat de ondernemer in jou naar boven komen. Zo ben je extra voorbereid op de échte werkervaring.
Wat je leert in de praktijk, wordt gekoppeld aan de theorie.
Op het einde van het eerste jaar toon je met een portfolio aan dat je op weg bent om een professionele sociaal werker te worden. In dat portfolio stel je jezelf voor, deel je je ervaringen en leerroute en kan je de trajectkeuze voor het tweede jaar motiveren
Tweede jaar
Sociaal Werk
Sterk Sociaal Werk
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Werken aan verandering
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Rechten realiseren
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Traject Kunst- en Cultuurbemiddeling
Werkveld en beleid
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Werken met publieken
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Kunstperspectieven
(5 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Lab Kunst- en Cultuurbemiddeling
Kritisch en ethisch werken
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Divers sensitieve vaardigheden
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Communicatie
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Analyseren en onderzoeken
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Lab integratie
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Professionele identiteiten
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Praktijk
(12 studiepunten)
Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.
Derde jaar
Praktijk - loopbaan
Stage en bachelorproef
(30 studiepunten)
Doorheen de beroepspraktijk en persoonlijke studie verwerf je de noodzakelijke competenties voor het uitoefenen van de functie ‘sociaal werker’:
- Grondige kennismaking met het werkveld en situering van de stageplaats
- Verdieping in de organisatiestructuur, doelstellingen, doelgroepen en samenwerkingsverbanden
- Verdieping in het profiel van de professionele werker
- Zelfstandig uitvoeren van het volledige takenpakket van een professionele sociaal werker
Je behandelt in je bachelorproef een onderwerp uit het werkterrein van de kunst- en cultuurbemiddeling. Je integreert opgedane praktijkervaring en theoretisch verworven inzichten.
Kennis verdiepen
Cultuursociologie
(3 studiepunten)
Je verwerft theoretische bagage die je kan inzetten bij het kritisch ontwikkelen van professionele activiteiten als kunst- en cultuurbemiddelaar. Je maakt kennis met het gedachtegoed van een aantal cultuursociologen (Vanderstichele, Laermans, Peterson, Janssen, Pauwels, Berghman, Elchardus …). Aan de hand van concrete voorbeelden uit de actuele beeldende kunst en podiumkunsten leer je een aantal cruciale begrippen uit de behandelde theorieën concreet toepassen.
Hedendaagse kunst
(3 studiepunten)
Je bouwt de nodige inhoudelijke kennis op over hedendaagse kunst en gebruikt deze kennis om programma's en projecten uit te bouwen. Een elementair artistiek referentiekader gelinkt aan relevante kunsthistorische feiten en periodes is dus belangrijk. Hierbij leggen we bij Hedendaagse Kunst het accent op de laatste 80 jaar - van 1930 tot 2011, met een sterke focus op Vlaanderen en Nederland.
Beleidskaders voor sociaal werk
(3 studiepunten)
Vanuit de internationale definitie van sociaal werk schetsen we het belang van signalering, onderzoeken we het belang van de actuele beleidskaders en van politiserend werken vanuit een structureel perspectief. Inzicht in de werking van beleidscycli is cruciaal om vanuit agogisch perspectief hierop te kunnen inspelen.
In een tweede deel analyseren we het politieke veld, met aandacht voor de ideologische keuzes achter de beleidskaders. We bestuderen de belangrijkste hedendaagse ideologieën en hun impact op de beleidskaders voor sociaal werk. Standpunten in actuele sociale beleidsdebatten worden gekaderd in onderliggende ideologieën. In het derde deel zetten we de stap naar beleidsvoorbereidend, beleidsondersteunend en/of beleidsbeïnvloedend werken, aan de hand van actuele thema's in het sociaal en welzijnsbeleid.
Wereldbrede uitdagingen
(3 studiepunten)
Mondiale uitdagingen:
- Kennis en technologie: grenzen aan kennis, technologie en wetenschap
- Economische crisis: werkloosheid, private schuld, overheidsschuld en ecologische schade
- Grondstoffencrisis: energie en piekolie, metalen, mineralen en voedsel
- Ecologische crisis: klimaatsverandering, biodiversiteitsverlies, verzuring van oceanen
- Demografische crisis: overbevolking, vergrijzing en verstedelijking in de wereld
- Socio-economische crisis: ongelijkheid binnen samenlevingen en tussen samenleving
En de antwoorden:
- Lokaal innoveren en internationaal samenwerken: peer-to-peer netwerken en Noord-Zuid
- Globalisering, neoliberalisme en anders globaliseren (o.a. Buen Vivir)
- Transitie: energie-transitie, alternatieven voor materialen en sociale verandering
- Duurzame ontwikkeling: antwoorden op onrechtvaardigheid, divergentie, convergentie en ontgroeien
- Synthese en samenhang tussen mondiale uitdagingen en antwoorden: systeemdenken en veerkracht
Psychische stoornissen
(3 studiepunten)
Kernthema’s:
- Wat is ‘normaal’ gedrag' en wanneer evolueren psychische moeilijkheden naar een 'psychische stoornis'? Wat is 'normaal' psychisch functioneren en wat kunnen we verstaan onder 'het psychisch lijden' van cliënten?
- De focus ligt op op 'psychiatrische ziektebeelden'. Wat wordt juist verstaan onder een 'psychische stoornis'? Welke criteria worden hierbij gehanteerd en hoe worden deze 'stoornissen' geordend in een breder referentiekader? Welke plaats hebben diagnoses in onze huidige maatschappij en wat is de invloed hiervan op de individuele cliënt?
- Overlopen van de belangrijkste, meest voorkomende syndromen (stemmingsstoornissen, angststoornissen, psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen en stoornissen bij kinderen, verslaving, dissociatieve stoornissen en somatoforme stoornissen)
- Bespreken van de mogelijke behandelingen en psychotherapie
Trainen en toepassen
Project en internationalisering
(9 studiepunten)
Hoe ziet het werkveld er uit in het buitenland? Welke gelijkenissen en verschillen zijn er? En hoe organiseert men dit? Je neemt je eigen leerproces in handen. In kleine groepjes teken je een internationale studiereis uit op maat van je leerbehoeften en gekoppeld aan het thema van het project van jouw groep in het opleidingsonderdeel Project. Je ontwikkelt een programma voor jezelf en jouw groep in een internationale setting. Het bezoeken en bevragen van de geplande organisaties in binnen- en buitenland draagt bij tot een beter beeld van het concrete werkveld. Je wordt tijdens deze bezoeken geconfronteerd met andere basisopstellingen van sociale werkers. Dit zorgt voor reflectie op de eigen opstelling als sociaal werker en meer in het algemeen voor reflectie op de basishouding, beroepshouding van een ideaal typische sociaal werker.
Conflicthantering
(3 studiepunten)
In deze training verdiep je je sociale vaardigheden door actief te oefenen. Je leert krachtig maar rustig communiceren en op een creatieve en authentieke manier omgaan met conflicten in de professionele context.
Via casussen uit het cultureel werkveld, theatrale werkvormen, bespreking en reflectie word je je bewust van je eigen interactiepatronen en verruim je je palet aan handelingsmogelijkheden.
Verder oefen je binnen en buiten de trainingsuren de nodige mondelinge competenties door het maken van een presentatie.
Divers-sensitieve vaardigheden
(3 studiepunten)
Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.