Inhoud en studiepunten van Sociaal-Cultureel Werk

Eerste jaar

Kennis en achtergrond
30 studiepunten
Sociaal werk
(
6 studiepunten
)

Wat is (de geschiedenis van) sociaal werk? Welke jobs kan je als sociaal werker allemaal doen en wat is de link met onze afstudeerrichtingen? Je leert het werkveld kennen en ontdekt de waarde van empowerment: mensen sterker en zelfredzaam maken wordt jouw troef.

De samenleving: sociologie
(
6 studiepunten
)

Je bestudeert de samenleving: hoe gedragen mensen zich en waarom heeft de ene groep het moeilijker dan de andere? Welke dynamieken spelen er? Je bouwt theoretische kennis op en kijkt kritisch naar maatschappelijke thema’s zoals gender, discriminatie, macht en verstedelijking.

De mens: psychologie
(
6 studiepunten
)

Wat is (de geschiedenis van) psychologie? Wat zijn de belangrijkste stromingen en onderzoeksmethodieken? En wat is het verband met sociaal werk? We zoomen in op informatieverwerking, leerprocessen, behoeften en emoties, persoonlijkheid en gedrag, ontwikkelingsfases, psychische aandoeningen en behandelingen.

Grondrechten
(
6 studiepunten
)

Als sociaal werker kom je vaak in aanraking met juridische thema’s.

Wat je hier leert, heb je nodig in je job:

  • grond- en mensenrechten
  • instellingen en bevoegdheden
  • personen- en familierecht (naam, geslacht, nationaliteit, verblijf)
  • intermenselijke relaties (huwelijk, samenwonen)
  • huurrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht
  • identiteit & ethisch-juridische thema’s (euthanasie, abortus, gender)
Welvaart, ongelijkheid en armoede
(
6 studiepunten
)

Van economische groei en welvaart over ongelijke verdeling en armoede tot maatschappelijke kwetsbaarheid en uitsluiting: je leert hoe economie en sociologie met elkaar verbonden zijn, en wat dat concreet betekent binnen sociaal werk.

Leer en experimenteer
30 studiepunten
Sociaal Werk Lab
(
12 + 18 studiepunten
)

Je leert al doende, meestal in groepjes van 18 en begeleid door 2 vaste docent-coaches. 

Je gaat op verkenning en traint je sociale vaardigheden. Zo leer je je leergroep, opleiding en campus goed kennen, maak je verbinding met buurt, stad en werkveld, ontwikkel je een visie en krijg je vat op je beroepsrol. Je oefent in observeren & interpreteren, in actief luisteren, in feedback geven & ontvangen, in je mening geven, beargumenteren & bevragen. Je smijt je ook in research-opdrachten, analyseert en bespreekt info over het werkveld. Je legt contacten met professionals en laat de ondernemer in jou naar boven komen. Zo ben je extra voorbereid op de échte werkervaring. Wat je leert in de praktijk, wordt gekoppeld aan de theorie. 

Op het einde van het eerste jaar toon je met een portfolio aan dat je op weg bent om een professionele sociaal werker te worden: je stelt jezelf voor, deelt je ervaringen en leerroute en motiveert je trajectkeuze voor het tweede jaar. 

Tweede jaar

Kennis en achtergrond
15 studiepunten
Sterk sociaal werk
(
5 studiepunten
)

Je werkt met theoretische modellen zoals Krachtgericht sociaal werk en Kritisch sociaal werk. Tegelijk blijf je zoeken naar nieuwe inzichten en praktische oplossingen bij concrete problemen. De focus ligt op actuele thema’s zoals diversiteit en duurzame rechtvaardigheid. Je steekt ook veel op van het KdG-onderzoekscentrum Sociale Inclusie en (internationale) gastsprekers.

Werken aan verandering
(
5 studiepunten
)

Schrik voor verandering? Integendeel! Als sociaal werker help je anderen om stappen vooruit te zetten: individuen (microniveau), groepen en organisaties (mesoniveau), de samenleving (macroniveau).

Rechten realiseren
(
5 studiepunten
)

Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Maar wat betekent dat concreet? Hoe help je burgers aan de sociale rechten waar ze recht op hebben? Wat is jouw rol is en met welke organisaties kan je samenwerken?

Kennis verbreden
15 studiepunten
Inleiding Sociaal-Cultureel Werk
(
5 studiepunten
)

Welke sociaal-culturele organisaties zijn er? Hoe werken ze, welke job zou jij er kunnen doen en wat is de visie van KdG op sociaal-cultureel werk? Je krijgt een breed beeld van de sector. Ook een introductie op projectwerk staat op het programma.

Vormingswerk en gemeenschapsvorming
(
5 studiepunten
)

Hoe begeleid je educatieve workshops en hoe maak je ze? Wat moet je doen om een gemeenschap te verbinden en relaties te versterken? Je raakt vertrouwd met de kern van zowel vormingswerk (educatief werk) als gemeenschapsvorming (verbindend werk).

Burgerschap en cultureel werk
(
5 studiepunten
)

Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich deel voelt van de samenleving? Hoe realiseer je het recht op cultuur en vrije tijd? We definiëren deze begrippen vanuit de sociologie en onderzoeken participatiestrategieën en -drempels.   

Van daaruit focussen we op:

  • Cultureel werk: cultureel kapitaal en de realisatie van recht op cultuur.
  • Burgerschap: democratieën, burgers betrekken bij het beleid, impact hebben op de politieke en publieke agenda.

We sluiten af met een kritische reflectie op de actualiteit van cultureel werk en burgerschap.

Leer en experimenteer
30 studiepunten
Sociaal-Cultureel Werk Lab
(
20 studiepunten
)

We zoomen in op de vele facetten van je toekomstige job:

  • positieve houding
  • theoretische achtergronden bij (één-op-één) gespreksvoering
  • omgaan met intense emoties, grensoverschrijdend gedrag en agressie
  • moeilijke gesprekken voeren
  • methodieken diversiteit en inclusie op individueel en organisatieniveau
  • communicatie met anderstaligen
  • begrip van discriminatoire uitspraken en passende reacties
  • bezoek aan het Red Star Line Museum (jouw kijk op culturen, de invloed van jouw identiteit op jouw blik, openstaan voor verschillende perspectieven)
Projectmatig werken
(
7 studiepunten
)

Je werkt in groep aan een concrete vraag uit de sector. De focus ligt op systematisch werken: van analyse over onderzoek tot aanbeveling.

Beroepsethiek
(
3 studiepunten
)

Op basis van praktijkvoorbeelden leer je doordachte beslissingen nemen bij ethische dilemma’s.

Derde jaar

Praktijk - loopbaan
30 studiepunten
Expert Lab
(
30 studiepunten
)

In het Expert Lab word je een echte sociaal werker:  

  • Je loopt stage. 
  • Je maakt een bachelorproef. 

Alles wat je leerde, komt hier samen: theorie, praktijk en je eigen stijl. 

Jij bent aan zet, je docenten begeleiden je. 

Kennis verdiepen
24 studiepunten
Maatschappelijke innovatie
(
6 studiepunten
)

Wat betekent maatschappelijke innovatie voor sociaal-cultureel werk? En wat zou het kunnen betekenen voor jouw toekomstige stageplaats? We reiken theoretische kennis aan, nodigen praktijkwerkers uit en organiseren een studiereis met focus op experiment en vernieuwing in de sector.

Communiceren in sociaal-cultureel werk
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Zingeving en veerkracht
(
5 studiepunten
)

Wat maakt het leven zinvol, wanneer voel je onmacht en hoe maak je individuen en groepen veerkrachtig? Je toetst de theorie aan persoonlijke ervaringen en aan praktijkvoorbeelden uit het sociaal werk.

Duurzame rechtvaardigheid
(
4 studiepunten
)

Je gaat aan de slag met tools om lokale en globale uitdagingen aan te pakken: vergrijzing, verstedelijking, migratie, polarisatie, klimaat, fake news …

Politiserend sociaal werk
(
3 studiepunten
)

Je leert hoe onze samenleving beleidsmatig in elkaar zit, en welke impact jij als sociaal werker op het beleid kan hebben. De focus ligt op kwetsbare doelgroepen.

Keuzevak
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Trainen en toepassen
6 studiepunten
Werken met groepen
(
6 studiepunten
)

Je krijgt inzicht in groepsdynamica en leert methoden om als begeleider een groep te observeren en analyseren. Het doel is het faciliteren van een groepsproces naar een specifiek einddoel. In voorbereidende opdrachten komen een aantal theoretische concepten aan bod. Vervolgens ga je gedurende 5 opeenvolgende dagen op een ervaringsgerichte manier aan de slag in en met een groep. De focus ligt hierbij op het begeleiden van groepsprocessen. Na deze praktijkervaring begeleid je zelfstandig een educatieve sessie voor een onbekende groep.