Sociaal-Cultureel Werk

Afstudeerrichting van de professionele bachelor Sociaal Werk

  • Organisatietalent, teamspirit en enthousiasme? Dat zet je in voor anderen: het jeugdhuis, de plaatselijke milieugroep, vluchtelingen in je buurt …

  • Power! Je versterkt individuen, groepen en samenleving: je pleit voor grondrechten, laat mensen schitteren en verandert met hen een stukje wereld.

  • Small is beautiful: vaardigheden train je in kleine groepjes, je docenten zijn je coach.

  • Je werkt met mensen uit alle hoeken van de wereld, stippelt met enkele medestudenten een buitenlandse studiereis uit, loopt een internationale stage: nee, je laat je niet begrenzen.

  • Een bachelordiploma Sociaal Werk opent heel wat deuren, naar en ook buiten de sociaal-culturele sector. We zijn er gerust in: jij vindt je weg wel. Of je baant hem zelf.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Sociaal-Cultureel Werk is één van de vier richtingen waarin je als bachelor in het Sociaal Werk kan afstuderen. Je hoeft niet meteen te beslissen: je afstudeerrichting kies je pas na het eerste gemeenschappelijke jaar.

Eerste jaar

Dag één vliegen we er meteen in met een ontmoetingsdag. In kleine groepen leer je andere studenten kennen. En natuurlijk ook je docenten en je campus.

Sociaal Werk Lab: experimenteren en leren

  • Wat kan jij als sociaal werker betekenen? Hoe bereik je je doel? Hoe functioneer je in team? Hoe ga je om met emoties? Hoe voer je een professioneel verbindend gesprek? Je leert en experimenteert erop los. Twee halve dagen per week. In een groep van 18, begeleid door 1 vaste docent-coach. 
  • Vanaf oktober duik je een halve dag per week het werkveld in. Je luistert naar echte verhalen. En je vindt echte oplossingen voor echte noden.
  • Met aulavakken zoals 'De samenleving', 'De mens' en Grondrechten leg je de theoretische basis van Sociaal Werk. Die theorie wordt met veel voorbeelden aan de praktijk gekoppeld. Kennis pas je dus meteen toe.

Proefexamens en vakantiegarantie

In het eerste jaar leg je een aantal proefexamens theorie af.

  • Geslaagd? Punten tellen mee, vrijstelling voor dat stukje leerstof.
  • Niet geslaagd? Punten tellen niet mee. Tijd om bij te sturen en voluit voor je ‘echt’ examen te gaan.

De ‘echte’ examens leg je af in januari en maart.

  • Geslaagd? Geef je studie extra glans door een keuzeprogramma.
  • Niet geslaagd? Begeleiding op maat en tweede zit eind juni.

En dan? Vakantie!

  • Tijd voor passies en engagementen, vakantiejobs, reizen …
  • De wereld zien en veel leren buiten school. Belangrijk voor sociaal werkers, toch?

Tweede jaar 

  • Vanaf dit jaar ligt de nadruk op verandering begeleiden, teams coachen, activiteiten organiseren …
  • We geven je tips en tricks om het beste uit mensen te halen, acties te ondersteunen … Door je enthousiasme springen heel wat mensen op de kar.
  • Organiseren, plannen, vergaderen, projecten en cursussen opzetten, werken met groepen: het zijn allemaal vaardigheden die je uitgebreid traint. Je maakt een vormingscyclus en geeft zelf workshops aan je medestudenten. Ook bestaande vormingsinitiatieven voor volwassenen neem je onder de loep.

Derde jaar 

  • Het beroepsleven lonkt en dus schakelen we een versnelling hoger: theorievakken waar je straks wat aan hebt en vooral een heel uitgebreide stageperiode.
Remote video URL

Inhoud en studiepunten

Eerste jaar

Kennis en achtergrond
30 studiepunten
Sociaal Werk
(
6 studiepunten
)

Wat is sociaal werk? Hoe onderscheidt het zich van andere diciplines? In het vak ‘sociaal werk’ zoeken we daar een antwoord op. Van ethiek tot de geschiedenis van België, we bekijken kritisch wat de functie van een sociaal werker is in de maatschappij. We verkennen uitgebreid het werkveld en de verschillende afstudeerrichtingen. Ontdek hoe sociaal werkers hun kracht inzetten, geïnspireerd door het idee van empowerment. Leer hoe dit idee hun manier van kijken, hun houding en wat ze doen beïnvloedt.

De samenleving: sociologie
(
6 studiepunten
)

Dompel je onder in de wereld van maatschappij en diversiteit! We onderzoeken waarom bepaalde dynamieken in de samenleving ontstaan. Van hoe mensen zich gedragen tot waarom bepaalde groepen in de samenleving het soms moeilijker hebben. We checken ook sociologische thema’s en bekijken de echte wereld met een scherpe blik. We hebben het niet alleen over boekenwijsheid, maar we zoomen in op de real deal, zoals discriminatie, gender issues, macht, en de dynamiek van stadse levens.

De mens: psychologie
(
6 studiepunten
)

We duiken in het domein van de Psychologie. We ontdekken de geschiedenis, de verschillende stromingen en de belangrijkste onderzoeksmethoden.
Vervolgens behandelen we de belangrijkste aspecten van de psychologie waarmee je als sociaal werker te maken zal krijgen : Het verwerken van informatie, leerprocessen, behoeften en emoties, persoonlijkheid en gedrag. We maken een uitstap naar de belangrijkste ontwikkelingsfasen en vaak voorkomende psychische stoornissen en behandelingen

Grondrechten
(
6 studiepunten
)

Als toekomstig sociaal werker zal je vaak in aanraking komen met juridische aspecten. Om je daarop voor te bereiden starten we met het toelichten van de grondrechten en mensenrechten. Daarna gaan we dieper in op de bevoegdheden en instellingen. We leggen de focus op personen- en familierecht (naam, geslacht, nationaliteit, verblijf), intermenselijke relaties (huwelijk, samenwonen) en identiteit waarbij bepaalde ethisch geladen juridische thema’s zoals euthanasie, abortus en gender aan bod komen. Ook de huurrecht, arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht nemen we onder de loop.

Welvaart, ongelijkheid en armoede
(
6 studiepunten
)

We bestuderen de achterliggende economische principes van de groeiende welvaart afgelopen decennia in de wereld. En he het komt dat die welvaart niet gelijk is verdeeld. Veel mensen, ook in onze samenleving, hebben het nog steeds moeilijk en zijn maatschappelijk kwetsbaar. We onderzoeken hoe en waarom sommige mensen worden buitengesloten en bespreken waar de vrije markt zijn beperkingen heeft.

Leer en experimenteer
30 studiepunten
Sociaal Werk Lab 1
(
12 studiepunten
)

In het SW-lab leer je al doende, meestal in groepjes van 18 en begeleid door 2 vaste docent-coaches. Een intense samenwerking!

Je gaat op verkenning en traint je sociale vaardigheden. Zo leer je je leergroep, opleiding en campus van binnenuit kennen, maak je verbinding met buurt, stad en werkveld, ontwikkel je een visie en krijg je vat op je beroepsrol. Je oefent in observeren & interpreteren, in actief luisteren, in feedback geven & ontvangen, in je mening geven, beargumenteren & bevragen. Je smijt je ook in research-opdrachten, analyseert en bespreekt info over het werkveld. Je legt contacten met professionals en laat de ondernemer in jou naar boven komen. Zo ben je extra voorbereid op de échte werkervaring. Wat je leert in de praktijk, wordt gekoppeld aan de theorie.

Op het einde van het eerste jaar toon je met een portfolio aan dat je op weg bent om een professionele sociaal werker te worden. In dat portfolio stel je jezelf voor, deel je je ervaringen en leerroute en kan je de trajectkeuze voor het tweede jaar motiveren.

Sociaal Werk Lab 2
(
18 studiepunten
)
  • Jezelf ontwikkelen
  • Contact maken en professioneel nabij zijn
  • Kritisch en ethisch werken
  • Analyseren en onderzoeken
  • Praktijk

Tweede jaar

Kennis en achtergrond
15 studiepunten
Sterk Sociaal Werk
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Werken aan verandering
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Rechten realiseren
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Kennis verbreden
15 studiepunten
Inleiding Sociaal-Cultureel Werk
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Vormingswerk en gemeenschapsvorming
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Burgerschap en cultureel werk
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Leer en experimenteer
30 studiepunten
Lab Sociaal-Cultureel Werk
(
20 studiepunten
)
  • Praktijk
  • Professionele identiteit
  • Divers-sensitief communiceren
Projectmatig werken
(
7 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Beroepsethiek
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving binnenkort beschikbaar.

Derde jaar

Praktijk - loopbaan
30 studiepunten
Stage en bachelortoets
(
30 studiepunten
)

Doorheen de beroepspraktijk en persoonlijke studie verwerf je de noodzakelijke competenties voor het uitoefenen van de functie ‘sociaal werker’:

  • Grondige kennismaking met het werkveld en situering van de stageplaats
  • Verdieping in de organisatiestructuur, doelstellingen, doelgroepen en samenwerkingsverbanden
  • Verdieping in het profiel van de professionele werker
  • Zelfstandig uitvoeren van het volledige takenpakket van een professionele sociaal werker

Je behandelt in je bachelorproef een onderwerp uit het werkterrein van het sociaal-cultureel werk. Je integreert opgedane praktijkervaring en theoretisch verworven inzichten.

Kennis verdiepen
24 studiepunten
Maatschappelijk innoveren-internationalisering
(
6 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Communiceren in sociaal-cultureel werk
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Zingeving en veerkracht
(
5 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Duurzame rechtvaardigheid
(
4 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Politiserend sociaal werk
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Keuzevak
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Trainen en toepassen
6 studiepunten
Werken met groepen
(
6 studiepunten
)

Je leert hoe een groep werkt, en hoe je deze als begeleider kan ‘lezen’, om dan een groepsproces te kunnen begeleiden naar een bepaald doel. Door eerst te ervaren, dan te reflecteren (a.d.h.v. je eigen proces én het proces van een 'externe' groep) en vervolgens te verdiepen (inoefenen), krijg je ‘goesting’ om groepen te begeleiden, en jezelf hier verder in te ontwikkelen.

Remote video URL

Wanneer heb je les?

  • Startdag op 12 september, start lessen vanaf 16 september.
  • Later inspringen kan. Tot februari.
  • Gemiddeld 26 uur les per week.
  • Vanaf oktober duik je een halve dag per week het werkveld in.
  • Vaak heb je één tot anderhalve dag per week vrij. Ideaal om projecten uit te werken.
  • Je hebt weinig springuren.

Jaarindeling

Periodesysteem: 1 academiejaar = 4 periodes 

  • De leerstof is duidelijk afgebakend.
  • Je krijgt regelmatig feedback.
  • Je leert plannen.

Bekijk de jaarindeling

Jij weet van aanpakken

Er is geen sociaal restaurant in je stad, maar de nood is groot? Dan start je tijdens je stage toch gewoon zelf een eigen volkskeuken op. En komt het jeugdhuis vrijwilligers te kort, dan onderzoek je meteen hoe je jongeren kan bereiken en welke taken ze willen opnemen. De originele wervingscampagne die je vervolgens opzet doet gegarandeerd wonderen.

Remote video URL

Claudia werkt bij Recht-Op vzw als jongerenbegeleider.

Remote video URL

Filmpje: Blerina studeert Sociaal Werk

Remote video URL

Stage in een vluchtelingenkamp in Palestina? Fedor deed het …

Projecten op maat

Je hoeft maar even rondom je te kijken en de projecten dienen zich aan, vaak zelfs meer dan je kan behappen.

Neem nu die bewonersgroep bij jou in de buurt, die graag meer groen in het straatbeeld wil. Je belegt een meeting, brengt mensen samen, schetst de problematiek, neemt contact op met overheidsdiensten en zet een actie op.

Steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Je lanceert Donderdag Veggiedag in scholen en je ondersteunt vrijwilligers bij de organisatie van veggie-kookworkshops.

Extra veel praktijk

Geen theorie zonder (een massa) praktijk. Vanaf dag één zelfs, niet alleen tijdens je twee intensieve stageperiodes.

Altijd leuk trouwens als je kunt werken op een concreet project en je gespreksvaardigheden kunt oefenen op ‘echte’ mensen met ‘echte’ problemen. Bij de Dienst Vreemdelingenzaken bijvoorbeeld, de Huurdersbond, een vakbond …

Remote video URL

Het leven zoals het écht is: les krijgen van ervaringsdeskundigen. 92 % van onze studenten vindt dit een meerwaarde.

Go international

Je blik op de wereld verruimen? Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland. Maak internationale vrienden, leer een nieuwe taal, werk aan een sterker cv, word zelfstandiger, maar beleef vooral de tijd van je leven!

  • Als laatstejaarsstudent kan je met Erasmus aan een Europese hogeschool of universiteit studeren: leef minstens 3 maanden in Denemarken, Tsjechië, Spanje, Finland …
  • Wil je stage lopen buiten de Europese grenzen? Laat het beste van jezelf zien in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië ...  We zorgen voor een goede voorbereiding met vakken zoals Interculturele competenties, Global challenges, Kosmoshock …
  • Zin om aan de slag te gaan in een project internationale samenwerking? Zet mee je schouders onder projecten in Colombia, Peru, Zuid-Afrika, Ghana, Tanzania, Indonesia, India …
  • Of doe je liever internationale ervaring op dichtbij huis? Volg dan tijdens je opleiding in Antwerpen samen met internationale studenten het Engelstalige programma Crossing Borders.

‘Luck is what happens when preparation meets opportunity’, Seneca.

Coaching

  • Elke student heeft een persoonlijke leertrajectbegeleider. Die volgt je resultaten op, geeft goede raad, biedt een luisterend oor en schudt je af en toe wakker.
  • Onze docenten staan dichtbij hun studenten. Ze coachen je door je studieparcours. En stap voor stap neem je zelf steeds meer verantwoordelijkheid op.
  • Als je stage loopt, kan je rekenen op 2 coaches: je stagebegeleider (KdG-docent) en je mentor (professional op je stageplek).
  • Moeilijkheden met taal? Onze taalcoach helpt je graag, in groep of individueel.
  • Bepaalde leerstof die je moeilijk onder de knie krijgt? Schrijf je in voor een extra werkcollege.
  • Voor sommige vakken zijn er proefexamens: je kan dan al eens testen of je de leerstof onder de knie hebt.
  • Schort er iets aan je studiemethode? In de sessies studiemethodebegeleiding geven we je tips & tricks.
Remote video URL

Wat heb je nodig?

Je hebt een recente laptop nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen ...

  • Wifi-specificaties: een toestel met 'A'-vermelding (bv. Wifi A, Wireless A, Wifi AC, Wireless AC).
  • Kan ik een Chromebook gebruiken?
    Nee, je hebt Office nodig voor opdrachten en examen. Dit wordt vanaf september 2021 niet meer ondersteund door Chromebooks.
  • Kan ik een Mac gebruiken? 

    Je krijgt les in een Windows-omgeving. Je Macbook zal werken maar soms ga je via de Citrix-omgeving een kleine omweg moeten nemen om hetzelfde resultaat te behalen als je medestudenten.

    Zorg daarnaast dat je Macbook minimaal MacOS 10.14 (Mojave) draait, en minimaal een intel i5/M1 chip en 256GB opslag heeft.

    Je kunt er voor kiezen om een MacBook te bestellen met korting via 4uCampus

  • Gratis software? Als student van deze opleiding krijg je gratis Windows en Office 365.

Voor wie?

Je profiel

  • Je bent een sociaal dier, iemand die mensen verbindt en kan samenbrengen.
  • Van sociaal onrecht ga je steigeren. Je grijpt elke kans aan om de wereld mooier te maken.
  • Je schopt jezelf een geweten, wakkert het kritische bewustzijn van je omgeving aan, zoekt samen met anderen naar mogelijkheden om het leven zo goed mogelijk vorm te geven.
  • Je bent enthousiast, inventief en sociaal bewogen.
  • Je legt makkelijk contact en je bent vlot in de omgang.

Voorwaarden

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)
Remote video URL

Campus Zuid

Brusselstraat 45
2018 ANTWERPEN

+32 3 613 13 13
info@kdg.be

Meer info

  • Nieuwe campus op 't Antwerpse Zuid
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
  • Overdekte fietsenstalling
  • Gezellige koffiebar
  • Studentenrestaurant in foodmarket style
  • Veel studieplekken
  • Vasco is de campushond van campus Zuid

Na je studie

Aan het werk

  • Een bachelordiploma Sociaal Werk is een breed inzetbaar diploma met veel toekomstmogelijkheden.
  • Je gaat voor een job die je nauw aan het hart ligt. Het is vaak keihard werken, maar je krijgt er veel voor in de plaats.
  • Je kan meteen aan de slag op de meest uiteenlopende plekken: bij jeugd- en buurthuizen, vormings- en ontmoetingscentra, volkshogescholen, culturele centra, steunpunten samenlevingsopbouw, milieu-educatieve diensten, asielcentra, straathoekwerk, bijzondere jeugdzorg ...
  • Je voorgangers zijn actief bij Service Punt Vrijwilligers Antwerpen, Integratie en Inburgering Antwerpen, beweging.net, het asielcentrum in Kapellen, de cultuurdienst van Grobbendonk, 11.11.11, Sensoa, De Kei, Samenlevingsopbouw Borgerhout …

Verder studeren

  • Een master behalen? Via een schakelprogramma stroom je vlot door naar o.a. de master Sociaal Werk.
  • Extra bachelor? De opleidingen Orthopedagogie, Lerarenopleiding, Verpleegkunde, Pedagogie van het Jonge Kind, Bedrijfsmanagement (met o.a. Marketing en Rechtspraktijk) en Office Management (met o.a. HR & Sales) sluiten mooi aan bij je opleiding. Vaak heb je heel wat vrijstellingen en kan je inschrijven voor een verkort programma.
  • Ook tal van postgraduaten zijn een optie.
Ruben

Ruben Grietens, sportcoördinator op KdG Stuvo 
Afgestudeerd in Sociaal Werk, afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk

  • Spoort sport aan bij onze studenten. Een beetje de mannelijke sporty Spice van KdG, dus.

  • Gaat skiën, surfen, zeilen, bowlen, voetballen ... met studenten. Want hoe kan je beter vrienden maken dan door elkaar te ontmoeten, samen te sporten, of samen een overwinning te vieren.

  • Droomt van sportvelden rond elke campus, een klimmuur of een fitness.

  • Ziet de kansen van de diversiteit van Antwerpen in plaats van struikelblokken.
     

Flexibel studeren

Vrijstellingen

Heb je in een vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.

Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding

Verkort traject

Behaalde je al een diploma hoger onderwijs in een verwant studiegebied? Dan kan je de opleiding Sociaal Werk in een verkort traject volgen.

Welke vakken moet je nog volgen?
Download de programma's die al uitgewerkt zijn (in Google Drive).

  • Staat je behaald diploma er niet bij?
  • Wil je inschrijven?
  • Of heb je meer info nodig? 

Contacteer mieke.wouters@kdg.be of +32 3 613 18 29.

Meer gespreid studeren?

Dat kan, we werken namelijk met een systeem van 4 periodes.

  • Afgebakende leerstof en regelmatige feedback verhogen je slaagkans.
  • Per theoretisch vak heb je een proefexamen. Dit telt enkel mee als je geslaagd bent.
  • Op het einde van periode 3 (maart) leg je voor alle theoretische vakken examen af (30 studiepunten).
  • Moet een resultaat omhoog, dan helpen we je met remediëring in periode 4 en leg je je tweede zit af eind juni.

Vlaams opleidingsverlof (VOV)

Deze opleiding geeft recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV).

Meer weten?

Kom naar een infodag

  • Krijg een rondleiding op de campus
  • Ontdek de KdG-opleidingen
  • Spreek met studenten en docenten

 

Download of bestel een brochure

Dan kan je alle details nog eens rustig doornemen wanneer jij dat wil: download de brochure.

 

Chat met een student

Vraag je het liever aan een medestudent?
Chat met Lotte, studente Sociaal-Cultureel Werk

 

Contacteer de opleiding

Vraag het aan Mieke Wouters via stip.zuid@kdg.be of +32 3 613 13 03

Inschrijven

Wanneer wil je starten?

Ik start in september 2024

STAP 1: start je inschrijving

  • Duurt maar 1 minuutje en is nog volledig vrijblijvend.
  • Je ontvangt eind juni 2024 een uitnodiging om je inschrijving af te ronden.
  • Hou je brievenbus in de gaten voor een kleine verrassing.

Ja, ik start mijn inschrijving voor 2024-2025

STAP 2: rond je inschrijving af

Eind juni 2024 sturen we je een mail met de uitnodiging om je inschrijving af te ronden, online of op de campus:

  • Als je je online inschrijft, betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
  • Bij inschrijving op de campus betaal je meteen alle studiekosten, of je kiest voor gespreide betaling.

STAP 3: start met je opleiding

  • Startdagen mogelijk vanaf 9 september 2024.
  • Lessen beginnen vanaf 16 september 2024.
  • Meer info over de onthaaldag, startdagen, boekenverkoop ... krijg je als je ingeschreven bent.

Meer info

Ik start zo snel mogelijk

  • De meeste opleidingen starten in september, maar vaak kan je ook later in het academiejaar nog starten.
  • Afhankelijk van wanneer je start, kan je meer of minder vakken volgen.
  • Na inschrijving krijg je via mail de contactgegevens van een KdG-medewerker om je persoonlijk studieprogramma samen te stellen.

Nog inschrijven voor 2023-2024

Waarom KdG?

  • Coaching
    We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

  • Real life
    We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

  • Stevig diploma
    Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers.

  • Grensverleggende innovatie en experiment
    We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

  • Open huis
    Iedereen is welkom.

Meer redenen om voor KdG te kiezen

Kwaliteitsvol onderwijs

  • KdG streeft topkwaliteit na.
  • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en de samenleving vorm te geven en te dragen.
  • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

Lees meer over kwaliteitsvol onderwijs op KdG
Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding

Voor organisaties en bedrijven

Op zoek naar een stagiair? Stuur een mailtje naar elke.dewinter@kdg.be.

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

  • Een vorming op maat?
  • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.