KdG en LCL Data Centers slaan handen in elkaar voor Internet of Things

Onze opleiding Multimedia Technology en LCL (specialist in het beheer van datacenters) slaan de handen in elkaar voor het uitbouwen van ‘The Things Network’. Dat is een wereldwijde, open Internet of Things (IoT)-infrastructuur waarop iedereen zich gratis kan aansluiten.

Iedereen kan er ook aan bijdragen door een gateway te plaatsen. LCL plaatst zo’n IoT-antenne op haar datacenters in Antwerpen, Diegem en Aalst waardoor het bereik van het netwerk vergroot.

'The Things Network'

The Things Network is een wereldwijde community die het Internet of Things (IoT)-netwerk wilt uitbreiden om zo zoveel mogelijk connectiviteit te creëren.

De technologie die daarvoor gebruikt wordt heet LoRaWAN. Die technologie maakt verbinding met het internet zonder wifi, 3G of bluetooth. LoRaWAN is een open standaard, verbruikt weinig batterij, heeft een groot bereik en een lage bandbreedte. The Things Network brengt IoT netwerken samen via een gezamenlijke aanpak. Zo willen ze een robuuste en veilige infrastructuur opzetten die open staat voor iedereen.

Internet of Things verbindt slimme apparaten met het internet

Internet of Things verbindt slimme apparaten met het internet om gegevens uit te wisselen en wordt onder meer gebruikt voor zelfrijdende auto’s en slimme thermostaten, maar wordt ook meer en meer gebruikt in industriële en productieomgevingen om bedrijfskritische processen op te volgen.

KdG ondersteunt het netwerk

Onze opleiding Multimedia Technology installeert en onderhoudt de gateways op de 3 datacenters van LCL.

“LCL engageert zich om het netwerk te ondersteunen en ook anderen daar toe aan te zetten”, zegt Lorenz Adriaensen, onderzoeker en lector Multimedia Technology en oprichter van de Things Network community in Antwerpen. “We bekijken ook of er andere mogelijkheden zijn om samen te werken, bijvoorbeeld aan de hand van stageprojecten voor onze studenten bij LCL. Multimedia Technology is een brede opleiding die technisch onderbouwd is.”

Studenten kunnen experimenteren met de nieuwe technologie

Het doel van KdG is om zoveel mogelijk antennes te plaatsen om de IoT-community verder uit te bouwen, onderzoek te voeren en zo ook studenten te kunnen laten experimenteren met de nieuwe technologie. 

Het Internet of Things breidt steeds verder uit. “We evolueren naar een steeds meer geconnecteerde samenleving”, zegt Laurens van Reijen, managing director van LCL. “Internet of Things is, net zoals onze datacenters, een ecosysteem. Het is een interactief netwerk dat onderling een enorme hoeveelheid data uitwisselt. Die data moeten ook ergens worden opgeslagen. De connectiviteit moet voortdurend beschikbaar zijn, anders kunnen kritieke bedrijfsapplicaties het laten afweten en dat heeft verregaande gevolgen.”

KdG-medewerkers op de Internet of Things-convention in Antwerpen

KdG-medewerkers op de IoT-convention in Antwerpen