Provincie Antwerpen subsidieert 100 000 euro voor duurzame chemie

De provincie Antwerpen kent een subsidie toe van 100 000 euro aan het onderzoekscentrum Duurzame Industrie van de Karel de Grote Hogeschool). Met deze subsidie kan het expertisecentrum samen met KMO’s of grote bedrijven, bijvoorbeeld uit de Antwerpse haven, een aantal projecten rond duurzame chemie uitwerken.

“De chemische industrie is een belangrijke werkgever in de regio Antwerpen en veel bedrijven werken al rond duurzaamheid en circulaire economie”, vertelt Jeroen Geuens, hoofd van het onderzoekscentrum. “Toch ontbreken vaak tijd, kennis en apparatuur om processen of producten te ‘verduurzamen’. Daarom wil provincie Antwerpen met deze subsidie bedrijven een duwtje in de rug geven bij de vergroening.”
 
De projecten vertrekken vanuit een reële case of vraag van organisaties rond verduurzaming of vergroening. “We zijn dus volop op zoek naar bedrijven om mee samen te werken. Onze focus ligt op concrete toepassingen: we streven naar resultaten die ze meteen kunnen gebruiken om hun processen of producten duurzamer te maken”, aldus Jeroen Geuens.
 
De Karel de Grote Hogeschool financiert tot 50% van de projectkosten. Daarnaast dragen de bedrijven zelf ook financieel hun steentje bij. Bij afronding van de projecten volgt een voorstelling van de verschillende ‘good practices’, zodat ze kunnen dienen als inspiratiebron voor andere bedrijven. 

Meer weten, samenwerken of een persvraag?

Je kan bij ons onderzoekscentrum Duurzame Industrie onder meer terecht voor:

  • Het vergroenen van chemische processen en hergebruiken van afvalstromen.
  • In-house ontwikkelde AI-gebaseerde tools om processen en producten te optimaliseren.
  • Het ontwikkelen van alternatieve aandrijfsystemen, brandstofsystemen voor alternatieve brandstoffen en emissiemetingen op verbrandingsmotoren.
  • Analyses van voertuigdata door simulaties en reverse engineering op CAN-bussystemen.

Contacteer ons vrijblijvend