Skillslab Verpleegkunde en Vroedkunde

  • In ons hightech skillslab krijg je alle tijd en ruimte om je kennis en vaardigheden in te oefenen op simulatiepoppen en -patiënten.
  • Bloed afnemen, een maagsonde plaatsen, of de eerste zorgen bij een pasgeborene toedienen, de handelingen die je in het skillslab traint zijn quasi eindeloos. Naast alle medische vaardigheden oefenen we hier ook communicatie- en relationele skills.
  • Je komt terecht in een levensechte, maar veilige en toegankelijke leeromgeving. De perfecte stap tussen de theorie en je stages.
  • In het Skillslab op campus Zuid trainen alle studenten van de opleidingen Verpleeg- en Vroedkunde.

Wandel alvast rond in ons skillslab

Patiëntenzones: materniteit, consultatieruimte, thuissituatie, ...

Verpleeg- of vroedkundigen vind je niet enkel in een ziekenhuis. Veel van onze afgestudeerden gaan aan de slag in de thuiszorg, in huisartsenpraktijken, of in de meest uiteenlopende zorgorganisaties. In ons Skillslab train je daarom je verschillende vaardigheden zowel in ziekenhuisruimtes, als in een thuissituatie, de consultatieruimte van een huisarts, ...

Pediatrie in het Skillslab

Zorgen voor pasgeborenen in de pediatrie. 

Consultatie in het Skillslab

Voorlichting in de consultatieruimte.

Patiëntenruimtes in het skillslab

Wondzorg in één van onze patiëntenruimtes.

Simulatietrainingen

Sh*t just got real!

Onze simulatietrainingen zijn nét echt. De pop in dit ziekenhuisbed spreekt niet alleen tegen je … ze spreekt je ook tegen. In team probeer je samen een situatie op te lossen, terwijl je medestudenten via een livestream in een ander lokaal meekijken. Daarna analyseren jullie samen het scenario. Wat ging goed? Wat had je achteraf gezien beter anders aangepakt? In deze sessies leer je zoveel mogelijk van elkaar!

Remote video URL

In het Skillslab werk je met high fidelity mannequins. 

Scanner handhygiëne

Niets wat je in een ziekenhuis vaker zal doen dan je handen wassen. In het skillslab is een goede handhygiëne een prioriteit, daarom stuurt onze handscanner iedereen met vuil onder zijn nagels onverbiddelijk naar de dichtstbijzijnde bus handzeep.

Hightech handen wassen, het kan.

Enkele seconden je handen scannen.

Meteen resultaat van je prestatie.

VR

Met de VR-opstelling in ons Skillslab kan je een aantal verpleegkundige handelingen op een veilige manier oefenen. Zet een vr-bril op en je komt automatisch in een virtueel ziekenhuis terecht, waar je volgens vastgelegde procedures de juiste medicatie moeten toedienen aan de juiste patiënten. Na de oefening krijg je een rapport met een evaluatie. Welke procedures heb je goed gevolgd? Wat ben je nog vergeten?

Remote video URL

Arbeidskamer

Le moment suprême! En de vroedkundige is er om alles in goede banen te leiden. Om een moeder in spe tijdens de bevalling te kunnen bijstaan, trainen onze studenten Vroedkunde hier 3 jaar lang alle skills die ze nodig hebben om moeders in spé tijdens hun grote moment vakkundig bij te staan.

Arbeidskamer vroedkunde skillslab

Simulatiebaby’s Charlie en Billie

Onze Simulatiebaby’s zijn net echt. Ze bewegen en wenen (best luid), ze hebben een hartslagje en ademen. Tijdens simulatietrainingen met Charlie en Billie oefen je levensechte situaties die je docenten via een iPad aansturen.

Charlie is een gezonde baby van 3.2 kg, terwijl Billie een prematuur van net 25 weken oud is. Beiden hebben specifieke zorgen nodig, maar maak je niet ongerust, je kan echt niets fout doen! Dat is het mooie aan trainen met simulatiepoppen.

Remote video URL
Remote video URL

Relationeel skillslab

Een patiënt met de juiste woorden een hart onder de riem steken, is een echte vaardigheid. Dat leer je alleen door veel te oefenen. In het Relationeel skillslab trainen we daarom je communicatievaardigheden. Van een eerste ‘Hallo, ik ben Sarah en ik kom je vandaag helpen met wassen.’  tot  ‘Ik hoorde dat je een moeilijk gesprek had met de dokter over je behandelmogelijkheden en merk je tranen op, mag ik er even bij komen zitten?’

Oefenen doe je met simulatiepatiënten! Acteurs eigenlijk, die in het ziekenhuisbed van ons skillslab een levensechte situatie spelen. Zo kan jij in een veilige omgeving je communicatie met patiënten op punt stellen.

We zijn altijd op zoek naar simulanten voor het skillslab: échte mensen die echte situaties naspelen. Leg je moeder, vader, oom of beste vriendin eens in ons bed!

Ook simulatiepatiënt worden?

Relationeel skillslab

Verplaatsingsvaardigheden

Verpleegkunde is een teamsport: je draagt zorg voor je eigen lichaam en dat van je collega’s en verplaatst zware lasten niet alleen. Dat leer je in het skillslab tijdens de sessies Verplaatsingsvaardigheden.

We vertrekken vanuit juist bewegen (en juist je rug gebruiken). Pas daarna verplaatsen we dingen. Daarvoor heb je lenigheid, coördinatie, kracht en uithouding nodig.

Remote video URL

In het Skillab trainen alle studenten van de opleiding Verpleegkunde en Vroedkunde.