Deeltijds studeren

Een opleiding is opgebouwd uit opleidingsonderdelen. De omvang van een opleidingsonderdeel drukken we uit in studiepunten. Die studiepunten zijn gerelateerd aan de studiebelasting van dat opleidingsonderdeel.

Een bacheloropleiding omvat 180 studiepunten die je moet verwerven om te slagen, een masteropleiding 240.

Wij stellen voor elke opleiding een traject voor, waarbij de studiepunten gelijk verdeeld zijn over 3 (voor bachelor) of 4 (voor master) academiejaren : elk jaar omvat dan 60 studiepunten. Dat noemen wij een modeltraject. Maar van dat modeltraject kan je afwijken.

Jouw tempo?

Je wil wat langzamer studeren of maar een paar opleidingsonderdelen volgen? Dat kan! Je verlaat dan het modeltraject (van 60 studiepunten) en kiest voor deeltijds studeren via een:

  • diplomacontract. Je schrijft je in voor minder studiepunten (bv. 30). Je kan op een rustiger tempo je diploma halen door je studieduur te spreiden. (Opgelet! 27 studiepunten is de grens voor de kinderbijslag).
  • creditcontract. Je volgt die opleidingsonderdelen waarin je geïnteresseerd bent. De opleidingsonderdelen waarvoor je slaagt, leveren je een creditbewijs op dat 5 jaar geldig blijft.
  • examencontract. Je neemt enkel deel aan de examens. Je volgt geen lessen en wij voorzien geen begeleiding. Hiermee kan je zowel creditbewijzen als een diploma behalen.

Interesse? Neem contact op met de studieloopbaancoördinator van je studiegebied.