Onderzoeker/Lector
Bio
Miet Neyens is Master in de Sociale Agogiek (Ugent). Haar grootste drijfveer is aan de slag gaan voor en met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie. Gestart op de werkvloer van een toenmalig dagcentrum bijzondere jeugdzorg, maakte ze al snel de stap naar ondersteunende en beleidsgerichte jobinvulling. Bij Steunpunt Jeugd en later De Ambrassade stonden armoede, welzijn en diversiteit in het jeugdwerk centraal. Bij Cachet en bij SOM lag haar focus op het inspireren van kwalitatieve jeugdhulppraktijken en het wegen op het jeugdhulpbeleid, met aandacht voor zowel het belang van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid als het mee zoeken naar structurele oplossingen en politisering. Sinds 2022 werkt ze bij SAM steunpunt Mens en Samenleving, waar ze voornamelijk de beweging rond Sterk Sociaal Werk ondersteunt.
Sinds 2021 werkt Miet 20% voor het Onderzoekscentrum Sociale Inclusie, waar ze meewerkte aan onderzoeken rond discriminatie, jeugdhulp en inburgeringstrajecten voor jonge nieuwkomers.
Onderzoeksaffiliaties
Thema’s onderzoek
- Armoede – sociale uitsluiting – inclusie
- Kinderen en jongeren - Jeugdhulp
- Kwalitatief onderzoek
- Participatieve onderzoeksmethoden
Enkele referenties
- Marana, A., Neyens, M., Van den Cruyce, N., Melis, B., Hermans, K., Van Robaeys, B. (2024) “Zonder één gezin één plan zat ik nog altijd in de problemen”. In: Sociaal.net.
- Marana, A., Neyens, M., Van den Cruyce, N., Melis, B., Hermans, K., Van Robaeys, B. (2023). Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie van 1G1P in Groot Antwerpen. Onderzoeksjaar 2: focus op de inhoudelijk-methodische invulling van 1G1P Groot-Antwerpen.
- Neyens, M., Van den Cruyce, N., Melis, B., Hermans, K., Driessens, K. (2022). Praktijk- en actiegericht onderzoek naar de implementatie van 1G1P in Groot Antwerpen. Tussentijds rapport Onderzoeksjaar 1.
- Neyens, M., Driessens, K. & El Massaoudi, S. (2022). Sociaal werk als schakel in de strijd tegen discriminatie? Lessen uit een verkennend praktijkonderzoek naar laagdrempelige onthaalpunten brede discriminatie in de stad Antwerpen. In Coene, J., Ghys, T., Hubeau, B., Marchal, S., Raeymaeckers, Remmen, R., Vandenhole, W., Van Hecken, G. & Van Praag, L., Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting. Acco: Leuven, 2022, p. 345-365. Isbn 978-94-6379-924-9.
- Neyens, M. (2017). Gezinnen in armoede. Jeugdwerk strijdt voor maatschappelijke verandering. IN: Sociaal.net.
- De Visscher, K. & M. Neyens (2016). Visienota Diversiteit in/en het jeugdwerk. De Ambrassade/ Demos.