Voertuigtechnieken

Graduaat (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Overheid) - startdatum: september 2020

 • Elektrische auto’s, geconnecteerde auto’s, zelfrijdende auto’s …: nieuwe technologieën veranderen de autowereld razendsnel. Jij maakt die revolutie mee vanop de eerste rij. Je zit mee aan het stuur.
 • Je sleutelt mee aan de auto’s van de toekomst en je helpt chauffeurs om ook in hoogtechnologische tijden te begrijpen hoe hun auto werkt.
 • Het is een korte opleiding van twee jaar, dus we gaan geen tijd verliezen. Vanaf dag 1 switch je tussen de campus en de werkvloer.
 • Minstens één derde van je tijd gaat naar werkplekleren, tussen de auto’s. Where the magic happens.
 • Je krijgt les van echte experts, van ervaren en gepassioneerde autofreaks. We werken nauw samen met de automerken.
 • Je breekt uit je hokje. Waarom geen stage als telemarketeer of verkoper om je klantvriendelijkheid aan te zwengelen?
 • Na twee jaar studeer je af in een sector die smeekt om gemotiveerde en gepassioneerde werkkrachten met de juiste technische en sociale skills. En met een certificaat dat de experts uit het werkveld zélf uitreiken. Geloof ons: je zal niet lang naar werk moeten zoeken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Voertuigtechnieken is één van onze twee gloednieuwe graduaten. Het is een opleiding van twee jaar. We dompelen je helemaal onder in de autowereld. We stomen je klaar voor een job in een sector die volop in verandering is.

Binnen het graduaat Voertuigtechnieken kan je twee richtingen uit:

 • Diagnosetechnieker
  Je sleutelt zelf aan de auto’s van de toekomst. Je vindt blindelings je weg onder de motorkap. Je analyseert wat er mis is met een auto, je stelt een diagnose en je start de behandeling. Je lost niet alleen dat ene probleem op waarvoor de klant kwam aankloppen, je houdt ook al rekening met mogelijke problemen die in de toekomst kunnen opduiken. Je denkt telkens een paar stappen vooruit.
 • Service advisor
  Je bent de brug tussen de klant en de mecanicien. Tussen de voorkant en de ‘achterkant’ van de garage. Tussen oude en nieuwe technologie. Nu auto’s steeds technischer en complexer worden, is de nood aan goeie service advisors steeds groter. Je vertaalt de klachten van klanten naar de mecaniciens, zodat ze onmiddellijk aan de slag kunnen. Je legt de klant nadien in mensentaal uit waar het probleem zat, hoe je het opgelost hebt én hoe je andere problemen hebt vermeden nog voor ze zich stelden. Als je niet alleen de remmen laat repareren, maar ook proactief een versleten band opmerkt, moet de klant niet binnen een maand terugkomen. Zo zorg je voor tevreden klanten.

Het eerste jaar proef je van beide richtingen. Diagnosetechniekers moeten ook in het hoofd van de klant kunnen kruipen, service advisors moeten ook weten hoe moderne auto’s in elkaar zitten. Na het eerste jaar maak je een keuze tussen de twee beroepsprofielen.

Natuurlijk zijn je technische skills belangrijk (je laat zelf ook geen hobbyknutselaar aan je auto sleutelen). Maar in een wereld die razendsnel verandert, heb je voortdurend nieuwe en andere skills nodig. Daarom besteden we ook veel aandacht aan vaardigheden als analytisch denken, het verwerven en verwerken van informatie, samenwerken en planmatig werken, klantgerichtheid, zelfontwikkeling en levenslang leren. Vaardigheden die er net voor zorgen dat je snel de juiste skills oppikt.

De campus én de vloer, de boeken én de overall

De opleiding duurt maar twee jaar, dus we gaan geen tijd verliezen. Vanaf dag één leer en werk je tussen de auto’s. Je leert van de echte experts. Van ervaren rotten die de autowereld van binnen en van buiten kennen.

We geloven sterk in wat we ‘hybride leren’ noemen. Praktijklessen in het hightech atelier op onze campus, een online lessenpakket waar je zelf het tempo bepaalt, werkplekleren en stages,…: ze lopen allemaal door elkaar. De ene dag heb je een coaching gesprek met je medestudenten en je mentor, de volgende dag zit je met pikzwarte handen een motor uit elkaar te halen.

Minstens één derde werkplekleren

Eigen aan de nieuwe graduaten is dat je minstens één derde van je tijd aan werkplekleren doet. Geen betere manier om een vak te leren dan het gewoon te doén. Zeker in de autosector, waar je de motor echt moet horen ronken.

Je werkplek blijft twee jaar dezelfde. Zo krijg je, anders dan bij een klassieke stage, echt de kans om de bedrijfscultuur te leren kennen en om mee te groeien met de plek waar je werkt.

Je taken én je verantwoordelijkheden groeien samen met de kennis en de ervaring die je opdoet.

Over muren en hokjes kijken

Onze graduaten bouwen bruggen met andere sectoren en andere werelden.

De auto’s van vandaag en morgen gebruiken ook technologieën uit andere domeinen. Als diagnosetechnieker ben je maar beter thuis in verschillende disciplines.

Ook winkels of callcenters krijgen te maken met boze, ongeduldige en teleurgestelde klanten. Als service advisors kan je daar ook al trainen voor de klanten die je aan de telefoon of aan de balie zal ontmoeten.

We blijven niet in ons hokje zitten. We gaan naar elke mogelijke plek waar je nieuwe dingen kan leren. Ook naar onverwachte en verrassende plekken.

Feedback het hele jaar door

Ook in de manier waarop we studenten evalueren, zijn de nieuwe graduaatsopleidingen uniek. De evaluaties gebeuren het hele jaar door. We zien feedback als tweerichtingsverkeer. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar er is omgekeerd ook heel veel ruimte voor overleg en voor bijsturingen.

Graduaat Voertuigtechnieken

Voor wie?

Je profiel

 • Je bent gepassioneerd door automotive en je bent gefascineerd door technologie. Je kan niet wachten om als eerste in die zelfrijdende auto van de toekomst te springen.

 • Je wil weten wat er onder de motorkap zit, je wil doorgronden hoe dingen werken.

 • Technologie verandert razendsnel: wat je dit jaar leert, is misschien volgend jaar alweer achterhaald. Het schrikt je niet af om je hele loopbaan lang nieuwe dingen bij te leren.

 • Je neemt graag verantwoordelijkheid en je kan zelfstandig leren. Een coach? Graag! Een oppas of een waakhond? No, thanks.

Voorwaarden

Waar heb je les?

Je lessen vinden plaats op de campus Hoboken van de Karel de Grote Hogeschool. We beschikken over een state-of-the-art Autotechnologisch Centrum. Een technologische speeltuin waar je aan de slag kan met echte auto’s van verschillende types en merken.

Maar je zal ook heel veel tijd doorbrengen buiten de campus, op de werkvloer. Tussen de auto’s. Waar de echte actie plaatsvindt.

 • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
 • Veel parkeergelegenheid
 • Studentenrestaurant met warme maaltijden

Campus Hoboken
Salesianenlaan 90
2660 HOBOKEN

+32 3 613 17 00
info.iwt@kdg.be

Meer over campus Hoboken

Na je studie

 • Je zal niet lang naar werk moeten zoeken, De vraag naar gepassioneerde en gemotiveerde mensen is in de autosector al jaren groter dan het aanbod. Automerken smeken om een nieuwe generatie die de weg vindt in de nieuwe autotechnologie en die wendbaar genoeg is om snel bij te leren.
 • Werkplekleren krijgt heel veel aandacht. Op het einde van het synchroniseer je met de sector, waarna je moeiteloos schakelt van student naar werknemer.
 • Je kan twee richtingen uit: diagnosetechnieker of service advisor. De opleiding ondersteunt je in je zoektocht naar het juiste profiel. Je ontdekt zelf waar je passie ligt in de automobielsector.

Graag al eens proeven van de sfeer?

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Lees meer ...

Voor bedrijven en organisaties

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.