Internet of Things

Graduaat (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Overheid)

 • Alvast koffiezetten met je smartphone terwijl je de snooze-knop ’s ochtends nog 5 minuten induwt? Een alarm als je de hond of de baby in een warme auto vergeten bent? Een virtuele stamp onder je kont als je al te lang stilzit? Je maakt het allemaal mee mogelijk.
 • Het Internet of Things (IoT), dat mensen en toestellen met elkaar verbindt, gaat onze leefwereld helemaal veranderen. Je wordt een echte expert in dé technologie van de toekomst.
 • De nieuwe, korte opleiding duurt maar twee jaar, dus we gaan geen tijd verliezen. Vanaf dag 1 switch je tussen de campus en de werkvloer.
 • Minstens één derde van je tijd gaat naar werkplekleren. Tussen de service engineers, de developers en de IT’ers die de sensoren en apps plaatsen en onderhouden.
 • We werken samen met innovatieve technologische bedrijven. Je krijgt les van de knapste koppen.
 • Antwerpen zal dé city of things worden. Een razend slimme stad, waar dankzij moderne technologie alles en iedereen met elkaar verbonden is.
 • Na twee jaar studeer je af in een wereld die zo nieuw is dat er nog massa’s ruimte is voor gemotiveerde en gepassioneerde werkkrachten. Geloof ons: je zal niet lang naar werk moeten zoeken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Internet of Things is één van onze twee gloednieuwe graduaten. Het is een opleiding van twee jaar. We dompelen je helemaal onder in de geconnecteerde wereld van de toekomst, waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. We stomen je klaar voor een job in de wereld van morgen.

Aan de ene kant van het Internet of Things staan sensoren die alles meten. Aan de andere kant staan onze smart devices, waar we meldingen en alarmen krijgen en die we gebruiken om toestellen vanop afstand te bedienen. Tussen die twee gaapt er een gat. Jij duikt daarin.

Met het nieuwe graduaat Internet of Things bouwen we bruggen tussen de designers, developers en de engineers. Een totaal nieuw profiel dat vandaag nog niet bestaat, maar waar wel veel nood aan is. Je verzoent technologie en creativiteit. Je verbindt mensen en hun toestellen. Je bent de missing link die het Internet of Things op volle toeren doet draaien.

Natuurlijk zijn je technologische skills belangrijk. Geen Internet of Things zonder de juiste connectiviteit, duurzame verbindingen, waterdichte cybersecurity,… Maar in een wereld die razendsnel verandert, heb je voortdurend nieuwe en andere skills nodig. Daarom besteden we veel aandacht aan vaardigheden als probleemoplossend denken, het verwerven en verwerken van informatie, samenwerken en planmatig werken, klantgerichtheid, zelfontwikkeling en levenslang leren. Vaardigheden die er net voor zorgen dat je de juiste skills oppikt.

De campus én de werkvloer

Het graduaat IoT duurt maar twee jaar, dus we gaan geen tijd verliezen. Vanaf dag één dompelen we je helemaal onder in de nieuwe technologische wereld. We werken samen met de bedrijven die koplopers zijn in het Internet of Things. Je leert van de allerbeste experts.

We geloven sterk in wat we ‘hybride leren’ noemen. Praktijklessen in het hightech Fablab op onze campus, een online lessenpakket waar je zelf het tempo bepaalt, werkplekleren en stages,…: ze lopen allemaal door elkaar. De opleiding is erg afwisselend, geen twee dagen zien er hetzelfde uit. De ene dag heb je een coaching gesprek met je medestudenten en je coach, de volgende dag bouw je zelf een prototype.

Minstens één derde werkplekleren

Eigen aan de nieuwe graduaten is dat je minstens één derde van je tijd aan werkplekleren doet. Geen betere manier om een vak te leren dan het gewoon te doén.

Het Internet of Things is jong en het verandert nog de hele tijd. Werkplekleren zorgt ervoor dat je altijd met de nieuwste technologie kan werken. Met de nieuwste hardware, de nieuwste software, de nieuwste sensoren, de nieuwste apps,… Door de handen in elkaar te slaan met de meest innovatieve technologische bedrijven zijn we altijd mee.

Over muren en hokjes kijken

Onze graduaten connecteren met andere sectoren. We blijven niet in ons hokje zitten. We gaan naar elke mogelijke plek waar je nieuwe dingen kan leren. Ook naar onverwachte en verrassende plekken.

Het kan dat je ’s morgens in iemands keuken aan de slag bent en ’s middags in een hightech sensorenfabriek rondloopt. Het kan dat je deze maand in een innovatief tech bedrijf werkt en volgende maand in het stadhuis van een smart city. Alles kan.

Je bent geen developer, je bent geen designer, je bent geen IoT-adviseur. Je bent het allemaal. Je kan geen creatieve oplossing bedenken als je de technologie achter het Internet of Things niet begrijpt. Maar je kan de technologie ook niet verbinden als je niet in het hoofd van de gebruiker van je oplossing kan kruipen.

Nergens beter dan Antwerpen

Antwerpen is de perfecte thuishaven voor deze IoT-opleiding. Antwerpen zal dé city of things worden, een slimme stad waar alles en iedereen met elkaar verbonden is. De hele stad wordt één gigantisch Internet of Things.

Antwerpenaars denken graag dat Antwerpen het centrum van de wereld is. Als het over Internet of Things gaat, is dat in de toekomst ook écht zo. Mogelijkheden zat dus voor jou om mee te bouwen aan die slimme stad. De slimste brains en de nieuwste technologieën zullen eerst in Antwerpen opduiken. Je hebt dus ook nog eens een voorsprong op de rest van de wereld.

Feedback het hele jaar door

Ook in de manier waarop we studenten evalueren, zijn de nieuwe graduaatsopleidingen uniek. De evaluaties gebeuren het hele jaar door. We zien feedback als tweerichtingsverkeer. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar er is omgekeerd ook heel veel ruimte voor overleg en voor bijsturingen.

Graduaat Internet of Things KdG

Voor wie?

Je profiel

 • Of het nu nu om artificiële intelligentie en robotica, om zelfrijdende auto’s of om het Internet of Things gaat, je hebt een passie voor nieuwe technologie. Natuurlijk heb je die nog niet onder de knie. Wie wel? Je bent vooral razend nieuwsgierig naar hoe de wereld van de toekomst eruit zal zien.

 • Je experimenteert graag, je wil begrijpen hoe dingen werken.

 • Technologie verandert razendsnel: wat je dit jaar leert, is volgend jaar misschien alweer achterhaald. Het schrikt je niet af om je hele loopbaan lang nieuwe dingen te leren.

 • Je neemt graag verantwoordelijkheid en je kan zelfstandig leren. Een coach? Graag! Een oppas of een waakhond? No, thanks.

Voorwaarden

Heb je niet de juiste studiebewijzen en ben je 18 jaar? Dan kan je starten nadat je slaagt voor een toelatingsproef.

Waar heb je les?

Je lessen vinden plaats op de campus Hoboken van de Karel de Grote Hogeschool. We beschikken over een state-of-the art Fablab. Een technologische speeltuin waar je aan prototypes en proof of concepts kan werken.

Maar je zal ook heel veel tijd doorbrengen buiten de campus, op de werkvloer. Daar waar het Internet of Things volop aan het groeien is, en steeds meer mensen en toestellen met elkaar connecteert.

 • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
 • Veel parkeergelegenheid
 • Studentenrestaurant met warme maaltijden

Campus Hoboken
Salesianenlaan 90
2660 HOBOKEN

+32 3 613 17 00
info.iwt@kdg.be

Meer over campus Hoboken

Na je studie

 • Je zal niet lang naar werk moeten zoeken. Het Internet of Things is jong en vraagt om nieuwe skills. De mensen die er nu mee bezig zijn, komen uit verschillende richtingen. Jij zal een van de allereersten zijn met een echt IoT-diploma. Dat zal heel wat deuren voor je openen.
 • Werkplekleren krijgt heel veel aandacht. Op het einde van je graduaatsopleiding vloeien je stages moeiteloos over in een nieuwe job.
 • Omdat je het technologische- en het creatieve luik van het IoT samenbrengt in één profiel, kan je alle kanten uit. Je kan zelf ontdekken waar je passie precies ligt.

Graag al eens proeven van de sfeer?

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Lees meer ...

Voor bedrijven en organisaties

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.