Internet of Things

Graduaat (onder voorbehoud van goedkeuring)

 • Alvast koffiezetten met je smartphone terwijl je de snooze-knop ’s ochtends nog 5 minuten induwt? Je auto die weet waar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplek is? Je spiegel in de badkamer die je er aan herinnert een regenjas mee te nemen? Een virtuele stamp onder je kont als je al te lang stilzit? Je maakt het allemaal mee mogelijk.
 • Het Internet of Things (IoT), dat mensen en toestellen via het internet met elkaar verbindt, gaat onze leefwereld helemaal veranderen. En jij wordt de expert die mee mee aan de digitale wereld van de toekomst bouwt.
 • De nieuwe, korte opleiding duurt maar twee jaar, dus we gaan geen tijd verliezen. Vanaf dag 1 switch je tussen de campus en de werkvloer.
 • Minstens één derde van je tijd gaat naar werkplekleren. Tussen de service engineers, de developers en de designers die de sensoren en applicaties creëren, bouwen, plaatsen, configureren en onderhouden.
 • We werken samen met innovatieve technologische bedrijven. Je wordt begeleid door de knapste koppen.
 • Antwerpen zal dé city of things worden. Een razend slimme stad, waar dankzij moderne technologie alles en iedereen met elkaar verbonden is.
 • Na twee jaar studeer je af in een wereld die zo nieuw is dat er nog massa’s ruimte is voor gemotiveerde en gepassioneerde werkkrachten. Geloof ons: je zal niet lang naar werk moeten zoeken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Internet of Things is een graduaat. Wat is dat? 

 • Dat is een opleiding van 2 jaar.
 • Minstens één derde van je leren doe je op de werkplek.
 • Je volgt die na het secundair onderwijs (zie toelatingsvoorwaarden)

Daarna kan je nog doorstromen naar een verkorte bacheloropleiding. We dompelen je helemaal onder in de digitale wereld van de toekomst, waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is.

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken

Je wordt IoT Service Engineer

Een nieuw profiel dat vandaag nog niet bestaat, maar waar wel veel nood aan is.

Met het nieuwe graduaat Internet of Things bouwen we bruggen tussen designers, developers, engineers en technici:

 • Je verzoent technologie en creativiteit in concrete IoT-toepassingen.

 • Je vindt uitdaging in het gebruiken van de nieuwste technologieën voor alledaagse problemen.  

 • Je verbindt creatie en realisatie in technische oplossingen.

Je bent de missing link die het Internet of Things op volle toeren doet draaien. De technologie achter het Internet of Things kent voor jou geen geheimen meer.

Expert in de volledige IoT-keten

Jij wordt expert  doorheen alle lagen van de IoT-keten. Expert in verbinding word je:

 • Verbinden van elektronica met programmeren.
 • Verbinden van data met de cloud.
 • Verbinden van hardware met software.
 • Verbinden van mensen met toestellen.

Je hoort het goed: connectiviteit on a next level.

Als service minded engineer met het oog op usability en een dosis probleemoplossend vermogen sta jij in voor de installatie, configuratie, parametrisering en onderhoud van deze slimme apparaten.

Nodige skills?

Natuurlijk zijn je technologische skills belangrijk. Geen Internet of Things zonder de juiste connectiviteit, duurzame verbindingen, waterdichte cybersecurity …

Maar in een wereld die razendsnel verandert, heb je voortdurend nieuwe en andere skills nodig. Daarom besteden we veel aandacht aan vaardigheden als probleemoplossend denken, het verwerven en verwerken van informatie, samenwerken en planmatig werken, klantgerichtheid, zelfontwikkeling en levenslang leren. Vaardigheden die er net voor zorgen dat je de juiste skills oppikt.

5 bouwstenen van je opleiding

Tijdens de eerste 3 semesters komen dezelfde 5 bouwstenen (of vakken) terug:

 1. Build

  Een eigen IoT systeem bedenken, bouwen en testen. Dit doe je met expertise in het koppelen van actuatoren/sensoren met een embedded system en kennis van elektronica en elektrotechnieken.

 2. Make
  Prototypes ontwikkelen die via de gepaste technologie communiceren met een IoT-installatie. Je doet dit met concrete vaardigheden in development, besturingssystemen en netwerken. 

 3. Improve
  Met het oog op usablity en een probleemoplossende houding kan jij vanuit je expertise in de volledige IoT-keten een IoT-opdracht optimaliseren en tot een goed einde brengen. 

 4. Reflect
  Verantwoordelijk nemen voor je eigen leren. Nu en in de toekomst. Je beschikt over de handvaten voor professioneel zelf– en projectmanagement. Met aandacht voor duurzaamheid en integriteit.

 5. Simulate & Apply
  De integratie van alle IoT-bouwstenen in concrete realistische toepassingen @campus en als beginnend professional in een bedrijf tijdens werkplekleren en een stage.

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken

Wanneer heb je les?

Je start op maandag 16 september (onthaaldag op vrijdag 13 september).

Je programma bestaat uit 4 semesters:

Jaar 1:

 • Semester 1: discovering IoT
 • Semester 2: creating IoT

Jaar 2:

 • Semester 3: specialise in IoT
 • Semester 4: end game

Een nieuwe onderwijsconcept

We geloven sterk in wat we ‘hybride leren’ noemen. Praktijklessen, workshops, projecten en simulatie in het hightech IoT labo op onze campus, een online lessenpakket waar je zelf het tempo bepaalt, werkplekleren en stages … De opleiding is erg afwisselend, geen twee dagen zien er hetzelfde uit. De ene dag heb je een coaching gesprek met je medestudenten en je coach, de volgende dag bouw je zelf aan een slimme toepassingen.

Ook in de manier waarop we studenten evalueren, zijn de nieuwe graduaatsopleidingen uniek. De evaluaties gebeuren het hele jaar door. We zien feedback als tweerichtingsverkeer. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar er is omgekeerd ook heel veel ruimte voor overleg en voor bijsturingen.

Je wordt ondergedompeld in een nieuwe onderwijsconcept waar:

 • Studenten geen klassieke lessen krijgen maar coaching- training- en werksessies;
 • Docenten werken als coach;
 • Klaslokalen vervangen worden door een open landschaps-bureau met atelier waar studenten en coaches samen werken;
 • Het werkveld partners zijn in het vormen van de studenten;
 • Examens vervangen worden door formatief handelen.

De campus én de werkvloer

Het graduaat IoT duurt maar twee jaar, dus we gaan geen tijd verliezen. Vanaf dag één dompelen we je helemaal onder in de nieuwe technologische wereld.

Eigen aan de nieuwe graduaten is dat je minstens één derde van je tijd aan werkplekleren doet. Geen betere manier om een vak te leren dan het gewoon te doén. En dat doet je dan op de werkvloer.

We werken samen met de bedrijven die koplopers zijn in het Internet of Things. Je leert van de allerbeste experts.

Het Internet of Things is jong en het verandert nog de hele tijd. Werkplekleren zorgt ervoor dat je altijd met de nieuwste technologie kan werken. Met de nieuwste hardware, de nieuwste software, de nieuwste sensoren, de nieuwste apps … Door de handen in elkaar te slaan met de meest innovatieve technologische bedrijven zijn we altijd mee.

Nergens beter dan Antwerpen

Antwerpen is de perfecte thuishaven voor deze IoT-opleiding. Antwerpen zal dé city of things worden, een slimme stad waar alles en iedereen met elkaar verbonden is. De hele stad wordt één gigantisch Internet of Things.

Antwerpenaars denken graag dat Antwerpen het centrum van de wereld is. Als het over Internet of Things gaat, is dat in de toekomst ook écht zo. Mogelijkheden zat dus voor jou om mee te bouwen aan die slimme stad. De slimste brains en de nieuwste technologieën zullen eerst in Antwerpen opduiken. Je hebt dus ook nog eens een voorsprong op de rest van de wereld.

Graduaat Internet of Things KdG

Voor wie?

Je profiel

 • Of het nu om de nieuwste elektronische toepassingen, de connectiviteit van embedded systemen of de talrijke toepassingen van smart applications gaat, je hebt een passie voor de wat de wereld van Internet of Things ons kan brengen.

 • Natuurlijk heb je die nog niet onder de knie. Wie wel? Het enige dat je nodig hebt voor deze opleiding is dat praktisch denkend hoofd op je schouders en de digitalisering die door je lijf giert.

 • Je experimenteert graag, je wil begrijpen hoe dingen werken.

 • Technologie verandert razendsnel: wat je dit jaar leert, is volgend jaar misschien alweer achterhaald. Het schrikt je niet af om je hele loopbaan lang nieuwe dingen te leren.

 • Je neemt graag verantwoordelijkheid en je kan zelfstandig leren. Een coach? Graag! Een oppas of een waakhond? No, thanks.

Voorwaarden

Waar heb je les?

Je lessen vinden plaats op de campus Hoboken van de Karel de Grote Hogeschool. Je krijg je eigen IoT Labo ter beschikking waar je terecht kan voor al je workshops, projecten en simulaties. We beschikken ook over een state-of-the art Fablab. Een technologische speeltuin waar je aan prototypes en proof of concepts kan werken.

Maar je zal ook heel veel tijd doorbrengen buiten de campus, op de werkvloer. Daar waar het Internet of Things volop aan het groeien is, en steeds meer mensen en toestellen met elkaar connecteert.

 • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
 • Veel parkeergelegenheid
 • Studentenrestaurant met warme maaltijden

Campus Hoboken
Salesianenlaan 90
2660 HOBOKEN

+32 3 613 17 00
info.iwt@kdg.be

Meer over campus Hoboken

Na je studie

 • Je zal niet lang naar werk moeten zoeken. Het Internet of Things is jong en vraagt om nieuwe skills. De mensen die er nu mee bezig zijn, komen uit verschillende richtingen. Jij zal een van de allereersten zijn met een echt IoT-diploma. Dat zal heel wat deuren voor je openen.
 • Werkplekleren krijgt heel veel aandacht. Op het einde van je graduaatsopleiding vloeien je stages moeiteloos over in een nieuwe job.
 • Omdat je het technologische- en het creatieve luik van het IoT samenbrengt in één profiel, kan je alle kanten uit. Je kan zelf ontdekken waar je passie precies ligt.

Graag al eens proeven van de sfeer?

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Lees meer ...

Voor bedrijven en organisaties

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.