Pedagogie van het Jonge Kind (flextraject)

Professionele bachelor Pedagogie van het Jonge Kind

 • Heb je flink wat ervaring in de sociale sector? Of misschien heb je al een bachelor- of masterdiploma in het studiegebied welzijn, gezondheid of onderwijs op zak? Schrijf je dan in voor het flextraject Pedagogie van het Jonge Kind. Deeltijds of voltijds? Dat kies je zelf! 
 • Ook meegenomen: de kans is groot dat je ervaring recht geeft op vrijstellingen.
 • Als je al werkt, kom je met een extra voordeel aan de start. Je brengt immers je ervaring mee naar de les, en dat doen je medestudenten eveneens. Daar kan je veel uit opsteken. En wat je bij ons leert, kan je meteen op je werkplek uitproberen.
 • Werk en studie combineren? Dat kan! In ons deeltijds traject verwachten we je maar op één vaste lesdag per week in de klas. Stage gedeeltelijk lopen op je eigen werkplek? Ook dat is mogelijk.
 • Dit flexibel traject houdt veel zelfstudie in. Da’s handig, want zo kan je zelf je studie plannen. Reken op een constante begeleiding, via digitale weg, of gewoon face-to-face tijdens je vaste lesdag.
 • Je bent een echte teamspeler, opvoeding en coaching is je op het lijf geschreven.
 • Met mensen werken vind je reuzeboeiend, een uitdaging schrikt je niet af en teams in beweging brengen is helemaal jouw dada!

Heb je nog geen bachelor- of masterdiploma? Dan kan je inschrijven voor de reguliere opleiding Pedagogie van het Jonge Kind.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je opleiding in vogelvlucht

We organiseren de vakken in vier blokken.

Werk je deeltijds of heb je een druk gezinsleven? Dan kan je de studielast best over drie of vier jaar spreiden. Het grootste voordeel: je hebt maar één vaste lesdag per week.

Mag het vooruitgaan? Kies dan voor de voltijdse opleiding, met twee blokken per academiejaar. Als het meezit, heb je na twee jaar je diploma op zak. Je mag rekenen op een gemiddelde studiebelasting van 35 tot 40 uur per week. Lessen op de campus combineren we met (begeleide) zelfstudie.

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken

Wanneer heb je les?

 • De opleiding starten kan (bijna) het hele academiejaar door! Een start in september is ideaal, maar ook andere scenario's zijn mogelijk.

 • Afhankelijk van het feit of je voor voltijds of deeltijds kiest, heb je één of twee lesdagen per week. Daarnaast moet je natuurlijk ook voldoende tijd uittrekken voor studie, opdrachten en stage.

Je speelt een belangrijke rol

Als pedagogisch coach neem je een centrale plek in binnen de brede sector van de kinderopvang. Je speelt in op de ontwikkeling van de kinderen, je verbetert de werking van het team en je versterkt het contact met de ouders. Zo zorg je mee voor een kwalitatieve opvang.

Ook in diensten voor opvoedingsondersteuning (ontmoetingsplaatsen, opvoedingswinkels, inloopteams ...) en Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning is er veel vraag naar je expertise.

Daarnaast groeit de ondersteunende rol van de pedagogisch coach in de jeugdsector en de sociaal-culturele sector.

Student in beeld: Sofie (Pedagogie van het Jonge Kind (flextraject)

Sofie De Vriendt combineert haar job in de kinderopvang met een opleiding in het flextraject.

Hier en nu

De wereld staat niet stil. Actuele thema’s horen er onverbiddelijk bij. Je bekijkt ze vanuit verschillende invalshoeken.

In dialoog met medestudenten, docenten en het werkveld ga je op zoek naar antwoorden op vragen als 'Wat is kwaliteitsvolle kinderopvang?', ‘Hoe kan je ouders ondersteunen bij de opvoeding van kinderen?’, 'Hoe stimuleer je ouderparticipatie?', 'Hoe kan je kinderen boeien?', 'Hoe ga je aan de slag met een team?', 'Wat verwacht de samenleving van goede kinderopvang?'.

Een internationale ervaring? Jazeker! Je kan voor een deel van je opleiding en je stage naar het buitenland of kiest voor internationale uitdaging dichter bij huis.

Stage, stage en nog eens stage

Stage is een essentieel onderdeel van je opleiding. In minstens twee stageperiodes toets je de verworven kennis en vaardigheden van de opleiding aan de praktijk. Je kan een groot deel van je stage op je eigen werkplek lopen. En als je wilt, ook in het buitenland!

Voor wie?

Je profiel

 • Je vindt het fascinerend om te zien hoe snel kinderen evolueren. En je bent erop gebrand om dat ontwikkelingsproces mee te stimuleren.

 • Je weet van aanpakken: je legt graag contacten tussen iedereen die betrokken is bij de opvoeding van het kind en staat hen bij met raad en daad.

 • Je kunt goed luisteren en je bent creatief in het bedenken van oplossingen waar iedereen beter van wordt.

 • Goed is voor jou niet goed genoeg. Of je nu in de kinderopvang, een speel- en ontmoetingsplaats, een jeugddienst of zelfs een theatergezelschap voor peuters aan het werk bent, je streeft altijd samen met je team naar vernieuwing en verbetering.

Voorwaarden

 • Je hebt ruim ervaring in de sociale sector.
 • Of je hebt al een bachelordiploma in het studiegebied welzijn, onderwijs of gezondheidszorg.

Gloednieuwe campus Zuid

Waar heb je les?

Lucky you! Je krijgt de nieuwste en hipste leer- en ontmoetingsplek van de koekenstad als thuisbasis. En dat laatste mag je letterlijk nemen: de gloednieuwe campus in de Brusselstraat op ‘t Zuid was ooit een koekjesfabriek. Sweet!

Ruimte is er genoeg. Om les te volgen, te studeren, te oefenen. Maar ook om te chillen en af te spreken. Met ruime fietsenstallingen, een knusse koffiebar, een food market, zithoeken binnen en buiten én een sporthal. Een levendige microkosmos waar jij wezenlijk deel van uitmaakt.

Campus Zuid

Brusselstraat 45
2018 ANTWERPEN

+32 3 613 13 13
info@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

De opleiding is nieuw, in 2014 studeerden de eerste pedagogisch coaches af. Er was meteen vraag naar hun kennis en expertise. En die vraag zal in de volgende jaren alleen maar toenemen.

Mogelijkheden genoeg: zolang er kinderen geboren worden, zit jij niet zonder werk. Misschien ga je aan de slag als coach of leidinggevende in de kinderopvang. Misschien help je straks ouders met vragen verder in het Huis van het Kind. Of word jij die coach waarbij vrijwilligers van een jeugddienst altijd terecht kunnen voor ondersteuning?

Jouw voorgangers werken onder meer bij Familiehulp, Partena, CEGO, Activak …

Verder studeren

 • Een master behalen? Via een schakelprogramma stroom je vlot door naar een opleiding pedagogische wetenschappen, sociaal werk, of onderwijswetenschappen.
 • Extra bachelor? Je kunt in twee jaar tijd het diploma leraar Kleuter- of Lager Onderwijs behalen.

Flexibel studeren

Afhankelijk van je vooropleiding moet je nog meer of minder vakken volgen om je diploma te behalen. Download de tabel met het overzicht van de vakken per vooropleiding.

Of misschien heb je in je vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.
Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding

Heb je nog geen bachelordiploma, maar wel heel wat relevante ervaring in de sociale sector? Dan kan je op basis van die ervaring vrijstellingen krijgen. Kom naar een intakesessie op 26 juni 2017 om 13.30 u. op campus Zuid.

Graag al eens proeven van de sfeer?

Kom naar een infodag!

We onthalen je als een vip. Studenten uit je studierichting geven je een uitgebreide rondleiding op de campus. Kan je meteen al die vragen stellen waar je nog mee zit. Je kan ook praten met docenten en cursussen inkijken.

Zo hoor je uit eerste hand hoe het is om te studeren aan KdG. 

 • Wanneer? Zaterdag 22 april van 11 tot 16 u.
 • Waar? Campus Zuid

Bekijk ook de andere infomomenten

Waarom kiezen voor KdG?

 • Coaching - Wij gaan het samen nog ver schoppen.
 • Real life - Je leert een vak en een job.
 • Stevig diploma - Onze oud-studenten maken het verschil.
 • Experiment - Geen innovatie zonder try-outs.
 • Open huis - Welkom, vanwaar je ook komt.
 • Antwerpen - Coole stad, venster op de wereld.

Lees meer ...

Voor bedrijven en organisaties

Wordt jouw organisatie een partner van onze opleiding? Door een tijdje een stagiair van de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind in huis te nemen, ontdek je uit eerste hand welke meerwaarde een pedagogisch coach voor jouw organisatie kan betekenen.
Zin om kennis te maken met onze opleiding en onze stagewerking? Mail naar griet.vandun@kdg.be

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.