Leraar Lager Onderwijs

Professionele bachelor in het Onderwijs

 • Cultuur, start- en pop-ups, internationale vibes, food, fun, sport ...: een opleiding met de grootstad als context en decor!
 • Je kan niet wachten om voor de klas te staan? Mooi zo, want al meteen vanaf het eerste jaar loop je stage in een lagere school. Grondig voorbereid en prima begeleid.
 • We werken met leergroepen van maximaal 12 studenten. Je krijgt een eigen leertrajectbegeleider en met andere vragen kan je daarnaast ook nog terecht bij een studentenbegeleider en de ombuds.
 • Onze docenten zijn er voor jou. Spreek hen gerust aan. Ze volgen je ontwikkeling op de voet. Ga samen met hen op zoek naar de leraar die jij wil worden.
 • Go west. Of zuid, noord of oost. In het buitenland ervaring opdoen is goud waard. En ook wel fun natuurlijk.
 • Nadruk op didactiek, muzische vorming en beweging.
 • Stem je opleiding af op je religieuze achtergrond, met een keuzetraject 'algemene levensbeschouwelijke vorming’ of ‘rooms-katholieke godsdienst'.

 • Met een KdG-lerarendiploma kan je terecht in alle onderwijsnetten. 
 • Heb je al een professionele of academische bachelor of master op zak? Dan kan je deze opleiding in een verkort flextraject volgen in avondonderwijs.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je opleiding in vogelvlucht

Alle vakken van de lagere school komen aan bod.

 • Je ontdekt hoe je een krachtige leeromgeving creëert en hoe je kennis en vaardigheden op een creatieve en betekenisvolle manier aanbrengt.
 • Concrete cases verduidelijken de theorie.
 • En voor je ’t weet sta je voor de klas in een lagere school om je kennis in praktijk te brengen.

Je leert lesinhoud helder structureren en verwoorden. De beleving van kinderen is daarbij altijd je vertrekpunt. Je toont hen de weg naar nieuwe kennis en ervaringen: lezen, schrijven, rekenen, musiceren, denken, voelen, bewegen, samenwerken ...

En je ontwikkelt je kritisch denkvermogen: tegenover jezelf, je medestudenten, je omgeving. Omgaan met veel impulsen en complexe situaties, het daagt je alleen maar uit.

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken.

Wanneer heb je les?

 • Op 13 september kom je een eerste keer naar de campus voor een onthaaldag. Vanaf 18 september beginnen de lessen echt.

 • Later inspringen kan, en wel tot februari.

 • Per week volg je gemiddeld 20 uur les.

 • Vaak heb je één tot anderhalve dag per week vrij. Ideaal om projecten uit te werken.

 • Je hebt weinig springuren.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.
Bekijk de jaarindeling.

Onderwijs op maat

Goed begonnen is half gewonnen. En dus zetten we het academiejaar in met toetsen voor wiskunde, spelling en Frans. Slaag je niet? Dan raden we je een leerroute op maat aan, met extra lessen, tutoring, zelfstudie … Dat verhoogt je slaagkansen aanzienlijk.

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Wie van meer uitdaging houdt, kan bepaalde vakken versneld afleggen. Zo komt er tijd en ruimte vrij om je competenties te verdiepen en te verbreden.

Misschien heb je eerder al ontwikkelingspsychologie gevolgd. In dat geval kan je ook hiervoor vrijwillig een beginassessment afleggen. Afhankelijk van je score word je vrijgesteld voor dit vak.

Het ‘Onderwijs op maat’ werpt zijn vruchten af. Vooral voor wiskunde is het resultaat opmerkelijk. Daar zagen we een verdubbeling van de slaagkansen.

Geert Speltincx

Je staat er niet alleen voor

Zeker in het eerste jaar volgen je docenten je van dichtbij. Je eerste aanspreekpunt is je leertrajectbegeleider. Hij coacht je intensief bij je stages en volgt je studieresultaten mee op.

Je staat ook regelmatig stil bij de vorderingen die je maakt. Dat doe je in kleine leergroepen onder leiding van een docent. Alle vakdocenten volgen je leerproces trouwens op de voet. Geen les in een anonieme aula bij ons, maar face-to-face, in een kleinere klasgroep.

In het tweede en derde jaar opleidingsjaar stimuleren we je om gaandeweg je leerproces zelf in de hand te nemen.

Het besef dat je niet de enige bent die worstelt is voor mij toch wel de grootste steun tijdens de leertraject-sessies. Ventileren en samen je angsten en spanning toegeven.

Lien Ceulemans

Godsdienst of levensbeschouwing?

Christen, joods, moslim of niet-gelovig? Het onderwijs heeft leerkrachten met elke religieuze achtergrond nodig. Stem daarom je lerarenopleiding af op jouw eigen geloofsovertuiging.

Kies voor ‘algemene levensbeschouwelijke vorming’ (nieuw vanaf academiejaar 2016-2017) en maak kennis met verschillende vormen van godsdienstig leven. Ga je voor het vak 'rooms-katholieke godsdienst' dan verdiep je je in de christelijke tradities en leer je hoe je met kinderen werkt rond de Bijbel, de kerk …'

Extra veel praktijk

Weten is belangrijk, maar doen, via stages en praktijkprojecten, zo mogelijk nog meer. En dus voorzien we, gespreid over drie jaar, maar liefst twintig weken stage.

Al vanaf het eerste jaar experimenteer je met het voor de klas staan: per twee! Dankzij deze formule van co-teaching proef je op een prettige en 'veilige' manier van het lerarenleven zoals het is.

Tijdens die stages werk je nauw samen met medestudenten, mentoren, directie, leerlingbegeleiders, ouders ... Je leert jezelf beter kennen en toetst je kennis en vaardigheden bij jezelf en je omgeving.

We kunnen niet van alle kinderen dezelfde sterren maken. Wel kunnen we ervoor zorgen dat ze allemaal schitteren.

Matthias

Go international

Als toekomstig leraar kleuter of lager onderwijs ondervind je de wereld liefst aan den lijve. Verruim je blik en je horizonten nog meer en word een van onze ruim 30 stagiairs in een lokaal project in een ontwikkelingsland.

 • Een Zuidstage in Azië, Afrika of Latijns-Amerika is geen onbereikbare droom, maar een waardevol onderdeel van je opleiding tot (kleuter)onderwijzer!
 • Laat je inspireren door enkele getuigenissen doorheen je eerste en tweede jaar op KdG, schrijf je eigen verhaal en maak een verschil.

Word jij de volgende supermeester- of juf van deze kinderen?

Leraren zijn super! Dat vinden deze kinderen toch ...

Moeten kinderen meer bewegen in de lagere school?

Moeten kinderen meer bewegen in de lagere school?
Docente Cathy Crabbe legt het in 1 minuut uit!

Voor wie?

Je profiel

 • Als kind speelde je al graag schooltje en jij stond dan steevast vooraan in de klas. Daar hoeft geen tekeningetje bij – tenzij dan misschien in bordkrijt.
 • Je hebt heel wat parate kennis.
 • 6- tot 12-jarigen een inhoudelijk sterke en brede kijk op het leven geven, dat is precies wat je wil. Je brede algemene blik komt daar goed bij van pas.
 • De wereld van een kind is ook jouw speelterrein: je inlevingsvermogen is groot.
 • Kennis doorgeven, je kunt je niks mooiers voorstellen. Het is je sterkste motivatie. De leerling die op zijn of haar beurt leraar wordt, een verhaal zonder einde.
 • Je bent een eeuwige student, altijd nieuwsgierig, immer alert. En al die nieuw verworven info verwerk je met veel plezier in je lessen.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)

NIEUW vanaf 2017: je moet de instaptoets van de Vlaamse overheid afgelegd hebben.

Gloednieuwe campus Zuid

Waar heb je les?

Lucky you! Je krijgt de nieuwste en hipste leer- en ontmoetingsplek van de koekenstad als thuisbasis. En dat laatste mag je letterlijk nemen: de gloednieuwe campus in de Brusselstraat op ‘t Zuid was ooit een koekjesfabriek. Sweet!

Ruimte is er genoeg. Om les te volgen, te studeren, te oefenen. Maar ook om te chillen en af te spreken. Met ruime fietsenstallingen, een knusse koffiebar, een food market, zithoeken binnen en buiten én een sporthal. Een levendige microkosmos waar jij wezenlijk deel van uitmaakt.

Campus Zuid

Brusselstraat 45
2018 ANTWERPEN

+32 3 613 13 13
info@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

 • Je droom wordt waar: je mag lesgeven in alle jaren van het lager onderwijs.
 • Wat ook kan, is als lid van het zorgteam aan de slag gaan met leerlingen die extra begeleiding nodig hebben.
 • Educatief medewerker? Ook dat is een optie.

Verder studeren

 • Een master behalen? Via een schakelprogramma stroom je o.a. vlot door naar een master Agogische wetenschappen, Culturele studies, Educatieve studies, Filmstudies en visuele cultuur, Onderwijskunde, Opleidings- en onderwijswetenschappen, Pedagogische wetenschappen, Politieke communicatie, Seksuologie, Gender en Diversiteit, Cultuurmanagement ...

 • Extra bachelor? Je kunt in één jaar tijd o.a. een diploma Kleuteronderwijs of Secundair Onderwijs behalen. En ook de bachelor-na-bachelors Buitengewoon onderwijs, Zorgverbreding en remediërend leren, Autismespectrumstoornissen, Creatieve therapie, Intercultureel management, Internationale samenwerking Noord-Zuid, Ouderencoaching, Schoolontwikkeling ... zijn een optie.

Flexibel studeren

Heb je al een professionele of academische bachelor of master op zak? Dan kan je deze opleiding in een verkort flextraject volgen. 

Of misschien heb je in je vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.
Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding

Graag al eens proeven van de sfeer?

Kom naar de infodag!

We onthalen je als een vip. Studenten uit je studierichting geven je een uitgebreide rondleiding op de campus. Kan je meteen al die vragen stellen waar je nog mee zit. Je kan ook praten met docenten en cursussen inkijken.

Zo hoor je uit eerste hand hoe het is om te studeren aan KdG. 

 • Wanneer? Zaterdag 10 maart 2018 van 10 tot 17 u.
 • Waar? Campus Zuid

Bekijk ook de andere infomomenten

Volg al een les mee!

Echte lessen met echte docenten en echte studenten, wat wil je nog meer?

Sluit aan bij de huidige KdG-studenten en volg gratis een open les!

 

Stel je vraag aan een student

En je krijgt een eerlijk antwoord van een ervaringsdeskundige.

Makkelijk, via Facebook.

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Lees meer ...