Saloua Berdai Chaouni

Senior onderzoeker

Bio

Saloua Berdai Chaouni behaalde een master in Biomedische Wetenschappen en in Gerontologische Wetenschappen, evenals verschillende accreditaties in Management. Na een korte academische periode waarin ze in-vivo neurofysiologisch onderzoek deed, stapte ze het sociale werkveld in.   

In 2005 publiceerde ze haar eerste (beleids)onderzoek over ouderen met een migratieachtergrond in Brussel. Dit was het begin van twee decennia van innovatieve praktijk, beleid, consultancy, pleitbezorging en actieonderzoek op het snijvlak van (ouderen)zorg en etnische diversiteit, in België en Europa. Haar pionierswerk leidde tot talrijke publicaties, beleidsrichtlijnen en instrumenten zoals "Gids voor interculturele ouderenzorg", een leidraad voor een cultuursensitieve zorgorganisatie, en "Kleurrijk gezond", een instrument om gezonde voeding te promoten bij etnisch-culturele minderheden dat werd opgenomen door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven. Ze leidde ook veranderingsprocessen rond diversiteit en inclusie in verschillende social-profit organisaties.  

In 2012 ontving ze de Charles Ullens Prijs van de Koning Boudewijnstichting voor haar beleidsrelevant onderzoek naar ouderen met een migratieachtergrond in België. In 2018 werd ze erkend voor haar academisch en educatief werk als lid van de Belgisch-Marokkaanse diaspora met een Diwan Award.     

Ze promoveerde in 2021 aan VUB als doctor in de Volwassen Educatiewetenschappen met haar proefschrift "Grasping fading memories of a motherland: capturing dynamic care realities". Deze opdracht combineerde met haar werk als docent en onderzoeker aan de Karel de Grote Hogeschool en Erasmus Hogeschool Brussel.  

Saloua’s transdisciplinaire expertise voedt haar academisch, beleids en praktijkgerichte werk. Haar huidige onderzoekswerk richt zich o.a. op ouderen met een migratieachtergrond, gelijkwaardige ouderen- en dementiezorg en inclusief, dekoloniale onderzoek.   

Naast haar opdracht aan KdG, is ze ook verbonden aan het Society and Ageing Research Lab (VUB). 

Thema’s onderzoek

  • Cultuursensitieve en inclusieve zorgorganisaties
  • Inclusieve ouderen – en dementiezorg
  • Ouderen – dissability- migratie
  • Informele en formele zorg
  • Intersectionele uitsluitingsmechanismen en racisme
  • Dekoloniaal, intersectioneel en inclusief onderzoek
  • Kwalitatief onderzoek 

Voorbeelden van samenwerkingen met terreinpartners

  • Cultuursensitieve zorg in woonzorgcentra: In opdracht van voormalig Minister van Welzijn Jo van Deurzen, bracht dit actieonderzoek diverse actoren samen - residentiële woonzorgvoorzieningen, vertegenwoordigers van etnisch-culturele minderheden, beleidsmakers en onderzoekers - om hefbomen te vinden voor meer diversiteit en cultuursensitieve zorg. Onder begeleiding van Saloua Berdai Chaouni (KdG) en Olivia van Mechelen en Cynthia van Thielen van het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg volgden drie erkende woonzorgvoorzieningen een leertraject met methodologische en wetenschappelijke ondersteuning. De inzichten uit dit leertraject werden vertaald naar aanbevelingen voor cultuursensitieve zorg in de Vlaamse residentiële ouderenzorg. Dit onderzoeksrapport  draagt als inspiratiebron in het werkveld bij aan persoonsgerichte en inclusieve zorg in een steeds diversere samenleving. Bekijk het rapport en bijhorende webinars.  
  • Communi-Act onderzocht drempels en succesfactoren in de communicatie tussen professionals en divers-culturele ouders van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Het project richtte zich zowel op het versterken van de communicatieve competenties van hulpverleners in een diverse context als op het ondersteunen van ouders bij het opbouwen van succesvolle hulpverleningscontacten. De onderzoeksresultaten werden gebundeld in het rapport "Communi-Act: praten over ASS in een superdiverse hulpverleningscontext", dat inzichten biedt in ervaren barrières en sleutelfactoren voor effectieve samenwerking. Daarnaast werd, in nauwe samenspraak met ouders en professionals, de brochure "Heeft mijn kind ASS? Wat nu?!" ontwikkeld als een praktische ondersteuningstool voor ouders die geconfronteerd worden met een (mogelijke) ASS-diagnose bij hun kind. Deze tool is warm onthaald door het werkveld en is in het Nederlands, Engels, Spaans en Arabisch samen met het rapport beschikbaar.
The master’s tools will never dismantle the master’s house.
Audre Lorde

Enkele referenties

2025 

2024 

2023 

  • Berdai Chaouni S. (2023) Inclusieve ouderenrechten in een diverse samenleving. In Ongehoord en ongezien: hoe Vlaanderen vergrijst. Eds. Vrancken, De Decker, Verté & Crevit. Gompel & Svacina
  • Claeys, A., Berdai Chaouni, S., Tricas‐Sauras, S., & De Donder, L. (2023). Barriers and facilitators in providing care for patients with a migration background. Journal of clinical nursing, 32(5-6), 912-925. 

2022 

  • Berdai Chaouni S. (2022) Geïntegreerde zorg zonder exclusieven. In Geïntegreerde zorg: werken aan samenwerken. Eds. Jo Van Deurzen & Stef Steyaert. LannooCampus
  • Berdai Chaouni S, Claeys A. (2022) Démence chez les personnes agées d’issue d’immigration. Garant / Maklu, 252 p.
  • Berdai Chaouni S. (2022) Dementie bij ouderen met een arbeidsmigratieachtergrond Een genuanceerd en complex beeld. Gerōn: Tijdschrift over ouder worden en samenleving. 

2021 

  • Berdai Chaouni, S., Claeys, A., Broeke, J. Van Den, & Donder, L. De. (2021). Doing research on the intersection of ethnicity and old age : Key insights from decolonial frameworks. Journal of Aging Studies.
  • Berdai Chaouni S. & Claeys A. (2021) Dementie bij ouderen met migratie-achtergrond. Garant/Maklu.
  • Berdai Chaouni, S., Claeys A., Hoens S., Pan H., Smetcoren A-S. (2021) The fallacy of migrants-culture preventing access to care in later life. In Migration, Equality and Racism. Eds. Adam I., Adefioye T., D'Agostino S., Schuermans N., Trauner F. VUBPress. pp 141 - 148. ISBN 9789057189944
  • Berdai Chaouni S. (2021) Ouderenzorg moet meer aandacht hebben voor uitsluitingsmechanismen. Sociaal.net 

2020