Supply Chain Management - Introductie

Microdegree Supply Chain Management

 • Zin om Supply Chain Management te studeren, maar niet meteen toe aan een volledige bacheloropleiding?
 • Kies dan voor een microdegree of mini-cursus: een logische en afgebakende combinatie van opleidingsonderdelen.
 • Je kiest uit 3 microdegrees: Supply Chain Management - IntroductieTransport en haven of Logistiek en voorraadbeheer.
 • Deze microdegrees zijn combinaties van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die rond 20 studiepunten tellen.

Toch de volledige bacheloropleiding volgen? Check Supply Chain Management.

Hoe ziet de opleiding eruit?

 • Deze microdegree is een combinatie van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die rond de 20 studiepunten telt.
 • Je volgt les samen met de bachelorstudenten Supply Chain Management.
 • Nog voor je je inschrijft, kan je al bij Randstad op gesprek voor een eerste advies over de opleiding en de concrete jobmogelijkheden nadien.

Vakken en studiepunten

Supply Chain Management - Introductie
17 studiepunten
Internationale handel
(
3 studiepunten
)

Je bestudeert statistieken van internationale handel. Je reflecteert op de voor- en nadelen van de internationale handel en de globalisering. Je leert de rol van internationale tussenpersonen kennen. Je leert welke risico’s er in internationale handel zijn.

Customs introduction
(
3 studiepunten
)

Je leert wat de rol is van de douane in de internationale handel. Je raakt vertrouwd met aangifteprocessen, heffingselementen en douaneregelingen. 

Excel voor logistiek 1
(
3 studiepunten
)

Eerst krijg je de basisvaardigheden onder de knie om daarna door te groeien naar een gevorderd niveau van spreadsheet-gebruik. Je kan spreadsheets correct opstellen, interpreteren en gebruiken in specifieke cases.

Business English
(
5 studiepunten
)

Voor jonge starters in de zakenwereld is een goede beheersing van het Engels onontbeerlijk. We zien kennis van het Engels niet als een doel op zich, wel als een middel tot succes in een wereld die steeds meer steunt op internationale handel. In het eerste jaar leg je aan de hand van realistische opdrachten en cases een basis in zakelijk Engels.

Inleiding Supply Chain Management
(
3 studiepunten
)

Je legt verbanden tussen de verschillende onderdelen van de logistieke keten. Je koppelt begrippen van duurzaamheid en innovatie aan supply chain management.

Keuzevakken
Je kiest voor minimum 3 studiepunten keuzeopleidingsonderdelen.
Maritiem transport en havens
(
3 studiepunten
)

Je maakt kennis met de spelers op de markt en bestudeert het belang van maritiem vervoer in de wereldhandel. Je bestudeert de scheepstypes. Je besteedt aandacht aan de veiligheid van vervoer overzee en in de haven. Je maakt kennis met de kenmerken en de functies van zeehavens. 

Transportgeografie
(
4 studiepunten
)

Je werpt een blik op de belangrijkste economische knooppunten in België, Europa en de andere continenten. Je bestudeert ook de evoluties van de voornaamste zee-, rivier- en luchthavens, en transportnetwerken.

Goederenkennis
(
3 studiepunten
)

Je ontdekt verschillende types van goederen: droge bulk, vloeibare bulk, containers ... Je leert de voor- en nadelen van elk type kennen en brengt de risico's bij het transport in kaart.

Import and Export management
(
4 studiepunten
)

Je bestudeert de Incoterms en de internationale handelsdocumentatie. Je maakt kennis met alle spelers op de internationale handelsmarkt. Je leert over betalingsrisico's en betalingstechnieken in het internationale handelsverkeer. De lessen worden in het Engels gegeven.

Le français des affaires
(
5 studiepunten
)

Maak kennis met het Frans uit de bedrijfswereld. Met luister-, schrijf- en spreekoefeningen krijg je veelgebruikte zinnen onder de knie. Kom op, aan de slag! Je leert zakelijke e-mails te schrijven. Je leert correct en vlot te communiceren in het Frans. Een bestelling plaatsen, klanten ontvangen op je bedrijf of solliciteren? Alle gesprekssimulaties grijpen we uit het bedrijfsleven.

Hinterlandmodi (Wegvervoer, Binnenvaart, Spoorvervoer)
(
7 studiepunten
)

Je leert over de voor-en nadelen van spoorvervoer, wegvervoer en transport over de binnenwateren. Je zoomt in op de keuzeparameters die bepalend zijn in de organisatie van transport. Je bestudeert de organisatie en de reglementering. Sprekers van bedrijven geven je interessante inzichten.

Luchtvervoer
(
3 studiepunten
)

Luchtvervoer, de snelste transportvorm, spreekt tot ieders verbeelding. Via de historiek belanden we bij de economische realiteit van vandaag: hoe is de sector wereldwijd georganiseerd en hoe ziet de juridische context eruit? Ook het vliegtuig en de werking van de vrachtterminal nemen we onder de loep. Last but not least focussen we op de praktijk van de IATA-agent: het afwikkelen van luchtvrachtzendingen.

Sustainable business
(
4 studiepunten
)

Je bekijkt welke ecologische uitdagingen er zijn. Je leert over concepten binnen duurzaam ondernemen die een antwoord bieden op deze uitdagingen. Je ontdekt hoe je de supply chain groener kan maken.

vakken naar keuze uit de bachelor Supply Chain Management

Wanneer heb je les?

 • Je hebt een voorbereidend gesprek (na afspraak).

 • Je start in september, bij aanvang van het academiejaar. Later inspringen kan, en wel tot februari.
 • Je kiest zelf hoeveel tijd je vrij maakt voor je opleiding. Neem je minder vakken op, dan duurt je opleiding langer. Jij bepaalt je studieritme.

Bekijk de jaarindeling

Studiepunten en duurtijd

 • Alle microdegrees bieden een pakket aan rond de 20 studiepunten.
 • De opleiding duurt 1 jaar en volgt het periodesysteem waarbij je om de 6 weken examens hebt.

Partner Randstad

Randstad is jouw personal coach: samen met jou bekijken ze waar je interesses en talenten liggen, welke keuzes je binnen je opleiding kan maken en wat de verschillende beroepsmogelijkheden zijn.

Wil je je opleiding combineren met een job, check dan het omscholingstraject van Randstad Spark: je gaat meteen voltijds betaald aan de slag in de logistieke sector en volgt tegelijk les. Een traject van twee jaar, gecoacht door Randstad en KdG.

Je diploma

Je ontvangt geen diploma, wel een attest als bewijs dat je een microdegree volgde en met succes de credits behaalde.

Voor wie?

Je profiel

 • Je hebt interesse in de brede supply chain sector en wil deze van naderbij ontdekken.
 • Je wil graag aan de slag als assistent-dispatcher, hulpexpediteur, loketbediende, junior douanedeclarant of documentation officer (jobs waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt).
 • Je volgt liefst een praktijkgerichte opleiding die je in één jaar klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.
 • Je weet van aanpakken, bent dynamisch, ondernemend en flexibel.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs.
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de over de toelatingsvoorwaarden).
Remote video URL

Waar heb je les?

Campus Groenplaats

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

 • Centrale ligging in hartje Antwerpen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
 • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
 • Studieruimte met zicht op de kathedraal
 • Dalton is de campushond van campus Groenplaats

Locatie
Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

 • Hulpexpediteur (expeditiebediende)
  Als rechterhand van de expediteur stel je transportdocumenten op, informeer je klanten bv. over alle transportvoorwaarden, over de registratie van opvolggegevens en de vaststelling van afwijkingen.
 • Loketbediende
  Je ontvangt chauffeurs uit alle uithoeken Europa, gaat na of de documenten van de chauffeur in orde zijn en zorgt ervoor dat de vrachtwagen de juiste lading op de juiste plaats kan laden en/of lossen.
 • Documentation officer/dossierbeheerder
  Je verleent administratieve assistentie in de verschillende departementen binnen de logistieke keten. Je staat in voor scheepsdocumentatie, laad- en losopdrachten, facturatie, dossierbeheer en douaneformaliteiten.
 • Junior douanedeclarant
  (advies keuzevak: Customs Introduction)
  Je onderhoudt contacten met je klanten omtrent de douaneformaliteiten van de goederenstroom export of import gerelateerd. Je zorgt voor een goede administratieve afhandeling van alle documenten, put data in in het systeem, bevestigt exportzendingen, controleert cijfermatige gegevens en doet de follow-up van de zendingen.

 • Logistiek medewerker / logistics administrator / logistiek bediende
  Je zorgt er voor dat alle leveringstijden worden nageleefd en dat de orderverzameling, het lossen en verzendklaar maken van de goederen zo goed mogelijk verloopt. Je beheert de inventaris van voorraden en verzorgt de administratie.

 • Administratief medewerker magazijn
  Je staat in voor het goederenbeheer (ook administratief). Je ontvangt en slaat goederen op in het magazijn en je zorgt dat ze juist klaarstaan om opgehaald te worden.

  Magazijnmedewerker - receptie
  Je bent verantwoordelijk voor de ontvangst van vrachtwagenchauffeurs en andere bezoekers. Je signaleert en controleert binnenkomende vrachtwagens en voert de administratie hieromtrent.

 • Assistent-dispatcher (wegvervoer)

  (advies: opnemen keuzevak Hinterlandmodi)

  Als rechterhand van de dispatcher sta je mee in voor een vlot verloop van transporten via de weg. Aan de hand van de binnengekomen transportopdrachten stel je ritten samen en maak je een routevoorstel. Je verzorgt de contacten met chauffeurs, klanten en collega’s. Je verwerkt transportdocumenten en binnenkomende orders per mail en telefonisch.

Vdab toont in onderstaande video's meer over deze jobs.

Remote video URL

Assistent-dispatcher

Remote video URL

Bediende pleinplanning

Remote video URL

Hulpexpediteur 

Remote video URL

Junior douanedeclarant

  Verder studeren

  • Uiteraard kan je na je microdegree ook nog beslissen om in de bachelor Supply Chain Management te starten.
  • Je krijgt dan vrijstellingen voor de opleidingsonderdelen die je al opnam binnen de microdegree.

  Omscholingstraject via Randstad Spark

  Meer weten?

  Kom naar een infodag

  • Vragen over de combinatie studie-werk-gezin?
  • Nog niet 100 % zeker welke opleiding bij jou past?
  • Stel je vragen aan de docenten en hoor uit eerste hand hoe het is om bij te studeren aan KdG.

  Inschrijven: start in september 2023

  STAP 1: start je inschrijving

  • Niet verplicht, wel handig. Duurt maar 1 minuutje.
  • Je ontvangt midden juni 2023 een uitnodiging om je inschrijving af te ronden.

  Ja, ik start mijn inschrijving voor 2023-2024

  STAP 2: rond je inschrijving af

  Midden juni 2023 sturen we je een mail met de uitnodiging om je inschrijving af te ronden, online of op de campus.

  STAP 3: start met je opleiding

  Je krijgt alle praktische info als je ingeschreven bent.

  Nog inschrijven als de opleiding al gestart is?

  De opleiding is al gestart, maar mogelijks kan je ook in de loop van dit academiejaar nog inschrijven en al wat vakken volgen.

  Contacteer hiervoor zo snel mogelijk de contactpersoon van deze microdegree. 

  Waarom KdG?

  • Coaching
   We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

  • Real life
   We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

  • Stevig diploma
   Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers.

  • Grensverleggende innovatie en experiment
   We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

  • Open huis
   Iedereen is welkom.

  Meer redenen om voor KdG te kiezen

  Kwaliteitsvol onderwijs

  • KdG streeft topkwaliteit na.
  • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en de samenleving vorm te geven en te dragen.
  • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

  Lees meer over kwaliteitsvol onderwijs op KdG
  Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding