Transport en Haven

Micro-credential Supply Chain Management

 • Zin om Supply Chain Management te studeren, maar niet meteen toe aan een volledige bacheloropleiding?
 • Kies dan voor een micro-credential of mini-cursus: een logische en afgebakende combinatie van opleidingsonderdelen.
 • Je kiest uit 3 micro-credentials: Supply Chain Management - IntroductieTransport en haven of Logistiek en voorraadbeheer.
 • Deze micro-credentials zijn combinaties van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die rond 20 studiepunten tellen.

Toch de volledige bacheloropleiding volgen? Check Supply Chain Management.

Hoe ziet de opleiding eruit?

 • Deze micro-credential is een combinatie van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die rond de 20 studiepunten telt.
 • Je volgt les samen met de bachelorstudenten Supply Chain Management.
 • Nog voor je je inschrijft, kan je al bij Randstad op gesprek voor een eerste advies over de opleiding en de concrete jobmogelijkheden nadien.

Vakken en studiepunten

Transport en haven
14 studiepunten
Maritiem transport en havens
(
3 studiepunten
)

Je maakt kennis met de spelers op de markt en bestudeert het belang van maritiem vervoer in de wereldhandel. Je bestudeert de scheepstypes. Je besteedt aandacht aan de veiligheid van vervoer overzee en in de haven. Je maakt kennis met de kenmerken en de functies van zeehavens. 

Transportgeografie
(
4 studiepunten
)

Je werpt een blik op de belangrijkste economische knooppunten in België, Europa en de andere continenten. Je bestudeert ook de evoluties van de voornaamste zee-, rivier- en luchthavens, en transportnetwerken.

Goederenkennis
(
3 studiepunten
)

Je ontdekt verschillende types van goederen: droge bulk, vloeibare bulk, containers ... Je leert de voor- en nadelen van elk type kennen en brengt de risico's bij het transport in kaart.

Import and Export management
(
4 studiepunten
)

Je bestudeert de Incoterms en de internationale handelsdocumentatie. Je maakt kennis met alle spelers op de internationale handelsmarkt. Je leert over betalingsrisico's en betalingstechnieken in het internationale handelsverkeer. De lessen worden in het Engels gegeven.

Keuzeopleidingsonderdelen
Je kiest voor minimum 6 studiepunten keuzeopleidingsonderdelen
Management en communicatie: zelfmanagement
(
5 studiepunten
)

Soft skills zijn onmisbaar voor iedere professional. Daarom leer je jezelf beter kennen met je zelfmanagementportfolio. Je brengt je sterke eigenschappen in kaart en zet die naast je werkpunten. Daarna werk je een actieplan uit en ga je met je sterktes én zwaktes aan de slag. Samen met je lector-coach breng je zo jouw communicatie- en managementvaardigheden tot een stevig professioneel niveau. Hierbij besteed je aandacht aan elementaire spellingregels. Kwestie van zeker te zijn dat je schrijft als een pro.

Management en communicatie: teammanagement
(
4 studiepunten
)

De naam van dit opleidingsonderdeel spreekt boekdelen: je werkt in team en leidt een project in goede banen. Daarbij vertrek je vanuit een onderzoeksvraag die je zelf opstelt. Het antwoord vind je door de theorie aan de praktijk te toetsen. Daarom interview je een manager en ploeg je door de vakliteratuur. Zo kom je tot een stevig onderbouwd eindresultaat dat je aan je medestudenten presenteert.

Le français des affaires
(
5 studiepunten
)

Maak kennis met het Frans uit de bedrijfswereld. Met luister-, schrijf- en spreekoefeningen krijg je veelgebruikte zinnen onder de knie. Kom op, aan de slag! Je leert zakelijke e-mails te schrijven. Je leert correct en vlot te communiceren in het Frans. Een bestelling plaatsen, klanten ontvangen op je bedrijf of solliciteren? Alle gesprekssimulaties grijpen we uit het bedrijfsleven.

Sustainable business
(
4 studiepunten
)

Je bekijkt welke ecologische uitdagingen er zijn. Je leert over concepten binnen duurzaam ondernemen die een antwoord bieden op deze uitdagingen. Je ontdekt hoe je de supply chain groener kan maken.

Hinterlandmodi
(
7 studiepunten
)

Je leert over de voor-en nadelen van spoorvervoer, wegvervoer en transport over de binnenwateren. Je zoomt in op de keuzeparameters die bepalend zijn in de organisatie van transport. Je bestudeert de organisatie en de reglementering. Sprekers van bedrijven geven je interessante inzichten.

Luchtvervoer
(
3 studiepunten
)

Luchtvervoer, de snelste transportvorm, spreekt tot ieders verbeelding. Via de historiek belanden we bij de economische realiteit van vandaag: hoe is de sector wereldwijd georganiseerd en hoe ziet de juridische context eruit? Ook het vliegtuig en de werking van de vrachtterminal nemen we onder de loep. Last but not least focussen we op de praktijk van de IATA-agent: het afwikkelen van luchtvrachtzendingen.

Maritiem transportmanagement
(
5 studiepunten
)

Je zoomt in op de praktische kant van maritiem transport. Hoe verloopt de aanloop van een schip in de haven? Welke documenten heb je nodig? Hoe verloopt het laden en lossen? Wat is de rol van de reder en de scheepsagent?

Internationale handel
(
3 studiepunten
)

Je bestudeert statistieken van internationale handel. Je reflecteert op de voor- en nadelen van de internationale handel en de globalisering. Je leert de rol van internationale tussenpersonen kennen. Je leert welke risico’s er in internationale handel zijn.

Customs introduction
(
3 studiepunten
)

Je leert wat de rol is van de douane in de internationale handel. Je raakt vertrouwd met aangifteprocessen, heffingselementen en douaneregelingen. 

Logistiek lab
(
3 studiepunten
)

Tijdens Logistiek Lab krijg je een dosis praktijk in het eerste jaar van je opleiding.
Je proeft van de logistieke sector: niet met een handboek, wel met een uit de praktijk gegrepen case die jij en je teamleden oplossen tijdens coaching sessies.
 Je blijft niet alleen binnenshuis maar gaat ook op bedrijfsbezoek naar een locatie die past binnen het thema van jouw case.

Excel voor logistiek 1
(
3 studiepunten
)

Eerst krijg je de basisvaardigheden onder de knie om daarna door te groeien naar een gevorderd niveau van spreadsheet-gebruik. Je kan spreadsheets correct opstellen, interpreteren en gebruiken in specifieke cases.

Business English
(
5 studiepunten
)

Voor jonge starters in de zakenwereld is een goede beheersing van het Engels onontbeerlijk. We zien kennis van het Engels niet als een doel op zich, wel als een middel tot succes in een wereld die steeds meer steunt op internationale handel. In het eerste jaar leg je aan de hand van realistische opdrachten en cases een basis in zakelijk Engels.

Wanneer heb je les?

 • Je hebt een voorbereidend gesprek (na afspraak).

 • Je start in september, bij aanvang van het academiejaar. Later inspringen kan, en wel tot februari.
 • Je kiest zelf hoeveel tijd je vrij maakt voor je opleiding. Neem je minder vakken op, dan duurt je opleiding langer. Jij bepaalt je studieritme.

Bekijk de jaarindeling

Studiepunten en duurtijd

 • Alle micro-credentials bieden een pakket aan rond de 20 studiepunten.
 • De opleiding duurt 1 jaar en volgt het periodesysteem waarbij je om de 6 weken examens hebt.

Partner Randstad

Randstad is jouw personal coach: samen met jou bekijken ze waar je interesses en talenten liggen, welke keuzes je binnen je opleiding kan maken en wat de verschillende beroepsmogelijkheden zijn.

Wil je je opleiding combineren met een job, check dan het omscholingstraject van Randstad Spark: je gaat meteen voltijds betaald aan de slag in de logistieke sector en volgt tegelijk les. Een traject van twee jaar, gecoacht door Randstad en KdG.

Je diploma

Je ontvangt geen diploma, wel een attest als bewijs dat je een micro-credential volgde en met succes de credits behaalde.

Voor wie?

Je profiel

 • Je hebt interesse in de transportsector, zeehavens en luchthavens en in de brede supply chain sector in het algemeen.
 • Je wil graag aan de slag als assistent-dispatcher, hulpexpediteur, loketbediende, junior douanedeclarant of documentation officer (jobs waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt).
 • Je volgt liefst een praktijkgerichte opleiding die je in één jaar klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.
 • Je weet van aanpakken, bent dynamisch, ondernemend en flexibel.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs.
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de over de toelatingsvoorwaarden).

Waar heb je les?

Campus Groenplaats

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

 • Centrale ligging in hartje Antwerpen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
 • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
 • Studieruimte met zicht op de kathedraal
 • Dalton is de campushond van campus Groenplaats

Locatie
Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Remote video URL

Na je studie

Aan het werk

 • Assistent-dispatcher (wegvervoer)
  Als rechterhand van de dispatcher sta je mee in voor een vlot verloop van transporten via de weg. Aan de hand van de binnengekomen transportopdrachten stel je ritten samen en maak je een routevoorstel. Je verzorgt de contacten met chauffeurs, klanten en collega’s. Je verwerkt transportdocumenten en binnenkomende orders per mail en telefonisch.
 • Bediende pleinplanning (terminal)
  Je organiseert, coördineert en controleert in een terminal de bewegingen van containers, auto’s, high & heavy goederen van en naar de verschillende transportmodi op technisch, operationeel en organisatorisch vlak.

 • Hulpexpediteur (expeditiebediende)
  Als rechterhand van de expediteur stel je transportdocumenten op, informeer je klanten bv. over alle transportvoorwaarden, over de registratie van opvolggegevens en de vaststelling van afwijkingen.
 • Loketbediende
  Je ontvangt chauffeurs uit alle uithoeken Europa, gaat na of de documenten van de chauffeur in orde zijn en zorgt ervoor dat de vrachtwagen de juiste lading op de juiste plaats kan laden en/of lossen.
 • Documentation officer/dossierbeheerder
  Je verleent administratieve assistentie in de verschillende departementen binnen de logistieke keten. Je staat in voor scheepsdocumentatie, laad- en losopdrachten, facturatie, dossierbeheer en douaneformaliteiten.
 • Junior douanedeclarant
  (advies keuzevak: Customs Introduction)
  Je onderhoudt contacten met je klanten omtrent de douaneformaliteiten van de goederenstroom export of import gerelateerd. Je zorgt voor een goede administratieve afhandeling van alle documenten, put data in in het systeem, bevestigt exportzendingen, controleert cijfermatige gegevens en doet de follow-up van de zendingen.

Vdab toont in onderstaande video's meer over deze jobs.

Remote video URL

Assistent-dispatcher

Remote video URL

Bediende pleinplanning

Remote video URL

Hulpexpediteur 

Remote video URL

Junior douanedeclarant

  Verder studeren

  • Uiteraard kan je na je micro-credential ook nog beslissen om in de bachelor Supply Chain Management te starten.
  • Je krijgt dan vrijstellingen voor de opleidingsonderdelen die je al opnam binnen de micro-credential.

  Omscholingstraject via Randstad Spark

  Meer weten?

  Kom naar een infodag

  • Vragen over de combinatie studie-werk-gezin?
  • Nog niet 100 % zeker welke opleiding bij jou past?
  • Stel je vragen aan de docenten en hoor uit eerste hand hoe het is om bij te studeren aan KdG.

  Waarom KdG?

  • Coaching
   We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

  • Real life
   We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

  • Stevig diploma
   Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers.

  • Grensverleggende innovatie en experiment
   We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

  • Open huis
   Iedereen is welkom.

  Meer redenen om voor KdG te kiezen

  Kwaliteitsvol onderwijs

  • KdG streeft topkwaliteit na.
  • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en de samenleving vorm te geven en te dragen.
  • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

  Lees meer over kwaliteitsvol onderwijs op KdG
  Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding