Micro-credential Supply Chain Management
- Zin om Supply Chain Management te studeren, maar niet meteen toe aan een volledige bacheloropleiding?
- Kies dan voor een micro-credential of mini-cursus: een logische en afgebakende combinatie van opleidingsonderdelen.
- Je kiest uit 3 micro-credentials: Supply Chain Management - Introductie, Transport en haven of Logistiek en voorraadbeheer.
- Deze micro-credentials zijn combinaties van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, rond de 20 studiepunten tellen.
-
Met deze micro-credential ben je binnen het jaar klaar voor een job in de logistieke sector waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt.
Toch de volledige bacheloropleiding volgen? Check Supply Chain Management.
Nog vragen?
Jesse Mortelmans
jesse.mortelmans@kdg.be
Hoe ziet de opleiding eruit?
- Deze micro degree is een combinatie van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die rond de 20 studiepunten telt.
- Je volgt les samen met de bachelorstudenten Supply Chain Management.
- Nog voor je je inschrijft, kan je al bij Randstad op gesprek voor een eerste advies over de opleiding en de concrete jobmogelijkheden nadien.
Logistiek en voorraadbeheer
Excel voor logistiek 1
(3 studiepunten)
Eerst krijg je de basisvaardigheden onder de knie om daarna door te groeien naar een gevorderd niveau van spreadsheet-gebruik. Je kan spreadsheets correct opstellen, interpreteren en gebruiken in specifieke cases.
Inleiding supply chain management
(3 studiepunten)
Je bestudeert de logistieke deeltrajecten in de supply chain. Je ontdekt het belang van supply chain voor een organisatie. Je zoomt in op het verschil tussen het begrip ‘logistiek’ en ‘supply chain’.
behaalde je de microdegree supply chain management - introductie? Dan kies je een keuzevak in plaats van dit vak.
Supply chain management advanced
(4 studiepunten)
Je bekijkt de logistieke schakels en de relatie tussen inkoop, voorraadbeheer en productie. Je leert onder meer voorraadbeheer optimaliseren en leveranciers beoordelen.
Warehousing topics
(3 studiepunten)
Je leert de basiselementen van magazijnbeheer. Daarbij wordt er aandacht besteed aan de verschillende processen in een magazijn en de opslagsystemen.
Sustainable business
(4 studiepunten)
Je bekijkt welke ecologische uitdagingen er zijn. Je leert over concepten binnen duurzaam ondernemen die een antwoord bieden op deze uitdagingen. Je ontdekt hoe je de supply chain groener kan maken.
Excel voor logistiek 2
(3 studiepunten)
Je haalt alles uit Excel: geneste functies, gegevenstabellen, besturingselementen, cumulatieve tabellen, formulieren, grafieken, MRP-tabellen ... Je ontdekt ook hoe al die vaardigheden in de praktijk hun nut hebben.
Keuzeopleidingsonderdelen
Management en communicatie: zelfmanagement
(5 studiepunten)
Soft skills zijn onmisbaar voor iedere professional. Daarom leer je jezelf beter kennen met je zelfmanagementportfolio. Je brengt je sterke eigenschappen in kaart en zet die naast je werkpunten. Daarna werk je een actieplan uit en ga je met je sterktes én zwaktes aan de slag. Samen met je lector-coach breng je zo jouw communicatie- en managementvaardigheden tot een stevig professioneel niveau. Hierbij besteed je aandacht aan elementaire spellingregels. Kwestie van zeker te zijn dat je schrijft als een pro.
Management en communicatie: teammanagement
(4 studiepunten)
De naam van dit opleidingsonderdeel spreekt boekdelen: je werkt in team en leidt een project in goede banen. Daarbij vertrek je vanuit een onderzoeksvraag die je zelf opstelt. Het antwoord vind je door de theorie aan de praktijk te toetsen. Daarom interview je een manager en ploeg je door de vakliteratuur. Zo kom je tot een stevig onderbouwd eindresultaat dat je aan je medestudenten presenteert.
Le français des affaires
(5 studiepunten)
Maak kennis met het Frans uit de bedrijfswereld. Met luister-, schrijf- en spreekoefeningen krijg je veelgebruikte zinnen onder de knie. Kom op, aan de slag! Je leert zakelijke e-mails te schrijven. Je leert correct en vlot te communiceren in het Frans. Een bestelling plaatsen, klanten ontvangen op je bedrijf of solliciteren? Alle gesprekssimulaties grijpen we uit het bedrijfsleven.
Internationale handel
(3 studiepunten)
Je bestudeert statistieken van internationale handel. Je reflecteert op de voor- en nadelen van de internationale handel en de globalisering. Je leert de rol van internationale tussenpersonen kennen. Je leert welke risico’s er in internationale handel zijn.
Customs introduction
(3 studiepunten)
Je leert wat de rol is van de douane in de internationale handel. Je raakt vertrouwd met aangifteprocessen, heffingselementen en douaneregelingen.
Logistiek lab
(3 studiepunten)
Tijdens Logistiek Lab krijg je een dosis praktijk in het eerste jaar van je opleiding.
Je proeft van de logistieke sector: niet met een handboek, wel met een uit de praktijk gegrepen case die jij en je teamleden oplossen tijdens coaching sessies.
Je blijft niet alleen binnenshuis maar gaat ook op bedrijfsbezoek naar een locatie die past binnen het thema van jouw case.
Business English
(5 studiepunten)
Voor jonge starters in de zakenwereld is een goede beheersing van het Engels onontbeerlijk. We zien kennis van het Engels niet als een doel op zich, wel als een middel tot succes in een wereld die steeds meer steunt op internationale handel. In het eerste jaar leg je aan de hand van realistische opdrachten en cases een basis in zakelijk Engels.
Wanneer heb je les?
-
Je hebt een voorbereidend gesprek (na afspraak).
- Je start in september, bij aanvang van het academiejaar. Later inspringen kan, en wel tot februari.
- Je kiest zelf hoeveel tijd je vrij maakt voor je opleiding. Neem je minder vakken op, dan duurt je opleiding langer. Jij bepaalt je studieritme.
Studiepunten en duurtijd
- Alle micro-credentials bieden een pakket aan rond de 20 studiepunten.
- De opleiding duurt 1 jaar en volgt het periodesysteem waarbij je om de 6 weken examens hebt.
Partner Randstad
Randstad is jouw personal coach: samen met jou bekijken ze waar je interesses en talenten liggen, welke keuzes je binnen je opleiding kan maken en wat de verschillende beroepsmogelijkheden zijn.
Wil je je opleiding combineren met een job, check dan het omscholingstraject van Randstad Spark: je gaat meteen voltijds betaald aan de slag in de logistieke sector en volgt tegelijk les. Een traject van twee jaar, gecoacht door Randstad en KdG.
Je diploma
Je ontvangt geen diploma, wel een attest als bewijs dat je een micro-credential volgde en met succes de credist behaalde.
Voor wie?
Je profiel
- Je hebt interesse in de logistieke sector.
- Je wil graag aan de slag als documentation officer, logistiek medewerker of magazijnmedewerker (jobs waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt).
- Je volgt liefst een praktijkgerichte opleiding die je in één jaar klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.
- Je weet van aanpakken, bent dynamisch, ondernemend en flexibel.
Voorwaarden
- Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
- Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de over de toelatingsvoorwaarden)
Waar heb je les?
Campus Groenplaats
Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.
- Centrale ligging in hartje Antwerpen
- Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
- Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
- Studieruimte met zicht op de kathedraal
- Dalton is de campushond van campus Groenplaats
Locatie
Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN
+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be
Na je studie
Aan het werk
- Logistiek medewerker / logistics administrator / logistiek bediende
Je zorgt er voor dat alle leveringstijden worden nageleefd en dat de orderverzameling, het lossen en verzendklaar maken van de goederen zo goed mogelijk verloopt. Je beheert de inventaris van voorraden en verzorgt de administratie. - Administratief medewerker magazijn
Je staat in voor het goederenbeheer (ook administratief). Je ontvangt en slaat goederen op in het magazijn en je zorgt dat ze juist klaarstaan om opgehaald te worden. -
Magazijnmedewerker - receptie
Je bent verantwoordelijk voor de ontvangst van vrachtwagenchauffeurs en andere bezoekers. Je signaleert en controleert binnenkomende vrachtwagens en voert de administratie hieromtrent.
Verder studeren
- Uiteraard kan je na je micro-credential ook nog beslissen om in de bachelor Supply Chain Management te starten.
- Je krijgt dan vrijstellingen voor de opleidingsonderdelen die je al opnam binnen de micro-credential.
Flexibel studeren
Vrijstellingen
- Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak?
- Of heb je in je vorige opleiding voor bepaalde vakken al credits verdiend?
Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.
Check hoe je vrijstellingen aanvraagt
Studie combineren met job
-
Je kan deze opleiding combineren met een job. Velen deden het je al voor, met succes!
Lees meer over studeren en werken -
Deze opleiding geeft recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV).
Omscholingstraject via Randstad Spark
- Je volgt een micro-credential Supply Chain Management - Introductie, Transport en Haven of Logistiek en voorraadbeheer.
- Tegelijk ga je al aan de slag in die sector, voltijds betaald.
- Randstad Spark regelt je job, betaalt je opleiding en coacht je door een omscholingstraject van twee jaar.
Steunmaatregelen vanuit de Vlaamse Overheid
Deze opleiding komt in aanmerking voor:
Meer weten?
Kom naar een infodag
- Vragen over de combinatie studie-werk-gezin?
- Nog niet 100 % zeker welke opleiding bij jou past?
- Stel je vragen aan de docenten en hoor uit eerste hand hoe het is om bij te studeren aan KdG.
Volgende infodag
Inschrijven
Ja, ik start mijn inschrijving voor 2024-2025
Betaling
Tijdens je inschrijving betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
De start van je opleiding
Je krijgt alle praktische info als je ingeschreven bent.
Meer info
Waarom KdG?
-
Coaching
We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken. -
Real life
We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job. -
Stevig diploma
Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers. -
Grensverleggende innovatie en experiment
We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken. -
Open huis
Iedereen is welkom.
Kwaliteitsvol onderwijs
- KdG streeft topkwaliteit na.
- We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en de samenleving vorm te geven en te dragen.
- Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.
Lees meer over kwaliteitsvol onderwijs op KdG
Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding
Open aanbod KdG Academy
Een postgraduaat? Verkorte bachelor? Of studiedag? Vind de opleiding die bij je past.
Opleidingen op maat
Liever een opleiding afgestemd op de noden van je bedrijf of organisatie?
Contacteer Nina Peeters via nina.peeters@kdg.be of +32 3 613 10 93.