Microdegree Logistiek en voorraadbeheer

Microdegree Supply Chain Management

De afstudeerrichting Logistiek Management heet voortaan Supply Chain Management (naamswijziging onder voorbehoud van goedkeuring van de Vlaamse Overheid).

 • Zin om Supply Chain Management te studeren, maar niet meteen toe aan een volledige bacheloropleiding?
 • Kies dan voor een microdegree of mini-cursus: een logische en afgebakende combinatie van opleidingsonderdelen.
 • Je kiest uit 2 microdegrees: Transport en haven of Logistiek en voorraadbeheer.
 • Deze microdegrees zijn combinaties van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die tussen 41 en 46 studiepunten tellen.
 • Met deze microdegree ben je binnen het jaar klaar voor een job in de logistieke sector waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt.

Toch de volledige bacheloropleiding volgen? Check Supply Chain Management.

Hoe ziet de opleiding eruit?

 • Deze micro degree is een combinatie van opleidingsonderdelen, hapklare blokken leerstof dus, die tussen 41 en 44 studiepunten telt.
 • Je volgt les samen met de bachelorstudenten Supply Chain Management.
 • We werken voor deze microdegree samen met uitzendbureau Randstad. Randstad biedt nog een extra opleidingsonderdeel aan: Talent match microdegree.
 • Nog voor je je inschrijft, kan je al bij Randstad op gesprek voor een eerste advies over de opleiding en de concrete jobmogelijkheden nadien.

Vakken en studiepunten

Gemeenschappelijke opleidingsonderdelen
20 studiepunten
Internationale handel
(
3 studiepunten
)

Je bestudeert statistieken van internationale handel. Je reflecteert op de voor- en nadelen van de internationale handel en de globalisering. Je leert de rol van internationale tussenpersonen kennen. Je leert welke risico’s er in internationale handel zijn.

Customs introduction
(
3 studiepunten
)

Je leert wat de rol is van de douane in de internationale handel. Je raakt vertrouwd met aangifteprocessen, heffingselementen en douaneregelingen. 

Logistiek lab
(
3 studiepunten
)

Tijdens Logistiek Lab krijg je een dosis praktijk in het eerste jaar van je opleiding.
Je proeft van de logistieke sector: niet met een handboek, wel met een uit de praktijk gegrepen case die jij en je teamleden oplossen tijdens coaching sessies.
 Je blijft niet alleen binnenshuis maar gaat ook op bedrijfsbezoek naar een locatie die past binnen het thema van jouw case.

Excel voor logistiek 1
(
3 studiepunten
)

Eerst krijg je de basisvaardigheden onder de knie om daarna door te groeien naar een gevorderd niveau van spreadsheet-gebruik. Je kan spreadsheets correct opstellen, interpreteren en gebruiken in specifieke cases.

Business English
(
5 studiepunten
)

Voor jonge starters in de zakenwereld is een goede beheersing van het Engels onontbeerlijk. We zien kennis van het Engels niet als een doel op zich, wel als een middel tot succes in een wereld die steeds meer steunt op internationale handel. In het eerste jaar leg je aan de hand van realistische opdrachten en cases een basis in zakelijk Engels.

Talent match microdegree (i.s.m. Randstad)
(
3 studiepunten
)

De partner Randstad start met een persoonlijk gesprek om je te adviseren welke micro degree je best volgt. Randstad volgt je het hele academiejaar op. Via oefeningen leer je je eigen talenten kennen. Je leert de verschillende beroepen en functies kennen waarvoor je kan gaan solliciteren en gaat mee op bedrijfsbezoek.  Je maakt een CV en motivatiebrief op en oefent het solliciteren.

Logistiek en voorraadbeheer
14 studiepunten
Inleiding supply chain management
(
3 studiepunten
)

Je bestudeert de logistieke deeltrajecten in de supply chain. Je ontdekt het belang van supply chain voor een organisatie. Je zoomt in op het verschil tussen het begrip ‘logistiek’ en ‘supply chain’.

Upstream Logistics
(
4 studiepunten
)

Je bekijkt de logistieke schakels en de relatie tussen inkoop, voorraadbeheer en productie. Je leert onder meer voorraadbeheer optimaliseren en leveranciers beoordelen.

Warehousing topics
(
3 studiepunten
)

Je leert de basiselementen van magazijnbeheer. Daarbij wordt er aandacht besteed aan de verschillende processen in een magazijn en de opslagsystemen.

Sustainable business
(
4 studiepunten
)

Je bekijkt welke ecologische uitdagingen er zijn. Je leert over concepten binnen duurzaam ondernemen die een antwoord bieden op deze uitdagingen. Je ontdekt hoe je de supply chain groener kan maken.

Keuzeopleidingsonderdelen
Je kiest voor tussen 7 en 10 studiepunten uit deze keuzeopleidingsonderdelen
Management en communicatie: zelfmanagement
(
5 studiepunten
)

Soft skills zijn onmisbaar voor iedere professional. Daarom leer je jezelf beter kennen met je zelfmanagementportfolio. Je brengt je sterke eigenschappen in kaart en zet die naast je werkpunten. Daarna werk je een actieplan uit en ga je met je sterktes én zwaktes aan de slag. Samen met je lector-coach breng je zo jouw communicatie- en managementvaardigheden tot een stevig professioneel niveau. Hierbij besteed je aandacht aan elementaire spellingregels. Kwestie van zeker te zijn dat je schrijft als een pro.

Management en communicatie: teammanagement
(
4 studiepunten
)

De naam van dit opleidingsonderdeel spreekt boekdelen: je werkt in team en leidt een project in goede banen. Daarbij vertrek je vanuit een onderzoeksvraag die je zelf opstelt. Het antwoord vind je door de theorie aan de praktijk te toetsen. Daarom interview je een manager en ploeg je door de vakliteratuur. Zo kom je tot een stevig onderbouwd eindresultaat dat je aan je medestudenten presenteert.

Le français des affaires
(
5 studiepunten
)

Maak kennis met het Frans uit de bedrijfswereld. Met luister-, schrijf- en spreekoefeningen krijg je veelgebruikte zinnen onder de knie. Kom op, aan de slag! Je leert zakelijke e-mails te schrijven. Je leert correct en vlot te communiceren in het Frans. Een bestelling plaatsen, klanten ontvangen op je bedrijf of solliciteren? Alle gesprekssimulaties grijpen we uit het bedrijfsleven.

Excel voor logistiek 2
(
3 studiepunten
)

Je haalt alles uit Excel: geneste functies, gegevenstabellen, besturingselementen, cumulatieve tabellen, formulieren, grafieken, MRP-tabellen ... Je ontdekt ook hoe al die vaardigheden in de praktijk hun nut hebben.

Wanneer heb je les?

 • Je hebt een voorbereidend gesprek (na afspraak).

 • Je start in september, bij aanvang van het academiejaar. Later inspringen kan, en wel tot februari.
 • Per week volg je gemiddeld 18 uur les.
 • Vaak heb je één of twee halve dagen per week vrij. Ideaal om aan groepsopdrachten te werken met je medestudenten.

Bekijk de jaarindeling

Studiepunten en duurtijd

 • Beide microdegrees bieden een pakket aan tussen 41 en 46 studiepunten.
 • De opleiding duurt 1 jaar en volgt het periodesysteem waarbij je om de 6 weken examens hebt.

Partner Randstad

Voor deze micro degrees kunnen we ook rekenen op de professionele begeleiding van uitzendbureau Randstad. 

Binnen het opleidingsonderdeel ‘Talent match micro degree’ volgt Randstad je een jaar op via een startgesprek, trainingen en intervisiemomenten. Randstad-medewerkers tonen je de verschillende beroepsmogelijkheden die passen bij je profiel. Bovendien geven ze ook advies over de keuzeopleidingsonderdelen.

Je diploma

Je ontvangt geen diploma, wel een attest als bewijs dat je een microdegree volgde en met succes de credist behaalde.

Voor wie?

Je profiel

 • Je hebt interesse in de logistieke sector.
 • Je wil graag aan de slag als documentation officer, logistiek medewerker of magazijnmedewerker (jobs waarvoor je geen bachelordiploma nodig hebt).
 • Je volgt liefst een praktijkgerichte opleiding die je in één jaar klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.
 • Je weet van aanpakken, bent dynamisch, ondernemend en flexibel.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de over de toelatingsvoorwaarden)
Remote video URL
Infomoment op campus Groenplaats
Aula Campus Groenplaats - Karel de Grote Hogeschool

Waar heb je les?

 • Centrale ligging in hartje Antwerpen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
 • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
 • Studieruimte met zicht op de kathedraal

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

Campus Groenplaats

Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

 • Logistiek medewerker / logistics administrator / logistiek bediende
  Je zorgt er voor dat alle leveringstijden worden nageleefd en dat de orderverzameling, het lossen en verzendklaar maken van de goederen zo goed mogelijk verloopt. Je beheert de inventaris van voorraden en verzorgt de administratie.
 • Administratief medewerker magazijn
  Je staat in voor het goederenbeheer (ook administratief). Je ontvangt en slaat goederen op in het magazijn en je zorgt dat ze juist klaarstaan om opgehaald te worden.
 • Magazijnmedewerker - receptie
  Je bent verantwoordelijk voor de ontvangst van vrachtwagenchauffeurs en andere bezoekers. Je signaleert en controleert binnenkomende vrachtwagens en voert de administratie hieromtrent.

  Verder studeren

  • Uiteraard kan je na je microdegree ook nog beslissen om in de bachelor Supply Chain Management te starten.
  • Je krijgt dan vrijstellingen voor de opleidingsonderdelen die je al opnam binnen de microdegree.

  Meer weten?

  Kom naar een infodag

  • Vragen over de combinatie studie-werk-gezin?
  • Nog niet 100 % zeker welke bijscholing bij jou past?
  • Stel je vragen aan de docenten en hoor uit eerste hand hoe het is om bij te studeren aan KdG. 

  Inschrijven

  • Je volgt de standaard inschrijvingsprocedure voor de professionele bachelor Logistiek Management.
  • Studeerde je al aan KdG?  Contacteer dan eerst jesse.mortelmans@kdg.be.
  • Hoeveel kost het? Je betaalt hetzelfde studiegeld als de reguliere bachelorstudenten. Het totale bedrag is afhankelijk van het aantal studiepunten dat je opneemt.

  Waarom KdG?

  • Coaching
   We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

  • Real life
   We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

  • Stevig diploma
   Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

  • Grensverleggende innovatie en experiment
   We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

  • Open huis
   Iedereen is welkom

  Meer redenen om voor KdG te kiezen

  Kwaliteitsvol onderwijs

  • KdG streeft topkwaliteit na.
  • We gaan voor duurzame ontwikkeling: van studenten, medewerkers en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen en die samenleving vorm te geven en te dragen.
  • Kwaliteitszorg is het geheel van middelen en systemen dat we inzetten om dat doel te bereiken.

  Lees meer over Kwaliteitsvol onderwijs op KdG
  Bekijk de beknopte rapporten 'opleidingskwaliteit' per opleiding