Event & Project Management

Event & Project Management is een afstudeerrichting van de professionele bachelor Organisatie en Management

 • Festivals, sportwedstrijden, concerten voor het goede doel …? Events als job, waarom niet?
 • Of een podcastreeks coördineren? Leer hier hoe je projecten van productiehuizen en reclamebureaus in goede banen leidt.
 • Als geboren planner neem jij graag de touwtjes in handen: je bent creatief én praktisch.
 • Wij dagen je uit om opdrachten binnen te halen en een netwerk op te bouwen, teams aan te sturen als een producent, talen en digital skills in te zetten als een marketeer …
 • Praktijk is het codewoord.
 • Veel ruimte voor zelfontplooiing.
 • Onze oud-studenten werken bij bedrijven als BBDO, VIB, Kabuki Events, LaRiva Events, Brandevent BVBA, Expovision, Quares NV, Logo Antwerpen, Delta Lloyd Life, Ocean Nutrition Antwerpen …
 • Verder studeren? Behaal een extra bachelor/afstudeerrichting of schakel naar een master in Handelswetenschappen, Organisatie en Management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen, Meertalige Professionele Communicatie ...

Hoe ziet de opleiding eruit?

Event & Project Management is een afstudeerrichting van de professionele bachelor Organisatie en Management. Er is geen gemeenschappelijk jaar voorzien. Je kiest al vanaf het eerste jaar jouw specialisatie.

Je opleiding telt 180 studiepunten, verdeeld over drie jaar.

In het eerste jaar leg je een brede basis in projectmanagement en eventproductie, met veel aandacht voor zelfontplooiing. Vanaf het tweede jaar maak je een keuze uit een van de vier specialisatietrajecten: public event manager, corporate event manager, event production manager of media producer

Remote video URL

Inhoud en studiepunten

Eerste jaar

Management
14 studiepunten
Projectmanagement essentials
(
4 studiepunten
)

Projectmanagement is de manier waarop projecten georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd en afgerond worden. Hoe ga jij dit allemaal managen? Word jij een echte projectleider?

Economic essentials
(
3 studiepunten
)

Wat is de impact van de economische situatie op jou, je omgeving, het bedrijf waar je zo graag wil werken? Stap in de actualiteit. Economics essentials helpt je te beseffen, begrijpen, beslissen. Je plaatst begrippen in de juiste context, je interpreteert acties van bedrijven en overheden, en je komt tot een gefundeerde mening over de wereld waarin je leeft, werkt en woont.

 • Micro economics (1 studiepunt)
 • Macro economics (2 studiepunten)
Marketing essentials
(
4 studiepunten
)

Succesvolle marketing speelt in op een veranderende omgeving en luistert naar de wensen en noden van de klant.

Onderzoeksvaardigheden
(
3 studiepunten
)

Inventariseer, analyseer en synthetiseer de infolawine die elke dag op ons afkomt. Leer professioneel informatie online en offline te zoeken, te verzamelen en te verwerken.

Communicatie
15 studiepunten
Copywriting
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar

Engelse communicatie 1
(
6 studiepunten
)

Stap voor stap werk je aan je kennis van het Engels zodat je kan meedraaien in een internationale setting: je traint je vaardigheden en bouwt je woordenschat uit.

 • Engelse communicatie 1.1 (3 studiepunten)
 • Engelse communicatie 1.2 (3 studiepunten)
Franse communicatie 1
(
6 studiepunten
)
 • Stratégies de communication 1.1 (3 studiepunten)
  Wie ben jij? Waarom heb je eigenlijk voor deze afstudeerrichting gekozen? Weet je al perfect wat deze sector inhoudt? Of ben je nog wat zoekende? Welke bedrijven, welke personen inspireren jou? Vertel het ons, en français!
 • Stratégies de communication 1.2 (3 studiepunten)
  We dompelen je wat dieper onder in het zakelijk Frans: afspraken maken, formules voor mails en telefoongesprekken. En we gaan ook de baan op: je neemt deel aan een Franstalige activiteit en je interviewt iemand ... in het Frans! We zijn ook benieuwd naar de ervaringen die je opdoet tijdens het jaar, en de verwachtingen die je koestert voor je verdere studies en toekomst. Vertel het ons, en français!
ICT
7 studiepunten
Digital basics
(
4 studiepunten
)
 • Excel basics (3 studiepunten)
  Leer efficiënt werken met Excel.
 • Digitaal visualiseren (1 studiepunt)
  Leer hoe je een killer van een presentatie vormgeeft.
Adobe basics
(
3 studiepunten
)

Je zet je eerste stappen in grafische programma’s zoals Indesign en Photoshop.

Media & events
11 studiepunten
Event essentials
(
4 studiepunten
)

Hoe kies je de locatie? Welke cateraar past bij dit event? Wie contacteer je best voor animatie? En wat doe je met transport en logistiek? De event toolbox geeft je  kennis en praktisch inzicht om je event op een juiste manier in te vullen.

Media essentials
(
4 studiepunten
)

Een filmlocatie? Een topfotograaf? Een graphic designer? Je bouwt een netwerk van leveranciers uit en krijgt inzicht in het medialandschap in al zijn aspecten zodat je straks vlotjes de spilfiguur kan zijn in een succesvolle productie.

Creativiteitstraining
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

@work
13 studiepunten
Projectmanagement: praktijk
(
6 studiepunten
)

We gaan aan de slag met een aantal concrete cases binnen communicatie en media waarbinnen je de theorie van het projectmanagement stap voor stap in de praktijk omzet. Je eerste pitch volgens de regels van de kunst wordt zo een feit en ook budgetten kennen nog maar weinig geheimen na het afronden van dit onderdeel.

Oriëntatie op het werkveld incl. startevent 1
(
4 studiepunten
)

Je trekt je schoenen aan en gaat het event- en medialandschap zelf ontdekken. Dit keer zijn je ogen en aandacht niet enkel op maar ook achter het podium gericht, neem je niet enkel deel aan een sportwedstrijd maar kijk je ook welke leveranciers er betrokken zijn of speel je aandachtige vlieg op de muur tijdens een creatieve brainstorm in een reclamebureau. Kortom: je ontdekt waar het allemaal om draait.

Startevent Nextasy
Nog voor je plaats hebt genomen in onze aula’s, organiseer jr samen met je kersverse medestudenten Nextasy, een exclusief event waarop je meteen aan je vrienden, familie, medestudenten en docenten kan tonen wat je waard bent. Geen paniek, een team van ervaren eventexperten coacht je naar de eindmeet.

Zelfsmanagement
(
3 studiepunten
)

Wil jij een zelfmanager worden? Dat kan! Je sleutelt aan jezelf tot je positief communiceert, een gezonde portie zelfreflectie aankan, met plezier uit je comfortzone komt en toch mooi in balans en gefocust blijft. Met vallen en opstaan natuurlijk, dat hoort erbij. 

Tweede jaar

Management
7 studiepunten
Ondernemen: bedrijfsbeheer
(
4 studiepunten
)

Je leert de ins en outs van het bedrijfsleven kennen: budgetten opmaken en aanpassen, een eigen bedrijf starten, een basis boekhouden.

Duurzame samenleving
(
3 studiepunten
)

Leer hier hoe je duurzaamheid, diversiteit en inclusie vertaalt naar evenementen en projecten.

Communicatie
17 studiepunten
Marketingcommuncatie
(
4 studiepunten
)

Als projectmanager moet je mensen kunnen overtuigen. Ervoor zorgen dat een bedrijf voor jouw eventconcept kiest? Bezoekers over de streep trekken om een ticket te kopen voor je event? Of een klant overtuigen om met jouw communicatiebureau in zee te gaan door het verkopen van een aantrekkelijk project? You’ve got it covered.

Engelse communicatie 2
(
5 studiepunten
)

Je pikt de draad weer op. Ontwikkel je vaardigheden: leer vlot telefoneren en geef boodschappen door. Maak een lokaal evenement internationaal en pitch het in het buitenland. Improve your English … ook buiten de klas: blijf op de hoogte van de actualiteit en geniet van een goed boek. Communicatie is het kernwoord, en meteen ook jouw uitdaging!

 • Engelse communicatie 2.1 (2 studiepunten)
 • Engelse communicatie 2.2 (3 studiepunten)
Franse communicatie 2
(
5 studiepunten
)

Denk, klink en schrijf als een eventprofessional in het Frans, en dat van briefing tot event! Brainstormen, vergaderen, argumenteren en presenteren in het Frans wordt je tweede natuur. Onderweg bouw je je zakelijke communicatieskills verder uit en krijg je het professioneel bellen en schrijven van Franse zakelijke mails nog meer in de vingers. Prêt à parler événements?

 • Franse communicatie 2.1 (2 studiepunten)
 • Franse communicatie 2.2 (3 studiepunten)
Beeldtaal
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

ICT
5 studiepunten
Keuzevak digitale skills: kies één van de drie
(
5 studiepunten
)
 • Office advanced
 • Adobe advanced
 • Web advanced
Media & events
19 studiepunten
Analoge productieaspecten
(
4 studiepunten
)

Het is niet omdat je niet (perse) zelf aan de knopjes moet draaien, dat je niet moet weten welke technische snufjes er bij de organisatie van een project komen kijken. We zorgen ervoor dat je een mondje kan meepraten.

Veiligheid, verzekeringen en vergunningen
(
3 studiepunten
)

Bij de organisatie van een evenement/project moet je rekening houden met veiligheidsvoorschriften: de juiste vergunningen in handen hebben en verzekeringen afsluiten zijn cruciaal.

Experttraject: kies één van de vier
(
9 studiepunten
)
 • Public event manager
  Word je enthousiast bij de gedachte dat je een festival of concert zou mogen organiseren? Wil je een nieuw datingconcept lanceren of een sportwedstrijd op poten zetten? Dan zit er wellicht een geboren public event manager in jou. Je zet events op die voor het brede publiek toegankelijk zijn.
 • Corporate event manager
  Bij corporate events werk je in opdracht van een bedrijf een concept en event uit voor bv. teambuildings, personeelsfeesten, netwerkmomenten congressen enz. Je onderzoekt goed wie je klant is en wat hij wil bereiken met het evenement dat jij tot een groot succes maakt.
 • Event production manager
  Ben je gebeten door evenementen, maar ben je meer de persoon van het ‘meten is weten’, inplantingsplannen, nooduitgangen en de technische productieaspecten? Dan is dit traject spek voor je bek.
 • Media production manager
  Zie je jezelf niet zozeer binnen de evenementensector aan de slag gaan maar wil je de spilfiguur worden in spraakmakende communicatiecampagnes? Of wil je de productie van een TV- of radioprogramma op je nemen? Dan bereidt dit traject je voor op een succesvolle carrière als producer
Expert class: kies uit een ruim aanbod
(
3 studiepunten
)

Verdiep of verbreed je kennis, en kies een vak uit deze lijst.

@work
12 studiepunten
Agency in functie van experttraject: kies één van de drie
(
9 studiepunten
)

Je kiest voor een agency waarbinnen je intensief samenwerkt met studenten uit het tweede en derde jaar. Afhankelijk van je gekozen experttraject, richt je je op bedrijfsevenementen, publieksevenementen of mediaproductie. Samen met je agency probeer je zoveel mogelijk projecten binnen te halen en succesvol af te ronden.

Keuze uit:

 • B2B event agency
 • Public event agency
 • Media production agency
Oriëntatie op het werkveld 2
(
1 studiepunt
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Leadership
(
2 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Derde jaar

Management
3 studiepunten
Inclusief communiceren en samenwerken
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Communicatie
11 studiepunten
Storytelling Nederlands
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Engelse communicatie 3
(
4 studiepunten
)

Gluren bij de buren! We trekken naar de UK waar je antwoorden probeert te vinden op je zelf geformuleerde onderzoeksvragen. Je stelt een vergelijkende onderzoekspaper op en presenteert je bevindingen aan je medestudenten.

 • Engelse communicatie 3.1 (2 studiepunten)
 • Engelse communicatie 3.2 (2 studiepunten)
Franse communicatie
(
4 studiepunten
)

Een selectiegesprek in het Frans, voor een stage of je toekomstige job: un jeu d’enfant! Na 12 weken overtuig jij recruiters met je professioneel Frans. Daarnaast ga je met medestudenten in gesprek over actuele uitdagingen en tendensen in de event- en projectwereld. Je dompelt je onder in authentiek materiaal en verwerft niet alleen nuttige terminologie maar ook heel wat spreekdurf.

 • Franse communicatie 3.1 (2 studiepunten)
 • Franse communicatie 3.2 (2 studiepunten)
Media & events
15 studiepunten
Digitale productieaspecten
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Sales, inkopen en onderhandelen
(
3 studiepunten
)

Vakbeschrijving nog niet beschikbaar.

Experttraject: verderzetting jaar 2
(
6 studiepunten
)

Je zet je traject van het tweede jaar verder en ontplooit je tot:

 • Public event manager
 • Corporate event manager
 • Event production manager
 • Media production manager
Experience class of eigen project
(
3 studiepunten
)

Ofwel kies je voor een tweede expert class of je gaat aan de slag met een eigen thema. Samen met een begeleidende docent leg je dan je leerdoelen en eindresultaat vast en dan is het aan jou!

@work
31 studiepunten
Agency, afgestemd op het gekozen experttraject: verderzetting jaar 2
(
6 studiepunten
)

Je werkt verder in het B2B, public event of media production agency van het tweede jaar.

Stage 1 & 2
(
25 studiepunten
)

Tijdens 2 fulltime afstudeerstages van telkens 8 à 9 weken zet je theorie om in praktijk. Je bewijst dat je over de nodige skills beschikt om in het werkveld aan de slag te gaan.

 • Stage 1 (13 studiepunten)
 • Stage 2 (12 studiepunten)

Wanneer heb je les?

 • De eerste lesweek start op 18 september 2023. Later inspringen kan tot februari.

 • Je volgt gemiddeld 22 uur les per week.
 • Je hebt elke week één tot anderhalve dag vrij. Die tijd gebruik je om aan je eigen projecten te werken.
 • Je hebt weinig springuren.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.
Bekijk de jaarindeling.

Periodesysteem: 1 academiejaar = 4 periodes

 • 1 periode is 6 weken les, 1 week examenvoorbereiding en 1 tot 3 weken examens.
 • Je krijgt regelmatig feedback over je resultaten, vorderingen en werkpunten.
 • Voordeel: je spreidt je studielast over een heel jaar en je leert plannen.

Bovendien kan je rekenen op heel wat coaching.

Week één: organiseer een event

Neem een vliegende start en organiseer samen met je medestudenten, docenten en experten uit de sector het event NeXtasy.

Remote video URL

Studeren & ondernemen

Een eigen zaak? Wij helpen je om al tijdens je opleiding te starten:

Remote video URL

Ondernemer én student Brent produceert kwaliteitsvolle voedingssupplementen

Remote video URL

Ondernemer én student Sander bouwt producties voor grote evenementen

Go international!

Verruim je blik op de wereld! Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland.

 • Als laatstejaarsstudent volg je via Erasmus les aan een Europese hogeschool of universiteit: ga 3 maanden naar Madrid, Belfast, Örebro, Amsterdam …
 • Echt heel avontuurlijk aangelegd ? Kies dan voor een uitwisseling met één van onze niet-Europese partners en trek naar Canada, Chili, Taiwan …

"Een buitenlandse studie in Taiwan geeft je de kans om een stukje van die andere kant van de wereld te ontdekken."

"Een weekend is niet om uit te rusten, maar om de omgeving te ontdekken!"

"Je hebt vrienden over de hele wereld!"

Voorbeelden van cursussen, lessen, projecten ...

Voorbeeldlessen

Remote video URL

Peter Decuypere over zijn boek Holy Trinity Events

Remote video URL

Expert Class 'Alternatief presenteren en visualiseren'

Remote video URL

Expert Class: Atelier bewegend beeld, les videotechniek

Remote video URL

B2B Events: les organisatieplan

Remote video URL

Technische aspecten van events: geluid, microfoon

Wat heb je nodig?

Je hebt een recente laptop nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen, te communiceren ...

 • Minimumvereisten: processor: i5 / Ryzen 5, RAM: 8GB, opslagcapaciteit: 256GB, Wifi: toestel met 'A'-vermelding (bv. Wifi A, Wireless A, Wifi AC, Wireless AC) en webcam.
 • Je kan je Mac gebruiken, maar soms zal je een kleine omweg moeten nemen om hetzelfde resultaat als je medestudenten te behalen.
 • Je kan geen Chromebook of Linux gebruiken (ondersteunt MS Office niet meer).
 • Je hoeft zelf geen software aan te schaffen. Alles wat je tijdens je opleiding nodig hebt, krijg je gratis van ons (Word ,Excel …).

Voor wie?

Je profiel

 • Je bent een geboren planner: nauwgezet en enthousiast.
 • Naar een feestje gaan vind je super, maar nog leuker vind je het om zelf een event op poten te zetten. Creatief? Check!
 • Je weet van aanpakken en hebt geen schrik om de handen uit de mouwen te steken.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)
Remote video URL

Waar heb je les?

Campus Groenplaats

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

 • Centrale ligging in hartje Antwerpen
 • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
 • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
 • Studieruimte met zicht op de kathedraal
 • Dalton is de campushond van campus Groenplaats

Locatie
Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Na je studie

Aan het werk

 • De combo van organisatietalent, creativiteit en meertalige communicatie opent vele deuren. Je kan aan de slag als event manager, producer, projectmanager in een productiehuis of communicatiebureau …
 • Onze oud-studenten vind je onder andere bij BBDO, VIB, Kabuki Events, LaRiva Events, Brandevent BVBA, Expovision, Quares NV, Logo Antwerpen, Delta Lloyd Life, Ocean Nutrition Antwerpen … 
   

Verder studeren

 • Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar een master Organisatie en Management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen, Human Resources Management en Meertalige Professionele Communicatie. 
 • Of je kan voor een tweede bachelor/afstudeerrichting gaan.
Na vijf jaar studeren heb ik zowel Cross Media Management als Event & Project Management op zak. Ik geloof in de combinatie: een goed event staat of valt met de juiste campagne op sociale media.
Jan Leys

Flexibel studeren

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Of misschien heb je in je vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen. Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding.

In deze vrijstellingentabellen vind je alvast een aantal mogelijke vrijstellingen.

Deze opleiding geeft recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV).

Je studie combineren met een job? Dat kan en velen deden het jullie al voor, met succes!

Meer weten?

Kom naar een infodag

 • Krijg een rondleiding op de campus
 • Ontdek de KdG-opleidingen
 • Spreek met studenten en docenten

 

Download of bestel een brochure

Dan kan je alle details nog eens rustig doornemen wanneer jij dat wil: download of bestel een brochure.

 

Chat met een student

Vraag je het liever aan een medestudent?
Chat met Justine en Luna, studentes Event en Projectmanagement

 

Contacteer de opleiding

Vraag het aan opleidingshoofd Anne-Marie Van Oost via annemarie.vanoost@kdg.be of +32 3 613 16 66

Inschrijven

Inschrijven voor academiejaar 2023-2024

Je kan je online of op de campus inschrijven:

Ja, ik start mijn inschrijving voor 2023-2024

Betaling

 • Als je je online inschrijft, betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
 • Bij inschrijving op de campus betaal je meteen alle studiekosten, of kiest voor gespreide betaling.

De start van je opleiding

 • Startdagen mogelijk vanaf 11 september 2023.
 • Lessen beginnen vanaf 18 september 2023.
 • Meer info over de onthaaldag, startdagen, boekenverkoop ... krijg je als je ingeschreven bent.

Meer info

Voor bedrijven en organisaties

Op zoek naar een stagiair of een student die voor jou een consultancy opdracht kan uitvoeren? Neem een kijkje op het KdG Career Center.

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.

Een ander voorstel om samen te werken? Stuur een mailtje naar annemarie.vanoost@kdg.be.