Event & Project Management

Afstudeerrichting van de professionele bachelor Organisatie en Management

  • Festivals, sportwedstrijden, concerten voor het goede doel …? Events als job, waarom niet?
  • Of een podcastreeks coördineren? Leer hier hoe je projecten van productiehuizen en reclamebureaus in goede banen leidt.
  • Als geboren planner neem jij graag de touwtjes in handen: je bent creatief én praktisch.
  • Wij dagen je uit om opdrachten binnen te halen en een netwerk op te bouwen, teams aan te sturen als een producent, talen en digital skills in te zetten als een marketeer …
  • Praktijk is het codewoord.
  • Veel ruimte voor zelfontplooiing.
  • Onze oud-studenten werken bij bedrijven als BBDO, VIB, Kabuki Events, LaRiva Events, Brandevent BVBA, Expovision, Quares NV, Logo Antwerpen, Delta Lloyd Life, Ocean Nutrition Antwerpen …
  • Verder studeren? Behaal een extra bachelor/afstudeerrichting of schakel naar een master in Handelswetenschappen, Organisatie en Management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen, Meertalige Professionele Communicatie ...

Hoe ziet de opleiding eruit?

Event & Project Management is een afstudeerrichting van de professionele bachelor Organisatie en Management. Er is geen gemeenschappelijk jaar voorzien. Je kiest al vanaf het eerste jaar jouw specialisatie.

Je opleiding telt 180 studiepunten, verdeeld over drie jaar.

In het eerste jaar leg je een brede basis in projectmanagement en eventproductie, met veel aandacht voor zelfontplooiing. Vanaf het tweede jaar maak je een keuze uit een van de vier specialisatietrajecten: public event manager, corporate event manager, event production manager of media producer

Remote video URL

Inhoud en studiepunten

Eerste jaar

Management
14 studiepunten
Projectmanagement essentials
(
4 studiepunten
)

Projectmanagement is de manier waarop projecten georganiseerd, voorbereid, gepland, uitgevoerd en afgerond worden. Hoe ga jij dit allemaal managen? Word jij een echte projectleider?

Economic essentials
(
3 studiepunten
)

Wat is de impact van de economische situatie op jou, je omgeving, het bedrijf waar je zo graag wil werken? Stap in de actualiteit. Economics essentials helpt je te beseffen, begrijpen, beslissen. Je plaatst begrippen in de juiste context, je interpreteert acties van bedrijven en overheden, en je komt tot een gefundeerde mening over de wereld waarin je leeft, werkt en woont.

  • Micro economics (1 studiepunt)
  • Macro economics (2 studiepunten)
Marketing essentials
(
4 studiepunten
)

Succesvolle marketing speelt in op een veranderende omgeving en luistert naar de wensen en noden van de klant.

Onderzoeksvaardigheden
(
3 studiepunten
)

Inventariseer, analyseer en synthetiseer de infolawine die elke dag op ons afkomt. Leer professioneel informatie online en offline te zoeken, te verzamelen en te verwerken.

Communicatie
15 studiepunten
Copywriting
(
3 studiepunten
)

Goed schrijven, daar draait het hier om. Niet alleen juist (hoe zat het ook weer met die dt-regels?), maar ook duidelijk (begrijpt mijn lezer mijn bericht?) en als het nodig is activerend (voelt mijn lezer zich aangesproken?).

Engelse communicatie 1
(
6 studiepunten
)

Stap voor stap werk je aan je kennis van het Engels zodat je kan meedraaien in een internationale setting: je traint je vaardigheden en bouwt je woordenschat uit.

  • Engelse communicatie 1.1 (3 studiepunten)
  • Engelse communicatie 1.2 (3 studiepunten)
Franse communicatie 1
(
6 studiepunten
)
  • Stratégies de communication 1.1 (3 studiepunten)
    Vond je Frans altijd al moeilijk of heb je het een tijdje niet meer gesproken? Pas de soucis. Via het online leerplatform van Grammaire Innovactive fris je de basisgrammatica stapsgewijs op. Lees: oefenen, veel oefenen. Tot je je helemaal klaar voelt voor een korte Franse conversatie op de werkvloer.
  • Stratégies de communication 1.2 (3 studiepunten)
    We focussen op zakelijk Frans: een bestelling plaatsen, inlichtingen vragen, een klacht melden, en dat allemaal via de telefoon. Je leert formuleringen en bedrijfsgerichte woordenschat om op terug te vallen. Daarnaast daag je je spreekdurf uit en train je je luistervaardigheid. Een Franse podcast hier, een artikel daar, en tussendoor een tv-reportage: wedden dat je aan het einde van de lessenreeks al veel meer begrijpt?
ICT
7 studiepunten
Digital basics
(
4 studiepunten
)
  • Excel basics (3 studiepunten)
    Leer efficiënt werken met Excel.
  • Digitaal visualiseren (1 studiepunt)
    Leer hoe je een killer van een presentatie vormgeeft.
Adobe basics
(
3 studiepunten
)

Je zet je eerste stappen in grafische programma’s zoals Indesign en Photoshop.

Media & events
11 studiepunten
Event essentials
(
4 studiepunten
)

Hoe kies je de locatie? Welke cateraar past bij dit event? Wie contacteer je best voor animatie? En wat doe je met transport en logistiek? De event toolbox geeft je  kennis en praktisch inzicht om je event op een juiste manier in te vullen.

Media essentials
(
4 studiepunten
)

Een filmlocatie? Een topfotograaf? Een graphic designer? Je bouwt een netwerk van leveranciers uit en krijgt inzicht in het medialandschap in al zijn aspecten zodat je straks vlotjes de spilfiguur kan zijn in een succesvolle productie.

Creativiteitstraining
(
3 studiepunten
)

Think outside the box! Allemaal goed en wel…, maar hoe doe je dat eigenlijk? Na deze creativiteitstraining kan je er tegenaan.

@work
13 studiepunten
Agency 1
(
6 studiepunten
)

We gaan aan de slag met een aantal concrete cases binnen communicatie en media waarbinnen je de theorie van het projectmanagement stap voor stap in de praktijk omzet. Je eerste pitch volgens de regels van de kunst wordt zo een feit en ook budgetten kennen nog maar weinig geheimen na het afronden van dit onderdeel.

Oriëntatie op het werkveld 1 (incl. projectweek)
(
4 studiepunten
)

Projectweek

Je start je opleiding niet op de schoolbanken, zelfs niet op de campus. Je trekt meteen de eerste week van het academiejaar naar een grote eventlocatie waar je met je nieuwbakken lotgenoten tijdens de projectweek Next Live (FKA NeXtasy) een groots event op poten zet. Daar komt heel wat bij kijken, zo kan je meteen laten zien wat je in je mars hebt en smeed je banden voor het leven.

 

Oriëntatie op het werkveld

Na die eerste week ga je zelf op ontdekkingstocht binnen het event- en medialandschap. Welke jobs spreken je aan? Wat kan je goed? Wat past bij jou? Bezoek events, maak een draaidag mee, zet je in als vrijwilliger bij een event van een laatstejaars … en steel met je ogen en oren.

Zelfmanagement
(
3 studiepunten
)

Wil jij een zelfmanager worden? Dat kan! Je sleutelt aan jezelf tot je positief communiceert, een gezonde portie zelfreflectie aankan, met plezier uit je comfortzone komt en toch mooi in balans en gefocust blijft. Met vallen en opstaan natuurlijk, dat hoort erbij. 

Tweede jaar

Management
7 studiepunten
Ondernemen
(
4 studiepunten
)

Je leert de ins en outs van het bedrijfsleven kennen: budgetten opmaken en aanpassen, een eigen bedrijf starten, een basis boekhouden.

Duurzame samenleving
(
3 studiepunten
)

Leer hier hoe je duurzaamheid, diversiteit en inclusie vertaalt naar evenementen en projecten.

Communicatie
17 studiepunten
Marketingcommuncatie
(
4 studiepunten
)

Als projectmanager moet je mensen kunnen overtuigen. Ervoor zorgen dat een bedrijf voor jouw eventconcept kiest? Bezoekers over de streep trekken om een ticket te kopen voor je event? Of een klant overtuigen om met jouw communicatiebureau in zee te gaan door het verkopen van een aantrekkelijk project? You’ve got it covered.

Engelse communicatie 2
(
5 studiepunten
)

Je pikt de draad weer op. Ontwikkel je vaardigheden: leer vlot telefoneren en geef boodschappen door. Maak een lokaal evenement internationaal en pitch het in het buitenland. Improve your English … ook buiten de klas: blijf op de hoogte van de actualiteit en geniet van een goed boek. Communicatie is het kernwoord, en meteen ook jouw uitdaging!

  • Engelse communicatie 2.1 (2 studiepunten)
  • Engelse communicatie 2.2 (3 studiepunten)
Franse communicatie 2
(
5 studiepunten
)

Denk, klink en schrijf als een eventprofessional in het Frans, en dat van briefing tot event! Brainstormen, vergaderen, argumenteren en presenteren in het Frans wordt je tweede natuur. Onderweg bouw je je zakelijke communicatieskills verder uit en krijg je het professioneel bellen en schrijven van Franse zakelijke mails nog meer in de vingers. Prêt à parler événements?

  • Franse communicatie 2.1 (2 studiepunten)
  • Franse communicatie 2.2 (3 studiepunten)
Beeldtaal
(
3 studiepunten
)

‘Beelden zeggen meer dan woorden’: in een maatschappij vol schermen iets om in het achterhoofd te houden. Dan kan je ook maar beter de juiste beelden kiezen in je communicatie. Maar hoe kies je die? Wat zijn de do’s en don’ts? Wat werkt en wat niet?

ICT
5 studiepunten
Keuzevak digitale skills: kies één van de drie
(
5 studiepunten
)

Ben je een data wizard? Of ga je liever creatief aan de slag met fotobewerking en design? Of zie je wel iets in een website maken met alles erop en eraan? Aan jou de keuze:

  • Microsoft data advanced
  • Adobe advanced
  • Web design
Media & events
19 studiepunten
Analoge productieaspecten
(
4 studiepunten
)

Het is niet omdat je niet (perse) zelf aan de knopjes moet draaien, dat je niet moet weten welke technische snufjes er bij de organisatie van een project komen kijken. We zorgen ervoor dat je een mondje kan meepraten.

Veiligheid, verzekeringen en vergunningen
(
3 studiepunten
)

Bij de organisatie van een evenement/project moet je rekening houden met veiligheidsvoorschriften: de juiste vergunningen in handen hebben en verzekeringen afsluiten zijn cruciaal.

Experttraject: kies één van de vier
(
9 studiepunten
)
  • Public event manager
    Word je enthousiast bij de gedachte dat je een festival of concert zou mogen organiseren? Wil je een nieuw datingconcept lanceren of een sportwedstrijd op poten zetten? Dan zit er wellicht een geboren public event manager in jou. Je zet events op die voor het brede publiek toegankelijk zijn.
  • Corporate event manager
    Bij corporate events werk je in opdracht van een bedrijf een concept en event uit voor bv. teambuildings, personeelsfeesten, netwerkmomenten congressen enz. Je onderzoekt goed wie je klant is en wat hij wil bereiken met het evenement dat jij tot een groot succes maakt.
  • Event producer
    Ben je gebeten door evenementen, maar ben je meer de persoon van het ‘meten is weten’, inplantingsplannen, nooduitgangen en de technische productieaspecten? Dan is dit traject spek voor je bek.
  • Media producer
    Zie je jezelf niet zozeer binnen de evenementensector aan de slag gaan maar wil je de spilfiguur worden in spraakmakende communicatiecampagnes? Of wil je de productie van een TV- of radioprogramma op je nemen? Dan bereidt dit traject je voor op een succesvolle carrière als producer
Experience class: kies uit een ruim aanbod
(
3 studiepunten
)

Verdiep of verbreed je kennis, en kies een vak uit deze lijst.

@work
12 studiepunten
Agency 2
(
9 studiepunten
)

Je werkt in een agency samen met 4 andere studenten en vertaalt authentieke briefings binnen de verschillende domeinen naar een passend concept en een kwalitatieve productie. Daarnaast werk je een individuele checklist af binnen je gekozen traject om nog beter voeling te krijgen met de werkplek waar je straks belandt. We linken je ook aan een team uit het derde jaar dat bezig is met de uitrol van een event. En dat is maar goed ook, want halverwege het academiejaar begin je al te brainstormen over wat dat voor jou zou kunnen zijn het jaar nadien: the real deal!

Me@work 2
(
3 studiepunten
)

Oriëntatie op het werkveld 2 + One Day Conference (1 studiepunt)

Je denkt verder na over wie jij bent als professional, wat je graag doet en goed kunt en vooral, wat je daarmee wil doen. Belangrijke vragen want die stage is niet meer zó ver weg … Tijdens de One Day Conference kom je in contact met heel wat bedrijven die op zoek zijn naar helpende handen. Misschien zit jouw match er wel tussen?

 

Leadership (2 studiepunten)

Als projectmanager manage je niet enkel je project, maar ook de mensen die in je projectteam zitten. Hoe stel je een evenwichtig team samen? Hoe pak je conflicten aan? Hoe laat je een boomer succesvol samenwerken met een Gen Z’er?

Derde jaar

Management
3 studiepunten
Inclusief communiceren en samenwerken
(
3 studiepunten
)

De wereld ligt aan je voeten! In dit vak ontdek je de basisprincipes van krachtige communicatie in een diverse context.

Communicatie
8 studiepunten
Engelse communicatie 3
(
4 studiepunten
)

Gluren bij de buren! We trekken naar de UK waar je antwoorden probeert te vinden op je zelf geformuleerde onderzoeksvragen. Je stelt een vergelijkende onderzoekspaper op en presenteert je bevindingen aan je medestudenten.

  • Engelse communicatie 3.1 (2 studiepunten)
  • Engelse communicatie 3.2 (2 studiepunten)
Franse communicatie 3
(
4 studiepunten
)

Een selectiegesprek in het Frans, voor een stage of je toekomstige job: un jeu d’enfant! Na 12 weken overtuig jij recruiters met je professioneel Frans. Daarnaast ga je met medestudenten in gesprek over actuele uitdagingen en tendensen in de event- en projectwereld. Je dompelt je onder in authentiek materiaal en verwerft niet alleen nuttige terminologie maar ook heel wat spreekdurf.

  • Franse communicatie 3.1 (2 studiepunten)
  • Franse communicatie 3.2 (2 studiepunten)
Media & events
15 studiepunten
Digitale productieaspecten
(
3 studiepunten
)

Online vergaderen, een event streamen, een live-uitzending producen … Wat daar allemaal bij komt kijken leer je hier.

Sales, inkoop
(
3 studiepunten
)

Goede voorwaarden en prijzen onderhandelen met leveranciers, uurtarieven vastleggen voor freelancers, partners binnenhalen voor je project. Word een pro.

Experttraject: verderzetting jaar 2
(
6 studiepunten
)

Je zet je traject van het tweede jaar verder en ontplooit je tot:

  • Public event manager
  • Corporate event manager
  • Event production manager
  • Media production manager
Experience class
(
3 studiepunten
)

Je kiest een tweede experience class OF je kiest een expert class uit een van de andere trajecten.

@work
34 studiepunten
Agency 3
(
9 studiepunten
)

Je werkt verder binnen je agency met je eigen event als kers op de taart. Voor de uitvoering kan je rekenen op de hulp van een agency in het tweede jaar. Maar voor wat hoort wat, als ervaren derdejaars geef je ook feedback aan tweedejaars die hun eerste stappen zetten richting een eigen project.

Stage 1 & 2
(
25 studiepunten
)

Tijdens 2 fulltime afstudeerstages van telkens 8 à 9 weken zet je theorie om in praktijk. Je bewijst dat je over de nodige skills beschikt om in het werkveld aan de slag te gaan.

  • Stage 1 (13 studiepunten)
  • Stage 2 (12 studiepunten)

Wanneer heb je les?

  • De eerste lesweek start op maandag 16 september. Later inspringen kan tot februari.
  • Je volgt gemiddeld 22 uur les per week.
  • Je hebt elke week één tot anderhalve dag vrij. Die tijd gebruik je om aan je eigen projecten te werken.
  • Je hebt weinig springuren.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.
Bekijk de jaarindeling.

Periodesysteem: 1 academiejaar = 4 periodes

  • 1 periode is 6 weken les, 1 week examenvoorbereiding en 1 tot 3 weken examens.
  • Je krijgt regelmatig feedback over je resultaten, vorderingen en werkpunten.
  • Voordeel: je spreidt je studielast over een heel jaar en je leert plannen.

Bovendien kan je rekenen op heel wat begeleiding en ondersteuning.

Week één: organiseer een event

Neem een vliegende start en organiseer samen met je medestudenten en docenten het event Next Live (FKA NeXtasy).

Remote video URL

Studeren & ondernemen

Een eigen zaak? Wij helpen je om al tijdens je opleiding te starten:

Remote video URL

Ondernemer én student Brent produceert kwaliteitsvolle voedingssupplementen

Remote video URL

Ondernemer én student Sander bouwt producties voor grote evenementen

Remote video URL

Een nieuwe taal leren is altijd spannend. Onze docenten stellen je dan ook graag gerust en helpen je bij elke stap die je zet.

Go international!

Verruim je blik op de wereld! Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland.

  • Als laatstejaarsstudent volg je via Erasmus les aan een Europese hogeschool of universiteit: ga 3 maanden naar Madrid, Belfast, Örebro, Amsterdam …
  • Echt heel avontuurlijk aangelegd ? Kies dan voor een uitwisseling met één van onze niet-Europese partners en trek naar Canada, Chili, Taiwan …

"Een buitenlandse studie in Taiwan geeft je de kans om een stukje van die andere kant van de wereld te ontdekken."

"Een weekend is niet om uit te rusten, maar om de omgeving te ontdekken!"

"Je hebt vrienden over de hele wereld!"

Wat heb je nodig?

Je hebt een recente laptop nodig om te noteren, projecten uit te werken, examens af te leggen, te communiceren ...

  • Minimumvereisten: processor: i5 / Ryzen 5, RAM: 8GB, opslagcapaciteit: 256GB, Wifi: toestel met 'A'-vermelding (bv. Wifi A, Wireless A, Wifi AC, Wireless AC) en webcam.
  • Je kan je Mac gebruiken, maar soms zal je een kleine omweg moeten nemen om hetzelfde resultaat als je medestudenten te behalen.
  • Je kan geen Chromebook of Linux gebruiken (ondersteunt MS Office niet meer).
  • Je hoeft zelf geen software aan te schaffen. Alles wat je tijdens je opleiding nodig hebt, krijg je gratis van ons (Word, Excel …).

Voor wie?

Je profiel

  • Je bent een geboren planner: nauwgezet en enthousiast.
  • Naar een feestje gaan vind je super, maar nog leuker vind je het om zelf een event op poten te zetten. Creatief? Check!
  • Je weet van aanpakken en hebt geen schrik om de handen uit de mouwen te steken.

Voorwaarden

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
  • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)

Waar heb je les?

Campus Groenplaats

Campus Groenplaats is je hoofdcampus, al kan het zijn dat je af en toe ook les hebt op campus Stadswaag of campus Pothoek.

  • Centrale ligging in hartje Antwerpen
  • Vlot bereikbaar met trein, tram, bus, fiets, step ...
  • Winkels, terrasjes, koffiebars ... naast de deur
  • Studieruimte met zicht op de kathedraal
  • Dalton is de campushond van campus Groenplaats

Locatie
Nationalestraat 5
2000 ANTWERPEN

+32 3 613 16 00
info.mit@kdg.be

Meer info

Remote video URL
Groenplaats

Na je studie

Aan het werk

  • De combo van organisatietalent, creativiteit en meertalige communicatie opent vele deuren. Je kan aan de slag als event manager, producer, projectmanager in een productiehuis of communicatiebureau …
  • Onze oud-studenten vind je onder andere bij BBDO, VIB, Kabuki Events, LaRiva Events, Brandevent BVBA, Expovision, Quares NV, Logo Antwerpen, Delta Lloyd Life, Ocean Nutrition Antwerpen … 
     

Verder studeren

  • Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar een master Organisatie en Management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen, Human Resources Management en Meertalige Professionele Communicatie. 
  • Of je kan voor een tweede bachelor/afstudeerrichting gaan.
Na vijf jaar studeren heb ik zowel Cross Media Management als Event & Project Management op zak. Ik geloof in de combinatie: een goed event staat of valt met de juiste campagne op sociale media.
Jan Leys

Flexibel studeren

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Of misschien heb je in je vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen. Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding.

In deze vrijstellingentabellen vind je alvast een aantal mogelijke vrijstellingen.

Deze opleiding geeft recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV).

Je studie combineren met een job? Dat kan en velen deden het jullie al voor, met succes!

Meer weten?

Kom naar een infodag

  • Spreek met studenten en docenten
  • Krijg een rondleiding op de campus
  • Ontdek de KdG-opleidingen

 

Download of bestel een brochure

Dan kan je alle details nog eens rustig doornemen wanneer jij dat wil: download of bestel een brochure.

 

Chat met een student

Vraag je het liever aan een medestudent?
Chat met Justine en Luna, studentes Event en Projectmanagement

 

Contacteer de opleiding

Vraag het aan opleidingshoofd Anne-Marie Van Oost via annemarie.vanoost@kdg.be of +32 3 613 16 66

Inschrijven

Inschrijven voor volgend academiejaar 2025-2026

STAP 1: start je inschrijving

  • Duurt maar 1 minuutje en is nog volledig vrijblijvend.
  • Je ontvangt eind juni 2025 een uitnodiging om je inschrijving af te ronden.
  • Hou je brievenbus in de gaten voor een kleine verrassing.

Ja, ik start mijn inschrijving voor 2025-2026

STAP 2: rond je inschrijving af

Eind juni 2025 sturen we je een mail met de uitnodiging om je inschrijving af te ronden, online of op de campus:

  • Als je je online inschrijft, betaal je meteen een voorschot. De resterende studiekosten betaal je later via factuur.
  • Bij inschrijving op de campus betaal je meteen alle studiekosten, of je kiest voor gespreide betaling.

STAP 3: start met je opleiding

  • Startdagen mogelijk vanaf 8 september 2025.
  • Lessen beginnen vanaf 15 september 2025.
  • Meer info over de onthaaldag, startdagen, boekenverkoop ... krijg je als je ingeschreven bent.

Meer info

Inschrijven voor huidig academiejaar 2024-2025

  • De meeste opleidingen starten in september, maar vaak kan je ook later in het academiejaar nog starten.
  • Afhankelijk van wanneer je start, kan je meer of minder vakken volgen.
  • Na inschrijving krijg je via mail de contactgegevens van een KdG-medewerker om je persoonlijk studieprogramma samen te stellen.

Nog inschrijven voor 2024-2025

Voor bedrijven en organisaties

Op zoek naar een stagiair of een student die voor jou een consultancy opdracht kan uitvoeren? Neem een kijkje op het KdG Career Center.

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

  • Een vorming op maat?
  • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.

Een ander voorstel om samen te werken? Stuur een mailtje naar annemarie.vanoost@kdg.be.

Open aanbod KdG Academy

Een postgraduaat? Verkorte bachelor? Of studiedag? Vind de opleiding die bij je past.

Alle bijscholingen van KdG Academy

Opleidingen op maat

Liever een opleiding afgestemd op de noden van je bedrijf of organisatie?

Contacteer Nina Peeters via nina.peeters@kdg.be of +32 3 613 10 93.

Of vul het formulier in