Studiedag op dinsdag 24 juni 2025
- De opvang en vrije tijd van kinderen is in beweging: er zijn al veel initiatieven, maar er blijft nood aan verdere ontwikkeling.
- Deze studiedag richt zich tot iedereen die hierin een rol speelt: van BOA regisseurs over opvangorganisatoren tot professionals die met kinderen werken na schooltijd.
- Arteveldehogeschool en Karel de Grote Hogeschool brengen, samen met partners, actuele praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten samen.
- Tijdens het politiek debat gaan Lynn Callewaert (CD&V), Lalynn Wadera (Vooruit), Jeremie Vaneeckhout (Groen), Irina De Knop (Open Vld) en Lise Vandecasteele (PVDA) met elkaar in gesprek over de toekomst van opvang en vrije tijd.
Schrijf je in voor onze boeiende studiedag en haal inspiratie uit de praktijk en onderzoek voor jouw organisatie.
Praktische info
Wanneer
- Dinsdag 24 juni 2025
Waar
- KdG Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen
Prijs
- 75 euro per persoon
- Inclusief drinken, lunch en netwerkreceptie met hapjes
Programma
- 9.00 - 9.30 u.: Onthaal met koffie en thee
- 9.30 - 10.15 u.: Welkom met keynote
- 10.15 - 10.30 u.: Verplaatsing naar de workshops
- 10.30 - 11.30 u.: Workshop 1
- 11.30 - 11.45 u.: Verplaatsing naar de workshops
- 11.45 - 12.45 u.: Workshop 2
- 12.45 - 14.00 u.: Lunch met (vrijblijvende) thematafels
- 14.00 - 16.00 u.: Politiek debat
- 16.00 - 17.00 u.: Afsluitend netwerkdrink
Workshops
Workshop 1
Natuurbeleving in de buitenschoolse opvang: voordelen en praktische tips
Ieder kind heeft recht op natuur, ook stadskinderen. In de natuur spelen, de natuur leren kennen en beleven is belangrijk voor kinderen. Het BOA-decreet streeft naar een breed en geïntegreerd aanbod voor kinderen, maar laat natuurbeleving grotendeels buiten vizier. De buitenschoolse opvang is echter een uitgelezen kans om kinderen terug vrij te laten spelen in de natuur, ook in de stad. Uit onderzoek blijkt dat de voordelen van natuurbeleving voor kinderen talrijk zijn. Over deze voordelen vertellen we je alles tijdens deze sessie. Bovendien geven we jou heel wat praktische tips over hoe je natuurbeleving kunt aanpakken in de buitenschoolse opvang.
Liesa Lammers, Karel de Grote Hogeschool
Pedagogisch coachingstraject van een schoolopvang door de ogen van een coach en een kinderbegeleider.
Op welke manier kan pedagogische coaching een hefboom tot kwaliteit zijn in de buitenschoolse opvang? Irene en Conny vertellen graag welke inzichten ze hebben opgedaan uit hun proeftuin, Stasegem United. In dit project hebben twee opvanginitiatieven over schoolnetten heen besloten om samen op woensdag opvang te organiseren. Conny en Irene delen hun waardevolle ervaringen met een pedagogisch coachingstraject, elk vanuit hun eigen perspectief als pedagogische coach en kinderbegeleider. Ze brengen hun inzichten mee rond hefbomen én drempels, en staan stil bij de manier waarop een pedagogisch coachingstraject bijdraagt tot de kwaliteit in een buitenschoolse opvang. Laat je inspireren door hun enthousiasme en leer hoe je zelf een positieve impact kunt maken in jouw opvang.
Irene Deraeve, pedagogisch coach Xzekoo Artevelde Hogeschool
Conny Lannoo, kindbegeleider Stasegem United
Inrichten van een krachtige leer,- leef, - en speelruimte voor jongeren
Vrijplaats (living lab Arteveldehogeschool) ontwikkelt ondermeer via BLES (binnenstebuiten leren en spelen) krachtige leer-, leef -en speelomgevingen die aanzetten tot onderzoek, creativiteit, verwondering en actieve beleving. Naast het inrichten van buitenomgevingen ontwikkelde Vrijplaats in opdracht van departement jeugd, cultuur en media een toolkit voor jeugdruimte. Met deze toolkit kunnen jeugdwerkers en lokale besturen stil staan bij het gebruik en het vormgeven van de plek.
Tijdens de workshop staan we stil bij de vraag: 'Welke stappen dien je te nemen om deze ruimte kwalitatief vorm te geven?'. Door in te zetten op participatie en het delen van de plek, stimuleer je optimaal ruimtegebruik en cross-overs tussen doelgroepen. Door participatief aan de slag te gaan wordt er niet alleen afgestemd over de soorten activiteiten en welke noden de plek heeft, maar ontstaan er eveneens nieuwe samenwerkingen die leiden tot een rijker aanbod voor kinderen.
Eef Thoen, Arteveldehogeschool
Participatie van kinderen in Antwerpse scholen: BOA als case (KdG)
Deze sessie loopt over workshopreeks 1 en 2. Kies je voor deze workshop dan kan je je helemaal in dit thema verdiepen maar geen tweede workshop volgen. Deze sessie maakt ook deel uit van de studiedag van het onderzoeksproject GOTALK, parallel aan de BOA Studiedag
Tijdens deze workshop duiken we in de piloottrajecten die het GOTALK project liep met de leerlingenraden van twee Antwerpse basisscholen. In die leerlingenraden namen we met leerkrachten, kwaliteitscoördinatoren BOA en leerlingen tussen 6 en 12 het beleidsthema BOA vast. We gingen aan de slag om vanuit de leerlingenraad duurzame, inclusieve beleidsbeslissingen te maken. In deze workshop krijg je een inzicht in concrete manieren om kinderparticipatie aan te pakken. Hoe neem je samen met kinderen een beslissing? Hoe zorg je ervoor dat daarbij alle stemmen kunnen klinken en hoe zorg je dat de stem van kinderen door je hele organisatie serieus wordt genomen? We zetten de spot op de eigen BOA-context of school en je gaat naar huis met een concreet plan over hoe de participatie van kinderen in jouw organisatie te versterken. Deze workshop is vooral gericht op basisonderwijs, maar is zeker ook interessant voor leerkrachten secundair onderwijs. Tijdens het namiddagprogramma van de GOTALK studiedag wordt deze workshop nogmaals gegeven, met de focus op secundair onderwijs. Meer info vind je hier (doorlinken naar de pagina van GOTALK studiedag).
Marie Van Roost en/of An Piessens, Karel de Grote Hogeschool
Krachtig samen: coachingstraject voor begeleiders in de buitenschoolse opvang
Hoe ondersteun je begeleiders in de buitenschoolse opvang op een duurzame en effectieve manier? In deze sessie gaat pedagogisch ondersteuner Sarah Vorsselmans (KdG) in op haar ervaringen met de vorming en coaching van vrijwillige en professionele medewerkers in de buitenschoolse kinderopvang. Ze belicht de succesfactoren, benoemt de uitdagingen en reikt concrete handvatten aan voor wie zelf met coaching aan de slag wil. Leen Hikketik (Kind aan Zet, Antwerpen) licht toe hoe de Stad Antwerpen kijkt naar de vorming en coaching van begeleiders en hoe ze deze visie omzetten in beleid.
Sarah Vorsselmans, Karel de Grote Hogeschool
Leen Hikketik, Stad Antwerpen
BOA als kans om te vernieuwen - Een praktijkverhaal van Felies vzw
Wat als we de brug slaan tussen opvang en vrije tijd, tussen zorg en beleving? In deze sessie nemen we je mee in de manier waarop Felies vzw zich voorbereidt op het BOA-decreet. We tonen hoe onze IBO-werking zich herpositioneert én hoe onze nieuwe kleuterkampen inspelen op maatschappelijke noden zoals flexibiliteit, toegankelijkheid en de zoektocht naar kwaliteitsvolle vrije tijd voor de jongsten.
Delphine Lambrechts, Felies vzw
Een kwaliteitsvol buitenschools aanbod: inzichten uit het project Naschoolse Ontwikkelomgeving Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft een duurzaam model voor een Naschoolse Ontwikkelomgeving opgezet waarbinnen alle Amsterdamse kinderen (6-12 jaar) de gelegenheid krijgen om minstens twee dagen per week gebruik te maken van een kwalitatief hoogstaand ontwikkelaanbod. Kinderen uit verschillende scholen en wijken worden samengebracht in de naschoolse opvang. Op die manier wordt segregatie tegengegaan. In het aanbod staat brede talent-ontwikkeling centraal. Dit draagt het bij tot gelijke ontwikkelingskansen voor elk kind. Om een kwaliteitsvol aanbod te garanderen wordt samengewerkt met CEGO KULeuven voor (1) de ontwikkeling en implementatie van het kwaliteitskader, (2) een flankerend onderzoek om impact in kaart te brengen en (3) de optimalisering van de ontwikkelomgeving. Dit gebeurt via een train de trainer model waar coaches van stichting ABC Amsterdam intens begeleid worden door CEGO KULeuven. Deze workshop gaat in op het train de trainer model en wat de vastgestelde impact is op kinderen, begeleiders, ondersteuners en de ontwikkelomgeving. De verworven inzichten, zijn verkregen door de nauwe samenwerking met Dick Bentvelzen (Gemeente Amsterdam - Uitvoerder bestuursopdracht Naschoolse ontwikkelomgeving), Marleen van Polanen (Gemeente Amsterdam – beleidsadviseur), Sven Mooij (onderwijsadviseur, Het ABC) en collega’s.
Shana Hollander, CEGO KULeuven
2026 in zicht, tijd voor je lokaal samenwerkingsverband BOA? Hoe, wat, waarom?
Lokaal samenwerken helpt, is nodig en zal moeten. Het lokaal samenwerkingsverband BOA heeft een belangrijke rol bij de uitrol van het decreet BOA. Dit samenwerkingsverband voert de acties mee uit en coördineert de uitrol. Hoe start je, vanuit je regie-rol, dit samenwerkingsverband, wat zijn do’s en don’ts? Tijdens deze workshop krijg je handvatten aangereikt om meteen aan de slag te gaan in jouw praktijk.
Flore De Meester, Arteveldehogeschool
Workshop 2
Spelen of talenten 'uitputten'? Mag vrije tijd ook gewoon leuk zijn?
Is de vrije tijd nog écht van kinderen? Mogen kinderen zelf hun vrije tijd invullen? We lijken vlot 'ja, natuurlijk' te antwoorden. Maar is dat in de praktijk wel zo? De vrije vrije tijd van kinderen lijkt namelijk stilletjes te verdwijnen. Hun agenda's zitten overvol met huistaken, hobby's, opvang... En als ze dan eens volop spelen, moet het bij voorkeur nut hebben? Voor later. Voor hun ontwikkeling. Voor meer kansen. Goed bedoeld uiteraard, maar nemen we dan niet de essentie van hun (spelende) jeugd weg? Pertinente vragen, die we in deze sessie samen verkennen. Van filosofie tot anekdote. Van inzicht tot praktijk.
Bart Straetman, Speelmakers
Geïntegreerde samenwerking tussen opvang en kleuterschool. Inzichten uit ‘De Doorgaande Lijn’
In Vlaanderen komen jonge kinderen van 0 tot 6 jaar en hun families in contact met verschillende voorzieningen. Opvang en onderwijs zijn gescheiden en werken niet altijd samen. De Doorgaande Lijn staat voor een geïntegreerde ontwikkelingslijn van 0-6 jaar, waarbij spelen, leren en zorg samenkomen. Dit vraagt afstemming van praktijk, beleid en regelgeving. Eind 2021 startte het Doorgaande Lijn-project, een driejarig pilootproject gefinancierd door de minister van Welzijn en ondersteund door de minister van Onderwijs. Het project omvatte 12 samenwerkingsverbanden die experimenteerden met het weghalen van barrières tussen kinderopvang, buitenschoolse opvang en kleuteronderwijs. Deze ervaringen leidden tot een praktijkmodel. In deze workshop bespreken we dit model, illustreren de rol van buitenschoolse opvang en geven we beleidsaanbevelingen.
Bart Declercq (CEGO KU Leuven)
Nima Sharmahd (VBJK)
Van scenario tot reglement? Kom luisteren hoe Zottegem het aanpakte.
Sinds 2022 verdiept Bataljong zich in BOA. We werkten mee aan de visievorming, begeleidden lokale trajecten en ondersteunen de opstart van BOA in Zottegem. Vanuit deze ervaring neemt Lotte Warlop van Bataljong je in deze intervisiesessie mee in de bouwstenen van een lokaal BOA-beleid. Van acties en begrotingen tot mogelijke scenario’s en hoe je je bestuur hierin kan helpen kiezen: ze doorloopt samen met jou enkele stappen richting een BOA-beleid.
Lotte Warlop, Bataljong
Participatie van kinderen in Antwerpse scholen: BOA als case
Vervolg uit workshopsreeks 1.
Van BOA-ontwerp naar BOA-praktijk: handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Dendermonde en Roeslare nemen jullie mee in hun aanpak.
Ontdek als BOA-regisseur hoe je vanuit samenwerken effectief kunt inzetten voor een gedragen BOA-praktijk en hoe je BOA-dromen en -visies kunt omzetten naar een concreet projectplan. De BOA-regisseurs van Dendermonde en Roeselare nemen jullie mee in hun aanpak en ervaringen. Tijdens deze sessie delen zij hoe ze vanuit een BOA-droom en scenario, samen met een werkgroep, zijn gekomen tot een concreet en gedragen projectplan. Ze brengen hun inzichten mee rond hefbomen en drempels, en staan stil bij de manier waarop ze hun werkgroep hebben samengesteld en welke aanpak heeft gewerkt. Laat je inspireren door hun praktijkvoorbeelden voor jouw BOA-project!
Tina Houthoofd, BOA regisseur Roeselare
Wendy Van den Abbeele, BOA regisseur Dendermonde
Op weg naar meer kwaliteitsvolle opvang
Mentes ondersteunt buitenschoolse opvangvoorzieningen zonder erkenning, bijvoorbeeld opvang in scholen, om werk te maken van meer kwaliteitsvolle opvang en zo mogelijks wel in aanmerking te komen voor erkenning. In deze workshop vertellen we hoe we dat aanpakken en welke belangrijke ingrediënten we vanuit onze praktijkervaring zien voor kwaliteitsverhoging in deze opvanginitiatieven. We gaan in gesprek over enkele tools die opvanginitiatieven onder andere helpen bij het maken van een zelfscan, contacten met lokaal bestuur en visieontwikkeling met het team.
Mentes-ondersteuners Carine Breugelmans en Annelies Roelandt
Toegankelijkheid maak je samen: de ervaringen uit drie BOA-werkgroepen
De dienst Kind aan Zet van de Stad Antwerpen zette tijdens de overgangsperiode naar het BOA-decreet drie werkgroepen op poten over toegankelijke opvang en vrije tijd, samen met een systeem van solidaire kostendeling. Kris De Visscher (onderzoekscentrum Pedagogie in Praktijk van de Karel de Grote Hogeschool) kreeg de opdracht om deze werkgroepen te begeleiden. Samen met de dienst Kind aan Zet en één van de deelnemers blikken we terug op de trajecten die we hebben afgelegd en delen we onze ervaringen. We houden het praktisch en concreet en geven je inspiratie voor je lokaal erkenningskader en het bereik van kwetsbare kinderen en kinderen met een ondersteuningsbehoefte.
Kris De Visscher, Karel de Grote Hogeschool
Laurina Van Hulle, Stad Antwerpen
BOA-decreet: Nieuwe Regels, Nieuwe Kansen!
Het aangepaste BOA-decreet brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de organisatie en financiering van buitenschoolse opvanginitiatieven en activiteiten. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op de impact van het decreet, de nieuwe verplichtingen en extra kansen voor het lokaal beleid. Wat betekent dit nu in de praktijk? Hoe kunt u zich voorbereiden? Hoe kan je dit vertalen in een bestek, subsidiereglement of samenwerkingsovereenkomst? We bieden inzicht en praktische handvaten om vlot om te gaan met de nieuwe regelgeving.
Matthias Van Acker, Mondea
Voor wie
- Lokale regisseurs opvang van schoolkinderen
- Verantwoordelijken en beleidsmedewerkers van opvangorganisaties
- Medewerkers van scholen die voor opvang zorgen buiten de schooltijd
- Professionals die met kinderen werken na schooltijd



Meer weten, samenwerken of een persvraag?
Je kan bij ons onderzoekscentrum Pedagogie in Praktijk bijvoorbeeld terecht voor:
- Ondersteuning die past bij organisaties die werken met kinderen en hun gezinnen.
- Intervisie, werkplekleren, spellen, methodieken en online reflectietools.
Contacteer ons vrijblijvend
- Bel +32 3 613 15 12
- E-mail karolien.vangeldre@kdg.be