Orthopedagogie

Afstudeerrichting van 'professionele bachelor Orthopedagogie'

 • Wat mensen beperkt of het hen moeilijk maakt, daagt jou uit.
 • Ontwrichte gezinnen, ingewikkelde opvoedingssituaties, kinderen met ‘moeilijk gedrag’ ... Jij ziet ze anders. 
 • Personen met een mentale en/of fysieke beperking … Jij gelooft in hun mogelijkheden.
 • Wie groeit die bloeit. In deze opleiding besteed je extra veel aandacht aan de ontwikkeling van je talenten.
 • Hou je van actie en avontuur? Dan zit je hier helemaal goed.
 • Je gaat aan de slag op je eigen tempo. 
 • Je gaat op stap, je ontmoet, je ontdekt, je groeit.
 • Geboeid door culturen? Je voelt je gegarandeerd thuis in deze opleiding waar interculturele ontmoetingen de regel zijn.
 • Met al je vragen en bedenkingen kan je terecht bij studenten, ondersteuners, begeleiders en docenten.

Orthopedagogie

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je opleiding in vogelvlucht

De eerste twee jaren zijn gemeenschappelijk voor alle studenten in de bacheloropleiding Orthopedagogie. Bij Orthopedagogie ligt de nadruk op complexe begeleidingsvraagstukken, bij Toegepaste Jeugdcriminologie op de gedragsproblematiek bij jongeren van 12 tot 25 jaar.

Eerste jaar

 • Je ontwikkelt een brede basiskennis met onder meer aandacht voor cultuur en levensbeschouwingen, sociale en ontwikkelingspsychologie, recht en sociologie.
 • Je kijkt in de breedte, zowel naar de menselijke ontwikkeling en haar ontsporingen als naar orthopedagogische denk- en werkkaders.
 • Je oefent je vaardigheden en stapt het werkveld in.

Tweede jaar 

 • Gaandeweg kom je meer te weten over problematieken en doelgroepen. Zo kan je met kennis van zaken beslissen welke afstudeerrichting je het beste ligt.
 • Tijd om de theorie in de praktijk te brengen: je steekt veel op tijdens 8 weken stage.

Derde jaar 

 • Pas nu kies je definitief voor de afstudeerrichting Orthopedagogie. 
 • Met nog één jaar te gaan, ga je net dat tikkeltje dieper graven. Je doelgroep wordt specifieker, de begeleidingsvraagstukken complexer en dus nog boeiender.
 • Stage wint aan belang. Je loopt een semester stage in een voorziening of project naar keuze. 

Bekijk de inhoud en studiepunten van alle vakken.

Wanneer heb je les?

 • Je start op 12, 13 of 14 september met 2 geweldige startdagen.

 • Later inspringen kan, en wel tot februari.

 • Per week volg je gemiddeld 20 uur les.

 • Vaak heb je één tot anderhalve dag per week vrij. Ideaal om projecten uit te werken.

 • Je hebt weinig springuren.

Bekijk een voorbeeldlessenrooster.

Jaarindeling

 • Het academiejaar is opgesplitst in 4 periodes. Een dubbel voordeel: je spreidt je studielast en je leert plannen. Dus ook: duidelijke afbakening van de leerstof, snelle feedback, en een evaluatie op het einde van elke periode.
 • Bij sommige vakken is het proces belangrijk: je moet iets in de vingers krijgen, je kennis en vaardigheden groeien gaandeweg. Voor die vakken krijg je tussentijdse feedback en een evaluatie na 2 of meer periodes.

Bekijk de jaarindeling

Vlot functioneren in leer- en klasgroep

Leergroepen hebben hun naam niet gestolen: je leert er alles over je toekomstige beroep en je doelgroepen. Je groep telt hooguit 18 studenten, een ideaal aantal voor experimenten, oefeningen en directe feedback. Je traint er vaardigheden en een juiste beroepsattitude. Je oefent in contact leggen, gesprekken voeren (ook als je slecht nieuws moet brengen), omgaan met emoties en reflecteren op ervaringen.

Theoretische achtergronden en denkkaders verwerf je tijdens de hoorcolleges. Die kennis neem je mee naar je klasgroep (max. 36 studenten). Je past ze toe op concrete gevallen en in oefeningen

Extra veel praktijk

Weten is belangrijk, doen zo mogelijk nog meer. Tijdens je stages werk je nauw samen met medestudenten, mentoren, collega’s, stagebegeleiders... Je leert jezelf beter kennen en toetst je kennis en vaardigheden bij jezelf en je omgeving. Je staat ook regelmatig stil bij de vorderingen die je maakt. Je groeit persoonlijk en professioneel. Je leert, je past toe en je ervaart.

Prijs Frank Swaelen: kandidaat 'Samenwerken met ervaringsdeskundigen'

Het leven zoals het écht is: les krijgen van ervaringsdeskundigen. 92 % van onze studenten vindt het een meerwaarde.

Goed omringd

Je krijgt je eigen leertrajectbegeleider. Die volgt je resultaten op, adviseert, schudt je wakker indien nodig. In het begin is er vaak heel wat sturing, gaandeweg neem je zelf meer verantwoordelijkheid op.

Je kan ook rekenen op je docenten. Die coachen je door je studieparcours.

Tijdens je stage heb je een dubbele coach: je stagebegeleider (KdG-docent) en je mentor (professional op je stageplek).

Go international!

Je blik op de wereld verruimen? Grijp je kans en loop stage of volg les in het buitenland. Trek de wereld in, ga op avontuur, maak internationale vrienden en bouw je intercultureel netwerk uit, leer een nieuwe taal, werk aan een sterker cv, word zelfstandiger en vooral … beleef de tijd van je leven.

 • Als student kan je via Erasmus naar een Europese hogeschool of universiteit in Denemarken, Finland, Tsjechië, Nederland, Spanje …
 • Wil je stage lopen buiten de Europese grenzen? Als laatstejaarsstudent laat je het beste van je zelf zien in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië … 
 • Wil je aan de slag in een ontwikkelingsland? Zet mee je schouders onder projecten in Colombia, Cuba, Peru, Zuid-Afrika, Ghana, Tanzania, Indonesia, India …
 • Wij zorgen voor een kwalitatieve voorbereiding van onze kandidaten buitenlandse stage in het opleidingsonderdeel Transculturele uitdagingen (12 sessies).
 • Een rasechte internationale ervaring dichtbij huis? Volg dan tijdens je opleiding in Antwerpen samen met internationale studenten het Engelstalige programma Crossing Borders.

Nog vragen of dromen? Contacteer mario.haine@kdg.be

Luck is what happens when preparation meets opportunity

Seneca

Voor wie?

Je profiel

 • Je houdt van mensen, met al hun goede en slechte kanten, met al hun mogelijkheden en beperkingen. En je gelooft dat iedereen kan groeien en veranderen.
 • Niet iedereen heeft het geluk om in het ideale gezin op te groeien. Maar moeilijk gaat ook: je bent er rotsvast van overtuigd dat je met geduld en een aangepaste en krachtgerichte begeleiding al heel wat situaties kan rechttrekken.
 • Op elk moment wil je het verschil maken voor dat ene kind, die ene jongere, dat ene gezin.

Voorwaarden

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs
 • Of je hebt een ander toegelaten diploma of gelijkgesteld toelatingsbewijs én voldoet aan de taalvoorwaarde (lees meer over de toelatingsvoorwaarden)

Gloednieuwe campus Zuid

Waar heb je les?

Lucky you! Je krijgt de nieuwste en hipste leer- en ontmoetingsplek van de koekenstad als thuisbasis. En dat laatste mag je letterlijk nemen: de gloednieuwe campus in de Brusselstraat op ‘t Zuid was ooit een koekjesfabriek. Sweet!

Ruimte is er genoeg. Om les te volgen, te studeren, te oefenen. Maar ook om te chillen en af te spreken. Met ruime fietsenstallingen, een knusse koffiebar, een food market, zithoeken binnen en buiten én een sporthal. Een levendige microkosmos waar jij wezenlijk deel van uitmaakt.

Campus Zuid

Brusselstraat 45
2018 ANTWERPEN

+32 3 613 13 13
info@kdg.be

Meer info

Orthopedagogie

Na je studie

Aan het werk

Je kan zowel in het domein van je afstudeerrichting als in de ruimere sociale sector aan de slag.

Als orthopedagogisch begeleider werk je rechtstreeks met cliënten, maar ook in teamverband, samen met artsen, psychologen, orthopedagogen, sociaal werkers … En je beseft maar al te goed dat je een belangrijke bijdrage kan leveren aan het resultaat.

Onze oud-studenten werken overal waar mensen met een beperking werken, wonen, leven en leren. Soms is dat in thuisbegeleiding, soms in dagcentra of residentiële voorzieningen. Maar ook elders wordt hun inzet enorm geapprecieerd. In de Integrale jeugdhulp binnen open en gesloten voorzieningen bijvoorbeeld, bij gezinsbegeleiding of in centra waar niet-begeleide minderjarige vluchtelingen worden opgevangen.

Verder studeren

 • Een master behalen? Via een schakelprogramma stroom je vlot door naar o.a. de master Orthopedagogie of Criminologie.

 • Extra bachelor? De opleidingen Toegepaste Psychologie, Sociaal Werk, Lerarenopleiding, Pedagogie van het Jonge Kind, Ergotherapie of Logopedie sluiten mooi aan bij je opleiding. Vaak heb je heel wat vrijstellingen en kan je inschrijven voor een verkort programma.

 • Ook tal van postgraduaten zijn een optie.

Flexibel studeren

Vrijstellingen

Heb je in een vorige opleiding voor bepaalde vakken al enkele credits verdiend? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen.

Check hoe je vrijstellingen aanvraagt voor deze opleiding

Verkort traject

Behaalde je al een diploma hoger onderwijs in een verwant studiegebied? Dan kan je de opleiding Orthopedagogie in een verkort traject volgen.

Welke vakken moet je nog volgen?
Download de programma's die al uitgewerkt zijn.

 • Staat je behaald diploma er niet bij?
 • Wil je inschrijven?
 • Of heb je meer info nodig? 

Contacteer ingrid.vanpeteghem@kdg.be of +32 3 3 613 12 71.

Langer traject (4 x 45)

Je wil een gespecialiseerd orthopedagogisch begeleider (van kinderen, jongeren, volwassenen, gezinnen ...) worden maar je vindt de stap naar het hoger onderwijs te groot? Of je kan studie en andere engagementen moeilijk combineren, beheerst het Nederlands minder goed, hebt meer tijd nodig om de leerstof te verwerken?

Wat de reden ook is, je kan deze professionele bachelor in een rustiger tempo volgen: je spreidt je studie netjes over vier in plaats van drie jaar: 4 x 45 (in plaats van 3 x 60) studiepunten. Minder opleidingsonderdelen per jaar dus, meer tijd om ze te verwerken.

Download de brochure met lessentabel

Meer info? Mail ingrid.vanpeteghem@kdg.be of bel +32 3 3 613 12 71.

Graag al eens proeven van de sfeer?

Kom naar de infodag!

We onthalen je als een vip. Studenten uit je studierichting geven je een uitgebreide rondleiding op de campus. Kan je meteen al die vragen stellen waar je nog mee zit. Je kan ook praten met docenten en cursussen inkijken.

Zo hoor je uit eerste hand hoe het is om te studeren aan KdG. 

 • Wanneer? Zaterdag 10 maart 2018 van 10 tot 17 u.
 • Waar? Campus Zuid

Bekijk ook de andere infomomenten

Volg al een les mee!

Echte lessen met echte docenten en echte studenten, wat wil je nog meer?

Sluit aan bij de huidige KdG-studenten en volg gratis een open les!

 

Stel je vraag aan een student

En je krijgt een eerlijk antwoord van een ervaringsdeskundige.

Makkelijk, via Facebook.

Waarom KdG?

 • Coaching
  We begeleiden je van student tot professional, moedigen je aan om het verschil te maken.

 • Real life
  We mixen theorie en praktijk. Je leert een vak en een job.

 • Stevig diploma
  Onze oud-studenten zijn graag geziene sollicitanten en slimme ondernemers

 • Grensverleggende innovatie en experiment
  We creëren, bouwen verder op het bestaande, doen je over muren kijken.

 • Open huis
  Iedereen is welkom

Lees meer ...

Voor Organisaties en bedrijven

Op zoek naar een stagiair? Stuur een mailtje naar stage.ortho@kdg.be.

Onze studenten en medewerkers zijn vaak experts in hun vakgebied. En ze delen graag hun kennis met bedrijven en organisaties.

 • Een vorming op maat?
 • Begeleiding bij jouw innovatief project?

Maak gebruik van onze expertise.